2022 is bijna halverwege en de techgoden hebben ons gezegend met een aantal werkelijk fantastische smartphones. Of je nu op zoek bent naar prestaties, camera-slimheid of waarde, onze definitieve lijst van de tien beste telefoons heeft het allemaal.
De top telefoon op deze lijst zal niet de ideale telefoon zijn voor iedereen, dus zorg ervoor dat je ze alle tien bekijkt. De beste telefoon voor jou is daar, afhankelijk van wat je het belangrijkst vindt – camera, batterijduur, ontwerp, specificaties, prijs, en nog veel meer komen aan bod.
Samsung en Apple zijn natuurlijk van de partij, maar als je verder kijkt naar Android-concurrenten als OnePlus, Google, Oppo en Xiaomi, vind je misschien wel je ideale broekzakpartner. Geloof ons, deze telefoons leveren allemaal – alleen allemaal een beetje anders, en dat is een goede zaak. Goede concurrentie betekent betere telefoons voor iedereen!
Beste smartphone 2022
1. iPhone 13 Pro – Beste iPhone

Pros
-
120Hz scherm
-
Schitterende camera’s
-
Topprestaties
-
Verbeterde levensduur van de batterij
Nadelen
-
Cinematografiemodus en HDR-algoritme behoeven werk
-
Prijzig
In tegenstelling tot 2020 – waar de standaard
iPhone 12 het won van zijn Pro-merkgenoot – is de iPhone 13 Pro van 2021 zonder twijfel de te kloppen iPhone.
Op het eerste gezicht maakt de 13 Pro gebruik van een vertrouwd 6,1-inch Super Retina XDR-scherm, maar Apple heeft eindelijk besloten om ProMotion naar de iPhone te brengen; met het paneel dat nu topt op een supervloeiende 120Hz. De inkeping is ook 20% kleiner.
Wat de camera’s betreft, kun je grotere sensoren en snellere diafragma’s verwachten die betere prestaties bij weinig licht betekenen, veel meer vergelijkbare kwaliteit bij het overschakelen naar de ultrawide van de telefoon (die nu ook macro-opnamemogelijkheden biedt) en een 3x-telefotoknapper, waarmee je verder kunt fotograferen dan voorheen.
Bovendien is de iPhone nog steeds toonaangevend op het gebied van video-opnamen, met een aantal slimme nieuwe functies zoals de Cinematography Mode, waarmee je meer controle hebt over hoe je opnamen er op het moment zelf uitzien.
Combineer die ProMotion-technologie met de krachtige A15 Bionic-chip van de telefoon en een grotere batterij, en je kunt een aanzienlijke toename van de gebruiksduur verwachten; waardoor dit een iPhone voor twee dagen wordt met één keer opladen.
Lees onze volledige
Apple iPhone 13 Proreview
2. Samsung Galaxy S22 Ultra – Beste Android-telefoon

Pros
-
Uitstekende camera
-
Fenomenaal beeldscherm
-
Stylus ondersteuning
Nadelen
-
omvangrijk
-
Dure
-
Langzamer opladen
Terwijl de S21 Ultra experimenteerde met Note-achtige functies, is de Galaxy S22 Ultra ontegenzeggelijk een volwaardige opvolger van de 2020
Note 20 Ultra in alles behalve naam.
Het ontwerp is duidelijk anders dan de andere inzendingen in de Galaxy S22-reeks (dat wil zeggen zeer ‘Note-achtig’) en beschikt over een geïntegreerde S Pen stylus die de functionaliteit uitbreidt voorbij de meeste rivalen, vooral op het gebied van productiviteit.
Ondanks de vertrouwd ogende camera-hardware, maken de upgrades die Samsung heeft aangebracht het tot een van de beste systemen in welke telefoon dan ook op dit moment; met een 108Mp hoofdshooter ondersteund door een ultrawide en twee telelenzen op verschillende zoomniveaus – met de zoomprestaties bijzonder verbeterd ten opzichte van eerdere modellen.
Het expansieve 6,8-inch LTPO AMOLED-scherm levert zowel een hoge WQHD+-resolutie als een adaptieve vernieuwingsfrequentie tot 120Hz, terwijl langdurige software-ondersteuning die zelfs Google’s Pixels overtreft een indrukwekkende lijst van pro’s afrondt.
Lees onze volledige
Samsung Galaxy S22 Ultrareview
3. iPhone 13 – Uitstekende all-rounder

Pros
-
Briljante prestaties
-
Bekwame camera’s
-
Lange levensduur batterij
-
Grote waarde
Minpunten
-
Nog steeds een 60Hz scherm
-
Geen telefoto camera
-
Langzaam opladen
Hoewel hij het moet afleggen tegen het beeldscherm met hoge vernieuwingsfrequentie van de 13 Pro, beschikt de iPhone 13 nog steeds over geavanceerde functies, zoals de nieuwste 5nm A15 Bionic-chip van Apple en de nieuwste camerafuncties, zoals de Cinematic Mode.
Het camerasysteem aan de achterkant zit nu op een diagonaal, voornamelijk om plaats te bieden aan de indrukwekkende sensor-shift OIS (optische beeldstabilisatie) die exclusief was voor 2020’s iPhone 12 Pro Max (hoewel er nog steeds geen telefoto-sensor is), terwijl je aan de voorkant – ondanks dezelfde 60Hz-verversingssnelheid als bij het vorige model – nog steeds een prachtig 6,1-inch OLED-display krijgt, compleet met een kleinere inkeping.
iOS 15 is een uitstekende verbetering van Apple’s toch al gerespecteerde mobiele besturingssysteem; het voegt welzijnsfuncties toe, zoals een notificatieoverzicht, dat ervoor zorgt dat je niet constant wordt afgeleid door je apparaat.
Net als bij de Pro maakt de iPhone 13-ervaring deel uit van de beste batterijduur op een iPhone, maar de snellaadsnelheden lopen nog steeds ver achter op de curve.
Lees onze volledige
Apple iPhone 13e beoordeling
4. Google Pixel 6a

Pros
-
Geweldige prestaties
-
Batterij met lange levensduur
-
Zeer goede camera
Minpunten
-
60Hz scherm
-
Langzaam opladen
-
Plastic achterkant krast gemakkelijk
Hoewel de Pixel 6 en 6 Pro grotere, betere schermen en verbeterde camera’s hebben, is de $449/£399/€459 een betere waarde en de Pixel-telefoon die de meeste mensen zouden moeten kopen.
Voor de vraagprijs krijg je de Google Tensor-chip, dezelfde als de 6 en 6 Pro, wat resulteert in prestaties op vlaggenschipniveau. Oudere A-serie Pixels waren traag – deze niet.
Je krijgt slechts een 60Hz refresh rate scherm, traag 18W opladen, en een plastic achterkant die we vrij gemakkelijk vonden krassen. Er is ook slechts een 12,2Mp hoofdcamera, dezelfde als op de Pixel 5, in plaats van de 50Mp shooter van de Pixel 6.
Maar afgezien daarvan is dit dicht bij de volledige Pixel-ervaring tegen een uitstekende prijs, met drie jaar Android OS-updates en vijf jaar beveiligingsupdates.
Lees onze volledige
Google Pixel 6eview
5. Google Pixel 6 Pro – Beste gebruikerservaring

Pros
-
120Hz scherm
-
Schitterende camera’s
-
Slick OS
-
Sterk verbeterde levensduur van de batterij
Minpunten
-
Grootste, dikste, zwaarste Pixel tot nu toe
-
Onhandig snel opladen
Google heeft de boel voor 2021 opgeschud, met de
Pixel 6 en Pixel 6 Pro debuteren met het eigen Tensor-silicium van het bedrijf en een opgefriste Android 12-ervaring uit de doos, samen met een volledig nieuw ontwerp en een aantal aanzienlijk verbeterde camera’s.
Ondanks het laten vallen van de ‘Pixel XL’-naamgevingsconventie, is de 6 Pro een onmiskenbaar omvangrijke telefoon, met een prachtig QHD+ gebogen-rand OLED-scherm dat – voor het eerst in de serie – de overstap maakt naar een hogere, vloeiendere 120Hz-verversingssnelheid (net als de iPhone 13 Pro-reeks).
Het camerasysteem vertrouwt ook op een nieuwe 50Mp hoofdsensor, die een verbluffend dynamisch bereik levert en slimme nieuwe functies laat zien, zoals Magic Eraser en ijzersterke Face Unblur. Het wordt ook ondersteund door zowel een 12Mp ultrawide en een periscopische 48Mp telefoto camera, met 4x optische zoom; een verre schreeuw van de oude single-sensor benadering van fotografie van de Pixel-serie.
Tensor is niet goed te vergelijken met de concurrentie, maar biedt in de praktijk meer dan genoeg kracht om de meest veeleisende mobiele apps en games aan te kunnen, terwijl het ook beschikt over een gespecialiseerde set vaardigheden voor machine learning en AI-taken waar rivaliserende silicium bij achterblijft.
Een enorme 5003mAh batterij zorgt ook voor een van de beste batterijlevensduur op een Pixel ooit, zelfs als snel opladen een beetje een puinhoop is.
Lees onze volledige
Google Pixel 6 Proreview
6. Oppo Find X5 Pro – Schitterende camera’s

Pros
-
Het beste beeldscherm in zijn klasse
-
Veelzijdige camera’s
-
Uniek ontwerp
Cons
-
Geen periscopische zoom
-
Dure
De Oppo Find X5 Pro is een fenomenale telefoon naar elke maatstaf. Het 6,7 inch 10-bit 120Hz QHD+ paneel is een van de beste schermen in een telefoon op dit moment en Oppo ondersteunt het met 80W bedraad en 50W draadloos opladen, een 5000mAh batterij, en een top-tier camera met 50Mp sensoren op zowel de hoofdlens en ultrawide lens.
Je zult moeten leven zonder een periscopische zoomlens – de telefoto hier is een miezerige 2x zoom – maar de resultaten over alle drie de achterlenzen zijn uitzonderlijk. Het ontwerp is ook uniek, dankzij een naadloos aflopende cameramodule die is ingebouwd in het keramiek van de telefoonbehuizing.
In termen van pure prestaties is de Find X5 Pro ook moeilijk te verslaan, met al het bovenstaande, plus een Snapdragon 8 Gen 1-chip, 256 GB opslag en 12 GB RAM. Je moet alleen wel bereid zijn om de prijs te betalen, want hij is niet goedkoop.
Lees onze volledige
Oppo Find X5 Proreview
7. Samsung Galaxy Z Flip 4

Pros
-
Uitstekende prestaties
-
Batterij met lange levensduur
-
In tweeën te vouwen
Cons
-
Vragen over duurzaamheid
-
‘Traag’ opladen 25W
-
Geen telefoto camera
Samsung heeft de problemen van de Z Flip 3 met zijn slechte batterijduur en middelmatige cameraprestaties voor de prijs aangepakt en van de Z Flip 4 een telefoon gemaakt die de hele dag meegaat, met dezelfde hoofd- en ultrawide camera’s als de Galaxy S22 en S22 Plus.
Het betekent dat dit de beste opvouwbare telefoon is die je vandaag kunt kopen, tegen een prijs die vergelijkbaar is met vlaggenschip slabsmartphones. Hoewel er vragen blijven bestaan over de duurzaamheid van het scherm en de vouw erin, kunnen we dat niet testen – maar Samsung zegt dat de Flip minstens 200.000 open- en dichtbewegingen zal meegaan, wat ruwweg neerkomt op vijf jaar gemiddeld gebruik.
De verbeterde batterij is waarschijnlijk te danken aan de Snapdragon 8+ Gen 1 chipset met zijn verbeterde energie-efficiëntie, wat betekent dat je de Flip niet langer halverwege de dag hoeft op te laden. 8GB RAM is meer dan genoeg, hoewel je misschien iets meer wilt uitgeven om 256GB opslagruimte te krijgen. We zijn ook dol op de vingerafdruksensor aan de zijkant.
In alle opzichten is dit een S22 met een betere processor die is ingeklapt tot de helft van zijn grootte. Hij is overtuigend, en een van de beste telefoons, punt.
Lees onze volledige
Samsung Galaxy Z Flip 4review
8. OnePlus 10 Pro – Uitstekende levensduur van de batterij

Pros
-
Supersnel 80W bekabeld opladen
-
Lange levensduur
-
Top specs
Nadelen
-
Inconsistente camera’s
-
Geen IP-classificatie
De nieuwste vlaggenschiptelefoon van OnePlus is een goed alternatief voor de S22- of Pixel 6-serie, vooral als je in de VS woont en weinig andere high-end Android-opties hebt.
Met een Snapdragon 8 Gen 1 en snel bekabeld opladen van 80 W heeft de 10 Pro kernspecificaties die alles kunnen evenaren wat zijn rivalen bieden, en we zijn in grote lijnen ook fan van het gelikte ontwerp – hoewel niet iedereen dat is.
Ondanks de ondersteuning van Hasselblad, is het camerasysteem nog steeds de belangrijkste zwakte van de telefoon en het belangrijkste wat hem onderscheidt van de duurdere maar vergelijkbaar gescoorde Oppo Find X5 Pro.
De drievoudige sensoropstelling aan de achterkant is indrukwekkend, begrijp ons niet verkeerd, maar inconsistenties – vooral in belichting – dienen alleen om ons eraan te herinneren dat het niet tot het beste van het beste behoort, en dat maakt het een beetje moeilijker om het aan te bevelen; zelfs als de OxygenOS-gebruikerservaring super is en de batterijlevensduur tot het beste behoort van alle vlaggenschip die er momenteel zijn.
Lees onze volledige
OnePlus 10 Proreview
9. Vivo X80 Pro

Pros
-
Werkelijk uitstekende camera
-
Snel bekabeld en draadloos opladen
-
Superieure levensduur van de batterij
Minpunten
-
Onhandig camera ontwerp
-
Geen Gorilla Glass
-
Frustrerende software
Vivo heeft het helemaal gemaakt met de X80 Pro, een telefoon waarvan de camera werkelijk uitstekend is en zich kan meten met het beste wat Apple, Samsung en Google te bieden hebben.
Een Snapdragon 8 Gen 1 chip stuurt vier lenzen aan, waarvan de belangrijkste een zeer capabele 50Mp sensor is. Elke lens profiteert van Vivo’s V1+ beeldverwerkingschip, en er is gimbal stabilisatie op de telelens om de helderheid van zoomopnamen te bevorderen. Het is een ongelooflijk uitgebreide set functies, en fotografie bij weinig licht is uitstekend. Voeg daar nog uitstekende videomodi met bioscoopbrede beeldverhoudingen en een filmachtige korrel aan toe en je hebt een krachtpatsercamera in je zak.
De telefoon is groot, dus je zult blij moeten zijn met een 6,78 inch AMOLED. Het is een 120Hz LTPO (met variabele vernieuwingsfrequentie) en QHD+ resolutie.
Minpunten aan de telefoon zijn het ontbreken van Gorilla Glass voor bewezen kras- en barstbescherming aan de voor- en achterkant, en de frustrerende software. Maar over het geheel genomen is dit weer een sprong voorwaarts voor Vivo die je serieus zou moeten overwegen als je een premium camera aan de achterkant van je telefoon wilt.
Lees onze volledige
Vivo X80 Proreview
10. Xiaomi 12 Pro – Geweldig voor multimedia

Pros
-
Mooi ontwerp
-
Uitstekende vertoning
-
Sterke camera’s
-
Snel opladen 120W
Minpunten
-
Teleurstellende batterijduur
-
Geen IP-classificatie
De Xiaomi 12 Pro heeft ontzettend veel in zijn mars, maar dat gaat gepaard met een paar grote tekortkomingen.
Het heeft een gestroomlijnd, ingetogen ontwerp, er is een prachtig scherm in combinatie met een quad-speaker setup en de Snapdragon 8 Gen 1 chip levert indrukwekkende prestaties. Het camerasysteem is voor het grootste deel ook geweldig, niet helemaal best-in-class maar goed.
Helaas is de levensduur van de batterij een duidelijke tekortkoming – die misschien met updates kan worden verholpen, maar voor het moment frustreert. Als je je dagen niet ver van een oplader doorbrengt, is dit een uitstekende telefoon.
Lees onze volledige
Xiaomi 12 Proreview
Uw koopgids voor de beste telefoons in 2022
Bij het kiezen van een telefoon moet u rekening houden met de volgende zaken: bouwkwaliteit en ontwerp, gebruiksgemak, functies, prestaties en waarde.
Over het algemeen begint een vlaggenschiptelefoon in 2022 rond de £700, maar kan in sommige gevallen meer dan £1.000 kosten. Als je een contract hebt, betaal je gemiddeld tussen de £30 en £50 per maand, maar je kunt veel meer uitgeven als je een dure telefoon en veel mobiele data wilt.
Het is de moeite waard om op te merken dat, hoewel deze lijst de beste smartphones van dit moment belicht, dit niet expliciet vlaggenschepen betekent (hoewel ze hier wel veel voorkomen). Er zijn vermeldingen die kruisen met onze
middenklasse en
maar die hier hun plaats hebben verdiend op basis van de geboden mogelijkheden en kwaliteit in verhouding tot hun prijs.
Een telefoon kopen geeft meestal de beste prijs-kwaliteitverhouding, maar we beseffen dat de financiële middelen in de echte wereld niet altijd ruimte bieden voor zo’n grote eenmalige aankoop. Als het kan, heb je naast de telefoon natuurlijk ook een SIM-kaart en een abonnement nodig. Als je er nog geen hebt, bekijk dan onze
beste SIM-only aanbiedingen.
Moet je een iPhone of Android-telefoon kopen?
Er is meer dan één mobiel besturingssysteem, maar eigenlijk zijn er maar twee de moeite waard om over te praten: Android en iOS.
De overgrote meerderheid van de telefoons draaien tegenwoordig op Android –
12 is de laatste publiekelijk uitgebrachte versie. Apple’s iOS-platform mag dan een kleiner marktaandeel hebben, ontwikkelaars brengen hun apps bijna altijd eerst op iOS uit. Als gevolg van deze aanpak heeft het een van de beste app stores die je kunt vinden.
Als je een Android-telefoon of een iPhone hebt en wilt overstappen naar een telefoon met het andere OS (besturingssysteem), is het vrij eenvoudig om je contacten en andere geselecteerde gegevens van de een naar de ander over te zetten. Wat je niet kunt verplaatsen zijn betaalde apps en bepaalde app-gegevens (zoals WhatsApp back-ups), dus houd dit in gedachten als je een verandering van platform overweegt – en onderzoek eventuele specifieke zorgen die je hebt over het proces.
Waarom je een niet-vergrendelde telefoon zou moeten kopen
Een niet-vergrendelde telefoon is een telefoon die niet gebonden is aan een bepaalde mobiele operator, zoals
Vodafone of
EE. Als je ‘unlocked’ koopt, betekent dat meestal dat je de telefoon meteen koopt, zonder SIM-kaart of contract.
Het belangrijkste punt is dat een vrijgeschakelde
telefoon bijna altijd een betere deal is dan een telefoon met een contract – als je het je kunt veroorloven.
De enige echte uitzondering hierop zijn de iPhones van Apple – vanwege hun traditionele populariteit subsidiëren operators vaak de kosten van de aanschaf van een iPhone om je vast te zetten in een lucratieve langetermijndeal.
In het algemeen geldt dat als je je de initiële kosten van het toestel kunt veroorloven, je over de levensduur van je telefoon minder zult betalen door een niet-vergrendelde telefoon te kopen.
Belangrijker nog, je zit niet vast aan een lang contract. Als je op een bepaald moment een nieuw toestel wilt, kun je er een kopen zonder dat je je contract moet afkopen of je nog twee jaar moet vastleggen.
Zorg er wel voor dat de telefoon die je koopt niet vastzit aan een bepaald netwerk.
De juiste SIM
Een ander ding om te overwegen is de grootte en vorm van de SIM die nodig is voor je telefoon. Zorg ervoor dat je een nano-SIM krijgt als je telefoon een nano-SIM nodig heeft.
Voor de goede orde, elke telefoon in deze lijst heeft een nano-SIM nodig.
Als je je vergist, is dat gemakkelijk op te lossen; elk netwerk stuurt je graag een ander formaat SIM. SIM-kaarten zijn er in alle drie de formaten, je haalt er gewoon de gewenste uit.
Maar dat is in de veronderstelling dat je een nieuwe SIM krijgt, en als je op zoek bent naar een SIM-vrije telefoon of een unlocked telefoon heb je er waarschijnlijk al een.
Belangrijker is om ervoor te zorgen dat als je 5G wilt, je een telefoon en SIM krijgt die 5G ondersteunen.
Gerelateerd:
Hoe we smartphones testen
Gerelateerde verhalen voor verder lezen
Inhoudsopgave