Braammolens en messenmolens zijn de twee belangrijkste soorten koffiemolens op de markt.
De grote vraag is; welke is beter?
Ik zal je de tijd besparen en je meteen het definitieve antwoord geven:
De braamslijper is superieur.
Als je alle redenen wilt weten waarom een messenslijper niet goed is (en er zijn er veelš ), lees dan de rest van dit artikel.
Ik zal elk detail van deze twee grindertypes vergelijken en je de juiste feiten geven.
Waarom zijn grinders in de eerste plaats belangrijk?
Koffiemolens zijn essentiƫle hulpmiddelen voor elke barista thuis. Als je thuis geen grinder hebt, moet je er een kopen!
Molens zijn apparaten die worden gebruikt om koffiebonen te verpulveren tot fijn poeder. Dit proces zorgt ervoor dat je de meest verse smaak en aroma uit de boon haalt.
Vergelijk dit met het kopen van voorgemalen koffie in zakken of blikjes waar de bonen hebben gelegen wachten tot je ze koopt. Koffie in supermarkten kan maanden of zelfs jaren blijven staan. Dit zorgt ervoor dat vluchtige stoffen van de bonen verdampen en muffe smaken achterlaten.
Koffiebonen verschillen niet zoveel van kruiden. Vers is gewoon beter, dus je moet thuis malen.
Ook als je wilt experimenteren met verschillende zetmethoden (van espresso, over druppelkoffie tot Franse pers), dan is het behoorlijk belangrijk om toegang te hebben tot een koffiemolen, omdat elke methode een andere maalgrootte vereist.
Messenslijper aan de linkerkant, braamslijper aan de rechterkant
Wat is het verschil tussen een braamslijper en een messenslijper?
Braammolens worden, zoals de naam al aangeeft, gebruikt voor het malen van koffiebonen tot poeder.
Blade grinders worden gebruikt voor exaclty hetzelfde. Maar in plaats van Slijpen, ze zijn eerder Hakken.
Bladslijpers vertrouwen op scherpe messen die ronddraaien bij een zeer hoog toerental. In die zin functioneren ze precies als blenders.Ā Ze malen niet in de echte zin van het woord, ze zijn eerder hakken, bashen en mengen.
Braamslijpers vertrouwen op schurende oppervlakken met ronddraaiende tanden en creƫren daardoor wrijving. Bonen worden geleidelijk kleiner en kleiner. Uiteindelijk moeten ze door een klein gaatje.
Dit betekent dat je er vrij zeker van kunt zijn dat alle bonen tot dezelfde grootte zijn gemalen. Dit is goed. Je wilt geen bonen hebben die maar in tweeƫn of kwartjes worden gesneden.
Je kunt braammolens krijgen met nogal verschillende ontwerpen; zowel platte als conische braammolens worden vaak gebruikt. Beide ontwerpen hebben echter veel dingen gemeen.
En beide zijn in een andere klasse in vergelijking met blade grinders!
Consistentie
De belangrijkste reden dat braamslijpers zoveel beter zijn dan messenslijpers omdat ze consistentere resultaten opleveren.
Het is gewoon onmogelijk om hetzelfde resultaat te krijgen met de messenslijper elke keer dat u deze gebruikt. En zelfs als je twee keer achter elkaar hetzelfde resultaat zou kunnen krijgen, zou het resultaat niet zo goed zijn.
- Espresso draait allemaal om de grootte van de slijperij. Zo controleer je de extractie. Je wilt kleine aanpassingen kunnen doen.
- Franse pers of infuus is een beetje vergevingsgezinder dan espresso als het gaat om de grootte van de maling. Een messenslijper zal echter nog steeds slechte resultaten opleveren. De verhouding tussen boetes en keien zal helemaal uitvallen.
Braammolens daarentegen leveren meestal een goede balans, waarbij meer deeltjes dicht bij dezelfde diameter liggen.
Natuurlijk zijn sommige braammolens beter en sommige zijn in dit opzicht slechter. Maar dat is een heel andere discussie.
Gemak
Je moet er ook rekening mee houden dat er niets handigs is aan een messenslijper. Met braamslijpmachines kunt u modellen vinden met getimede of op gewicht gebaseerde dosering en trechters. Deze functies betekenen dat u op een knop kunt drukken en elke keer dezelfde hoeveelheid koffie kunt krijgen.
Daarnaast heb je kiesindicatoren waarmee je gemakkelijk kunt schakelen tussen maalmaten. Vergelijk dit met messenmolens die handmatig de hoeveelheid gemalen koffie die je erin stopt moeten aanpassen. Je zult ook de slijpgrootte moeten aanpassen, door een timer te gebruiken tijdens het slijpen of door te kijken. Dit maakt het min of meer onmogelijk om een herhaalbare maalinstelling te bereiken.
Kosten
Blade grinders zijn goedkoper dan braamslijpers. Maar wanneer je bedenkt hoeveel geld je gaat uitgeven aan je nieuwe grinder verdeeld over elke dag gedurende 5 tot 10 jaar, het kostenverschil is niet significant.
Ook als je geld gaat uitgeven aan een bovengemiddelde koffie, dan zal een goede molen zichzelf terugbetalen door de extractie-efficiƫntie te verhogen.
Een voorbeeld:
- Een espresso van 20 gram met een extractieopbrengst van 20% geeft je 4 g koffieoplosbaar
- Een espresso van 16 gram met een extractieopbrengst van 25% geeft je 4 g koffieoplosbare stoffen.
Na 100 shots heb je al 400 gram koffiebonen bespaard. Over meerdere jaren zal dit een enorm verschil maken.
Dit is een hypothetisch voorbeeld, maar het verschil zou waarschijnlijk nog extremer zijn als je een messenslijper en een braamslijper vergelijkt die in staat is tot hoge extracties.
Conclusie
Als je serieus bent over koffie, moet je alles over messenmolens vergeten en in plaats daarvan bramen gaan gebruiken. Ze geven je veel meer controle over je koffie. Zelfs een goedkope handmatige molen met keramische bramen zal u een veel beter resultaat geven.
Wat als je al een messenslijper hebt? Maak je dan geen zorgen! Houd het in de buurt en gebruik het voor het hakken van noten of kruiden. Ze zijn geweldig voor dat soort dingen.
FAQ
Ja, braamslijpers bevinden zich in een andere klasse dan messenslijpers. Blade grinders missen consistentie. Ze missen consistentie omdat ze zijn ontworpen om dingen op te hakken in plaats van iets te vermalen. Een braammolen geeft je elke keer hetzelfde resultaat en levert een meer uniforme maalgrootte.
Natuurlijk wel! Als je wilt weten of een braamslijper een verschil maakt, dan zou ik ja zeggen. Maar niet alleen dat, maar het maakt ook een enorm verschil.
Met een braammolen kun je elke keer een perfect kopje koffie of espresso bereiden.
Ze kunnen niet consequent malen. Dit betekent dat je uiteindelijk te veel grote deeltjes in je koffie hebt. Deze grote deeltjes worden “keien” genoemd. Tegelijkertijd heb je waarschijnlijk ook een heleboel boetes. Hierdoor zal de koffie tegelijkertijd bitter en hol smaken.
Inhoudsopgave