lungo zetten met pistonmachine

Lungo zetten met pistonmachine: tips voor de perfecte koffie

Als koffieliefhebber wil je natuurlijk het beste uit je koffie halen. Een van de manieren om dit te doen is door een lungo te zetten met een pistonmachine. Maar hoe doe je dat precies? In dit artikel geven wij je de beste tips voor het zetten van een perfecte lungo met een pistonmachine.

Wat is een lungo?

Een lungo is een koffievariant die wordt gezet met meer water dan een normale espresso. Hierdoor ontstaat een mildere smaak en een grotere hoeveelheid koffie. Een lungo wordt vaak gezet met ongeveer twee keer zoveel water als bij een espresso.

De pistonmachine

Een pistonmachine is een espressomachine die werkt met een piston, ook wel een zetgroep genoemd. Het water wordt onder hoge druk door de gemalen koffie geperst. Hierdoor ontstaat een sterke espresso met een dikke crema.

De perfecte maling

De maling van de koffiebonen is erg belangrijk bij het zetten van een lungo met een pistonmachine. De maling moet fijn genoeg zijn om de druk op te bouwen, maar niet te fijn waardoor het water niet goed door de koffie kan lopen. Een goede richtlijn is om de koffiebonen te malen tot ongeveer de textuur van suiker.

De juiste hoeveelheid koffie

Bij het zetten van een lungo met een pistonmachine is het belangrijk om de juiste hoeveelheid koffie te gebruiken. Een goede richtlijn is om ongeveer 7 tot 8 gram koffie te gebruiken voor een enkele shot espresso. Voor een lungo gebruik je ongeveer 14 tot 16 gram koffie.

De juiste temperatuur

De temperatuur van het water is ook belangrijk bij het zetten van een lungo met een pistonmachine. Het water moet heet genoeg zijn om de koffie goed te kunnen extraheren, maar niet te heet waardoor de koffie verbrandt. Een goede richtlijn is om het water te verwarmen tot ongeveer 92 tot 96 graden Celsius.

De juiste doorlooptijd

De doorlooptijd, ook wel extractietijd genoemd, is de tijd die het water nodig heeft om door de koffie te lopen. Bij een lungo is het belangrijk dat deze doorlooptijd niet te kort is, maar ook niet te lang. Een goede richtlijn is om de doorlooptijd te laten zijn tussen de 20 en 30 seconden.

Conclusie

Met deze tips kun je een heerlijke lungo zetten met een pistonmachine. Zorg voor de juiste maling, hoeveelheid koffie, temperatuur en doorlooptijd voor het beste resultaat. Geniet van je perfect gezette lungo!

FAQs

Wat is het verschil tussen een lungo en een americano?

Een lungo wordt gezet met meer water dan een normale espresso, terwijl een americano wordt gemaakt door heet water toe te voegen aan een espresso.

Kan ik ook een lungo zetten met een automatische espressomachine?

Ja, dit is mogelijk. Gebruik hiervoor dezelfde hoeveelheid koffie als bij een espresso en laat het water langer doorlopen.

Welke koffiebonen zijn het beste voor een lungo?

Gebruik koffiebonen van goede kwaliteit met een milde smaak voor een lungo.

Moet ik de koffiebonen zelf malen?

Ja, voor de beste smaak is het aan te raden om de koffiebonen zelf te malen.

Hoe kan ik de juiste maling bepalen?

Experimenteer met verschillende malingen en kijk welke maling het beste werkt voor jouw pistonmachine.