Apple Watch Series 6 kopen: prijs, specificaties, test en nieuws

De Apple Watch Series 6 is de 2020 versie van Apple’s beroemde horloge. Hij is aangekondigd op 15 september 2020, kan het zuurstofgehalte in het bloed meten en introduceert nieuwe blauwe en rode kleuren.

Inleiding

Elk jaar komt er een nieuwe Apple Watch. In 2020 komt de Apple Watch Series 6 met verbeterde scherm-, prestatie- en gezondheidsfuncties. En een kleine nieuwigheid: kleurvariaties.

Apple Watch Series 6

Bekijk de dagprijs

Aanwezig in de gidsen
Wat zijn de beste smartwatches in 2021?

Technische gegevens van de Apple Watch Series 6

Scherm

 • Schermgrootte: 1.78 inch
 • Definitie: 448 x 368 pixels
 • Display-technologie: OLED
 • Schermformaat: Vierkant

Opslag

 • Geheugen: 32GB

Prestaties

 • Processor: S6
 • Processor Fabrikant: Apple

Batterij

 • Batterijtechnologie: Li-Po
 • Dagenlange levensduur van de batterij: 2

Besturingssysteem (OS)

 • Besturingssysteem: watchOS
 • OS-compatibiliteit: iOS

Netwerk

 • SIM-type: eSIM
 • 4G-compatibiliteit: Ja
 • Ondersteunde 4G-banden: 2100 MHz (B1), 800 MHz (B20), 1800 MHz (B3), 2600 MHz (B7), 700 MHz (B28)
 • 5G-compatibiliteit: Geen

Connectiviteit

 • Wi-Fi-standaard: Wi-Fi 4 (n)
 • Bluetooth-versie: 5.0
 • NFC: Ja
 • Wifi: Ja
 • GPS: Ja

Sensoren

 • Versnellingsmeter en elektronisch kompas: Ja
 • Omgevingslichtsensor: Ja
 • Slaap analyse: Ja
 • Stappenteller: Ja
 • Hartslagsensor: Ja
 • Hartslagmonitor: Ja
 • SpO2 sensor: Ja

Diversen

 • Kleur: Zwart, Zilver, Goud, Rood, Blauw
 • Uiterlijk: Plastic
 • Release datum: 01/10/2020

Geen verrassing over het ontwerp

Op het eerste gezicht is de Apple Watch Series 6 een kopie van de Series 5. Hetzelfde vierkante uiterlijk, dezelfde Digital Crown (de draaiknop aan de zijkant), hetzelfde scherm met verfijnde randen, de twee luidsprekers aan de linkerkant en de microfoon aan de rechterkant. Hij is er nog steeds in twee kastmaten – 40 en 44 mm. Je zou je vergissen! Dus om het verschil tussen de twee modellen te zien, moet je naar de achterkant kijken. En daar, verrassing: het nieuwste model is uitgerust met rode en groene LED’s op zijn voor de gelegenheid herontworpen kristallen achterkant.

Dit is te danken aan de toevoeging van de sensor voor het meten van het zuurstofgehalte in het bloed, de belangrijkste technische nieuwigheid van deze 2020-versie. En om deze meting te verkrijgen, heeft Apple vier sets groene, rode en infrarode LED’s toegevoegd, evenals vier fotodiodes, waardoor een herontwerp nodig was. Dit verandert niets aan de manier waarop het aangesloten horloge wordt gedragen, dat bijna even groot blijft (het is iets minder dik met 0,34 mm).

Of je hem nu draagt met een siliconen sportbandje of met een bandje van mesh, de Apple Watch is heel aangenaam, gemakkelijk aan te trekken en te dragen, of het nu voor sport of dagelijks gebruik is. Of u nu houdt van de esthetische keuze van een vierkante kast of niet, één ding moet u toegeven, dat is de kwaliteit van de afwerking, zowel van het horloge als van de bandjes, allemaal uiterst solide en kwalitatief. Het horloge is zeer rond en de grootte hindert zelfs de kleine polsen niet. Het kristal op de achterkant, waarin de sensoren zijn verwerkt, rust op de huid zonder te forceren. Na verloop van tijd vergeten we dit kleine uitwasje.

Qua design komt de nieuwigheid ook, voor het eerst, van de toevoeging van kleuren aan de aluminium behuizingen van de Series 6. Blauw en rood (PRODUCT)RED zijn toegevoegd aan de siderische grijze, gouden en zilveren versies. De roestvrijstalen kasten zijn er in grafiet (grijs-zwart met een hoogglanzende afwerking) en bijgewerkt geelgoud. De Apple Watch Edition is verkrijgbaar in naturel titanium of siderisch zwart. Dit alles met verschillende bandjes, van het Sport of Nike model in silicone tot het Hermes lederen bandje.

Een helderder scherm

De Apple Watch Series 6 maakt gebruik van dezelfde Retina-displaytechnologie als de Series 5 met de Always-on. Hierdoor kunt u het scherm van het horloge lezen zonder dat u het met een ingedrukt polsgebaar hoeft te activeren. Net als bij het vorige model is het nog steeds mogelijk om de functie uit te schakelen als je niet wilt dat iedereen om je heen naar je informatie kijkt (ga naar Instellingen/helderheid en displays op je horloge of wijzig de gevoelige informatie van de gekozen complicaties, zodat alleen de tijd wordt weergegeven).

De schermcontroller die het vermogen en de vernieuwingsfrequentie beheert, is altijd aanwezig om de frequentie aan te passen aan uw activiteit en/of uw behoeften (ook dankzij de routines die door de iPhone in aanmerking worden genomen).

Dit jaar heeft Apple de helderheid van het scherm aangepast en 2,5 keer zo hoog aangekondigd als bij de Series 5 – tot 500 nits – zelfs zonder je neus in het scherm te steken. Dit is met het blote oog te zien aan de helderdere kleuren op het nieuwste model, vooral bij het bekijken van foto’s. Bij daglicht, als de zon schijnt, is het gemakkelijker om de meldingen op het scherm in één oogopslag te lezen zonder er helemaal voor te zitten. Deze lezen nog steeds goed op een vierkant scherm met hun weergave tot 6-7 lijnen, zelfs op de kleinste behuizing.

Een kleine toevoeging die op papier triviaal lijkt, maar erg handig blijkt te zijn, is de mogelijkheid om het meldingscentrum te openen door je vinger van de onderkant naar de bovenkant van het scherm te schuiven zonder het scherm eerst wakker te hoeven maken (zelfs in de modus Altijd aan wanneer het scherm gedimd is)

Sport en wellness in het hart van de mogelijkheden

Als je nog nooit een Apple Watch van dichtbij hebt gezien, weet je misschien niet dat hij vol zit met geüpdatete sensoren (versnellingsmeter, gyroscoop, GPS, kompas, hoogtemeter nu permanent geactiveerd…). Ze maken het uiteraard mogelijk uw sportactiviteit te volgen via de talrijke sporten die in aanmerking komen, zowel binnen als buiten, in of uit het water (waterdicht tot 50 m), met of zonder accessoires (fietsen, cardio, wandelen, hardlopen, yoga, dans, roeien, badminton, basketbal, pilates, enz.) Wandelaars, skiërs en iedereen die op hoogte traint, zal de extra precisie van de nieuwe continu roterende hoogtemeter op prijs stellen.

Om verder te gaan
Apple Watch: hoe activeer ik de rolstoelfuncties?

Het geeft om uw gezondheid

Met de Apple Watch kan ook omgevingsgeluid worden gedetecteerd en wordt u gewaarschuwd als de omgeving te lawaaierig is. Het horloge biedt ook hartslagbewaking via elektroden op de achterkant van het kristal. Met behulp van de ECG-app, die in de Digital Crown is ingebouwd, kunt u op elk moment en binnen 30 seconden een elektrocardiogram opnemen, dat u kunt delen.

Als het horloge een val detecteert en u enkele minuten niet kunt bewegen, kan het onmiddellijk een waarschuwing naar het ambulancepersoneel of uw dierbaren sturen om uw locatie door te geven. Dit komt bovenop de SOS-noodoproep die met een druk op de zijknop kan worden geactiveerd en de internationale noodoproep (gratis) wanneer u in het buitenland bent.

Het horloge denkt ook aan uw welzijn door u eraan te herinneren op te staan, uw activiteit te volgen via de Activiteiten-app met zijn cirkels die sluiten wanneer u beweegt, sport of opstaat. Het horloge aarzelt niet om je er elk uur aan te herinneren dat je voor je eigen bestwil niet stil moet blijven staan. Net zoals het je aanmoedigt om een snelle meditatieve adempauze te nemen. En u kunt het allemaal op muziek doen, naar podcasts of audioboeken luisteren nadat u een Bluetooth-hoofdtelefoon hebt aangesloten en alles met uw stem bedienen met Siri of uw vingertoppen.

Net als zijn voorgangers heeft de Watch Series 6 een eigen App Store voor het downloaden van mobiele apps die niet per se op je iPhone hoeven te worden opgeslagen. En met het mobiele model, kunt u bellen of gebeld worden vanaf uw horloge, berichten versturen. Om nog maar te zwijgen van het Apple Pay-systeem aan boord waarmee u uw aankopen contactloos en zonder andere limiet dan uw bankkaart kunt betalen. En het is ook mogelijk om, via HomeKit, de aangesloten objecten van het huis te bedienen. Kortom, meerdere mogelijkheden op enkele vierkante centimeters.

De belangrijkste toevoeging: bloedzuurstofgehalte meting

Ongeveer elke twee jaar voegt Apple een grote nieuwe gezondheidsfunctie toe aan zijn product. Dit jaar is het de meting van bloedzuurstofgehalte. De armada van sensoren aan de achterkant van het horloge zal het mogelijk maken uw bloed via uw huid te “lezen” om te weten of u in goede gezondheid verkeert. Want als u uw zuurstofverzadigingsniveau in het bloed kent (het percentage zuurstof dat door het bloed naar het lichaam wordt vervoerd – bij voorkeur tussen 90 en 100%), krijgt u een beeld van uw lichamelijke conditie.

Het sensorsysteem meet het door het bloed weerkaatste licht en het algoritme van de Bloedzuurstof-app zal dan, ook afhankelijk van uw instellingen, de bloedzuurstof op de achtergrond meten wanneer u in rust bent of slaapt. U ontvangt een melding als er een probleem wordt gedetecteerd. U kunt zelf een meting starten via de app en binnen 15 seconden uw niveau te weten komen. Alles wordt vervolgens samengebracht in de iPhone Health-app voor een steeds uitgebreider dashboard met een oog op je hartslag, bloedzuurstofgehalte en alle mogelijke instellingen van je horloge, iPhone en apps van derden.

In werkelijkheid zal dit het nuttigst zijn voor sporters die vaak hun SpO2-niveau moeten kennen om hun capaciteiten en grenzen te bepalen en voor mensen met een specifieke medische follow-up. Niet zeker of het op dit moment erg nuttig is voor de meerderheid van de mensen. Voor een gebruiker als wij was er, afgezien van het controleren van ons fitnessniveau, geen dringende behoefte aan. Geen waarschuwingen te melden. De snelheid wordt weergegeven in de applicatie en wij konden, na een intensieve inspanning op de fiets, zien dat alles in orde was: de meting was verricht zonder dat daarom was gevraagd.

Maar Apple werkt aan veel gezondheidsverbeteringen met deze nieuwe sensoren. Er zijn ook studies aan de gang rond deze meting van de bloedzuurstofvoorziening die zou kunnen worden gebruikt om mensen met astma, hartfalen of ademhalingsproblemen beter te controleren, wat nuttig is bij de vroegtijdige opsporing van bijvoorbeeld griep of Covid-19. De bloedoximeter lijkt dus voor velen eerder een gok op de toekomst dan een onmiddellijk gebruik. Maar het is een grote gok voor medische vooruitgang.

watchOS 7, de interface die het verschil maakt

watchOS is beslist het krachtigste en meest complete besturingssysteem voor aangesloten horloges op de markt, met zijn vele vooraf geïnstalleerde apps, zijn speciale App Store en zijn gezondheidsmonitoring (gehoor, menstruatiecyclus, hartslag…). En zoals altijd brengen de nieuwe functies veel naar de Apple Watch. De zevende versie ontbreekt niet. Worden toegevoegd in het bijzonder de controle van het wassen van de handen (met een countdown van 20 seconden om ervoor te zorgen dat je het goed doet), de familie configuratie voor een horloge dat zou worden gebruikt door een kind of een senior zonder dat een iPhone eigenaar of de aanpassing van wijzerplaten van een basis voorzien, een foto, Siri gemaakt meer optimaal, routines …

Om verder te gaan
Apple Watch: onze selectie van toepassingen voor uw smartwatch

Het is nu gemakkelijker om complicaties aan de wijzerplaten toe te voegen (essentiële informatie die door bepaalde apps of functies wordt geleverd: weer, agenda, telefoonnummer, activiteit, muziek, herinneringen, enz.

Wij waarderen ook de nieuwe functies van Siri, die u kan helpen bij het vertalen van zinnen of woorden in 10 verschillende talen, commando’s beter en sneller begrijpt en gemakkelijk routines kan toevoegen. De spraakassistent van Apple is eindelijk wat bruikbaarder aan de pols.

Slaap bijhouden is de belangrijkste nieuwe functie van watchOS 7. De sensoren van het horloge analyseren uw nachten, helpen u een bedtijdritueel te ontwikkelen en doelen te stellen voor de ideale tijdsduur, wanneer u moet beginnen met conditioneren. Om dit te doen, gaat het in Niet Storen modus wanneer het tijd is en voorkomt het dat het scherm oplicht. Maak je geen zorgen, je alarmen zullen gewoon afgaan. Je Apple Watch begeleidt je zonder ooit autoritair of dwingend te zijn. Het zal de verschillende fasen van uw slaap aangeven om u te helpen begrijpen met een vrij gedetailleerde grafiek. De versnellingsmeter wordt met name gevraagd om uw ademhaling en uw lichte bewegingen te detecteren.

Als het essentiële om de pols mag, is de Watch app van de iPhone een goede aanvulling die soms praktischer is om de instellingen aan te passen en updates uit te voeren.

Meer vermogen voor de Series 6

Er zit nog steeds 32 GB opslagruimte in de Apple Watch. Dit keer is het de System-in-Package S6 die de Apple Watch Series 6 draagt. Deze dual-core processor is gebaseerd op de A13 Bionic-chip van de iPhone 11. Hij brengt een 20 procent hogere uitvoeringssnelheid naar het horloge, een gelijkwaardige autonomie ondanks de toevoeging van een sensor die continu draait. In werkelijkheid zal dit het meest merkbaar zijn als u een app op uw horloge start. Alles is veel directer en sneller uitvoerbaar. Voor de rest is er niet veel veranderd ten opzichte van de Apple Watch Series 5, die nog steeds gebruik maakt van Bluetooth 5.0.

De andere nieuwe toevoeging is de aanwezigheid van de U1-chip met ultrabreedbandantennes, naast de nu ondersteunde 5GHz Wi-Fi. Dit protocol voor draadloze communicatie op korte afstand maakt een nauwkeurigere richtingsbepaling en ruimtelijke lokalisatie mogelijk, vooral tussen het horloge en de iPhone. Dit zal van pas komen als u besluit om van uw horloge een digitale autosleutel te maken.

Snelladen komt eraan, levensduur batterij wordt beter

Verschillende kleine toevoegingen aan deze Watch Series 6 dragen bij aan de verbetering van de autonomie. Er is natuurlijk de nieuwe S6-processor, de beroemde U1-chip, maar ook de nieuwe, energiezuinigere barometrische hoogtemeter. Het werkt samen met de GPS en het nabijgelegen Wi-Fi-netwerk om het verbruik van het horloge tot een minimum te beperken. Dit wordt een beetje gevoeld op de batterij van de Apple Watch.

Vergeleken met het vorige model, voor een vrij standaard gelijkwaardig gebruik, overtreft hij de gebruiksdag. Na iets meer dan 12 uur gebruik, hadden we nog 50% autonomie. De Apple Watch Series 6 gaat langer mee dan een dag zonder te hoeven worden opgeladen, terwijl de aangekondigde autonomie 18 uur bedraagt.

Het horloge kan nu ook veel sneller worden opgeladen. Het duurt nu 1,5 uur om volledig op te laden in plaats van de vorige 2,5 uur. En als u zich zorgen maakt over een lege batterij voordat u naar bed gaat om te profiteren van slaap tracking, goed nieuws: als het systeem merkt dat u minder dan 30% batterij hebt als bedtijd nadert, herinnert het u eraan om het op te laden voordat u naar bed gaat.

Merk op dat de Apple Watch Series 6, net als de Watch SE, nu worden verkocht zonder een AC-adapter om de kabel in te pluggen en op te laden, behalve voor de titanium en Hermes modellen.

Prijs en beschikbaarheid van de Apple Watch Series 6

De Apple Watch Series 6 is verkrijgbaar vanaf € 429 in een aluminium behuizing van 40 mm (€ 459 in 44 mm) in een Wi-Fi-model, en vanaf € 529 voor de Wi-Fi + 4G-versie. De kleuren zilver, siderisch grijs, goud, blauw en rood (PRODUCT)RED worden aangeboden.

Hij is er ook in roestvrij staal (vanaf 729 euro in 40 mm, 779 euro in 44 mm) en titanium (vanaf 829 euro in 40 mm, 879 euro in 44 mm).

Het oordeel over de Apple Watch Series 6

Ontwerp
De zaak heeft zijn tegenstanders voor zijn onconventionele kant. Maar het heeft ook zijn voordelen, in het bijzonder een doeltreffender weergave van informatie, naast een comfortabel dragen om de pols. De Digital Crown is altijd prettig in het gebruik, niet te snel en niet te langzaam, en schittert door zijn mogelijkheden. De twee luidsprekers aan de ene kant en de microfoon aan de andere kant zijn perfect voor gesprekken. Zoals altijd, elk detail is netjes en doordacht. De toevoeging van het blauw en rood voor de aluminium afwerking is een vrij elegante en originele kleine toevoeging.

Scherm
Het altijd aanblijvende Retina-scherm en het nu helderdere scherm waarmee je beter in de zon kunt zien zonder je in te spannen, dat is een grote ja!

Kenmerken
Gezondheid, sportactiviteiten, welzijn, veiligheid… De Apple Watch is op alle fronten en aangepast aan alle dagelijks gebruik met de ondersteuning van een watchOS 7 altijd even indrukwekkend en compleet. Wat kan je nog meer vragen? De Apple Watch Series 6 ligt in de lijn van zijn voorgangers en versterkt het bijhouden van de gezondheid met de toevoeging van de bloedoximeter (zonder zich te afficheren als een medisch apparaat). Vandaag hebben we er waarschijnlijk niet veel aan, maar morgen misschien wel.

Autonomie
Dankzij het S6-systeem en de U1-chip verbetert de autonomie van de Watch Series 6 lichtjes. Na 24 uur hadden we nog 20 procent batterij over na normaal gebruik. De toevoeging van de snellader, die het mogelijk maakt om van 0 naar 100% te gaan in 1u30 tegen 2u30 voordien, is ook aangenaam. Het is nog niet op het niveau van sommige concurrenten, maar het ondersteunt het opladen van sensoren zonder probleem. We hebben hoge verwachtingen voor de volgende serie 7.

Eindtoets score
De Apple Watch Series 6 is geen game-changer ten opzichte van het vorige model. Het brengt kleine aanpassingen in termen van prestaties en nauwkeurigere sensoren. De grote nieuwe functie, het meten van de bloedzuurstofwisseling, is voor velen niet direct bruikbaar. Maar de toekomstige toepassingen voor de gezondheid moeten crescendo gaan. Het blijft het perfecte smartwatch voor wie zijn gezondheid en/of zijn sportactiviteit nauwkeurig wil kunnen volgen. In termen van nauwkeurigheid, reeks parameters waarmee rekening wordt gehouden en betrouwbaarheid ligt hij nog steeds duidelijk voor op de concurrentie, daarbij geholpen door een watchOS 7 dat nog steeds even krachtig en veelzijdig is.

Als je een Apple Watch Series 5 hebt, is de wijziging nu misschien niet meer nodig. Voor alle voorgaande modellen kan de vraag rijzen of u uw horloge vernieuwt met de bijdrage van het Always-On scherm, meer prestaties en meer geavanceerde gezondheidssensoren in het bijzonder. Natuurlijk is het nog steeds jammer dat het niet wordt opengesteld voor de concurrentie (aka Android smartphones) om meer mensen ervan te laten profiteren. De Apple Watch Series 6 is nog steeds een solide, compleet en eenvoudig te gebruiken product. Maar tegen een prijs die sommigen nog kan tegenhouden.

Positieve punten

 • Het high-end ontwerp
 • De uitgebreide gezondheidsbewaking
 • De verschillende sporten die worden ondersteund
 • De ultra complete en vloeiende interface
 • De nieuwe rode en blauwe kleuren

Negatieve punten

 • De prijs van de 4G optie en andere afwerkingen dan aluminium
 • De autonomie is nog een beetje schuchter vergeleken met de concurrentie
 • Het ontbreken van een AC-adapter in de doos
 • De onmogelijkheid om diensten als Spotify te gebruiken om te gaan draaien zonder je iPhone