Het is dit jaar dan wel geen traditioneel vakantieseizoen, maar er bestaat geen twijfel over dat we nog steeds veel voedsel in onze diepvriezers stoppen als we ons voorbereiden op de komende feesten. Het is de slechtste tijd van het jaar voor een diepvriezer om kapot te gaan, of om te ontdekken dat een deel van uw voedsel beschadigd is.
Bekijk onze richtlijnen voor hoe u het meeste uit uw vriezer kunt halen.
Tips voor het gebruik van de vriezer
Hoe koud moet uw vriezer zijn?
De temperatuur moet minstens zo koud zijn als -18°C (0,4°F) maar kan dalen tot -25°C (-13°F) .
Vul uw vriezer niet te weinig
Het volgende advies zal voor de meeste mensen in deze tijd van het jaar geen probleem zijn – laat je vriezer niet te leeg. Hij moet minstens voor 70% gevuld zijn om efficiënt te kunnen werken. De koude temperatuur in een vriezer wordt grotendeels in stand gehouden door het opgeslagen voedsel en de wanden, niet door de lucht binnenin. Koude goederen houden elkaar koel en helpen om nieuw toegevoegde items op de juiste temperatuur te brengen.
Als je de inhoud van je vriezer aan het opbouwen bent of snel aan het legen, vul dan melkkannen of grote waterflessen met koud water om de plaats van voedsel in te nemen. Dit zal helpen om uw vriezer goed te laten werken.
Maar vul hem ook niet te vol
Wees op uw hoede voor overvulling van uw vriezer. Lucht moet kunnen circuleren in het compartiment. Te veel voedsel erin proppen kan het vermogen om alles bevroren te houden in gevaar brengen en kan leiden tot oneetbaar voedsel. Idealiter zou je je vriezer niet meer dan 85% van zijn capaciteit moeten vullen.
Wanneer u voedsel toevoegt, schuift u de dingen door elkaar en laat u kleine openingen, zodat de koude lucht de items kan bereiken die er al in zitten.
Voeg niet te veel in één keer toe
Om je vriezer en het voedsel dat je hebt gekocht te beschermen – want het is nu niet het beste moment om de vriezer op hol te laten slaan en je voorraden kwijt te raken – moet je niet te veel items in één keer toevoegen. Als je veel voedsel hebt gekocht, doe het dan waar mogelijk in batches, zodat de vriezer niet te hard hoeft te werken.
Ruimte vrijmaken in je vriezer
Als je vriezer overvol is en je ruimte moet vrijmaken om lucht te laten circuleren, doe dan spullen uit karton en Tupperware-verpakkingen over in Ziploc-vriezerzakken. Doe hetzelfde met halflege dozen en je zou onmiddellijk een brok ruimte moeten winnen.
Strijk elke keer de zak glad over het voedsel om luchtzakken te verwijderen en voor de meest efficiënte opslag te zorgen. Zorg ervoor dat u de ontdooi- en bereidingsinstructies uit de dozen knipt en bewaar de informatie bij de juiste zak.
Omdat voedsel in kwaliteit achteruit gaat als het te lang wordt bewaard, noteer je de inhoud en een houdbaarheidsdatum op het Ziploc-zakje of bakje. Bewaar voedsel dat het langst houdbaar is achterin of onderin uw vriezer, zodat producten die het eerst moeten worden gegeten gemakkelijk te vinden en te bereiken zijn.
Houd voor een professioneel tintje een lijst van opgeslagen voedsel op een magnetisch whiteboard of schrijfblok aan de voorkant van de vriezer, met houdbaarheidsdata, zodat u in één oogopslag kunt zien wat u hebt en maaltijden kunt plannen. Gum of streep dingen door als je ze verwijdert.
Uw vriezer ontdooien
Als u alleen een vriesvak of een kleinere geïntegreerde vriezer hebt, en u bent van plan meer voedsel op te slaan voor de feestdagen, kan het de moeite waard zijn uw koel-vriescombinatie te ontdooien om het volume van de opslagruimte te maximaliseren voordat u deze vult. Dit is niet alleen goed voor de levensduur van uw apparaat, maar het zal ook verrassend veel ruimte vrijmaken.
Als je dit nog nooit hebt hoeven doen, hebben we
een stap-voor-stap handleiding over het ontdooien van een vriezer.
Voedselopslag en veiligheid
Hoe lang kun je voedsel bewaren?
De
voedselveiligheidswebsite van de Amerikaanse overheid heeft briljant, diepgaand advies over hoe lang je verschillende soorten voedsel kunt bewaren.
De NHS heeft ook goed algemeen advies over het bewaren van voedsel.
Als ruwe richtlijn geldt dat alles in je vriezer minstens drie maanden veilig is om te eten.
Voedingsmiddelen die je niet kunt invriezen
De meeste voedingsmiddelen kunnen worden ingevroren. Zo veel dat het eigenlijk makkelijker is om de voedingsmiddelen op te sommen die niet goed invriezen. Dus, hier zijn de soorten voedsel die je moet proberen te eten terwijl ze vers zijn:
- Zachte kazen (Brie, Camembert, Stilton, roomkaas)
- Mayonaise en andere sauzen op basis van ei en room (ze zullen stremmen als je ze ontdooit)
- Eieren in de schaal (tenzij je een ei-plosie wilt)
- Groenten met een hoog watergehalte, zoals komkommer, sla, selderij en kool.
Houd een vegazak bij
Om verspilling tegen te gaan en het meeste te halen uit het voedsel dat je hebt, stop je een Ziploc-zak in je vriezer. Wanneer je aan het koken bent en je hebt een restje groenten over, doe het dan in de Ziploc zak. Als de zak vol is, gebruik hem dan als basis voor bouillon of soep.
Vries kleine dingen in op een vel
Als je ooit voedsel hebt verspild omdat het allemaal samen in een gigantische klomp is bevroren en je er geen portie uit kunt scheiden, probeer dan deze tip. Leg het in te vriezen voedsel (bessen, groenten of plakjes vlees) op een bakplaat en zet die boven in je vriezer. Zodra het bevroren is, haal je het eruit en bewaar je het in Ziploc-zakjes.
Grotere items kunnen worden gescheiden met folie of bakpapier en direct in zakken worden gedaan.
Vloeistoffen invriezen
Als je vloeistoffen invriest, vul de container dan niet tot aan de rand. Probeer ongeveer driekwart van de container te vullen, of laat minstens twee centimeter over aan de bovenkant. Deze ruimte zorgt ervoor dat de vloeistof kan uitzetten als het bevriest. Proberen bevroren sinaasappelsap uit de vriezer te halen is geen leuke manier om een middag door te brengen.
Ontdooien
Ontdooi je voedsel in de koelkast, niet op het aanrecht. Als je bepaalde voedingsmiddelen, zoals een kip, op het aanrecht laat staan om op kamertemperatuur te komen, kunnen ze bacteriën gaan kweken voordat ze volledig ontdooid zijn.
Probeer nooit rauw gevogelte of grote stukken vlees uit de diepvries te koken. Laat ze eerst volledig ontdooien in je koelkast.
In geval van een stroomstoring
Open de deur van je vriezer niet. Als de stroom er weer is, ga dan door uw voedsel. Alles wat nog bevroren is, kan erin blijven. Alles wat begint te ontdooien, moet eruit gehaald worden. U kunt ze nog steeds eten, maar ze moeten direct worden bereid en gekookt.
Als je bezorgd bent over de staat van voedsel, riskeer het dan niet. Gooi het dan weg.
Freezer burn
Om uw voedsel te beschermen tegen vriesbrand, moet elk voedsel dat in uw vriezer gaat in een luchtdichte verpakking zitten.
Vriesbrand komt voor in de vorm van grijze of bruine opgedroogde vlekken. Het wordt veroorzaakt door oxidatie wanneer lucht het voedsel bereikt en het uitdroogt. Het is niet gevaarlijk, maar niet erg smakelijk: het tast de smaak, de geur en het uiterlijk van het voedsel aan.
Freezer burn kan ook optreden wanneer warm voedsel in een vriezer wordt geplaatst. Zorg ervoor dat al het voedsel is afgekoeld tot ten minste kamertemperatuur voordat u het invriest.
Een nieuwe vriezer opzetten
Als je een nieuwe vriezer koopt, geef hem dan ten minste vier uur de tijd nadat hij is ingesteld en aangesloten, voordat je begint met het opslaan van voedsel. Een koelkast met vriesvak heeft ongeveer 24 uur nodig om de juiste temperatuur te bereiken en te stabiliseren. Diepvriezers zijn gevuld met vloeistof die de compartimenten afkoelt. De vloeistof heeft tijd nodig om tot rust te komen nadat ze tijdens het vervoer is rondgeschud.
Als je hem opstelt, duw hem dan niet tegen de muur. Laat ruimte vrij, zodat de lucht eromheen kan circuleren voor de meest efficiënte werking.
Als het klaar is, voeg je het voedsel in batches toe. Vooral als je gekoeld of op kamertemperatuur voedsel toevoegt, geef elke partij de tijd om te bevriezen voordat je meer voedsel toevoegt. Probeer niet alles in een keer te vullen, anders loop je het risico dat je vriezer overbelast raakt en je eten bederft.
Een nieuwe vriezer kopen
Als je nu een nieuwe vriezer koopt, is dit waar je op moet letten.
Energie-efficiëntie
Alle nieuwe machines hebben een energie-efficiëntie van A tot A+++. Oudere machines hebben een classificatie van G tot A+++. A+++ is de hoogste classificatie. Een koelkast met een hogere beoordeling verbruikt minder stroom en bespaart u op lange termijn geld op uw energierekeningen.
Opslagcapaciteit
Vrieskisten hebben meer ruimte, maar moeten meestal in een bijkeuken of garage worden bewaard vanwege hun afmetingen en het feit dat ze van boven opengaan. Rechte vriezers zijn over het algemeen even breed als een koelkast en passen onder het aanrecht.
Veel fabrikanten geven u nu een schatting van hoeveel zakken voedsel een vriezer kan bevatten. Het is veel gemakkelijker om een idee te krijgen van het opslagvolume dat u nodig hebt dan een meting in liters.
Als je geïnteresseerd bent in het kopen van een nieuwe koelvriescombinatie, bekijk dan
onze recensie van de Haier HTF-456DM6 Cube.
Inhoudsopgave