Welke gaming toetsenbord kiezen? De 7 beste mechanische gaming toetsenborden

Wat is het beste gaming toetsenbord? Hier is onze beproefde en geteste selectie, voor elk budget.
mechanische gaming toetsenbord
Een goed toetsenbord voor gamers moet responsief en efficiënt zijn. De sleutel tot uw keuze zal dus de kwaliteit en de snelheid van de toetsen zijn. Er zijn drie soorten toetsenborden: membraan (de toets rust op een kunststof membraan), chiclets (schaarmechanisme bovenop een kunststof membraan) en tenslotte mechanische toetsenborden (elke toets heeft zijn eigen onafhankelijke veermechanisme). De eerste twee zijn het meest gebruikelijk, omdat ze minder duur zijn en overeenkomen met kantoorgebruik. Zij bieden echter niet de nodige prestaties om aan de eisen van gamers te voldoen.

Gamers zullen de voorkeur geven aan mechanische toetsenborden, die veel voordelen bieden, zoals een duidelijke en scherpe aanslag, een zeer fijne gevoeligheid en een reactiesnelheid die niet te vergelijken is met membraan- of chiclet-producten. Tenslotte zijn de laatste twee in het beste geval bestand tegen enkele tientallen miljoenen toetsaanslagen, vergeleken met enkele tientallen miljoenen voor mechanische modellen.

Om u te helpen uw volgende gaming toetsenbord te kiezen, hebben we 7 van hen geselecteerd op basis van hun reputatie of prijs om drie belangrijke prijspunten te dekken alvorens ze te testen. Hier zijn onze indrukken en aanbevelingen. Deze selectie zal in de toekomst worden bijgewerkt met nieuwe toetsenborden… als ze beter zijn dan die in deze gids.

Top van het gamma

Logitech G915: luxueus, plat en efficiënt, een must-have

Logitech G G915 TKL toetsenbord RF-draadloos + Bluetooth

Bekijk de dagprijs

Met zijn ultraslanke ontwerp (47,5 x 15 x 1 cm) en high-end afwerking van geborsteld aluminium is dit Logitech G915-toetsenbord een echte schoonheid. De slankheid van de baby wordt verklaard door het gebruik van Logitech GL low profile schakelaars met een zeer korte typeafstand (2,7 mm). Dit geeft zeer responsieve toetsen die de goede smaak hebben tot de stilste op de markt te behoren (zie hieronder). We hebben gemerkt dat er tijdens een snelle typcyclus een kleine zijdelingse beweging van de toetsen is. Afgezien daarvan zijn het rendement en de reactiviteit zeer hoog voor een dergelijk vlak product.

Wat de extra toetsen betreft, zijn er enkele aan de rechterkant voor multimediabediening met daarboven een groot volumewiel. We hebben drie “M”-toetsen om tijdens het spelen te wisselen tussen spelprofielen, deze keer geplaatst boven de F1 tot F4 toetsen. Met het programma met de naam MR kunnen macro’s worden opgenomen die zullen worden toegewezen aan de G-toetsen in de kolom links van het toetsenbord. Het is even wennen aan de G-toetsen, die in de eerste dagen van gebruik vaak per ongeluk worden ingedrukt.

De extra functies zijn het niveau van de achtergrondverlichting, de spelmodus die de Windows-toetsen deactiveert en tenslotte het draadloze gebruik. Want als dit toetsenbord met draad werkt, is het ook draadloos met Bluetooth (niet aanbevolen voor gamers) en vooral de Logitech Lightspeed-technologie. Deze laatste belooft dezelfde latentietijden als een bekabelde verbinding en we moeten toegeven dat we geen verschil merkten met bekabeld gebruik. Reken op een autonomie van iets minder dan 30 uur met de achtergrondverlichting ingeschakeld. Dit is wat wij aanraden, omdat de delicate zeefdruk op de toetsen niet goed leesbaar is als de LED’s uit zijn. Tot slot blijft de configuratiesoftware van de Logitech HUB een toonbeeld van efficiëntie en esthetiek. Een referentie product, maar we betreuren het ontbreken van een polssteun. Een klein minpuntje dat niet veel voorstelt op dit prijsniveau.

In het kort

 • Ontwerp, bouwkwaliteit en finesse
 • Hoogwaardige schakelaars, en de stilste uit onze selectie
 • Draadloze verbinding even efficiënt als bekabelde

Steelseries Apex Pro: de meest solide en met aanpasbare schakelaars

SteelSeries Apex Pro - Qwerty - Mechanisch Gaming Toetsenbord

Bekijk de dagprijs

We hebben hier te maken met een nogal imposant toetsenbord, en vooral een erg dik (43,7 x 14 x 4 cm). De structuur is gemaakt van metaal voor meer robuustheid. Met zijn gewicht van één kilo vertoont hij een perfecte stabiliteit op het bureau. Het geheel is bekleed met een zacht plastic, wat ook de toetsen ten goede komt. Elke toets is onafhankelijk van achteren verlicht voor fijn maatwerk. De Apex Pro gebruikt QX2 RED schakelaars voor alle toetsen, behalve die op het hoofdblok, dat gebruik maakt van de nieuwe SteelSeries OmniPoint instelbare schakelaars.

Dit zijn lineaire schakelaars waarvan u het activeringspunt kunt instellen van 0,4 mm tot 3,6 mm. Zo kunnen we toetsen hebben die direct reageren of die langer ingedrukt moeten worden. De ZQSD-toetsen kunnen bijvoorbeeld zeer snel zijn en de granaattoetsen langzamer, waardoor onbedoelde acties in het heetst van de strijd worden voorkomen. Ook kunt u elke toets eenvoudig aanpassen aan uw speelgewoonten. In plaats van te moeten wennen aan het toetsenbord, past het toetsenbord zich aan u aan. FPS gamers zullen erg gevoelig zijn voor deze functie en het is dit publiek waar SteelSeries zich als eerste op wil richten.

Er zijn hier geen extra functietoetsen, met de bijbehorende software kunt u spelprofielen maken en macro’s programmeren. Een klein monochroom OLED-display bevindt zich rechtsboven het toetsenbord. Standaard wordt het SteelSeries-logo weergegeven, maar het wordt vooral gebruikt om informatie van bepaalde spellen op te halen of gewoon om de titels van nummers die worden afgespeeld weer te geven. Rechts daarvan bevindt zich een aanklikbaar wiel dat wordt gebruikt om het volume te regelen, de afgespeelde muziek te pauzeren of van het ene spelprofiel naar het andere over te schakelen. Tot slot stellen we de aanwezigheid van een USB-poort links achteraan op prijs. Dit verklaart de dikte van de dubbele USB-aansluiting. Maar de fabrikant heeft gedacht aan kabelbeheer met kabelkanalen onder het toetsenbord. Tenslotte biedt hij een elegante en zachte magnetische polssteun, maar zonder vulling, dus een beetje stevig.

In het kort

 • Hoogwaardige en bijzonder solide constructie
 • Verstelbaar middenblok schakelt van 0.4mm tot 3.4mm
 • Onafhankelijke LED-achtergrondverlichting voor elke toets

Merk op dat we ook zijn kleine broertje, de SteelSeries Apex 5, hebben getest, die ook niet tot onze ontevredenheid is en die de verdienste heeft toegankelijker te zijn.

Razer Huntsman Elite: een uitstekende en innovatieve oplossing

Razer Huntsman Elite Chroma - Qwerty - Opto Switch - Mechanisch Gaming Toetsenbord

Bekijk de dagprijs

De Huntsman Elite van Razer vertegenwoordigt de top van de lijn van het beroemde groene merk. Het is een mechanisch toetsenbord met opto-mechanische schakelaars, waarbij de metalen schakelaar is vervangen door een lichtstraal, een bijzonderheid die het vrij uniek maakt op de markt. Met een weergave vergelijkbaar met Cherry MX Blue (met een vrij snelle toetsaanslagfeedback) en een 1,5 mm snel activeringspunt, slagen ze erin een ervaring te bieden die volledig vergelijkbaar is met die van klassieke mechanische schakelaars. Met deze specificiteit: de levensduur van het toetsenbord zou vertienvoudigd worden, omdat elke druk op het toetsenbord niet langer fysiek contact genereert. Dat is tenminste Razers belofte, maar we hebben meer tijd nodig om zeker te zijn.

Geen scherm in het programma, maar een reeks knoppen voor multimediabediening, alleen op de Elite-versie. Het is altijd een pluspunt om je muziek te kunnen bedienen zonder door de applicatie te hoeven gaan, of het algemene volume in een oogwenk aan te passen. Deze Elite-versie wordt ook geleverd met een uitstekende kunstlederen polssteun die met een set magneten aan het toetsenbord wordt bevestigd. Het is elegant en praktisch (en zacht).

Razer voldoet aan de verwachtingen, het toetsenbord is uitgerust met een reeks RGB LED’s op elke toets, maar ook op de contouren en die van de polssteun. De effecten worden ingesteld vanuit de Synapse 3-software, die sterk is verbeterd sinds de eerste versies. Het biedt ook een reeks van integratie met componenten van andere fabrikanten (met name Philips Hue en sommige componenten) om in unisono te werken. Bij games die compatibel zijn met Razer Chroma veranderen de kleuren zelfs in realtime, afhankelijk van de game en de acties die op het toetsenbord en andere compatibele randapparaten worden uitgevoerd. Deze exclusieve eigenschap, gecombineerd met de opto-mechanische schakelaars, maakt het toetsenbord een echte aanwinst voor fans van het Razer ecosysteem.

In een notendop

 • Unieke optische schakelaars
 • Uitstekende afwerking en ergonomie met polssteun
 • Onafhankelijke LED-achtergrondverlichting voor elke toets en van nature compatibel met sommige games

Middenklasse

Roccat Vulcan 120 serie AIMO: mooi, dun en krachtig

ROCCAT Vulcan 122 AIMO toetsenbord

Bekijk de dagprijs

De Logitech G915 is een van de aantrekkelijkste gamertoetsenborden op de markt. Ondanks zijn vrij grote afmetingen (46,2 x 23,5 x 3,2 cm) biedt hij een luchtig ontwerp. Een mooie geanodiseerde aluminium plaat bedekt het oppervlak. De toetsen lijken erboven te zweven, want de schakelaars zitten in hoge doorzichtige bakken. Een nogal atypisch uiterlijk, zeer elegant, maar als je een “nors” type speler bent, loop je het risico dat de toetsen gaan vliegen. De schakelaars zijn van Roccat, Titan Speed. De typering is aangenaam droog en vooral reactief, met een beperkte geluidsoverlast. Als de ruimte tussen elke toets zeer aangenaam is, is de afmeting van de toetsen kleiner dan gemiddeld. Als je grote vingers hebt, is het niets voor jou. Het atypische ontwerp van de toetsen vergt ook enige tijd om zich aan te passen.

Deze Roccat biedt een zeer interessante EasyShift functie. Het kent een tweede functie toe aan alle toetsen op het toetsenbord, en dat is het beste gedeelte. Om ze te activeren, moet u een functietoets kiezen die u zelf bepaalt. Dit verklaart het ontbreken van speciale functietoetsen voor spelletjes. Dit belet u niet om spelprofielen en macro’s te programmeren via de speciale software. Interessant is dat het toetsenbord een klein geheugen heeft dat uw macro’s in het toetsenbord opslaat. Ze blijven dus bewaard en bruikbaar als u besluit elders te spelen dan op uw PC. Ze worden echter gedeeld met het toetsenbord boven de pijlen, wat degenen die van speciale ruimten houden, zal afschrikken.

Het LED-display komt heel mooi tot uiting op het aluminium en is vooral toets voor toets aan te passen. Het is onthutsend dat de indicatoren voor toetsenbordvergrendeling onder het numerieke toetsenbord zijn geplaatst. Er zijn drie functietoetsen rechtsboven op het toetsenbord, met de eerste kunt u het volume uitschakelen, met de tweede kunt u de helderheid van de achtergrondverlichting regelen en met de derde het volume, de aanpassingen worden gemaakt met het oplegwiel. In het gebruik is het niet erg prettig. Tot slot waarderen wij de aanwezigheid van een verwijderbare polssteun van goede kwaliteit.

Hij is verkrijgbaar in drie kleuren: grijs, zwart of wit, genummerd 120, 121 (hier afgebeeld), of 122. De grijze is over het algemeen gemakkelijker te vinden, verkrijgbaar voor ongeveer 150 euro. U kunt ook onze volledige review van de Roccat Vulkan 121 lezen voor meer informatie.

In het kort

 • Gedurfd ontwerp en hoogwaardige bouwkwaliteit
 • Efficiënte schakelaars
 • Onafhankelijke achtergrondverlichting voor elke toets

Logitech G Pro: waar voor uw geld

Logitech G213 - Prodigy Gaming Toetsenbord

Bekijk de dagprijs

De G Pro is een van de bestsellers van Logitech. Eind 2019 daalde het merk het in een versie, Pro X in alle opzichten identiek, maar met verwisselbare schakelaars. Het is deze versie die wij hebben getest. Als het merkbaar is dat de wissels kunnen worden verwisseld, zijn de extra kosten volgens ons in de onmiddellijke toekomst niet gerechtvaardigd. Daarom bevelen wij de klassieke versie aan.

Eenmaal uit de doos is dit toetsenbord behoorlijk imposant, niet in de breedte, maar in de dikte met afmetingen van 36,1 x 15,6 x 3,4 cm. Het is een grote en je kunt het voelen met 980g op de weegschaal. Het voordeel is dat het weinig plaats inneemt op het bureau (TKL-formaat) en vooral dat het volkomen stabiel is. Het is niet het meest esthetische gaming toetsenbord, maar het is solide en zal degenen die op zoek zijn naar efficiëntie zonder onnodige poespas tevreden stellen. Een echt wedstrijd toetsenbord.

Logitech biedt er in totaal 3 aan, de GX Blue Clicky, GX Red Linear en GX Brown Tactile. Wij hebben dit product getest met de GX Clicky met een bedieningsafstand van 2 mm voor een totale afstand van 3,7 mm. Niet verrassend is de reactiviteit totaal en de geluidsklik zal u helpen om uw toetsenbord actie sequenties beter te beheren. De GX Red Linear die we ook hebben getest, zijn discreter en vereisen een kortere activeringsafstand van 1,9 mm, voor een afstand van 4 mm. Het typen is stiller en vooral vloeiend, perfect voor het aaneenrijgen van dubbele slagen.

Geen onafhankelijk programmeerbare toetsen, de F-toetsen worden gebruikt voor sneltoetsen en macro’s. Logitech is echter van plan er twee per F-toets toe te wijzen, wat de mogelijkheden op 24 brengt. Voor de rest heb je, behalve een knop om de achtergrondverlichting (subtiel en niet agressief) en de spelmodus te activeren, niets anders om onder je tanden te stoppen, zelfs geen palmsteun.

In een notendop

 • Compact en draagbaar
 • Solide ontwerp en uitstekende bouwkwaliteit
 • Een zeer goede kwaliteit-prijs verhouding

Instapniveau

HyperX Alloy Origins: de essentie

HyperX Alloy Origins Core RGB Tenkeyless Mechanical Gaming Keyboard - Qwerty

Bekijk de dagprijs

De HyperX Alloy Origins (het gamingmerk van Kingston) is vrij eenvoudig qua ontwerp en afwerking. Dit belet echter niet dat hij keurige lijnen en een hoog fabricagekwaliteitsniveau heeft. Er wordt vooral gedacht aan de efficiëntie, meer dan aan de opzichtigheid. De afmetingen zijn redelijk (44,2 x 13,2 x 3,64 mm) voor een gewicht van iets meer dan een kilo (1080 kg). Het zwarte aluminium dat het oppervlak bedekt, laat de LED-achtergrondverlichting reflecteren met een zekere levendigheid, zonder verblindend te worden.

Goed punt, elke toets wordt onafhankelijk van de andere beheerd, wat het mogelijk maakt aan elke toets een specifieke kleur toe te wijzen. Geen functietoetsen of toetsen speciaal voor macro’s, je moet door toetscombinaties gaan. Met het gebruik raken we eraan gewend en het feit dat er drie verschillende spelprofielen zijn, helpt om niet te verdwalen. Je moet gewoon wennen aan wat digitale gymnastiek. Profielen en macro’s worden opgeslagen in het geheugen van het toetsenbord, wat erg handig is als je op een andere pc dan je eigen speelt.

Wat de schakelaars betreft, zijn de Cherry-schakelaars vervangen door HyperX Red-schakelaars met een activeringspunt van 1,8 mm en een totale typeafstand van 3,8 mm. Het resultaat is een snel en zeer stil typen voor een mechanisch toetsenbord. Het zal gamers plezieren die op zoek zijn naar een eersteklas toetsenbord tegen een betaalbare prijs. Aan de andere kant vonden we de configuratiesoftware niet prettig, die zou gebruikersvriendelijker kunnen.

In het kort

 • Bouwkwaliteit
 • Prijs
 • Schakelaarefficiency en onafhankelijke achtergrondverlichting toets voor toets

CoolerMaster CK530 V2: compact en krachtig voor een miniprijs

Cooler Master Gaming CK350 toetsenbord USB QWERTY Amerikaans Engels Metallic

Bekijk de dagprijs

CoolerMaster biedt veel randapparatuur voor gaming en onderscheidt zich door kwaliteitsproducten tegen zeer redelijke prijzen aan te bieden. Zoals bij deze CoolerMaster CK530 V2, die profiteert van een robuust ontwerp, gehuld in een mooi geborsteld aluminium. Hij heeft gecontroleerde afmetingen dankzij zijn TKL-formaat, dat ons 38 x 13,5 x 4 cm geeft voor een zeer redelijk gewicht van 780 g. Het zal daarom zeer populair zijn bij mobiele gamers. Nuchter bovenal waarderen wij echter de kwalitatieve LED-verlichting die rechtstreeks op het toetsenbord kan worden ingesteld, zonder gebruik te maken van enige software. Hetzelfde geldt voor de macro’s, die het gemakkelijk maken om je aan nieuwe situaties aan te passen, vooral als je niet op je PC speelt. Voor een groter comfort raden wij u echter aan de software van de fabrikant te gebruiken. Het is zeer efficiënt en gemakkelijk te gebruiken.

De CoolerMaster KC530 V2 is verkrijgbaar in 3 versies, elk met verschillende Gateron-schakelaars: rood, blauw of bruin. Wij hebben de rode versie getest, die erg lijkt op de Cherry van dezelfde kleur, maar met een iets langere slag. We hebben het hier echter over 0,2 millimeter en alleen de meest ervaren spelers zullen het verschil opmerken. De rest van ons zal een uitstekend reactievermogen en een soepele, maar zeer luide type-ervaring opmerken. Dit toetsenbord is een uitstekende keuze voor gamers die misschien te veel hebben uitgegeven aan hun grafische kaart en een beperkt budget hebben. Deze CK530 voldoet aan de eisen van gamers zonder overbodige functies, hij gaat tot het essentiële. Hij mist echter een goede polssteun, omdat hij door zijn dikte een sterke torsie op de pols uitoefent.

In het kort

 • Goed afwerkingsniveau
 • LED- en macro-instellingen on the fly
 • Efficiënte schakelaars

Om u te helpen kiezen

Hoe kies je een gaming toetsenbord?

Alvorens een gamer keyboard te kiezen, moet u zich eerst de vraag stellen naar het gebruik ervan. Bent u een FPS, RTS, MOBA of MMORPG speler? Elk toetsenbord heeft zijn eigen specifieke kenmerken en is min of meer aangepast aan een bepaald gebruik. In ieder geval is er een eenvoudige regel om in gedachten te houden: wie meer kan, kan ook minder doen. De toetsenborden voor MMORPG’s zijn over het algemeen het meest compleet, dankzij de speciale “Macro”-toetsen, die meer sneltoetsen mogelijk maken.

Een RTS of MOBA speler zal minder behoefte hebben aan Macro toetsen, maar zal de voorkeur geven aan zo snel mogelijke toetsen, om een paar milliseconden te besparen bij het uitspreken van spreuken. Merk op dat deze overwegingen alleen van belang zijn op zeer hoge niveaus. De gemiddelde speler zal niet noodzakelijk een verschil maken. Let wel dat alle mechanische toetsenborden tegenwoordig snel zijn, sommige zijn net iets sneller dan andere.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de grootte van het apparaat als u een klein bureau hebt, een volledig toetsenbord, vooral een met macrotoetsen kan snel veel ruimte in beslag nemen. Denk er ook aan dat een mechanisch toetsenbord meer lawaai maakt dan een membraantoetsenbord, dus denk daaraan als u de kamer deelt met uw computer.

Wat zijn de verschillen tussen een mechanisch toetsenbord en een membraantoetsenbord?

Heel eenvoudig gezegd: een membraantoetsenbord valideert een actie wanneer u de volledige typafstand hebt afgelegd. Een mechanisch toetsenbord zal een actie valideren voordat u de toets volledig hebt ingedrukt, als gevolg van een hogere schakelaarpositie. Dit betekent dat mechanische toetsenborden sneller zijn dan membraantoetsenborden en dus geschikter voor gaming. Omdat membraantoetsenborden aan het eind van de slag een plastic kapje hebben, zijn ze aanzienlijk stiller tijdens het typen.

Het andere belangrijke verschil is comfort. De mechanische toetsen vereisen minder inspanning om de toetsaanslag te activeren, wat het veel aangenamer maakt, zelfs bij gebruik op kantoor. Aan de andere kant, moet je preciezer zijn. Omdat de toetsen gemakkelijker te activeren zijn, komen typefouten vaak voor, maar bepaalde soorten schakelaars helpen dit probleem te beperken.

Wat zijn de verschillende soorten mechanische schakelaars?

Er zijn drie hoofdtypen: lineair, tactiel en clicky. Het eerste type vereist een constante kracht om te raken gedurende de hele actie, terwijl het tweede type minder kracht vereist in de eerste helft van de treffer dan in de tweede. Deze extra hardheid bevestigt dat de slag geldig is. Sommige fabrikanten voegen een hoorbare “klik” toe om de activering van de sleutel op het gehoor te bevestigen, ze zijn dan “klikkend”.

Grofweg zijn lineaire mechanische schakelaars ideaal voor games die snelle opeenvolgende toetsaanslagen vereisen, en tactiele schakelaars voor titels waarbij precisie belangrijker is dan snelheid. De laatste zijn ook populairder voor tekstinvoer… en klikspanen nog meer. Met andere woorden, aanraking is over het algemeen een goede tussenweg.

Hoe kiest u uw mechanische schakelaar?

De meer kieskeurige zal letten op twee zeer belangrijke technische gegevens. Het eerste is de activeringsafstand, dat is de diepte die nodig is om een bedieningsorgaan te activeren. Hoe korter de activeringsafstand, hoe beter de reactiviteit. Het tweede punt waarop moet worden gelet is de activeringskracht, die wordt gemeten in Newton, of liever centiNewton (cN), of in grammen. Het komt overeen met de kracht die nodig is om een toets over de gehele slagafstand te activeren. Hoe zwakker deze is, hoe gevoeliger de toets zal zijn en dus hoe minder druk u zult moeten uitoefenen bij het typen.

Er zijn ook zogenaamde “tactiele” toetsen waarbij u het activeringspunt onder uw vinger kunt voelen. Cherry is de fabrikant die de meeste merken van gaming toetsenborden uitrust. Zij bieden niet minder dan 6 verschillende schakelaars, elk met zijn eigen specifieke kenmerken. De meest populaire schakelaars in de gamingwereld zijn de lineaire en snelle Cherry Mx Red. Zijn suprematie wordt echter uitgedaagd door grote fabrikanten van gaminghardware, zoals Logitech, Roccat of HyperX. Zij ontwikkelen nu hun eigen schakelaars, vaak geïnspireerd door die van Cherry. De onderstaande tabel zal u helpen uw weg te vinden.

Maakt een mechanisch toetsenbord echt veel lawaai?

Mechanische toetsenborden zijn luider dan membraan- of chiclet-toetsenborden. Dat is een feit. Lineaire schakelaars zijn echter minder lawaaierig dan schakelaars met drukknop, en schakelaars met drukknop zelf zijn minder lawaaierig dan klikschakelaars. Als voorbeeld, hier is het volume dat we gemeten hebben tijdens onze routine toetsaanslag tests. Meer nog dan de waarde zelf, omdat niemand op dezelfde manier typt, kunt u zo de stilste kiezen als dat voor u belangrijk is.

 • Logitech G915: van 45dB tot 52dB, met een gemiddelde van 48,5dB.
 • Steel Series Apex Pro: van 52dB tot 59dB, met een gemiddelde van 55,5dB.
 • Logitech G Pro X: van 53 dB tot 62 dB, met een gemiddelde van 57,5 dB.
 • Roccat Vulkan 121: van 48 dB tot 55 dB, met een gemiddelde van 51,5 dB.
 • Hyper X: van 55 dB tot 62 dB, met een gemiddelde van 58,5 dB.
 • CoolerMaster CK530: van 55 dB tot 66 dB, met een gemiddelde van 51,5 dB[/hideAuFluxGuides].

De achtergrondverlichting

Hoewel deze functie vooral esthetisch is, maken sommige fabrikanten er gebruik van om er een echt hulpmiddel voor gamers van te maken. U kunt dus de gebieden kiezen die van achteren verlicht moeten worden om alleen de toetsen te verlichten die nuttig zijn in uw spel.

Macro toetsen

Naast de klassieke toetsen zijn er toetsenborden met programmeerbare toetsen. U kunt sneltoetsen opnemen, of zelfs macro’s (reeksen commando’s) om de efficiëntie en snelheid te verhogen. Om het aantal toetsen niet te vermenigvuldigen, kunnen macro’s worden toegewezen aan klassieke toetsen door ze te associëren met een tweede toets.

USB of draadloos

Om het even welke zichzelf respecterende gamer zal voor een getelegrafeerd toetsenbord opteren om ongewenste latentie te vermijden, zoals het geval is met Bluetooth bijvoorbeeld. Sommige fabrikanten bieden draadloze modellen aan, met een 2,4 GHz dongle, die veel efficiënter is dan Bluetooth. Logitech heeft een technologie ontwikkeld met de naam Lightspeed, die een latentietijd biedt die identiek is aan die van bekabelde producten.

Wat is anti-ghosting?

Als u met een traditioneel toetsenbord veel snelle toetsaanslagen of meerdere toetscombinaties maakt, kan het zijn dat u er een paar mist. Anti-ghosting zal dit voorkomen.

TKL-formaat

Als u niet om het numerieke toetsenbord geeft, kies dan voor een TKL-toetsenbord (Tenkeyless), dat altijd compacter zal zijn dan een conventioneel model. Als u niet van het woord “kantoor” houdt, is er weinig kans dat u het numerieke toetsenbord zult missen.

Bonus features

Een in het toetsenbord ingebouwd display kan in sommige spellen interessante informatie verschaffen. Een andere handige functie voor gamers is de integratie van een USB-hub en zelfs een hoofdtelefooningang.