Creative Stage 360 review


Creative is misschien niet de eerste naam waar je aan zou denken bij het kiezen van een soundbar, maar het bedrijf heeft een rijke geschiedenis op het gebied van audioproducten. Dat is vooral aan de PC-kant, maar het heeft zijn horizon verbreed met hoofdtelefoons, soundbars en andere gadgets.

Er zijn een paar aantrekkelijke dingen aan de Stage 360. Ten eerste is hij korter dan veel andere soundbars. Met 565 mm (20 in) past hij waar sommige van zijn concurrenten dat niet doen. En als u een tv-meubel hebt dat niet de typische brede bank is, kan dat een groot voordeel zijn.

Ten tweede ondersteunt hij Dolby Atmos. Dat is natuurlijk niet uniek, maar het is zeker een van de meer betaalbare opties als Atmos een van je vinkjes is.

Die betaalbaarheid betekent dat de losse subwoofer via een draadje wordt aangesloten, niet draadloos, maar zolang je hem ergens in de buurt van de soundbar op de vloer kunt plaatsen, is dat geen probleem. Zelfs een draadloze subwoofer heeft een stroomkabel nodig, maar de Stage 360 sub wordt gevoed door een enkele kabel die vanaf de soundbar loopt.

Functies & ontwerp

 • Voor TV en PC
 • Dolby Atmos
 • 2 HDMI-ingangen
 • Bluetooth 5

Met zijn zwarte metalen rooster is de Stage 360 volgens sommigen niet de meest aantrekkelijke soundbar, maar omdat hij helemaal zwart is, zou hij onder een zwart omkaderde tv moeten passen.

Er zitten knoppen op de bovenkant om hem aan en uit te zetten, het volume te regelen en van ingang te veranderen, maar die staan natuurlijk ook op de afstandsbediening.

Op de voorkant, achter het rooster, bevindt zich een eenvoudig LED-display dat de ingang, het volume en het afgespeelde audioformaat weergeeft. Afhankelijk van uw kijkhoek kan het moeilijk zijn om het af te lezen, maar gelukkig kan het volledig uitgeschakeld worden zodat het niet storend is terwijl u aan het kijken bent.

Creative Stage 360 review
Niet ‘Hi’ maar HDMI 1

Hij heeft rubberen voetjes, maar je krijgt wigvormige voetjes om over deze voetjes te schuiven voor opstellingen waarbij je dicht bij de soundbar zit, bijvoorbeeld als je hem onder een pc-monitor op een bureau zet. Ze verhogen de hoek een beetje zodat de luidsprekers meer naar u gericht zijn. Vreemd genoeg is er geen 3,5mm-ingang, dus je zult HDMI of optisch moeten gebruiken om geluid van een pc naar de geluidsbalk te leiden.

De meeste mensen zullen hem echter aansluiten op hun tv, en de selectie van ingangen is absoluut prima in dat scenario. De enige mogelijke klacht is dat er slechts twee HDMI 2.0-ingangen zijn (en een HDMI ARC-uitgang), dus je zult de ingangen van je tv moeten gebruiken als je meer dan twee apparaten hebt, naast je tv zelf.

Creative Stage 360 review
Amazon Fire TV Stick past, maar USB-poort wil hem niet van stroom voorzien

Dankzij Bluetooth kan de soundbar worden gebruikt als Bluetooth-luidspreker voor het streamen van muziek – of andere audio – vanaf uw telefoon of tablet.

Er worden geen batterijen meegeleverd voor de afstandsbediening, dus je zult een paar AAA’s bij de hand moeten hebben, en er zit ook geen HDMI-kabel in de doos – vreemd als je bedenkt dat er is een optische kabel daarbinnen.

De afstandsbediening is prima, maar de kleine labels op de knoppen zijn een beetje te klein, waardoor het moeilijk te lezen is waar ze voor zijn bij weinig licht.

Creative Stage 360 review

Setup

 • ARC ondersteuning
 • Dolby Atmos alleen via HDMI

De installatie van de Stage 360 duurt niet lang, maar het is de moeite waard om de mapachtige instructies open te vouwen om de verschillende bedradingsschema’s te zien, zodat u kunt beslissen hoe u alles gaat aansluiten.

Op zijn eenvoudigst heb je een stroomkabel naar de soundbar (de stroomvoorziening is gelukkig intern), een HDMI-kabel die naar de ARC-poort van je tv loopt en de draad voor de subwoofer die is aangesloten.

Als je Dolby Atmos-geluid wilt, moet je HDMI gebruiken, want dat wordt niet ondersteund via optische kabels.

Afhankelijk van je TV-model, je HDMI-apparaten en hoe ze allemaal omgaan met CEC, kan de situatie met afstandsbedieningen verwarrend worden.

Theoretisch kan de afstandsbediening van de soundbar sommige tv-functies bedienen, maar de Bush-tv die ik heb getest, bleek problemen op te leveren. Het is niet het beste voorbeeld, maar het punt is, dat je ervaring kan verschillen, en dat je uiteindelijk misschien meerdere afstandsbedieningen moet gebruiken.

Een frustrerende eigenschap is dat het ongeveer 10 seconden duurt om aan te zetten vanuit stand-by. Dit lijkt onnodig, en wordt nog vervelender door de auto-off functie die doet wat hij zegt als er geen geluid wordt gedetecteerd op een ingang na een paar minuten (ik heb het niet getimed). Dus als je weggaat, een kopje thee zet en terugkomt, zie je – op het display om aan te geven dat hij in stand-by is gegaan en dan is het 10-12 seconden wachten voordat je weer geluid hoort.

U kunt de automatische uitschakeling echter uitschakelen door de aan/uit-knop 10 seconden ingedrukt te houden wanneer de soundbar uit staat.

Geluidskwaliteit

Het goede nieuws is dat de Stage 360 fantastisch klinkt. Als je momenteel de eenvoudige, blikkerige luidsprekers in je TV gebruikt, zul je versteld staan van het verschil.

Hoewel de subwoofer vrij klein en licht is, voegt hij serieuze low-end punch toe aan effecten in films en de ontbrekende bas aan al het andere, van muziek tot stemmen.

Creative Stage 360 review

Het is niet alleen de geweldige kwaliteit van de Stage 360, het is ook het volume. Wanneer je de TV harder wil zetten, zal de combo gemakkelijk een middelgrote woonkamer vullen.

Vergeleken met de meeste tv’s maakt de soundbar de vocalen aanzienlijk duidelijker, zodat het gemakkelijker is om dialogen te verstaan, wat, als BBC-programma’s zoals Vigil bevat veel te veel gemompelde zinnen die nog moeilijker te horen zijn door te luide achtergrondgeluiden of muziek.

Toegegeven, het is moeilijk om de verschillen te horen tussen de verschillende geluidsmodi. De nachtmodus vermindert, zoals je zou verwachten, de lage tonen en verhoogt de middenfrequenties, zodat je kunt horen wat de personages zeggen op een lager volume om anderen in huis niet te storen.

Een van de belangrijkste redenen waarom u de Stage 360 zou overwegen, is voor Dolby Atmos. In het kort, het is geweldig. Ondanks het feit dat de soundbar slechts twee luidsprekers heeft (de racetrack drivers worden zo genoemd vanwege hun vorm), is het surround effect erg goed.

Creative Stage 360 review

Het hangt er natuurlijk vanaf waar je naar kijkt, maar dat geldt voor elk surround-geluid. In de relatief kleine lounge waar ik de test heb gedaan, was het verschil tussen stereo en Atmos enorm. Stereo klonk vlak in vergelijking, terwijl Atmos helikopters boven je hoofd liet zweven en geweerschoten van opzij liet klinken.

In Amazon’s Morgen Oorlog, wanneer Dan Forester en de bemanning vooruit in de tijd worden gestuurd, lijkt het geluid overal vandaan te komen. Ook in Ford V Ferrari voel je je betrokken bij de actie door het geluid van de wind in de buitenopnamen en het gerammel en de trillingen in de auto als die over het Willow Springs-circuit raast.

Dolby Atmos krijgen kan lastig zijn, omdat je ervoor moet zorgen dat je streamingapparaat het ondersteunt, en dat de streamingdienst die je gebruikt Atmos ondersteunt, zowel op de titel die je bekijkt als op het apparaat waarop je het bekijkt. Je kunt bijvoorbeeld Atmos horen via Netflix op de Amazon Fire TV Cube, maar niet op de Fire TV Stick 4K.

Gelukkig vertelt de Stage 360 je waar je naar luistert als je op de Info-knop op de afstandsbediening drukt.

Prijs & beschikbaarheid

Creative Stage 360 review

U kunt
een Creative Stage 360 kopen voor £199 / US$229 rechtstreeks van Creative. Op het moment van schrijven was hij nergens anders goedkoper te krijgen, en zoeken op Amazon in het VK en de VS leverde alleen andere Creative-soundbars op. Hij is echter nieuw, dus je kunt hem binnenkort ook bij andere retailers vinden.

Voor alternatieve aanbevelingen, lees onze roundup van de
beste soundbars.

Verdict

Als u op zoek bent naar veel bas, wilt u waarschijnlijk soundbars vermijden die geen subwoofer hebben. En degenen die dat wel doen, zijn over het algemeen vrij prijzig.

Daarom is de Creative Stage 360 gemakkelijk aan te bevelen: het raakt een sweet spot in termen van geluidskwaliteit en prijs, waardoor je het gevoel hebt dat je je geld verstandig hebt besteed.

Ja, de sub is niet draadloos, maar dat is een klein compromis voor deze prijs. De enige belangrijke functies die je opgeeft in vergelijking met duurdere rivalen zijn een speciale middenluidspreker voor nog helderder stemgeluid en een ingebouwde digitale assistent zoals Alexa of Google Assistant.

Als die nadelen je niet storen, is de Stage 360 een prima koop.

Specs

Creative Stage 360: Specs

 • 2.1 soundbar met bekabelde subwoofer (2m kabel)
 • 2 x 30W 2.25in x 3.85in racetrack drivers en 1 x 60W long-throw 5.25in subwoofer
 • 240 W piekvermogen
 • Frequentiebereik: 50-20.000Hz
 • Toslink optische digitale ingang
 • 2 x HDMI 2.0-ingang, 1 x HDMI ARC-ingang/uitgang
 • Interne stroomvoorziening
 • Afmetingen Soundbar: 565 x 75 x 88 mm / 22.2 x 2.9 x 3.4 inches
 • Afmetingen subwoofer: 115 x 422 x 250 mm / 4.5 x 16.6 x 9.8 inches

Recent Content