Dankzij nieuwe voorschriften gaan apparaten langer mee en zijn ze goedkoper in het gebruik

De voorschriften zouden deze zomer van kracht moeten worden en zullen van invloed zijn op tv’s en witgoed zoals koelkasten, diepvriezers en wasmachines. De voorschriften gelden alleen voor Groot-Brittannië, terwijl Noord-Ierland de EU-wetgeving zal blijven volgen.

Wat houdt de nieuwe regelgeving in?

Er komt strengere regelgeving over hoeveel elektriciteit een apparaat mag verbruiken, waardoor de consumentenrekeningen onder controle blijven. Naar schatting kan dit de mensen helpen tot 75 pond per jaar op hun elektriciteitsrekening te besparen. De maatregel is ook bedoeld om de koolstofuitstoot in het Verenigd Koninkrijk te verminderen en zo de milieudoelstellingen te halen.

Er komt ook een wettelijk recht op reparaties, aangezien fabrikanten voor het eerst verplicht zullen zijn reserveonderdelen beschikbaar te stellen, zodat apparaten en elektrische goederen kunnen worden gerepareerd in plaats van vervangen.

Volgens de regering zullen apparaten naar verwachting tot tien jaar langer meegaan.

De nieuwe wetten zullen helpen om de stortcrisis aan te pakken door te voorkomen dat apparaten voor hun tijd op de stortplaats belanden. Alleen al in het VK wordt elk jaar 1,5 miljoen ton elektrisch afval geproduceerd.

Dit zijn de resultaten van besluiten die twee jaar geleden als EU-lidstaat zijn genomen. Kwasi Kwarteng, minister van Economie en Energie, verklaarde: “Onze plannen om de productnormen aan te scherpen zullen ervoor zorgen dat meer van onze elektrische goederen kunnen worden hersteld in plaats van op de schroothoop te belanden, waardoor meer geld terugvloeit in de zakken van de consumenten en tegelijk het milieu wordt beschermd”.

Dit volgt op de recente wijzigingen in de energiebeoordelingen van grote apparaten, die bedoeld zijn om het systeem toekomstbestendig te maken en het voor consumenten gemakkelijker te maken energie-efficiënte producten te vinden. In het nieuwe systeem zijn de A+, A++ en A+++ classificaties geschrapt ten gunste van een vereenvoudigd systeem dat loopt van A tot G. De methode voor het meten van de energie-efficiëntie van producten is ook veranderd.

U kunt
meer te weten komen over de nieuwe energiebeoordelingen in ons artikel.

Hoe zal de nieuwe regelgeving merken beïnvloeden?

Simpel gezegd is het goed nieuws voor consumenten. Fabrikanten zullen echter in meer of mindere mate door de maatregelen worden getroffen, afhankelijk van hun houding ten opzichte van de levensduur van hun producten en hun huidige duurzaamheidsinitiatieven.

Miele, bijvoorbeeld, biedt al 10 jaar garantie op veel van zijn apparaten, terwijl de makers van de milieuvriendelijke snoerloze stofzuiger
Halo Capsule reserveonderdelen aanbieden en gebruikers aanmoedigen om hun stofzuiger langs te brengen voor een onderhoudsbeurt in plaats van hem te vervangen.

Andere merken hebben een bedrijfsmodel dat is gebaseerd op geplande veroudering en hebben het klanten niet gemakkelijk gemaakt om reserveonderdelen te vinden, waardoor een buy-it-for-life-mentaliteit wordt ontmoedigd. Zij zullen zwaarder worden getroffen en wellicht proberen de kosten op de consument af te wentelen.

Slimme apparaten kunnen nog problematischer zijn. A
Which? onderzoek van vorig jaar wees uit dat veel merken niet bereid waren om aan te geven hoe lang ze slimme apparaten zouden ondersteunen met updates, waarbij alleen Miele in staat was om 10 jaar software updates te beloven. Dit zou kunnen betekenen dat, als je een slimme koelkast koopt in plaats van een niet-gekoppeld apparaat, je koelkast langer mee kan gaan dan zijn slimme functionaliteit.

Er is meer informatie over de nieuwe regelgeving op
het regeringsportaal.

Wilt u weten hoeveel uw apparaten u op dit moment kosten? Hier is hoe u
te berekenen wat u uitgeeft.