Met dual-sim-smartphones kun je twee simkaarten in één telefoon gebruiken. De meeste mensen die dual-SIM-telefoons gebruiken, vinden de functionaliteit nuttig om werk en plezier te combineren, in plaats van aparte telefoons voor hun werk en persoonlijke contracten te dragen.
Dual-SIM-telefoons zijn ook nuttig voor het behoud van twee persoonlijke contracten, waarbij de ene misschien een goed tarief voor gesprekken en sms’jes biedt en de andere onbeperkte data. Of misschien reist u vaak naar het buitenland en wilt u een lokale SIM hebben voor wanneer u thuis bent en een andere die lokaal is voor het land dat u bezoekt.
Tegenwoordig heb je niet altijd twee fysieke sims nodig om deze dual-SIM-functionaliteit te bereiken. Google’s Pixel 6 ondersteunt bijvoorbeeld fysieke dual-SIM samen met eSIM, wat betekent dat je één standaard-sim in de telefoon kunt laten installeren en via de eSIM een abonnement op een ander netwerk kunt nemen. Voor meer hierover, zie wat is een eSIM?
Houd er rekening mee dat veel smartphones die officieel in het westen worden verkocht single-SIM varianten zijn, terwijl alternatieve modellen van diezelfde telefoon die elders in de wereld worden verkocht dual-SIM zijn. We hebben ons voor deze lijst gericht op telefoons die in de VS en/of het VK zijn uitgebracht, en hebben alleen modellen opgenomen die officieel twee SIM’s ondersteunen in die markten. Als je een andere telefoon in gedachten hebt, is Amazon een goede plek om te kijken of er dual-SIM-varianten van die telefoon zijn.
Beste dual-SIM telefoons 2022
1. Samsung Galaxy S22 Ultra – Beste in het algemeen

Pros
-
Uitstekende camera
-
Fenomenaal beeldscherm
-
Stylus ondersteuning
Nadelen
-
omvangrijk
-
Dure
-
Laadt langzamer op dan belangrijke rivalen
De Galaxy S22 Ultra voelt helemaal niet aan als een S22 – in feite is dit meer een heimelijke opleving van Samsung’s eens zo geliefde Note-merk, met een ander ontwerp dan zijn S22 broers en zussen en een ingebouwde sleuf om de meegeleverde S-Pen stylus op te bergen.
De camera is een van de beste in een telefoon, met een 108Mp hoofd shooter ondersteund door een ultrawide en twee telelenzen op verschillende zoomniveaus – met de zoomprestaties bijzonder verbeterd ten opzichte van de vorige modellen.
Het expansieve 6,8-inch LTPO AMOLED-scherm levert zowel een hoge WQHD+-resolutie als een adaptieve vernieuwingsfrequentie tot 120 Hz, en met ondersteuning voor de S-pen stylus vult het comfortabel de productiviteitsniche van de vroegere Note-telefoons.
Lees onze volledige
Samsung Galaxy S22 Ultrareview
2. Vivo X80 Pro – Beste camera

Pros
-
(Misschien) de beste camera die er is
-
Snel bekabeld & draadloos opladen
-
IP68-waterbestendigheid
-
Lange levensduur van de batterij
Minpunten
-
Duur
-
Geen Gorilla Glass
-
Frustrerende software
De Vivo X80 Pro is het nieuwste vlaggenschip van de Chinese reus, en biedt topspecificaties onder aanvoering van misschien wel het beste camerasysteem in een smartphone op dit moment.
Met uitstekende hoofd-, ultrawide- en dubbele telelenzen aan de achterkant is dit een camera die gebouwd is voor elke situatie. De beeldkwaliteit is overal uitzonderlijk, maar vooral ’s nachts, met toonaangevende fotografie bij weinig licht.
Topspecificaties, een geweldig scherm, snel opladen en een batterij die lang meegaat maken de telefoon aantrekkelijk, maar vergeet niet dat de Android-skin van het bedrijf hem een beetje tegenhoudt – hardware die zo goed is, verdient bijpassende software.
Lees onze volledige
Vivo X80 Proreview
3. Google Pixel 6 Pro – Beste software

Pros
-
Pixel camera
-
Google’s beste software
-
Mooi scherm
Minpunten
-
Verdeeld ontwerp
-
Groot en zwaar
Pixel-telefoons draaien meestal allemaal om de camera, en in die zin is er niet veel veranderd voor de 6 Pro. Wat niet wil zeggen dat de camera hetzelfde is gebleven – nu met een 48Mp hoofdlens samen met een ultrawide en een periscopische telefoto, is dit de krachtigste Pixel-camera tot nu toe.
Hij wordt ondersteund door AI-slimheid, aangestuurd door Android 12 en Google’s nieuwe Tensor-chip, en weinig telefoons kunnen wedijveren met de fotografische output hier.
Je zult het trage opladen moeten accepteren (en je eigen oplader moeten kopen), en het feit dat dit een groot telefoon met een verdeeld ontwerp – u kunt er dol op zijn, maar er zijn er genoeg die dat niet vinden.
Lees onze volledige
Google Pixel 6 Proreview
4. Oppo Find X5 Pro – Beste vlaggenschip all-rounder

Pros
-
Mooi, uniek ontwerp
-
Krachtige camera combo
-
Briljant beeldscherm
-
Geweldige software
Nadelen
-
Groot en zwaar
-
Geen periscoop lens
-
Dure
De Oppo Find X5 Pro is een mooie, krachtige telefoon die zo’n beetje overal levert waar het telt.
Vergeleken met andere recente vlaggenschepen voelt dit als een alleskunner: je krijgt een uitstekend scherm, sterke prestaties, fatsoenlijke batterij en opladen, en een krachtige camera – allemaal verpakt in een vrij uniek ontwerp.
Lees onze volledige
Oppo Find X5 Proreview
5. Google Pixel 6a – Beste mid-range dual-SIM

Pros
-
Top lade prestaties
-
Kleiner formaat
-
Uitstekende camera
-
Gegarandeerde software-updates
Cons
-
Kunststof achteraan krast gemakkelijk
-
Laadt langzaam en heet op
-
Alleen 60Hz scherm
De Pixel 6a is een uitstekende betaalbare optie van Google.
Het beschikt over hetzelfde ontwerp en dezelfde chipset als zijn vlaggenschip broers en zussen, maar is kleiner en betaalbaarder – zonder dual-SIM ondersteuning op te geven.
De camera’s hier zijn niet hetzelfde als in de Pixel 6 en 6 Pro, maar ze zijn nog steeds indrukwekkend, en je krijgt ook Google’s uitstekende software-ondersteuning. De grote minpunten zijn het trage opladen en een teleurstellend 60Hz-scherm, maar al het andere aan de 6a is indrukwekkend.
Lees onze volledige
Google Pixel 6eview
6. Asus Zenfone 9 – Beste compacte vlaggenschip

Pros
-
Onderscheidend, compact ontwerp
-
Fantastische levensduur van de batterij
-
Sterke specs
-
Uitstekende fotografie bij weinig licht
Minpunten
-
Oververhitting problemen
-
Slechts twee Android updates beloofd
-
Geen mmWave ondersteuning
De Zenfone 9 is een volwaardig vlaggenschip in een klein formaat, en met opmerkelijk weinig compromissen daarvoor.
Het 5,9in beeldscherm maakt dit een van de kleinste telefoons op de markt, vooral aan de Android kant, en comfortabel de kleinste met specs deze sterke.
De Snapdragon 8+ Gen 1 en tot 16 GB RAM markeren dit als een serieuze prestatietelefoon, hoewel koelingsproblemen dat vermogen enigszins onder druk zetten. De 8+ Gen 1 is echter ook deels verantwoordelijk voor de uitstekende batterijduur, die andere compacte smartphones tot schande maakt.
De gimbal-gestabiliseerde hoofdcamera maakt indruk, vooral ’s nachts, hoewel met een paar visuele glitches en problemen in heldere omgevingen het duidelijk is dat Asus nog wat software tuning moet doen. Sommigen zullen ook de variatie missen die rivalen bieden, vooral het ontbreken van een telelens hier.
Aangezien de telefoon zo goed is, is het frustrerend dat Asus slechts twee jaar ondersteuning belooft, dus dit zal alleen geschikt zijn voor degenen die weten dat ze een regelmatig upgradeschema hebben. Het ontbreken van mmWave-ondersteuning zal ook de 5G-prestaties beperken voor kopers in de VS. De algehele ervaring is echter uitstekend, met slimme software en welkome toevoegingen zoals de IP68 rating en hoofdtelefoonaansluiting.
Lees onze volledige
Asus Zenfone 9review
7. OnePlus Nord 2T – Beste voor goedkoop snelladen

Pros
-
Uitstekende software
-
Geweldig ontwerp
-
Sterke allrounder
Minpunten
-
Slechts 90Hz scherm
-
Enigszins dik
Een uitstekend vervolg op 2021’s beste middenklasse telefoon, met geweldige prestaties, 5G, OnePlus’s kenmerkende Oxygen OS gebruikerservaring, en een bijna-vlaggenschip hoofdcamera. Wat is er niet om van te houden?
Wat de OnePlus Nord 2T echt laat zien, is het vermogen van het bedrijf om prioriteit te geven aan de functies waar gebruikers op dit moment naar op zoek zijn en deze te verpakken in een aantrekkelijk pakket met een overtuigend prijspunt.
De Nord 2T mist vlaggenschip niceties zoals draadloos opladen en waterdichtheid, maar dat zijn echt de enige compromissen die hier zijn gemaakt.
Lees onze volledige
OnePlus Nord 2Treview
8. Samsung Galaxy S22 – Best voor software updates

Pros
-
Sterke camera
-
Mooi, compact ontwerp
-
Software-updates op lange termijn
Minpunten
-
Matige levensduur batterij
-
Slechts 25W opladen
-
Minder waard dan rivalen
Zie de S22 niet als de S22 Ultra van een arme man – Samsung heeft zijn standaard vlaggenschipmodel gebruikt om een superbalans te vinden tussen specificaties en functies die weinig gebreken vertoont, en dat alles geperst in een compacte vormfactor.
Het resultaat is dat je een van de beste prestaties krijgt die momenteel in een Android-telefoon te vinden zijn, een ontwerp met glazen behuizing, en de nieuwste Android 12 (bij de lancering gehuld in Samsung’s eigen One UI 4.1) met een belofte om jaren van software ondersteuning.
De batterijlevensduur is een beetje inconsistent, en sommige van de camerafuncties zullen waarschijnlijk profiteren van firmware fixes na verloop van tijd, maar dit blijft een uitstekend voorbeeld van een Android vlaggenschip.
Lees onze volledige
Samsung Galaxy S22 test
9. Poco X4 Pro 5G – Beste budget dual-SIM

Pros
-
Betaalbaar
-
Prachtig ontwerp
-
AMOLED-scherm van vlaggenschipniveau 120Hz
-
108Mp camera
Minpunten
-
Plastic behuizing
-
Af en toe een vertraging
De Poco X4 Pro 5G is een enorme upgrade ten opzichte van zijn voorganger in termen van functies en ontwerp, met een premium look en feel ondanks de plastic behuizing. Het 120Hz AMOLED-scherm is helder, levendig en vloeiend, met een van de kleinste camera-uitsparingen die we ooit hebben gezien.
Hoewel de verversingssnelheid niet zo hoog is als bij premium alternatieven, kan de telefoon bij gemiddeld gebruik nog steeds meer dan een dag mee, en als hij moet worden bijgevuld, kan hij 67 W snel bekabeld worden opgeladen (met de benodigde oplader meegeleverd in de doos).
De 108Mp camera is ook een echte traktatie en biedt indrukwekkende details en kleurweergave in goed verlichte omgevingen, hoewel het gebrek aan OIS betekent dat nachtfotografie voor verbetering vatbaar is. De bijbehorende 8Mp ultra-groothoeklens is handig, maar hetzelfde kan niet worden gezegd van de 2Mp macrolens.
De internals zijn mid-range, met Qualcomm’s Snapdragon 695 die de show leidt, maar de prestaties zijn zeer fatsoenlijk voor het geld. Een verleidelijke optie voor prijsbewuste mensen.
Lees onze volledige
Poco X4 Pro 5Greview
10. Niets Telefoon (1) – Beste ontwerp

Pros
-
Uniek, opvallend ontwerp
-
Indrukwekkende dubbele camera achter
-
Draadloos opladen
Nadelen
-
Gemiddelde prestatie
-
Batterijduur ondergemiddeld
-
Een beetje buggy
De Nothing Phone (1) heeft misschien een vreemd ontwerp, maar daaronder zit een telefoon uit het middensegment die tot niets in staat is.
Verwacht solide specs, een capabel paar achtercamera’s, en vlaggenschip luxe zoals draadloos opladen en een IP53 rating. Er is dual-SIM ondersteuning natuurlijk, maar geen microSD slot.
Het is echter het ontwerp dat je zal aantrekken of wegduwen. De semi-transparante afwerking is al uniek genoeg, maar de ‘Glyph Interface’ LED-lampjes voegen een extra laagje nieuwigheid toe dat de Phone (1) zeker tot een unieke optie maakt.
Lees onze volledige
Niets Telefoon (1)beoordeling
Uw koopgids voor de beste dual-SIM telefoons in 2022
Hoe werken dual-SIM telefoons?
Iets wat we hebben gemerkt bij het winkelen voor dual-SIM telefoons is dat de fabrikant zeer zelden enige informatie over de functionaliteit geeft anders dan dat het bestaat. Hij vertelt je niet hoe de dual-SIM-functionaliteit in de praktijk werkt, of beide SIM’s 4G/5G ondersteunen, en zelfs niet welk formaat SIM-kaarten ze accepteren.
Je kunt er nooit van uitgaan; je zult contact moeten opnemen met de fabrikant of spec tabellen, reviews, of forums moeten raadplegen om deze informatie te achterhalen.
Bij alle dual-simtelefoons die we hebben getest, zijn beide sims altijd stand-by (dit worden dual-standby-telefoons genoemd), maar je kunt slechts één sim tegelijk actief gebruiken. Dit betekent dat elke SIM op elk moment een telefoontje of een sms kan aannemen, zonder dat je actief moet wisselen of de telefoon opnieuw moet opstarten.
Als je echter gebeld wordt op het ene nummer terwijl er een gesprek actief is op het andere, zal het gesprek niet in je oor beginnen te rinkelen of je de optie geven om de eerste beller in de wacht te zetten – het gesprek zal gewoon niet doorgaan.
Wat is het verschil tussen Dual-Standby en Dual-Active?
Dual-active SIM telefoons maken gebruik van twee modems en stellen je in staat om oproepen op beide nummers tegelijk te ontvangen.
Als jij het bent die wil bellen of sms’en, dan heeft Android een standaard SIM-beheer-menu waarmee je kunt aangeven welke SIM gebruikt moet worden voor spraakoproepen, videogesprekken, berichten en mobiele data. U kunt voor elk van deze taken een bepaalde SIM specificeren, of de instelling op ‘Altijd vragen’ laten staan.
De dataverbinding is waar er veel verwarring lijkt te zijn als het gaat om dual-SIM telefoons. Terwijl beide SIM-slots op sommige dual-SIM-telefoons in staat zijn om 4G- of 5G-verbindingen te ondersteunen, kun je data connectiviteit slechts op één SIM tegelijk gebruiken.
Anders dan bij bellen en sms’en, kan de dataverbinding doorgaans niet op stand-by staan voor beide sims; je moet aangeven welke sim je wilt gebruiken in plaats van er een te selecteren wanneer daarom wordt gevraagd – hoewel je op sommige telefoons kunt instellen dat ze overschakelen naar de andere sim wanneer de eerste geen verbinding kan maken.
Standaard wordt de dataverbinding op de eerste gepauzeerd wanneer u de dataverbinding op de ene sim gebruikt en er een telefoongesprek binnenkomt op de andere.
Kun je dual-SIM gebruiken met een microSD-kaart?
Als u wilt profiteren van beide SIM-kaartsleuven en uitbreidbare opslag, zullen uw opties een beetje beperkt zijn.
Hoewel de meeste telefoons met uitbreidbare microSD-opslag ook dual-SIM bieden, moet de SD-kaart meestal dat tweede SIM-slot gebruiken, waardoor je gedwongen wordt om te kiezen tussen opslag en de SIM.
Als dit een prioriteit voor u is, controleer dan zorgvuldig reviews en specificaties voor telefoons die twee SIM’s en een microSD-kaart tegelijk ondersteunen – er zijn er een aantal – of kijk uit naar een combo van microSD- en eSIM-ondersteuning.
Gerelateerde verhalen voor verder lezen
Inhoudsopgave