Xiaomi Redmi Watch 2 Lite: de essentie van een goedkoop verbonden horloge

De Redmi Watch 2 Lite, een evolutie van de Mi Watch Lite, heeft een groter scherm en voegt een SpO2-sensor toe, en dat alles voor een nog steeds zeer agressieve prijs. Dit is voldoende om zijn dominantie op de instapmarkt te vestigen, ondanks enkele hardnekkige tekortkomingen.
Xiaomi Redmi Watch 2 Lite GL

Bekijk de dagprijs

Presentatie

Xiaomi’s meest betaalbare connected horloge wordt steeds beter en valt steeds meer in de smaak bij diegenen die willen genieten van functies voor het bijhouden van activiteiten en gezondheid zonder al te veel uit te geven.

De Redmi Watch 2 Lite heeft een groot 1,55″ LCD-kleurenscherm, hartslag- en SpO2-sensoren, en een GPS-chip die hem autonomer en smartphone-onafhankelijker maakt voor buitensportactiviteiten.

Met een prijs van €69,99 in drie verschillende kleuren (wit, blauw en zwart) wordt het gepositioneerd als een van de goedkoopste verbonden horloges op de markt.

Ergonomie en ontwerp

De Redmi Watch 2 Lite behoudt de vierkante vorm van de Mi Watch Lite, die doet denken aan de Apple Watch. De vergelijking met de laatste houdt daar op, want de Apple Watch heeft een veel flatteuzere afwerking, in overeenstemming met zijn prijskaartje, dat minstens vier keer hoger ligt. Er is hier geen metaal, alles is van plastic, maar de kwaliteit van de vervaardiging en het gebogen glas dat bijna de hele kast bedekt, doen je dit onvermijdelijke compromis voor een goedkoop horloge vergeten.

Het 22 mm brede TPU (thermoplastisch polyurethaan) bandje zit stevig vast aan de horlogekast en is moeilijk te verwijderen als u het wilt vervangen – een handeling die gelukkig niet elke ochtend plaatsvindt. De riem kan gemakkelijk worden aangetrokken dankzij een klassiek gespsysteem, maar mist helaas een beetje flexibiliteit en het uiteinde is niet altijd gemakkelijk in de lus te schuiven die de riem op zijn plaats moet houden – wat hij ook niet erg goed doet.

De Watch 2 Lite is niet oncomfortabel om te dragen dankzij zijn lichtheid (35,7 g op onze weegschaal) en zijn dikte (10,7 mm inclusief de sensor). De afmetingen van de behuizing zijn ook redelijk (41,2 x 35,3 mm) en passen om de meeste polsen.

Achter het glas heeft het Redmi horloge een 1,55 inch scherm met een definitie van 320 x 360 px (482 dpi). Het is een teleurstelling dat de gebruikte technologie LCD is, terwijl een activiteitssensor als de Redmi Smart Band Pro ondanks zijn lage prijs een Amoled-scherm heeft. Het scherm van de Redmi Watch 2 Lite is niettemin zeer goed leesbaar en blijft ondanks aanzienlijke reflecties ook in zonlicht goed leesbaar. De diagonaal van het scherm mag dan groter zijn geworden, de bezettingsgraad blijft onder de 55%, gelijk aan die van de Apple Watch Series 6 – de beste horloges halen meer dan 60% (69% voor de Apple Watch Series 7). Dit is zeker beter dan de 46% van de Mi Watch Lite.

Wat waterbestendigheid betreft, is de Watch 2 Lite gecertificeerd tot 5 ATM (50m), dus je kunt er zonder problemen mee zwemmen. Je moet alleen niet duiken of watersporten zoals surfen of windsurfen.

Interface

De Redmi Watch 2 Lite heeft een touchscreen interface. Een enkele knop in het midden van de rechterkant wordt gebruikt om het horloge aan te zetten, terug te keren naar de hoofdwijzerplaat of het menu weer te geven. Het werkt op een klassieke manier, met veegbewegingen van de vingers over het scherm: van onder naar boven om snelkoppelingen weer te geven, van boven naar beneden om toegang te krijgen tot meldingen, en zijwaarts om van de ene widget naar de andere te gaan (hartslag, SpO2, weer, begin van de activiteit en dagelijks aantal calorieën, genomen stappen en aantal keren dat u bent opgestaan).

Het LCD-scherm blijft niet de hele tijd aan om energie te besparen, dus gaat het na een paar seconden uit. Kantel gewoon uw pols naar u toe of druk op de randknop om hem te wekken. U hoeft echter niet gehaast te zijn, want het scherm wordt in 2 à 3 seconden ingeschakeld. Een vervelende traagheid, vooral wanneer je gewoon even snel de tijd wil zien, wat toch de belangrijkste functie van een horloge is!

Zoals veel aangesloten horloges heeft de Watch 2 Lite verschillende wijzerplaten voor het weergeven van de tijd en verschillende complicaties, zoals het aantal genomen stappen en verbrande calorieën gedurende de dag, het batterijniveau of de hartslag, bijvoorbeeld. Het is mogelijk om andere wijzerplaten te downloaden dan de wijzerplaten die vooraf in het horloge zijn geïnstalleerd via de Xiaomi Wear Lite-applicatie. Wij betreuren het dat deze niet interactief zijn, met name om widgets te openen die overeenkomen met de getoonde complicaties.

Alle functies van het horloge zijn toegankelijk door op de knop aan de rand te drukken. Ze verschijnen in de vorm van tegels waarvan je de pictogrammen moet leren herkennen. De belangrijkste functies die men er zou verwachten zijn: een sportactiviteit starten, activiteiten uit het verleden raadplegen, hartslag en SpO2-metingen, slaapmonitoring, het weer, de muziek regelen die op de smartphone wordt afgespeeld, alarmen, stopwatch, timer, kompas… Door het ontbreken van een applicatiewinkel kunt u echter niet rekenen op andere functies.

Toepassing

De Redmi Watch 2 Lite werkt via Bluetooth communicatie met de Mi Fitness applicatie (iOS en Android), de vervanger van Xiaomi Wear. Het is mogelijk om gegevens over te dragen vanuit de Xiaomi Mi Fit app.

De applicatie is vrij eenvoudig in gebruik en toont op het beginscherm algemene informatie: aantal genomen stappen en verbrande calorieën gedurende de dag, laatst uitgevoerde activiteit met toegang tot de trainingsgeschiedenis… Het geeft ook diverse gezondheidsinformatie weer, zoals hartslag, bloedzuurstofgehalte, slaap- en stressbewaking. Het display kan naar wens worden aangepast.

Het tweede tabblad van de applicatie is gereserveerd voor het starten van activiteiten direct vanaf de smartphone in plaats van vanaf het horloge. Het belang ervan lijkt ons beperkt vanwege het kleine aantal opties en instellingen dat mogelijk is.

De instellingen van de applicatie en het horloge zijn ondergebracht in een derde tabblad, om andere wijzerplaten te downloaden, de widgets te reorganiseren, de gezondheidsinstellingen aan te passen en de weer te geven meldingen te kiezen.

Het valt vooral te betreuren dat de analyse van sportactiviteiten niet verder is gevorderd. De toepassingen van het sporthorloge zijn veel uitgebreider. Dit zal echter geschikt zijn voor occasionele gebruikers die slechts een vage opvolging van hun activiteiten nodig hebben en geen analyse van bijvoorbeeld hun prestaties en trainingsprogramma’s.

Ten tijde van onze test had de applicatie nog steeds last van vertaalfouten, die met elke generatie minder goed te praten zijn. Een eengemaakte, herontworpen en goed vertaalde applicatie in alle talen zou welkom zijn.

Gebruik en nauwkeurigheid

Met niet minder dan 100 ondersteunde sportactiviteiten richt de Redmi Watch 2 Lite zich, op papier, op een breed scala aan gebruikers. De aangeboden activiteiten bieden echter niet noodzakelijk alle metingen en informatie die je zou verwachten, omdat de meeste beperkt blijven tot het meten van tijd en hartslag tijdens de training. Dit zal hoofdzakelijk worden gebruikt om onze activiteiten te categoriseren voor traceringsdoeleinden.

Met de app kunt u bepaalde activiteiten gedetailleerder analyseren, met runs opgesplitst in segmenten, maar het blijft kort en ver verwijderd van wat u krijgt met een sporthorloge.

De Redmi Watch 2 Lite is echter iets meer dan een activiteitssensor vermomd als een horloge, en bevat een GPS-chip die de meeste aangesloten armbanden niet hebben. Het is handig om je smartphone niet mee te hoeven nemen als je gaat hardlopen, bijvoorbeeld, vooral omdat de nauwkeurigheid van de track die met het horloge wordt opgenomen vrij goed is.

Wat de hartslagmeting betreft, levert het uurwerk goede resultaten voor uithoudingsactiviteiten, waarbij de foutmarge in vergelijking met de aflezingen van onze referentieborstriem (Polar H10) niet meer dan 1% bedraagt. Het is een ander verhaal als het gaat om het meten van hartslagvariaties. Zowel het reactievermogen als het aantal metingen zijn onvoldoende om een goede follow-up te garanderen, hoewel de verkregen curve in het algemeen overeenkomt met die welke met onze band is verkregen.

De SpO2-sensor wordt gebruikt voor slaapmonitoring, om mogelijke ademhalingsstoornissen op te sporen die zouden kunnen wijzen op mogelijke slaapapneu. Evenals de hartslagmetingen zijn deze metingen slechts indicatief en niet medisch, en vervangen zij niet een medisch onderzoek. Slaapmonitoring leek ons relevant, hoewel geavanceerde instrumenten nodig zijn om de betrouwbaarheid ervan echt te kunnen beoordelen.

Levensduur batterij

Uitgerust met een 262mAh batterij, kan de Redmi Watch 2 Lite “10 dagen meegaan bij normaal gebruik” en “5 dagen bij intensief gebruik”, volgens Xiaomi. Onze tests waren meer in de orde van 6 tot 7 dagen voor matig gebruik met standaardinstellingen en fysieke activiteiten waarbij geen GPS werd gebruikt. De levensduur van de batterij wordt gehalveerd als u dagelijks loopt of fietst met GPS geactiveerd.

Het opladen gebeurt via een eigen kabel met een magnetische connector, waarvan het USB-A-uiteinde wordt aangesloten op een smartphone-oplader of een USB-poort van een computer. Het duurt precies 60 minuten om de batterij op te laden.
Xiaomi Redmi Watch 2 Lite

Bekijk de dagprijs

Productspecificaties

 • EAN: 6934177756023
 • Artikelnummer: BHR5436GL
 • Taal handleiding: Universeel
 • Reparatie type: Carry-in
 • Applicatie wearable: Mi Fit
 • Model: Xiaomi Redmi Watch 2 Lite
 • Merk: Xiaomi
 • Garantie: 2 jaar
 • Kleur: Zwart
 • Materiaal: Kunststof
 • Gewicht: 35 gram
 • Vorm horlogekast: Vierkant met afgeronde hoeken
 • Kleur horlogekast: Zwart
 • Introductiejaar: 2022
 • Ondersteuning met updates: Minimaal 24 maanden na introductiedatum
 • Compatibel met: Nee
 • Doelgroep: Mannen & Vrouwen
 • Geschikt om mee te betalen: Nee
 • Reparatie type: Carry-in
 • Uitzonderingen fabrieksgarantie: Standaard fabrieksgarantie
 • Waterdichtheid: 5 ATM (Regen- & Spatwaterdicht)
 • Met fysieke horlogewijzers: Nee
 • Type GPS: Zelfstandige GPS
 • Primair gebruik smartwatch: Inzicht in sport
 • Formaat horlogekast: 27
 • Verpakkingsgewicht: 209 gram
 • Geschikt voor besturingssysteem: Android | iOS
 • Display: TFT
 • Schermgrootte: 1.4 inch
 • Touchscreen: Ja
 • Notificaties van je smartphone: Berichten ontvangen
 • Navigatiefunctie: Nee
 • Geschikt om mee te betalen: Nee
 • Met oudercontrole voor kinderen: Nee
 • Trainingsschema functie: Inzichtelijk op smartwatch
 • Solar functionaliteit: Nee
 • Activiteiten: Fietsen | Hardlopen | Multisport | Zwemmen
 • Type training: Intervaltraining
 • Frequentie hartslagmeting: Continu
 • Meetwaarden: Afstandmeting | Barometer | Caloriemeting | Hartslagfunctie | Stappenteller
 • WIFI: Geen Wi-Fi
 • Bluetooth: Ja
 • Bluetooth versie: Bluetooth 5.0
 • NFC: Nee
 • Batterijcapaciteit: 262
 • Draadloos op te laden: Nee
 • Batterijduur wearable: 9 dag(en)
 • Batterijduur tijdens GPS: 0,6 dag(en)
 • Kleur horlogeband: Mat zwart
 • Materiaal horlogeband: Kunststof | Siliconen
 • Minimale polsomtrek: 140 cm
 • Maximale polsomtrek: 210 cm
 • Verpakkingsinhoud: Xiaomi Redmi Watch 2 Lite GL – beige
 • Categorie: Smartwatch
 • Verpakking hoogte: 7,3 cm
 • Verpakking lengte: 11,8 cm
 • Verpakking breedte: 9,8 cm

Voordelen

 • Lichtgewicht.
 • Tal van sportstanden.

Nadelen

 • Traag.
 • Stijve polsband.
 • Magnetische oplaadconnector past niet erg goed.
 • Hardnekkige synchronisatieproblemen.

Conclusie

De Redmi Watch 2 Lite heeft alle functies die een fatsoenlijk verbonden horloge zou moeten hebben en presteert over het algemeen goed; tenminste als je niet verwacht dat het erg nauwkeurig is in het meten en analyseren van activiteiten, vooral sport. Gemakkelijk te dragen, biedt het een bevredigende ervaring gezien zijn agressieve prijspositionering.