Soundbars zijn de laatste jaren steeds meer op de markt gekomen. Ze worden aangeboden door TV-fabrikanten zoals Samsung, Sony of LG, of door audiospecialisten zoals Yamaha, Sonos of Bose. Wat zijn de beste soundbars van dit moment, afhankelijk van uw budget?
Met TV’s die steeds groter worden, is de term “home cinema” nog nooit zo geschikt geweest voor uw woonkamer. Ondanks de inspanningen van de laatste jaren blijft geluid het stiefkindje van TV’s.
Traditioneel zou de oplossing zijn geweest om te investeren in een versterker en een half dozijn luidsprekers die over de kamer zouden worden verspreid. Hoewel dit inderdaad het beste geluid oplevert, is het duur en omslachtig, om nog maar te zwijgen van de kabels die door het midden van de kamer lopen…
De andere keuze, veel eenvoudiger, is de soundbar die aan de voet van het scherm wordt geplaatst. Ooit verre van overtuigend, hebben zij grote vooruitgang geboekt bij het virtualiseren van een surround-geluidsruimte.
De nieuwste modellen kunnen een 3D-geluidsomgeving simuleren dankzij Dolby Atmos- en DTS:X-technologieën en kunnen native compatibiliteit met Google Assistant of Amazon Alexa integreren om snel muziek in je woonkamer uit te zenden via je favoriete streamingdienst.
Hoewel de algoritmen een geluidsbeeld kunnen nabootsen via virtualisatie, is het onmogelijk frequenties te emuleren waar er geen zijn. Dit is vooral merkbaar in het geval van de lage tonen, die vaak moeilijk tot uiting komen in het relatief kleine formaat van een soundbar. De eenvoudigste manier om dit te verhelpen is het toevoegen van een subwoofer.
Natuurlijk verliest u een beetje van het “alles in één” aspect, maar deze zijn over het algemeen vrij compact. Ze zijn echter specifiek voor elk merk of model. Het is soms mogelijk om een traditionele subwoofer te recyclen, maar dit vereist wel wat min of meer geslaagde doe-het-zelf. Wij raden het daarom af.
Er zijn vele modellen op de markt en het kan soms ingewikkeld zijn om uw weg te vinden. Wij bieden u onze aanbevelingen op basis van uw budget om u te helpen de beste soundbar voor uw woonkamer te kiezen.
En als u op zoek bent naar de beste tv’s die er zijn, kijk dan eens naar onze gids.
Sonos Arc: het beste van het beste
De Sonos Arc is het nieuwste high-end model van de beroemde Amerikaanse fabrikant. Net als de andere modellen van het merk, is de Sonos Arc perfect geïntegreerd in het multiroom ecosysteem waar het merk bekend om staat.
De Arc heeft 11 klasse D versterkers (5 voor de Sonos Beam), 8 elliptische woofers (4 voor de Sonos Beam) en 3 zijden dome tweeters. Hierdoor kan de soundbar native compatibiliteit bieden met Dolby Atmos tracks, die een 3-dimensionale geluidsweergave mogelijk maken. Deze compatibiliteit wordt op de Arc mogelijk gemaakt dankzij twee luidsprekers die naar het plafond zijn gericht, waardoor een verticale weergave van de compatibele nummers kan worden verkregen. Deze laatste worden steeds talrijker en zijn, naast 4K Blu-ray, te vinden op het merendeel van de recente inhoud die beschikbaar is op SVOD-platforms (Netflix, Prime Video, enz.).
De aansluitingen op de Sonos Arc zijn heel eenvoudig: een eARC HDMI-poort (ARC-compatibel) die in optische modus kan worden gebruikt met de meegeleverde adapter en een optionele Ethernet-poort – de soundbar kan via Wi-Fi worden aangesloten. Er is een jammerlijk gebrek aan Bluetooth-compatibiliteit, maar dat is heel vaak afwezig bij de multiroom-producten van Sonos, die verbinding kunnen maken met de meeste apparaten dankzij de native compatibiliteit met Chromecast, Airplay en Spotify Connect. Het heeft ook microfoons zodat het kan communiceren met Google Assistant of Amazon Alexa om muziek te starten of om dezelfde interactie te bieden als een Google Home of Amazon Echo.
Hoewel hij standalone een zeer goede geluidsweergave biedt, is hij volledig compatibel met het Sonos-ecosysteem zodat hij kan worden geïntegreerd in een 5.1.2 thuisbioscoopconfiguratie. Hiervoor hoeft u hem alleen maar te koppelen met twee Sonos One SL-luidsprekers en een Sonos SUB-subwoofer.
Waarom kiezen voor de Sonos Arc?
- Geweldig geluid in alle situaties
- Native Dolby Atmos compatibiliteit
- Langdurige upgrades en 5.1.2 home theater mogelijkheden
- Integratie met Google Assistent en Amazon Alexa
- Compatibel met Apple AirPlay 2, Chromecast en Spotify Connect
Yamaha MusicCast YSP-2700: de bas beantwoordt de oproep
Deze soundbar is een paar jaar geleden uitgebracht, maar is nog steeds erg interessant. In tegenstelling tot merken als Sonos heeft Yamaha geen bijzondere moeite gedaan voor het ontwerp, de bar is sober, om niet te zeggen een beetje gefrustreerd. Maar niets te zeggen over de onberispelijke afwerking.
Het belangrijkste kenmerk van dit model is dat het wordt geleverd met een subwoofer. De laatste is een kubus van 30 cm; we hebben discreter gezien, maar hij blijft compact genoeg voor de meeste interieurs. De connectiviteit is goed verzorgd, met drie HDMI-ingangen en een ARC-compatibele uitgang. De lat ligt hier echter een beetje hoog, met alleen HDMI 2.0. Er zijn ook optische, coaxiale en analoge RCA-ingangen. Aan de draadloze kant hebben we Bluetooth en Wifi. AirPlay en Sportify Connect zijn ook aanwezig.
Wat het geluid betreft, is de spatialisatietechnologie zeer effectief, ook al moet je er wel voor zitten om er ten volle van te kunnen genieten. De subwoofer zorgt voor een welkome punch en diepe bas. Geen probleem met de vervorming, zolang je het volume niet tot het uiterste drijft.
Hoewel iets minder aangesloten dan zijn concurrenten, verleidt deze soundbar ons met zijn veelzijdigheid en zijn solide kwaliteit/prijsverhouding.
Waarom kiezen voor de Yamaha MusicCast YSP-2700?
- Goede geluidskwaliteit
- Welkom subwoofer
- Waar voor je geld
Sonos Beam: de beste waar voor uw geld
De Sonos Beam is een andere Sonos-soundbar die kiest voor een compacter formaat dan de Arc. Met dit model speelt Sonos de connected kaart en biedt het een vrij unieke oplossing op de markt: het bevat microfoons waarmee het kan profiteren van een native integratie van Google Assistant en Amazon Alexa. Zeer praktisch om het volume en de verschillende aangesloten apparaten met de stem te bedienen, hiermee kunt u het zonder een Google Home of een Amazon Echo doen.
De bar zelf slaagt erin een zeer goede geluidsweergave te bieden, ondanks zijn geringe afmetingen en het ontbreken van een subwoofer. Hij is voorzien van vier woofers die de midden- en lage tonen voor hun rekening nemen en een tweeter voor de hoge tonen en dialogen. Het resultaat? Een zeer evenwichtige weergave met diepe bassen zonder vervorming. Ook al is hij niet compatibel met Dolby of DTS geluidsruimtetechnologieën, hij slaagt er toch in een zeer goede surroundweergave te bieden.
Wat de aansluitingen betreft, is er een HDMI ARC-uitgang die de enige manier zal zijn om hem op uw TV aan te sluiten, met of zonder een optische adapter. Eenmaal ingesteld met de Sonos-app is de bar compatibel met Apple AirPlay 2, Spotify Connect en kan hij worden gebruikt met de meeste smartphones en pc’s via Wi-Fi om muziek of podcasts te streamen.
Net als de Arc is hij volledig compatibel met het Sonos-ecosysteem, zodat hij kan worden geïntegreerd in een 5.1.2 thuisbioscoopopstelling. U hoeft hem alleen maar te koppelen aan twee Sonos One SL-luidsprekers en een Sonos SUB-subwoofer.
Lees voor meer informatie onze volledige review of die van onze collega’s bij Numerama.
Waarom kiezen voor de Sonos Beam?
- Geweldig geluid
- Compact en krachtig
- Google Assistant en Amazon Alexa geïntegreerd
- Compatibel met Apple AirPlay 2, Chromecast en Spotify Connect
De Sonos Beam is op Amazon verkrijgbaar voor minder dan €450. Een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding voor deze aangesloten soundbar.
Samsung HW-T550 (2020): de beste voor onder de €300
De Samsung HW-T550 (2020) is een soundbar met een draadloze subwoofer die een 2.1-geluidservaring biedt. Zeer eenvoudig van formaat, maar niettemin doeltreffend in het bieden van een van de beste geluidsweergave beschikbaar in het instapsegment.
Zijn grote kracht is de basweergave, die erin slaagt even diep te zijn als op veel minder toegankelijke configuraties. Het biedt geen Dolby Atmos of DTS:X rendering, maar het biedt zeker een betere weergave dan TV-luidsprekers, krachtiger en zonder noemenswaardige vervorming bij hoog volume. Vergeet niet dat een goede stereo rendering 10 slechte 5.1 of Atmos software renderingen waard is.
Het heeft een HDMI ARC-poort en een tweede HDMI-poort die een 1080p/60 signaal naar de TV kan overbrengen. Er staat geen compatibiliteit met Chromecast of AirPlay op de agenda, maar hij kan wel verbinding maken met elk apparaat via zijn Bluetooth-compatibiliteit.
Hij wordt geleverd met een afstandsbediening waarmee u hem eenvoudig kunt koppelen met Bluetooth, van audiobron kunt veranderen en de afgespeelde inhoud kunt regelen.
Waarom kiezen voor de Samsung HW-T550 (2020)?
- Een uitstekende kwaliteit/prijs verhouding
- Een goede 2.1 weergave met zijn draadloze subwoofer
- Bluetooth-compatibiliteit
De Samsung HW-T550 (2020) is geprijsd op minder dan 300 euro. Wees voorzichtig om te controleren of het het juiste model is voor uw aankoop, de referenties van Samsung kunnen soms misleidend zijn in dit segment.
Waarom kiezen voor een soundbar?
De luidsprekers die in onze televisies zijn ingebouwd zijn vaak van slechte kwaliteit, en daarom is het de moeite waard om in een soundbar te investeren. Soundbars verbeteren niet alleen het geluid van films en muziek, maar kunnen ook surround sound simuleren en zijn zelfs compatibel met aangesloten assistenten om muziek via spraak te starten.
Dolby Atmos, DTS:X: waar zijn ze voor?
Al een paar jaar zien we Dolby Atmos en DTS:X gecertificeerde soundbars. Deze twee vrij gelijksoortige technologieën maken 3D-geluidsvirtualisatie mogelijk om een hoge mate van onderdompeling in compatibele inhoud te bieden. In vergelijking met een klassieke horizontale 5.1-weergave voegt 3D-virtualisatie een verticaliteit toe aan het geluid om een meer getrouwe weergave te bieden. Dolby Atmos-inhoud is nu te vinden op Netflix, Amazon Prime Video en 4K Blu-ray.
Wat is HDMI ARC?
Om uw soundbar op uw tv aan te sluiten, hebt u altijd een aansluiting of een optische poort gebruikt. Deze verbindingen zenden echter gewoon een analoog spoor van een bron. De HDMI ARC (Audio Return Channel) technologie maakt het mogelijk het audiospoor digitaal te houden van de bron naar de soundbar. Het is dus de bar die zal zorgen voor het decoderen en opnieuw uitzenden van digitale sporen, die verplicht zijn om Dolby- en DTS-geluid te verkrijgen. Een kleine bonus: het volume van de soundbar kan met dezelfde afstandsbediening als de TV op een transparante manier worden geregeld. Kortom, gebruik het.
Inhoudsopgave