Ooni Fyra 12 review


In één oogopslag

Beoordeling van de expert

Pros

 • Gemakkelijk te gebruiken
 • Compact en draagbaar
 • Geweldige bouwkwaliteit
 • Snel heerlijke pizza’s bakken

Minpunten

 • Temperatuur kan schommelen
 • Metalen schoorsteenventilator

Ons oordeel

Een solide keuze voor een houtgestookte pizzaoven als u tevreden bent met pizza’s van 12 inch en een kleine leercurve. De Fyra 12 is een draagbaar genot dat over het algemeen gemakkelijk te gebruiken is en een pizza kan bakken in slechts 60 seconden.

In het afgelopen jaar of zo pizza ovens zijn alle rage, waardoor mensen iets anders dan BBQ te doen tijdens lockdown als er niets anders. Ooni is een van de toonaangevende merken op de markt en we hebben het goedkoopste model getest, de £249/US$299 Fyra 12.

Het is een houtgestookte pizzaoven – de opvolger van de Ooni 3 – die compact en stijlvol is, perfect voor een beginner die niet iets eenvoudigs wil om mee te beginnen. Als u iets groters en luxueuzers wilt, kijk dan eens naar de
Ooni Karu 16.

Ontwerp & bouw

De Fyra 12 is een stijlvolle kleine pizzaoven en is heel gemakkelijk op te zetten. Je haalt hem gewoon uit de doos, klapt de poten uit en schuift een paar dingen op hun plaats. Dat wil zeggen de pizzasteen, de schoorsteen, de pellettrechter, de vlamhouder en het brandstofreservoir.

Je kunt binnen een paar minuten aan de slag, want de oven is al helemaal klaar voor gebruik. En het aansteken kan ook niet eenvoudiger. Gebruik de schoorsteenafdekking als schep om de brandstoftank met pellets te vullen, voeg een aanmaakblokje toe, steek het aan en plaats het achterin.

Ooni Frya 12 pellets

De Fyra 12 warmt in ongeveer 15 minuten op tot kooktemperatuur en wanneer het vuur mooi op gang is (u kunt dit controleren via het kleine kijkgaatje in de deur), kunt u de trechter vullen met pellets. Dit betekent dat er brandstof aan het vuur wordt toegevoegd naarmate de pellets opbranden – u hoeft het alleen af en toe bij te vullen als u een tijdje gaat koken.

Een zilver-zwarte combinatie ziet er stijlvol uit en de Ooni straalt kwaliteit uit met zaken als de roestvrijstalen schoorsteen en de geïsoleerde, gepoedercoate koolstofstalen kuip.

Ooni Frya 12 kijkgat

Met een gewicht van slechts 10 kg is de Fyra 12 gemakkelijk in de tuin te verplaatsen en hoewel hij bij een beetje regen buiten kan blijven staan, kunt u beter de officiële beschermhoes aanschaffen. Deze is als een kleine regenjas voor de Fyra en heeft zelfs een zak voor de schoorsteen en trechter, plus draaggrepen waardoor hij gemakkelijk mee te nemen is naar de camping, het huis van een vriend of het strand.

In-Use & Prestaties

De Fyra 12 is gemakkelijk aan de slag te krijgen, maar is pizza bakken ook zo eenvoudig? Nou, nee, maar dat maakt de pizzaoven niet slecht, er is alleen een beetje een leercurve als je er nieuw in bent.

Als je geen digitale thermometer hebt, zul je er gewoon op moeten vertrouwen dat de Fyra 12 de juiste temperatuur heeft na 15 minuten opwarmen en dan tijdens je sessie moeten peilen hoe heet het daarna is.

Ooni Frya 12 pizza oven

De eerste pizza die ik bakte was een beetje verbrand aan de onderkant, waarschijnlijk omdat de steen een beetje te heet was. De volgende pizza’s waren uitstekend, maar bij de vijfde duurde het een paar minuten in plaats van de geadverteerde 60 seconden. Zoals de naam al doet vermoeden, kun je pizza’s van 12 inch maken.

Het kan dus een beetje moeilijk zijn om de temperatuur constant te houden als de deur er regelmatig afgaat, terwijl je ervoor moet zorgen dat er genoeg pellets in de hopper zitten. Er zijn ook andere factoren zoals de luchtstroom, die u kunt regelen met het ventilatiegat in de schoorsteen, hoewel de hendel om het te regelen van metaal is, zodat u het niet kunt aanraken zonder handschoenen te dragen.

Maar meestal wel, met een opgegeven temperatuur van 500 graden Celcius. Ik had geen thermometer bij me om dat te controleren, maar het is maar goed dat je pizza’s snel kunt bakken, want de Fyra 12 gaat redelijk snel door de korrels heen. 3 kg (voor € 9,99) gaat volgens Ooni 2 tot 3 uur mee, maar je kunt beter voor de 10 kg gaan, die slechts twee keer zo duur is als de 3 kg.

Ooni Frya 12 pelletvultrechter

Ooni stuurde me de officiële 12in geperforeerde schil om pizza’s in en uit de oven te halen en je moet dit waarschijnlijk beschouwen als een essentiële aankoop, want er is geen echt alternatief. Merk op dat het niet is ontworpen om de pizza te draaien tijdens het bakken, je hebt de
draaischil voor dat die € 49,99.

Ik kon de pizza met een paletmes gemakkelijk omdraaien op de grote schep. Omdat de deur stevig is, kun je de pizza niet zien bakken, dus je moet ofwel tellen (ik deed ongeveer 20 seconden aan elke kant) of door het kijkgaatje kijken waar ik het eerder over had, hoewel het een beetje lastig is om de pizza goed te zien.

Afgezien van de iets te gare bodem van de eerste pizza, komen de pizza’s er heel mooi uit met bubbelende kaas en een krokante korst met een vleugje rokerige verbrande stukjes. Met de vlammen van het vuur die het dak van de oven bedekken, krijg je een authentieke houtgestookte smaak die je met gas laat staan een elektrische oven niet kunt namaken.

Ooni Frya 12 vlammen

Ik heb het nog niet kunnen uitproberen maar de Fyra 12 kan voor meer dan alleen pizza gebruikt worden. Als je een gietijzeren pan hebt of koopt – vanaf
£29.99 in de officiële winkel – kun je bijna alles koken, inclusief groenten, steak en zeevruchten.

Prijs

Zoals bovenaan vermeld, is de Fyra 12 het goedkoopste model van Ooni. £249/US$299 met gratis levering en als u koopt in de
officiële winkel, krijg je een lange drie jaar garantie, ook.

U kunt het ook kopen bij
Amazon UK,
John Lewis en, aan de andere kant van de vijver,
Amazon US,
BestBuy en
Walmart.

Houd er wel rekening mee dat dit de prijs is voor alleen de oven, dus je zult op zijn minst brandstof moeten kopen.
De officiële hardhouten pellets van Ooni kosten £19.99/US$24.99 voor 10kg (20lb) maar u hebt misschien ook dingen nodig zoals de
12in schil om pizza’s in en uit de oven te halen. Deze kost £34.99/US$39.99 of £59.99/US$59.99 voor de geperforeerde versie.

Andere optionele accessoires zijn de
Fyra 12 hoes (£39.99/US$39.99) en de
infraroodthermometer Ooni (£34.99/US$39.99).

Het kan dus aardig oplopen, maar je hoeft deze dingen niet per se bij Ooni te kopen en kunt misschien elders goedkopere alternatieven van derden vinden.

Verdict

Het is even leren en het kan lastig zijn om de juiste kooktemperatuur te vinden, maar verder is er weinig op de Ooni Fyra 12 aan te merken.

Dit betaalbare model is goed gemaakt, gemakkelijk te gebruiken en je bent in een mum van tijd aan de slag. Wat ook geweldig is, is hoe compact en draagbaar het ontwerp is, wat betekent dat je hem niet in je achtertuin hoeft te zetten.

Kortom, een briljante houtgestookte pizzaoven als je thuis authentieke pizza’s wilt maken.

Specs

Ooni Fyra 12: Specs

 • Afmetingen zonder doos: 74 x 39 x 72cm
 • Gewicht uit doos: 10kg
 • Kookoppervlak: 33cm
 • 1cm cordieriet stenen bakplaat
 • Inklapbare poten voor gemakkelijk transport en opslag
 • Duurzaam, geïsoleerd, gepoedercoat koolstofstalen omhulsel

Recent Content