Xiaomi Buds 3T Pro review


Xiaomi’s betaalbare merk, Redmi, is al een paar keer aan bod gekomen op Tech Advisor met zijn draadloze oordopjes en budgetvriendelijke telefoons die over het algemeen indruk hebben gemaakt. Nu is het de beurt aan de hoofdnaam om het podium te betreden, met de Xiaomi Buds 3T Pro TWS oordopjes. Hier is de volledige Tech Advisor review.

Ontwerp & bouwkwaliteit

In tegenstelling tot de
Redmi Buds 3 Pro die ik onlangs heb beoordeeld, en waar ik nogal over te spreken was, kiezen de Xiaomi Buds voor een ontwerp dat stengels bevat in plaats van alleen knoppen. Dit geeft ze meer een
Apple AirPod Pro gevoel. De luidsprekerbehuizing is onder een hoek geplaatst zodat ze comfortabel in het oor passen, terwijl je ook een zilveren speakergrill op de behuizing ziet die wordt gebruikt om de actieve ruisonderdrukking te bieden.

De oordopjes zijn licht, wegen slechts 4,9 g en meten 34 x 20 x 23 mm elk, met plastic omhulsels die even duurzaam lijken als alle andere draadloze oordopjes die ik heb getest. Een IPX55-classificatie betekent dat de Xiaomi Buds 3T Pros een zweterige sportschoolsessie of stortbui probleemloos doorstaan zonder uit te barsten, maar laat ze niet in bad vallen, want dan overleven ze de snelle onderdompeling misschien niet.

Xiaomi Buds 3T Pro review: Hoesje en Buds

De bedieningselementen bevinden zich op de stengels zelf, wat niet ideaal is, en in plaats van volledig aanraakgevoelig te zijn, vereisen ze een lichte knijpbeweging om de verschillende commando’s te activeren – opnieuw, veel zoals AirPods Pro. Daarover later meer.

De glanzend witte, gebogen rechthoekige behuizing zet de Apple-esthetiek voort, terwijl het ook de USB-C oplaadpoort, batterij, koppelingsknop en indicatielampje herbergt. Om de buds met je telefoon of een ander apparaat te verbinden, open je gewoon het deksel, houd je de knop ingedrukt tot het lampje knippert en selecteer je vervolgens de buds uit je beschikbare Bluetooth-apparaten. Een leuke functie is dat de Xiaomi buds gelijktijdige verbindingen ondersteunen, zodat je ze tegelijkertijd met je telefoon en laptop gekoppeld kunt hebben en de controle over de audio kunt overnemen wanneer je iets op een van beide apparaten afspeelt.

Xiaomi Buds 3T Pro review: Oplaadhoes

Degenen met een Xiaomi of Redmi telefoon hebben toegang tot een reeks extra instellingen via het Bluetooth-menu. Deze omvatten de mogelijkheid om de aanraakopdrachten opnieuw toe te wijzen, de firmware te upgraden, extra ANC-modi in te schakelen, evenals gedetailleerde informatie over de batterijladingstoestand van zowel de knoppen als de oplaadhoes. Het is erg jammer dat Xiaomi deze functies niet via een bijbehorende app aanbiedt, zodat gebruikers van niet-Xiaomi telefoons het maximale uit de buds kunnen halen, maar ik denk dat dat een andere manier is waarop het bedrijf Apple imiteert.

Geluidskwaliteit & functies

Zoals zo’n beetje de norm is bij draadloze oordopjes van TWS, zijn de Xiaomi Buds 3T Pros voorzien van Active Noise Cancellation (ANC), waarmee je de chaos van de wereld om je heen tot zwijgen kunt brengen en je oren kunt laten genieten van welk audioplezier je ze ook voorschotelt.

De luidsprekers zelf zijn voorzien van 10mm dual-magnet dynamische drivers, met drievoudige microfoons die de ANC en telefoongesprekken mogelijk maken. Ondersteuning voor de LHDC 4.0 audio codec en 24bit/96Hz HD audio betekent dat u ook geweldige geluiden uit de Xiaomi Buds kunt halen.

Ik vond de frequentierespons van de luidsprekers goed, met een mooie, evenwichtige mix over het algemeen. Het wordt nooit te schel of te zwaar, zelfs niet wanneer je schakelt tussen muziek of gesproken tekst. De volumeniveaus voelen een beetje zacht aan aan de bovenkant. Dit kan echter een goede zaak zijn, aangezien gehoorschade een ernstig probleem is, en wanneer de ruisonderdrukking is ingeschakeld, is er genoeg niveau om met plezier te genieten van nummers, podcasts en audioboeken zonder al te veel van het lawaai in uw omgeving te horen.

Audiomodi

Er zijn drie audiomodi beschikbaar (meer voor gebruikers van Xiaomi-telefoons), namelijk Transparant (voegt een beetje omgevingsgeluid toe zodat u dingen om u heen kunt horen), Geluidsonderdrukking Aan en Geluidsonderdrukking Uit.

Xiaomi beweert dat er 40 dbs aan ruisonderdrukking beschikbaar is, en ik moet zeggen dat het een behoorlijke job deed om audio te isoleren als het aan stond. Het is duidelijk dat de fysieke aard van oordopjes het moeilijk maakt om de hele tijd een gesloten afdichting in je gehoorgang te houden, maar wanneer ze stevig ingedrukt zijn bieden ze een goede bescherming tegen willekeurige geluiden.

Xiaomi Buds 3T Pro review: Bud in de hand

De Transparency-modus is een beetje hit and miss. Het introduceert vrij veel omgevingsgeluid, wat erg handig kan zijn als je luistert naar een treinaankondiging of door een straat loopt en je bewust wilt blijven van je omgeving, maar het heeft een functie die lijkt te willen compenseren voor wind die in de microfoon blaast. Om te voorkomen dat het geluid volledig wordt weggeblazen, schakelt hij over op ANC, en later weer terug. Dit is een goed idee, maar de uitvoering voelt onhandig aan.

Ik heb verschillende keren meegemaakt dat ik op straat liep, zonder noemenswaardige wind, en dat de audio plotseling overschakelde, waardoor het omgevingsgeluid verdween. Dit werd weer omgekeerd zodra de knoppen dachten dat de wind weg was, en er plotseling weer ruis werd geïntroduceerd. In principe is dit nuttig, maar de sensoren lijken niet zo nauwkeurig en de functie werd meer een willekeurige ergernis. Je kunt de firmware op de buds upgraden, maar alleen als je een Xiaomi-telefoon hebt, dus het zou kunnen dat de gevoeligheid te zijner tijd wordt aangepast.

Heb je wel een van de smartphones van het bedrijf dan zijn er nog een paar andere modi waar je toegang tot hebt. Deze omvatten vier soorten ruisonderdrukking, variërend van een Light-stand die geluiden zoals klikken op het toetsenbord onderdrukt, tot de Deep-stand die praktisch alles uitwist behalve de inhoud die uit de luidsprekers komt. Er zijn ook een paar transparantiemodi, waarbij de extra optie is bedoeld om met mensen te kunnen praten zonder de oordopjes te hoeven verwijderen. Ik merkte geen groot verschil tussen al deze opties, maar het zou goed zijn als deze extra mogelijkheden standaard zouden worden meegeleverd in plaats van dat je een Xiaomi-telefoon moet hebben.

Xiaomi Buds 3T Pro review: Software

Controls

Audio op de Xiaomi Buds 3T Pros is geweldig, maar het ontwerp wordt in de steek gelaten door een slechte bedieningsinterface. Op het onderste deel van de steel bevindt zich het Force Sensor Area. Dit is het aanraakgevoelige paneel waar je zachtjes in moet knijpen om commando’s te activeren. Het probleem is dat het niet zo eenvoudig is om dit te doen zonder de knoppen uit je oren te halen. Met een beetje oefening kun je er aan wennen, maar ik vond de triggers niet zo nauwkeurig als het aanraakgevoelige paneel op de Redmi Pro 3 Buds, met de meerdere knijpacties soms gewoon onhandig.

Xiaomi Buds 3T Pro review: Bediening

Ik heb vrij lang haar, dus het zou kunnen dat dit het lastiger maakt om snel naar de knoppen te grijpen en de commando’s te gebruiken, maar ik denk dat het meer een probleem is met het ontwerp zelf. Er is wel een nabijheidssensor, dus als je een knopje uit je oor haalt, wordt het afspelen onmiddellijk onderbroken en hervat zodra je het weer terugplaatst, wat handig is.

Levensduur batterij

De batterijduur van de Xiaomi Buds 3T Pros is beter dan die van vele andere die ik heb gezien. Xiaomi claimt zes uur continu gebruik na één keer opladen als je de ANC-functie niet gebruikt. Ik denk dat dit zeer waarschijnlijk waar is, aangezien ik regelmatig rond de vier uur gebruik kreeg terwijl ik door de verschillende modi schakelde.

De oplaadcase kan de buds tot vier keer volledig opladen voordat hij zelf moet worden opgeladen, wat allemaal iets meer dan een uur duurt. De hoes ondersteunt ook draadloze Qi-opladers, als dat je ding is.

Prijs & Beschikbaarheid

Op het moment van schrijven heeft Xiaomi ons laten weten dat de verkoopprijs $199 zal bedragen, wat neerkomt op ongeveer £179/€199. De releasedatum moet nog worden onthuld, maar verwacht dat de knoppen in maart en april in het Verenigd Koninkrijk en Europa zullen worden gelanceerd, waarna je ze kunt bestellen via de
Xiaomi Global Store. Er is geen releasedatum voor de VS (ook al is de prijs die Xiaomi opgeeft in dollars), vermoedelijk vanwege de aanhoudende problemen die Chinese techbedrijven ondervinden met de Amerikaanse overheid.

De prijsstelling plaatst de Xiaomi Buds 3T Pros wel tegenover een aantal zeer solide tegenstanders, zoals de
Apple AirPods (3e generatie) die £169/$179/€199 kosten, maar geen actieve ruisonderdrukking bieden. Anders moet je rekenen op ongeveer nog eens £80/$100/€100 om te komen tot het niveau van de
Apple AirPods Pro (£239/$249/€279) of de
Sony WF-1000XM4-oordopjes (€250/US$280/€299) die heel wat functies bieden, waaronder ANC. Bekijk ons overzicht van de
beste True Wireless-oordopjes om te zien welke we aanraden.

Verdict

De Xiaomi Buds 3T Pro zijn comfortabel om te dragen, produceren gebalanceerde audio die allemaal kan worden verbeterd door de ANC-mogelijkheden, plus de levensduur van de batterij betekent dat je een lange wandeling, autorit of woon-werkverkeer kunt maken zonder je zorgen te hoeven maken dat je ze snel weer moet opladen. De enige echte minpunten zijn de onhandige bediening en de temperamentvolle transparantiemodus, plus het reserveren van een aantal betere functies voor Xiaomi-only telefoons.

Om eerlijk te zijn, denk ik dat de Redmi Pro 3 Buds een mooier totaalpakket zijn, voor aanzienlijk minder geld, maar als je kunt omgaan met het knijpen in de stelen om je muziek af te spelen of te pauzeren, dan zijn er een aantal uitstekende tonen beschikbaar op de Xiaomi buds.

Specs

Xiaomi Buds 3T Pro: Specs

  • 10mm dynamische drivers met dubbele magneet
  • Drie ANC-modi (met extra functies voor gebruikers van Xiaomi telefoons)
  • Krachtgevoelige bediening
  • Drievoudige microfoon-array
  • IP55 waterdicht
  • Bluetooth 5.2 (met ondersteuning voor gelijktijdige verbinding met twee apparaten)
  • Ondersteuning voor LHDC 4.0 audio codec, 24bit/96Hz HD audio en AAC
  • Oplaadhoes met ondersteuning voor USB-C bedraad of Qi draadloos
  • 34 x 20 x 23mm (per Bud)
  • 4.9g

Recent Content