Zigma Smart Aerio 300 Wi-Fi luchtreiniger review

Luchtreinigers zijn de laatste jaren steeds populairder geworden, omdat meer mensen meer tijd thuis doorbrengen en de kwaliteit van de buitenlucht in de bebouwde kom steeds slechter wordt. Er is keuze genoeg, maar het is vaak verwarrend om te begrijpen wat je krijgt, en de meest geavanceerde apparaten zijn vaak duur.

Zigma’s Smart Aerio 300 Wi-Fi luchtreiniger probeert die trend te doorbreken, door een 5-in-1 HEPA filtersysteem, UV-C lamp en negatieve ionisator aan te bieden voor minder dan £200/$200. De vraag is, is frisse lucht binnenshuis die aanschafprijs waard? Ik heb de Aerio 300 een paar maanden uitgetest, en dit is wat ik ervan vind.

Ontwerp en bouw

  • Grote afmetingen
  • Boordbediening
  • Luid klokkenspel dat niet kan worden uitgeschakeld

De vorm en grootte van een luchtreiniger kan een doorslaggevende factor zijn, afhankelijk van waar je hem wilt gebruiken, en de Zigma Smart Aerio 300 neemt met zijn afmetingen van 350 x 220 x 495mm zeker een behoorlijke ruimte in beslag. Dat betekent dat hij beter geschikt is voor grotere kamers dan voor kleine kantoorruimtes, en met de Aerio 300 in staat om een ruimte tussen 23-40m² te reinigen, zou het een beetje overkill zijn in een kleine kantoorruimte.

Naast de afmetingen heeft de rechthoekige luchtreiniger een groot honingraatrooster aan de voorkant waarin het filtratiesysteem is ondergebracht, met gefilterde lucht die aan de bovenkant wordt geventileerd. Er zijn ook twee sensoren aan de linkerkant van de luchtreiniger die het mogelijk maken om de huidige luchtkwaliteit te detecteren, dus waar het toestel ook staat, je moet ervoor zorgen dat er minstens 30 cm ruimte rond het toestel is.

Bovenop het luchtfilter vind je drie knoppen; een kleine knop om de nachtmodus in/uit te schakelen, een grotere knop die het vermogen regelt en de mogelijkheid om tussen de verschillende modi te fietsen, en een tweede kleine knop die een UV-C-lamp en ionisator inschakelt.

Er is ook een heldere LED-statusring die blauw, groen, geel of rood oplicht, afhankelijk van de huidige luchtkwaliteit. Hij is vrij fel, maar het goede nieuws is dat hij kan worden uitgeschakeld door de nachtmodus in te schakelen – handig als je hem in een slaapkamer wilt gebruiken terwijl je slaapt.

Het enige echte probleem dat ik met de Aerio 300 heb, is dat de luchtreiniger luid piept als je van modus verandert, ondanks kleinere LED-lampjes om aan te geven in welke modus hij staat – zelfs in de automatische modus, waarover we later meer.

Setup

  • Eenvoudige installatie
  • Gemakkelijk te verbinden met Wi-Fi en de Zigma companion app

Het instellen van de Zigma Smart Aerio 300 is een vrij eenvoudig proces.

Het filter is al geïnstalleerd in de behuizing van de zuiveraar, maar je moet de plastic verpakking verwijderen voor het eerste gebruik – het zal niet veel doen als het geen lucht door het filter kan laten! Het is gemakkelijk te bereiken, met een beetje druk kan het honingraat rooster worden verwijderd, en het filter glijdt gemakkelijk terug op zijn plaats.

Vanaf daar is het net zo eenvoudig als het aansluiten op een voeding en het indrukken van de aan/uit-knop – een voordeel van het hebben van de meeste hoofdbedieningselementen op het apparaat zelf, in plaats van uitsluitend te vertrouwen op een app.

Wi-Fi is echter een verkoopargument van de Aerio 300, dus de meeste mensen zullen het willen verbinden met hun thuisnetwerk en het willen bedienen met hun smartphone of virtuele assistent. Gelukkig is dat een proces dat niet langer dan twee minuten duurt en waarvoor je alleen de Zigma-app op je iPhone of Android hoeft te downloaden. Meer over wat je met de app kunt doen, volgt later.

Functies & prestaties

  • Drie ventilatormodi die automatisch kunnen worden aangepast
  • 5-in-1 filtersysteem met een H14 HEPA-element van medische kwaliteit
  • CADR: 330m³

Met de aan/uit-knop kun je de verschillende standen van de Zigma Smart Aerio 300 doorlopen – eerste versnelling, tweede versnelling, derde versnelling en automatisch. Veel van deze standen werken zoals geadverteerd, waarbij de eerste stand de langzaamste luchtinlaat biedt en de derde stand de snelste luchtinlaat, terwijl de automatische stand zich aanpast aan de actuele luchtkwaliteit in je kamer.

Naarmate de versnelling toeneemt, neemt ook het volume toe. Bij de laagste snelheid (ook gebruikt in de nachtmodus) is de Aerio 300 nauwelijks hoorbaar, maar dat verandert snel als je het vermogen opvoert. Hij is heel goed hoorbaar in de derde versnelling, en ik merkte dat ik de TV harder moest zetten om het monotone geluid te overstemmen. Het is niet per se irritant, maar het is zeker merkbaar.

Het goede nieuws is dat het niet vaak nodig zal zijn om op volle kracht te draaien, maar als je een roker bent of van plan bent om de luchtreiniger in een gedeelde ruimte te gebruiken als een bron van schone lucht, is het het overwegen waard.

Wat het zuiveren van de lucht betreft, beschikt de Aerio 300 over een 5-in-1 filtersysteem met een H14 HEPA-element van medische kwaliteit dat tot 99,97% fijnstof, haren van huisdieren, mijten, luchtverontreiniging, PM 2,5 (verontreinigende stoffen kleiner dan 2,5 micron) en ultrafijne deeltjes kleiner dan 0,3 micrometer filtert.

Dat wordt ondersteund door een actief koolfilter dat helpt bij het verwijderen van aanhoudende geuren zoals huisdieren, keukenrook, sigarettenrook en het neutraliseren van formaldehyde en andere schadelijke stoffen die in huis worden aangetroffen.

De Aerio 300 heeft ook een UV-C LED lamp die virussen en bacteriën in de lucht doodt – een bijzonder voordeel met alles wat er op dit moment in de wereld gebeurt – en een negatieve ionisator om de lucht ook schoon te houden.

De Aerio 300 heeft een Clean Air Delivery Rate (ook bekend als CADR) van maximaal 330 m³ per uur, waardoor hij een ruimte van maximaal 1580 m² binnen een uur kan zuiveren. Dat betekent dat hij, afhankelijk van de grootte van de ruimte waar hij staat, tot vier keer per uur frisse binnenlucht kan leveren, waardoor hij de perfecte metgezel is in ruimtes met weinig circulatie in huis.

Hoewel het op geen enkele manier als een ventilator op de markt wordt gebracht, creëert de schone lucht die door de naar boven gerichte uitlaat wordt geproduceerd een stroom van koele lucht die de kamer circuleert, waardoor de noodzaak van een aparte ventilator mogelijk teniet wordt gedaan – maar ik zal dat in de zomermaanden moeten testen en niet in de koude diepten van de winter om dat te bevestigen.

Hoewel het moeilijk is om te zeggen hoe goed de verschillende onderdelen van de Aerio 300 samenwerken om de lucht te zuiveren, ruikt de lucht in mijn slaapkamer zeker frisser zonder dat ik het raam open hoef te zetten (het is tenslotte winter!).

Het ruimt ook snel achtergebleven vape rook op, dus mijn kamer ziet er niet langer uit als een jaren ’90 disco na een snelle rookpauze, en ik vind het ook makkelijker om door mijn neus te ademen – een voordeel dat komt van het hebben van minder stof en fijne deeltjes in de lucht.

Natuurlijk moet het filter zo nu en dan vervangen worden om de lucht zo fris mogelijk te houden. Zigma schat dat je tussen de zes en negen maanden plezier van het filter hebt, afhankelijk van je gebruik, en het kost £41/$56 om het te vervangen.

Dit wordt aangegeven door een knipperend rood lampje op de statusring, en je krijgt ook een melding in de app, op dat moment heb je 168 uur runtime voordat het apparaat zichzelf uitschakelt totdat een nieuw filter wordt gebruikt.

Bediening via app en slimme assistent

  • AI-bedieningsmodus exclusief voor Zigma app
  • App biedt grafieken om luchtkwaliteit en stroomverbruik te monitoren
  • De bediening van de slimme assistent is eenvoudig

De Zigma app voor iOS en Android is een must-have als je echt alles uit de Aero 300 wilt halen.

Naast toegang tot dezelfde bediening als op de luchtreiniger zelf, is er een extra modus die exclusief via de app beschikbaar is: AI. Laat je niet misleiden, het is niet zomaar een automatische modus; naast het aanpassen van de inname afhankelijk van de huidige luchtkwaliteit, zal het ook rekening houden met andere elementen zoals de kwaliteit van de buitenlucht en je regelmatige schema.

Dit is de modus waarin ik de Aerio 300 het meest laat werken, en ik vind dat hij goed werk levert door alleen in te schakelen wanneer dat nodig is. Het wordt nauwkeuriger naarmate het vaker gebruikt wordt, maar als je merkt dat het niet zo presteert als je zou willen, kun je het AI-model gemakkelijk opnieuw trainen via de bedieningselementen op het scherm.

Naast het bedienen van de zuiveraar, toont de app de huidige batterijlevensduur van je H14-filter met een geschatte tijd (in dagen) tot je het moet vervangen. Er is ook een handige grafiek die de recente luchtkwaliteit zowel binnen als buiten uw huis weergeeft met behulp van lokale gegevens, die kunnen worden bekeken in uur-, dag-, week- of maandformaat, en het zal zelfs uw stroomverbruik in watt-uren (Wh) uitsplitsen.

Je zult ook een Niet Storen knop vinden die, in tegenstelling tot wat ik dacht, niet het irritante geluid van de zuiveraar als hij van modus verandert. In feite, voor zover ik kon zien, veranderde het de werking op geen enkele manier.

En voor degenen die een goed schema op prijs stellen, is er ook een basisschema beschikbaar.

Hoewel het wordt geadverteerd als werkend met Amazon Alexa en Google Home, is de integratie zeer basic. Met Alexa kunt u het apparaat in- en uitschakelen, een kinderslot inschakelen en de ion/UV-C-lamp inschakelen, maar u kunt niet de huidige bedrijfsmodus wijzigen of informeren naar de huidige luchtkwaliteit in de kamer.

Het is niet iets wat ik dagelijks gebruik, ondanks dat ik Alexa gebruik om andere smart home technologie te bedienen.

Prijs

De Zigma Smart Aerio 300 luchtreiniger kost £191.80/$199.99, maar op het moment van schrijven is de prijs op de website van
Zigma website op het moment van schrijven – hoewel je rekening moet houden met de kosten van extra filters, omdat je die na verloop van tijd nodig zult hebben.

Hij is ook verkrijgbaar voor (veel duurdere) £289 bij
Frugo in het VK, en het is verkrijgbaar voor $199,99 bij
Amazon in de VS.

Verdict

Hij is misschien aan de grote kant, maar de Zigma Smart Aerio 300 luchtreiniger biedt veel waar voor je geld met een 5-in-1 H14 filter dat zorgt voor schone lucht binnenshuis, en de UV-C lamp en negatieve ionen zijn een extra extraatje. De combinatie van ingebouwde bediening en slimme bediening via de bijbehorende app is geweldig, hoewel het een beetje vreemd is dat je de AI-modus niet kunt inschakelen zonder de laatste.

De enige echte klacht is het lawaai bij hogere versnellingen, dat luid genoeg wordt dat je het volume van de tv moet aanpassen om het te overstemmen.

Specs

Zigma Smart Aerio 300 Wi-Fi Luchtzuiveraar: Specs

  • 350 x 220 x 495mm
  • Reinigt ruimtes tussen 23-40m²
  • 5-in-1 HEPA-combinatiesysteem
  • H14 filter compatibel
  • 3 ventilatorstanden
  • Automatische ventilatorstandregeling
  • Nachtstand
  • AI-besturingsmodus (exclusief app)
  • Metgezel app voor iOS & Android
  • Google Home en Amazon Alexa ondersteuning
  • CADR: 330m3/h