Cafflano Kompresso Beoordeling

Vroeger was espresso een elitaire hobby, waarvoor een dure machine met een Italiaans klinkende naam en een vergelijkbare molen nodig was.

Dat is de laatste jaren allemaal veranderd met de introductie van handmatige espressomachines zoals de ROK en de Flair Espresso Maker.

De Cafflano Kompresso is waarschijnlijk de kleinste en zuinigste van het stel.

Dit kleine koffiezetapparaat kan worden aangezien voor een goedkope Aeropress knock-off, maar in feite is het een capabele handmatige espressomachine. We proberen het al een tijdje, dus lees verder om de details te bekijken.

Het verhaal van cafflano

Cafflano is een van de nieuwe en interessante namen in de internationale koffiescene.

Het bedrijf lanceerde hun eerste product, de Cafflano Klassic in 2013 na een succesvolle Kickstarter-campagne De Klassic is een klein en draagbaar alles-in-één koffiezetapparaat met zowel molen, druppelaar als zwanenhalsketel ingebouwd.

Het bedrijf werd opgericht door Hansang Yoon, een Zuid-Koreaanse koffieliefhebber, die niet van het idee hield om de hele tijd dure afhaalkoffie te kopen. Dus krabde hij zijn eigen jeuk en ontwikkelde de brouwer.

cafflano kompresso wandeltocht
Cafflano Kompresso is een redder in nood op de weg

Het tweede product dat Cafflano lanceerde was de ‘Kompact’, die ook een ultracompacte zwarte koffiebrouwer is.

De nieuwste product in de line-up is de Kompresso; de eerste poging van het bedrijf om de espressoscene te verslaan.

Een woord over handmatige espresso

Een paar jaar eerder was espresso iets voor mensen met een grote portemonnee en serieus geduld. Espresso was en is een hobby die tijd en geld kost. Iedereen kan zich een Hario V60 veroorloven, maar alleen mensen die serieuze zaken menen, zullen de stap zetten en investeren in een apparaat van Rocket of La Marzocco.

In de afgelopen jaren hebben we een paar ongelooflijke, bescheiden keuzes gezien voor espressoliefhebbers met een strak bestedingsplan. Ik denk aan de Rok en de Flair espressomachines. Deze machines vertegenwoordigen een grote waarde van minder dan $ 200.

De Cafflano Kompresso is nog goedkoper. En als extra bonus is het net zo draagbaar als een Aeropress.

Kun je espressowonderen verwachten van deze nieuwe en goedkope apparaten? Zal het in staat zijn om een god-shot af te leveren?

De Cafflano Kompresso is in staat om behoorlijk fatsoenlijke crema’s te produceren

Nou, je zult zeker in staat zijn om extreem heerlijke espresso te produceren. En daarmee bedoel ik shots die veel beter zijn dan wat je in middelmatige coffeeshops voorgeschoteld krijgt.

De handmatige espressomachines zijn allemaal in staat om genoeg repen te leveren om echte espressoshots te maken.

Als je echter echt espressoperfectie wilt bereiken, is er een leercurve. Het is ook de moeite waard eraan te denken dat elke opname enige moeite kost om te produceren – vooral als u de handmatige espressomachine combineert met een handmatige molen.

Cafflano Kompresso Beoordeling

De Cafflano Kompresso is een lichtgewicht apparaat, meestal bestaande uit BPA-vrij plastic. Het naakte portafilter en douchescherm zijn echter gemaakt van geëtst metaal.

In tal van opzichten zou je de ontwikkeling kunnen vergelijken met de Aeropress. Er zijn een kamer en een zuiger die samenwerken en hydraulische druk gebruiken om het water door de koffiepuck te persen.

Bouwkwaliteit

Het apparaat voelt niet zwaar aan en in het begin was ik een beetje bang om er volledige druk mee uit te oefenen. Het blijkt dat het gemakkelijk zowel normaal gebruik als meer extreme scenario’s aankan waar bijna al mijn lichaamsgewicht op het apparaat wordt geplaatst. Dit is een paar keer het geval geweest waarbij ik een te fijne maling heb gebruikt.

Het enige waar ik me een beetje zorgen over kan maken, is de rubberen ring die op het douchescherm zit. Een beetje scheefstand en ik vrees dat er een ongeluk kan gebeuren. Hopelijk is het (net als bij de Aeropress) gemakkelijk en goedkoop om een vervanging te krijgen.

(Update Mei 2019: Na anderhalf jaar is de Kompresso nog steeds sterk. De bouwkwaliteit is solide)

Gebruiksgemak

Als je bekend bent met het doseren, aanstampen en zetten van espresso, zou het vrij eenvoudig moeten zijn om de Cafflano Kompresso te gaan gebruiken.

Uiteraard is er hier geen echt portafilter. In plaats daarvan is er een klein mandfilter, dat ongeveer 12-15 gram koffie kan bevatten. Ik heb gemerkt dat de trechter die bij de Aeropress wordt geleverd, geweldig werkt voor het toevoegen van gronden.

De primeur die bij het apparaat wordt geleverd, fungeert ook als een sabotage en het zou een beetje beter werken als het logo van het bedrijf niet uitsteekt eveh zo licht. Toch is het bruikbaar.

Zodra je je slijp hebt gekozen, is het vrij eenvoudig om de zuiger in te brengen en naar de bodem te drukken. Het is mogelijk om veel kracht uit te oefenen en ik zou zeggen dat de beroemde 9 bars zijn binnen handbereik.

Als je echter te goed gaat, zul je echt moeite moeten doen om water door de koffie te krijgen. Het omgekeerde is ook waar. Een precieze maling is echt essentieel bij dit apparaat.

Een korte kanttekening: Ik was in staat om vrij goede resultaten te krijgen, zelfs met goedkope grinders zoals de Hario Skerton Pro. Het malen van een enkele opname duurt lang, maar het is het waard.

Extractie, crema, smaak

Zoals eerder vermeld smaakt de espresso rijk en soepel. Net zoals een goede espresso moet smaken. Ik heb andere bloggers zien opmerken dat het onmogelijk is om crema uit het apparaat te krijgen, maar dat is gewoon niet het geval.

Als je de maling inbelt en vers gebrande bonen gebruikt, kun je dit bereiken. Hoeveel? Nou, het zal zeker niet op hetzelfde niveau zijn als sommige commerciële machines, maar als je een vrij verse medium-donkere branding gebruikt, zou je een halve inch moeten kunnen krijgen.

Het is heel gemakkelijk om de Kompresso schoon te maken en alle variabelen te beheersen, wat betekent dat je geen muffe shots zult tegenkomen als je je taken als barista thuis nakomt.

Cafflano Crema
fatsoenlijke crema met de Cafflano Kompresso

Koud gezette espresso (ijs espresso)

Alsof dit allemaal nog niet best gaaf was. De Kompresso heeft nog een aas in zijn mouw: hij is in staat om koud gezette espresso te maken.

Ik zag dit voor het eerst op Cafflano’s eigen Instagram-account en was licht sceptisch. Ik heb het nog steeds geprobeerd, en eerlijk gezegd was ik weggeblazen.

Het recept is bijna als een normale espresso shot. Behalve dat je extra hard stampt en een voorinfuus van 1 minuut toestaat. Tja, en natuurlijk u gebruikt koud water in plaats van de gebruikelijke 200 F.

Koud gezette koffie kan behoorlijk plat en dof smaken en vooral zonder zuurgraad.

Maar koud gezette espresso daarentegen… dit is een game changer.

Uiterst soepel en complex tegelijk. Bijna geen bitterheid, maar wel veel zuurgraad. Dit geldt vooral voor vrij lichte braadstukken die normaal gesproken niet geschikt zouden zijn voor espresso.

Eerlijk gezegd maak ik tegenwoordig waarschijnlijk meer koud gezette espresso dan warm.

Tegens?

Deze brouwer heeft veel in petto maar snelheid hoort daar niet bij. Zeker niet in combinatie met een handmolen. Het kan gemakkelijk 5-8 minuten duren om een enkele opname te maken, wat behoorlijk traag is.

Ook kost het enige tijd om je grinder in te schakelen. Het maken van foto’s die het filter verstoppen of er gewoon dwars doorheen gaan, is een frustrerende ervaring.

Afgezien daarvan is het moeilijk om echte negatieve argumenten tegen dit kleine espressoapparaat te bedenken.

cafflano kompresso berg op de achtergrond

Het eindoordeel

De Cafflano Kompresso is de goedkoopste espressomachine die ik ken (helemaal waardeloos) is dat niet. Het ontwerp is intelligent en eenvoudig en het is gebouwd om lang mee te gaan.

Omdat het zo klein en lichtgewicht is, is het ook veruit de meest draagbare espressobrouwer die er is.

Ik kon de typische pour-over mensen zien die hun tenen in espresso dopen met deze.

Espressoliefhebbers die op zoek zijn naar een apparaat om mee te nemen op reis of picknick kunnen ook een ideaal publiek zijn.

Als je nieuwsgierig bent naar handmatige espresso, raad ik je aan dit eens te proberen. Deze tool biedt vele uren plezier en smakelijke foto’s.

>>> Controleer de <<<