Zo maak je cold brew koffie met een AeroPress


Koudkoffie met Aeropress

Het is warm en zonnig buiten. Je bent het zat om koffie met ijswater te drinken. Je hebt iets soepigs en verfrissends nodig om je door die lange zomerdagen heen te helpen. Dit is waar cold brew (of koud gezette koffie) om de hoek komt kijken. Het is het perfecte zomerdrankje en kan gemakkelijk worden gemaakt met wat je in huis hebt. Maar kunt u hetzelfde doen in uw AeroPress? Het antwoord is, natuurlijk, dit: Ja.

Nu vraagt u zich misschien af waarom u een koude drank wilt bereiden met de AeroPress. Het is namelijk een praktisch, veelzijdig en goedkoop koffiezetapparaat dat snel kan worden geïnstalleerd en gereinigd. Als u een echte koffieliefhebber bent, koop er dan vandaag nog een (als u dat nog niet gedaan hebt).

Als je al het werk van de traditionele koude brouwmethode wilt vermijden, lees dan verder. We laten u zien hoe eenvoudig het is om een heerlijke ijskoffie te maken met de AeroPress. Dit is het makkelijkste koude brouwsel dat we ooit hebben gemaakt. Het duurde een minuut om te koken en een minuut om te koken. Het enige nadeel is dat de AeroPress niet geschikt is voor productie in grote volumes. Er kunnen maar een of twee kopjes tegelijk worden gemaakt. Maar twee minuten werk loont echt volgens ons.

U kunt alle aanbiedingen van AeroPress hier bekijken:

Resultaten

Dit recept is genoeg voor een kop koude drank. Als u wilt, kunt u het gemakkelijk dupliceren. We zullen een geconcentreerde koude drank maken en dan water toevoegen om een drinkbare beker te maken.

Deze methode lijkt sterk op het normale koffiezetten met een omgekeerde Aeropress. De enige verschillen zijn de verhouding koffie/water, de watertemperatuur en de zettijd.

Ingrediënten

  • Aeropress
  • 1 papieren filter voor AeroPress
  • Koffiemolen
  • 30 g koffie, grof gemalen volgens uw behoeften. U kunt elke soort koffie gebruiken die u lekker vindt, licht of donker gebrand. Houd er echter rekening mee dat een natuurlijk minder zure koffie zal resulteren in een zachter, evenwichtiger kopje Cold Brew.
  • 132 g water, bij kamertemperatuur
  • 24 uur per dag aan het werk

Voorbereiding

Als je alles hebt wat je nodig hebt, is het nu tijd om een koud drankje te maken met de Aeropress. Dat is de manier om het te doen.

1

Gewicht 30 gram koffiebonen

AeroPressVat voor koud brouwenKies uw koffie. Nogmaals, er zijn geen regels over het soort koffie dat nodig is voor koude brouwsels. Dat hangt af van je persoonlijke voorkeur. Het gewicht is 30 gram. Let op het gewicht, niet op de hoeveelheid, want niet alle koffiesoorten hebben hetzelfde gewicht.

2

Grof slijpen

Als je je bier 24 uur koud wilt houden, is het belangrijk om het zo grof mogelijk te malen, zoals bij een Franse pers. Een te fijne maling onttrekt te veel smaak en aroma aan de koffie, waardoor de aciditeit en de bitterheid toenemen. Als u de verftijd wilt verkorten, b.v. 4, 8 of zelfs 12 uur korter, kunt u zich uitleven met een fijnere maling. Maal de koffie vlak voor het zetten voor maximale versheid en smaak.

3

Zet je AeroPress ondersteboven en voeg koffie toe

Als u de AeroPress al een tijdje gebruikt, hebt u misschien wel eens last gehad van omgekeerd koken (de drukplaat op het kokende gedeelte plaatsen en vervolgens omkeren). Het uitpakken van de AeroPress is belangrijk omdat de koffie 24 uur moet trekken. Dus draai de AeroPress ondersteboven, plaats hem op de schaal en voeg de gemalen koffie toe.

4

Voeg water bij kamertemperatuur toe en meng voorzichtig

Als u precies wilt zijn, voeg dan 132 gram water op kamertemperatuur toe. Zelfs als het een koud aftreksel is, hoeft het water niet erg koud te zijn. Als u water van kamertemperatuur gebruikt en het op kamertemperatuur laat stromen, zult u goede resultaten krijgen.

Het is niet nodig om het in de koelkast te zetten om te laten rusten, want dat vertraagt het proces alleen maar. Roer na toevoeging van het water voorzichtig met een spatel of lepel, zodat alle koffie met het water in contact komt. Bedek de bovenkant van de AeroPress met een filter of kopje om te voorkomen dat er iets in de koffie terechtkomt.

Gebruik zo goed mogelijk water. Vermijd gedistilleerd water (te weinig mineralen) en zuiver mineraalwater (te veel mineralen). Kraanwater kan een goede keuze zijn, afhankelijk van waar u woont.

5

Temperatuur gedurende 24 uur bij kamertemperatuur

Het wachten is begonnen. Probeer de koffie te vergeten. Aan het werk. Doe een dutje. Om mijn grootmoeder te bezoeken. Alles om de tijd te doden tot je heerlijke koude drankje klaar is. Stel de koffie niet bloot aan direct zonlicht. Zoek een plaats waar licht of warmte geen invloed hebben op uw drankje.

6

Plaats het papierfilter en spoel het uit

Gefeliciteerd, je bent de dag doorgekomen. Na 24 uur zal al het goede uit uw koffie zijn gehaald. Nu is het tijd om het papieren filter uit te spoelen. Het lijkt misschien onschuldig, maar door het filter voor gebruik uit te spoelen wordt de smaak van het papier verwijderd, waardoor de koffie kan bederven.

De AeroPress-filters zijn zo fijn dat het onwaarschijnlijk is dat u het aroma ruikt, maar het is over het algemeen een goede gewoonte bij het koffiezetten. Zorg ervoor dat u het overtollige water uit het filter schudt.

7

Plaats het filter in de AeroPress en plaats het in het kopje.

Schroef na het spoelen het filter ondersteboven in de opening van de AeroPress. Plaats het kopje ondersteboven over de opening om te voorkomen dat u overal koffie morst. Houd het kopje over de opening terwijl u de AeroPress omkeert. Nu kunt u op de AeroPress drukken om snel klaar te komen, of wachten tot alle koffie vanzelf in uw kopje stroomt.

Voordat u het concentraat toevoegt, plaatst u een glas of beker op de weegschaal en drukt u de container naar beneden. Zet het koffieconcentraat na het toevoegen weer op de weegschaal om precies te weten hoeveel gram concentraat u hebt.

8

Maak uw AeroPress schoon

Zodra de koffie in het kopje of glas zit, gooit u het koffiedik in de vuilnisbak of compostbak en spoelt u de AeroPress uit. Het is echt cool om te zien hoe makkelijk het is om dit apparaat schoon te maken.

9

Vul de Cold Brew met water of melk tot.

Ons huidige resultaat is een koffieconcentraat. Het is erg sterk. Hier wordt water (of melk) toegevoegd om een goede drinkbeker te maken. Wij raden aan te beginnen met gelijke delen water en koffie en dit zo nodig aan te passen. Dus, als u 100 g geconcentreerde koffie hebt, voeg dan 100 g water toe (hetzelfde soort water dat u eerder hebt gebruikt). Voeg wat ijsblokjes toe en geniet.

Afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur, kunt u meer of minder water toevoegen. Experimenteer met verschillende hoeveelheden water. Verdeel je concentraat gelijkmatig over 4 verschillende kopjes. Als elk kopje 20 gram koffieconcentraat bevat, voeg dan 10 gram water toe aan het ene kopje, 15 gram water aan het volgende, 20 gram water aan het derde, en 25 gram water aan het laatste. Elk kopje zal een iets andere smaak hebben. Als u eenmaal de verhouding hebt bepaald waaraan u de voorkeur geeft, is het veel gemakkelijker om de resultaten de volgende keer te herhalen.

Afronding

Dat was makkelijk, nietwaar? Het lijkt een heleboel stappen, maar het duurt maar een paar minuten om een goede koude brouwsel te maken met uw AeroPress. Bovendien kan hij in de koelkast ongeveer twee weken worden bewaard (maar waarom zo lang wachten op zo’n heerlijk kopje koffie?).

Wat is het resultaat van zo’n eenvoudig proces? Een verfrissend, romig kopje met veel zoete cacao nuances en een rijk mondgevoel. Het beste aan de AeroPress is dat er slechts een kleine hoeveelheid koffie wordt gebruikt (30-60 gram). Het is niet nodig een hele zak te gebruiken, zoals soms het geval is bij traditionele methoden.

Vond je dit recept nuttig? Wat zijn je resultaten? Heb je zelf aanpassingen gemaakt? Laat het ons hieronder weten. We zouden graag van u horen.

U kunt alle aanbiedingen van AeroPress hier bekijken:

Related Tags:

 

Recent Content