Bosch Serie 6 voorraadkast KSV36AWEPG test


Het eerste wat over dit Bosch apparaat gezegd moet worden is dat het een voorraadkoelkast is. Dat betekent dat er geen vriesvak is.

Je kunt je afvragen waarom iemand een 186 cm hoge koelkast met 346 liter opslagruimte zou kopen als je nergens diepvriespizza’s kwijt kunt, maar als je een groot huishouden hebt of veel vers eet, en je hebt een aparte vriezer of diepvrieskist, dan is een voorraadkoelkast een goede aankoop.

Onze ervaring is dat je snel gewend raakt aan grote koelkasten, en dat het moeilijk is om terug te gaan naar een 70/30 of 50/50 koelkast/vriezer verdeling.

De ruimte betekent dat je een fantastisch overzicht hebt over je boodschappen, het maakt organiseren een fluitje van een cent en het verandert je winkelgewoonten puur omdat je meer ruimte hebt. U kunt de opgestapelde vleesschalen, de ingepakte zakjes groenten en de tubes hummus bovenop de quiches uit een doos naar het verleden verwijzen.

Wij denken dat als je een voorraadkoelkast overweegt, dit apparaat van Bosch een goede optie is.

Ontwerp en uiterlijk

 • Traditionele witte afwerking
 • Omkeerbare deur
 • Lange 75cm deurklink

De KSV36AWEPG is een hoge zuil met een glanzende en licht gestipte afwerking. Dit staat in schril contrast met de meer industriële uitstraling van roestvrijstalen of donkere modellen.

Roestvrijstalen koelkasten en diepvriezers zijn de markt gaan domineren, en deze voorraadkoelkast is het eerste witte apparaat dat we hebben getest. Maar hoewel hij traditioneler is, straalt hij kwaliteit uit dankzij subtiele designaccenten: het discrete merklabel rechtsboven en de lichte ronding van het deuroppervlak.

Het meest opvallende kenmerk is echter de lange (75cm), geborsteld zilveren handgreep die langs de zijkant van de deur loopt. Bosch heeft een koelkast ontworpen die gemakkelijk en comfortabel te openen is, ongeacht je lengte. Het nadeel hiervan is natuurlijk dat de handgreep op slechts 58 cm van de grond begint, wat betekent dat je misschien niet kunt voorkomen dat je vijfjarige de yoghurttubes leegrooft.

Dit apparaat zou geweldig staan in een keuken met witte of pastelkleurige accenten en zou ook een kamer opfleuren die lijdt onder een gebrek aan natuurlijk licht.

U kunt de deur ook omkeren, wat altijd een handige optie is.

Deur alarm

 • 39dB
 • Irritant deuralarm
 • Deur heeft een flinke duw nodig om te sluiten

Volgens Bosch is het geluidsniveau van de koelkast 39 dB, vergelijkbaar met dat van een kabbelend beekje of een stille computer. Dit leek ons aan de hoge kant, omdat we eigenlijk helemaal geen werkingsgeluid konden onderscheiden.

Helaas is het deuralarm een irritante, constante, monotone toon. Dat is allemaal goed en wel als je de deur op een kier hebt laten staan, maar minder als je net over je lunchopties aan het nadenken bent. Je kunt de functie uitschakelen op het bedieningspaneel, maar misschien heb je het alarm nodig omdat een zachte, verstrooide druk de deur niet altijd goed sluit.

Dit is grotendeels te wijten aan de deurafdichting die iets te effectief is; de afdichtingdemping en de zuigkracht behoren tot de beste die we hebben gezien bij alle apparaten die we hebben getest.

Gebruikskosten

 • Energie waardering E
 • 166KWh/pa
 • 346 liter koelkastruimte

Deze koelkast heeft een E-classificatie op de nieuwe 2021-energieschaal (A++ op de oude schaal), en Bosch geeft aan dat het totale jaarlijkse energieverbruik 116KWh/pa is. Dit betekent dat het ongeveer £17 per jaar kost om het apparaat te laten werken, hoewel dit afhangt van uw betalingsregeling, leverancier en waar u woont in het Verenigd Koninkrijk.

Dit soort operationele kosten is ongelooflijk goedkoop voor 346 liter gekoelde opslag. Aangezien de meeste huishoudens waarschijnlijk een soort vriesruimte nodig hebben, is het de moeite waard om na te gaan of een kleinere diepvrieskist, naast deze voorraadkoelkast, u lagere bedrijfskosten in termen van gekoelde opslagruimte kan opleveren dan een gesplitst apparaat.

Bosch geeft u ook twee jaar gratis garantie met de optie om deze te verlengen tot vijf jaar voor € 99 als u dit binnen 28 dagen na aankoop aanvraagt. Ze voegen ook een eigenzinnig visueel informatieblad bij met tips om u te helpen het stroomverbruik en de uitgaven te verminderen; interessant is dat ze suggereren om uw boodschappen in de koelkast in bewaarcontainers te plaatsen.

Bedieningspaneel

 • Gemakkelijk te bereiken bedieningspaneel
 • Temperatuurbereik: 2°C – 8°C
 • Super koelfunctie

Het zwarte bedieningspaneel bevindt zich bovenaan de koelkast en is gemakkelijk te bereiken, hoewel het een beetje moeilijk te zien is als je kleiner bent dan gemiddeld. Er is een aan/uit-knop, wat we prettig vinden omdat het minder onduidelijkheid betekent over of je het apparaat hebt aangezet of niet. Het temperatuurbereik gaat van 2°C tot 8°C. De koelkast heeft ook een superkoelingsfunctie waarmee de temperatuur gedurende vijftien uur zo laag mogelijk wordt gehouden om grote hoeveelheden voedsel snel te koelen.

Afkoelen en opwarmen

 • Koelkast behoudt zijn temperatuur gedurende uren in geval van stroomuitval

Dit apparaat ging van 11°C tot 4°C in het lichaam van de koelkast en 8°C in de deur in dertig minuten. Na een uur, waren alle zones op 4°C. Dit suggereert dat de koelkast zal afkoelen van 21°C terug naar normale koelkasttemperatuur in twee uur, wat standaard is voor een koelkast in deze prijsklasse.

De stabiliteit van de koelkasttemperatuur lijkt het resultaat te zijn van de Bosch “versensensoren” die voortdurend de omgevingstemperatuur en de koelkasttemperatuur controleren, waardoor een constante in de koelkast wordt gecreëerd die onafhankelijk is van de buitentemperatuur.

Wat echter opmerkelijk was, was hoe de koelkast zijn ijzige lucht behield. Vijftien uur na het uitschakelen, was de kast nog steeds slechts 8°C in alle zones, dus een toename van slechts ongeveer 4°C. We waren erg onder de indruk van dit systeem, omdat het suggereert dat je geen boodschappen verliest in geval van een stroomstoring.

Verlichting

Een LED-strip van 13,5 cm bij 3 cm aan de bovenzijde van de binnenkast verlicht de binnenkant van de koelkast goed.

Koelkast inhoud

 • Enorme 346 liter inhoud
 • EasyAccess legplanken
 • Verstelbare vochtigheidslade

Deze koelkast heeft een inhoud van maar liefst 346 liter, wat overeenkomt met ongeveer 17,3 boodschappentassen, uitgaande van een 20-liter supermarkttas. Als je bedenkt dat dit apparaat een enkeldeurs model is, is zo’n capaciteit buitengewoon. Normaal gesproken zou u moeten investeren in een meerdeurs of Amerikaans model, met een dubbel zo groot oppervlak, om meer dan 300 liter gekoelde opslag te bereiken.

Bosch schappen

Er zijn vijf interne glazen leggers, allemaal ongeveer 5 cm naar beneden verstelbaar, en een wijnrek met vijf inkepingen, dat uitneembaar is. De bovenkant van de vochtbak biedt ook een extra plank, maar u loopt het risico de zichtlijn naar beneden in de inhoud van de bak te verliezen als u die gebruikt. Aangezien de hoogte van het apparaat 186 cm bedraagt, is het bovenste schap uitstekend bereikbaar voor mensen die korter zijn dan gemiddeld.

En alle zes schappen zijn “EasyAccess”: een briljante functie waarmee u de schappen als vanzelfsprekend 15 cm kunt uittrekken, zodat u gemakkelijk bij de boodschappen aan de achterkant kunt.

Er zijn twee fruit- en groentelades: de ene is een traditionele bak en de andere is het “VitaFresh Plus”-compartiment met twee vochtigheidsinstellingen: een lage vochtigheid “het beste voor fruit” of een hoge vochtigheid “groenten en fruit”.

Bosch vochtigheidslade

Beide laden hebben een “golf” bodem om rollen te voorkomen en bieden elk ruwweg 14 tot 15 liter opslagruimte, dus goed voor anderhalve zak boodschappen. We zijn erin geslaagd om twee ijsbergsla, een kilo wortelen, twee komkommers, twee pakken tomaten en twee pakken paprika’s in de bakken te stoppen met een behoorlijke hoeveelheid ruimte over, dus er is genoeg ruimte voor de meeste huishoudelijke behoeften.

En we moeten de eierbakken noemen. Je krijgt er drie, elk met vier eieren per stuk, en het zijn waarschijnlijk de leukste eierhouders die we ooit gezien hebben. Vier kleine kopjes verbonden in een vierkant, ze zijn een stukje design lieflijkheid. Ze stapelen ook netjes op elkaar als je ze niet alle drie nodig hebt.

Eierrekjes

Deur opslag

In overeenstemming met de uitstekende koelcapaciteit van dit model, beschikt de deur ook over een ongelooflijke opslagcapaciteit. Er zijn vier deurrekken en een vak hoog in de deur met een van boven open deksel voor zuivel en kaas die u niet kunt verstellen.

U kunt het eerste open deurrekje wel 5 cm naar beneden verstellen, maar het is het tweede deurrekje dat een ontwerpoplossing heeft waarvan het ons verbaast dat andere fabrikanten van apparatuur die niet hebben nagestreefd: namelijk een eenvoudigere manier om deurrekjes op en neer te schuiven in het interne deurbeslag.

Bosch heeft hier duidelijk over nagedacht en is met “EasyLift” gekomen: een schuifmechanisme, geactiveerd wanneer je twee knoppen aan de zijkant op het rek zelf indrukt, dat in een reeks groeven kan klikken die 20cm in hoogte overspannen langs een zijframe, afhankelijk van hoe hoog of laag je het rek wilt hebben.

Bosch EasyLift

Deze functie is zeer eenvoudig te gebruiken en rekent af met het onhandige gewiebel en getrek dat komt kijken bij het verwijderen en vervangen van conventionele koelkastdeurrekken.

Hoewel de onderste twee rekken niet verstelbaar zijn, kunt u dankzij de verstelbaarheid van 20 cm van het tweede rek twee supermarkt six-pinters in de onderste drie deurrekken plaatsen, waardoor u een verbazingwekkende 36 pints melk in de deur kunt bewaren. Elk rek biedt ook plaats aan acht waterflessen van 500 ml of zes potten van 400 ml.

Al met al, als je serieuze deur opbergruimte nodig hebt, dan is dit Bosch apparaat de juiste keuze.

Prijs en beschikbaarheid

Dit apparaat maakt deel uit van de Bosch Serie 6 serie en heeft een
RRP van £799. Maar op dit moment kunt u het voor ongeveer £750 kopen bij
AO.com,
Currys en
Boots Kitchen Appliances. Echter, de beste prijs die we momenteel kunnen vinden is van
Donaghy Bros, waar hij £698 kost.

Bedenk wel dat er geen andere kleuropties zijn. Alle modellen in deze serie zijn wit; als u een zwarte of “inox-look” koelkast wilt, zult u moeten kiezen voor
een Serie 4 model – wat, voor dezelfde prijs, betekent dat u de lange handgreep, het deuralarm en de eerste groentebak verliest. A
wit model in de Serie 4 kost ongeveer £699.

Als je afzakt naar een
Serie 2 model, betaal je ongeveer £550 voor een wit model. U verliest de lange externe handgreep, het deuralarm, het wijnrek, en u krijgt maar één groentebak, zonder de VitaFresh-technologie.

Verdict

Een standalone koelkast is niet voor iedereen weggelegd, maar als je de ruimte hebt, kan het de moeite waard zijn om te overwegen of een aparte koelkast en een grote vrieskist voor jou zullen werken. De KSV36AWEPG heeft zeer lage bedrijfskosten, een constante temperatuur en een enorme opslagruimte.

We hebben ook genoten van de design accenten zoals de lange deurgreep, EasyLift deuropslag en EasyAccess legplanken die deze koelkast toegankelijk en eenvoudig te organiseren maken.

Voor meer koelkasten en koelvriescombinaties en om te zien hoe de Bosch modellen het doen, bekijk je onze ronde-up van de
beste koelkasten en koel-vriescombinaties die we hebben getest.

Specs

Bosch voorraadkast koelkast KSV36AWEPG: Specs

 • Energie klasse E (A++ voor maart)
 • Afmetingen: 1860mm x 600mm x 650mm
 • Geluidsniveau: 39dB
 • Jaarlijkse energie: 116 kWh
 • Totale inhoud: 346 liter
 • Koelkast inhoud: 346 liter
 • Omkeerbare deur

Recent Content