Honor Earbuds 2 Lite review

De Earbuds 2 Lite zijn de nieuwste draadloze in-ear oordopjes van het Chinese techmerk Honor. Hoewel ze veel lijken op Apple’s AirPods, zijn ze veel goedkoper en hebben ze een langere batterijduur.

De oortjes gaan op 7 augustus in de verkoop in het Verenigd Koninkrijk. En om je te helpen beslissen of ze geschikt zijn voor jou, heb ik het comfort, de functies en vooral de geluidskwaliteit met ANC uitgetest.

Ontwerp en bouwkwaliteit

De Honor Earbuds 2 Lite zijn verkrijgbaar in zwart of wit. Ik kreeg de witte variant toegestuurd, die duidelijk geïnspireerd is op Apple’s AirPods. Met een gewicht van 5,5 gram per oordopje zijn ze extreem licht. Omdat iedereen verschillende oren heeft, worden er drie maten oordopjes meegeleverd om de perfecte pasvorm te krijgen.

Ik vond ze erg comfortabel en redelijk stevig zodra de best passende oordopjes waren bevestigd. De oordopjes hebben geen knoppen, want alles wordt bediend via touchpads. Je gebruikt verschillende tikpatronen om ANC te bedienen, audio te pauzeren/af te spelen en nummers over te slaan, een bekend concept als je al echte draadloze oordopjes hebt gebruikt.

Honor-oordopjes

De aanraakbediening is erg gevoelig en soms kan dat nadelig zijn. Als iemand die lang haar heeft, merkte ik dat muziek soms per ongeluk werd gepauzeerd omdat mijn lage paardenstaart/ vlechten tegen de oortelefoons waren gestoten.

Jammer genoeg hebben deze oordopjes geen IP-rating, dus ze bieden (officieel) geen bescherming tegen regen of zweet. In de praktijk zul je waarschijnlijk merken dat ze wel tegen een beetje vocht kunnen, maar dat is een van de redenen waarom ze goedkoper zijn dan sommige concurrenten.

De Honor Earbuds 2 Lite worden geleverd met een bijbehorend mat hoesje dat bij de kleur van de oordopjes past. Het etui laadt de batterijen van de oordopjes op en zorgt voor een veilige opslag. Het weegt ongeveer 41 gram en meet 45,5 x 61,2 x 25,35 mm – klein genoeg om desgewenst in een zak te stoppen.

Het heeft een USB-C-poort aan de onderkant voor opladen, en je krijgt een bijbehorende USB-C-kabel in de doos. Draadloos opladen wordt niet ondersteund.

Geluidskwaliteit

De oordopjes zijn uitgerust met 10 mm ‘aangepaste’ drivers, maar er is geen ondersteuning voor de aptX-codec van hogere kwaliteit bij gebruik van Android-telefoons of andere apparaten. Er is wel AAC voor Apple-apparaten, omdat er geen licentiekosten betaald hoeven te worden: door aptX te negeren wordt de Earbuds 2 Lite goedkoper.

De geluidskwaliteit is echter geweldig. Er is een goede balans tussen hoge, lage en middentonen, zelfs als het volume laag staat.

De lage tonen zijn niet zo krachtig en punchy als je zou vinden op de
Sony WF-XB700. Niettemin is het luisteren naar elektronische of rockmuziek nog steeds een plezierige ervaring. Persoonlijk vind ik deze knoppen het best geschikt voor het luisteren naar podcasts of zachte muziek zoals lo-fi.

Honor

Een van de grote functies, en een die je niet zou verwachten voor deze prijs, is actieve ruisonderdrukking. En het is nog effectief ook. Als je langs een drukke weg loopt, is er een merkbaar verschil als ANC is ingeschakeld. Achtergrondgeluiden worden op gepaste wijze gedempt, waardoor je je helemaal ondergedompeld voelt in waar je naar luistert. Natuurlijk is er al veel geluidsisolatie dankzij de siliconen tipjes die blokkeren.

Je kunt de ANC volledig uitschakelen, en er is ook een handige Awareness Mode die microfoons aan de buitenkant van de buds activeert om ruis door te laten filteren. Zo kun je gesprekken voeren – bijvoorbeeld als je koffie bestelt – zonder een oortelefoon uit te hoeven doen.

Dit werkt redelijk goed als je naar iets luistert zoals een podcast. Als je echter naar muziek luistert, moet het volume echt onder de 50% staan om te kunnen horen wat anderen zeggen. Het is natuurlijk het beste als je pauzeert waar je ook naar luistert.

De instructies zeggen dat de knoppen compatibel zijn met Huawei’s AI Life app, maar ik kon ze helemaal niet koppelen met deze app. Dat betekende geen manier om de EQ aan te passen of andere instellingen te wijzigen. We hebben dit eerder gezien met vroege monsters, en tegen de tijd dat ze worden gelanceerd, zou je geen probleem moeten hebben om ze te gebruiken met de app.

Oordopjes

De microfoons werken samen met een fraai klinkende DNN (Deep Neutral Network) en Dual Anti-Wind Technologie. Dit is ontworpen om spraakgesprekken te optimaliseren, zelfs in ruigere weersomstandigheden. Ik voerde een gesprek op een regenachtige en winderige dag en had geen last van enige vertraging of helderheid.

Specs & Eigenschappen

De Honor EarBuds 2 Lite maken gebruik van Bluetooth 5.2, en ondersteunen AAC en SBC. Dat laatste is een beetje teleurstellend, want aptX zou de geluidskwaliteit voor Android-gebruikers een beetje hebben verbeterd.

Er zitten twee microfoons op elke bud, die gebruikt worden voor ANC, telefoongesprekken en de Awareness Mode. Elke bud bevat een 55mAh lithium-ion batterij. De behuizing heeft een 410mAh batterij. Honor claimt dat de Earbuds 2 Lite tot 32 uur meegaan, mits je het hoesje tussendoor gebruikt en niet de hele tijd ANC of Awareness Mode aan hebt staan.

Ik vond deze cijfers relatief accuraat. Ik heb deze oordopjes dagenlang gebruikt terwijl ik aan het werk was, zowel ANC als de Bewustzijnsmodus gebruikte en zelfs telefoongesprekken voerde. Zolang ik ze na elk gebruik terug in het doosje stopte, gingen ze lang mee. Dit is veruit de meest indrukwekkende eigenschap van deze budget buds.

Honor Oordopjes

Ze laden ook zeer snel op – een volledige lading voor de oordopjes duurt ongeveer een uur, en anderhalf uur voor de oplaadhoes, en slechts tien minuten opladen kan tot vier uur gebruik opleveren.

Er is ook slijtagedetectie, dus je media wordt gepauzeerd als je een oordopje uittrekt. Dit is een handige functie omdat ik me geen zorgen hoefde te maken om dit handmatig te doen – maar als je om wat voor reden dan ook vaak een oordopje in en uit wilt halen, kan dit vervelend zijn. Je kunt deze functie echter uitschakelen in de AI Life-app.

Prijs & Beschikbaarheid

Op dit moment zijn er alleen EU-prijzen beschikbaar voor de knoppen, die beginnen bij €69,90 (prijs varieert van markt tot markt). Ze
lanceerden wereldwijd op 5 augustus, en kunnen nu gekocht worden bij
Ali Express. Als je ze liever bij een Britse verkoper koopt, zullen ze op 7 augustus in de schappen liggen op de
Honor website en
Amazon UK.

Deze buds zijn de beste waarde die Honor tot nu toe heeft uitgebracht, en zijn zeer concurrerend in vergelijking met rivalen. Als u op zoek bent naar soortgelijke opties, is er de
OnePlus Buds Z die ongeveer hetzelfde kosten, maar een IP55 rating hebben, hoewel de aanraakbediening een beetje beperkt is.

Voor meer opties, kunt u een kijkje nemen op onze lijst van de
beste in-ear echte draadloze oordopjes, en de
beste goedkope hoofdtelefoons.

Honor oordopjes

Verdict

De Honor EarBuds 2 Lite zijn een solide keuze voor echte draadloze buds als je niet het geld wilt spenderen voor ANC. De geluidsniveaus zijn goed, ze zijn comfortabel om te dragen, en het belangrijkste de levensduur van de batterij is killer – langer dan veel vlaggenschip opties.

De enige minpunten zijn het gebrek aan IP rating, licht gevoelige aanraakbediening en geen ondersteuning voor aptX of HD codecs. Echter, voor zo’n lage prijs zijn deze vergeeflijk.