De beste tech voor pannenkoekendag

Pannenkoek in rijstkoker

Dit is een internet-sensatie soort van een recept. Het is een kook hack. Het kan wel eens onzin zijn. In principe stop je alle ingrediënten in je rijstkoker en – in theorie althans – slenter je enige tijd later terug om een gigantische, pluizige pannenkoek te verorberen.

Ingrediënten

 • 260g gewone bloem
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 2 eetlepels witte suiker
 • 2 grote eieren
 • 350ml halfvolle melk
 • Een kleine hoeveelheid boter
 • Een garde of mixer
 • En, natuurlijk, een rijstkoker

Instructies

De eerste stap is om je kleine hoeveelheid boter te gebruiken om de binnenkant van je rijstkoker in te vetten.

Voeg de rest van je ingrediënten samen in een mengkom. Zeef de bloem en het bakpoeder erdoor.

Mix het dan allemaal samen. Ik gebruikte de Smeg staafmixer, dat is een 700 watt monster, zodat ik een paar seconden later een glad beslag had.
We hebben hem beoordeeld en kunnen zeggen dat het een erg goede, zij het erg dure, staafmixer is. Als u er een wilt kopen, kunt u het beste kiezen voor
Groupon, waar hij €63,98 kost. Je kunt hem ook kopen met een set accessoires die je kunt verwisselen met de blenderkop. Dit kost je
129 pond bij AO.com.

Dat was een makkie. Maar dit lijkt een onnodig grote hoeveelheid pannenkoekenmix voor één pannenkoek. Zelfs een reuze pannenkoek.

De volgende stap is om het beslag in de rijstkoker te gieten. Het belangrijkste advies hier is om je rijstkoker niet meer dan tot de helft te vullen. Anders zal de pannenkoek uitzetten buiten de grenzen van je kookpot, als een nachtmerrieachtige jaren ’50 stijl sci-fi blob, en waarschijnlijk je hele familie opeten.

Ik gebruikte de
Kitchen Perfected Lloytron Automatic (350W, 0.8l) Rice Cooker, die £20.67 van Amazon UK kost. Het is een zeer eenvoudige, effectieve en – het belangrijkste – goedkope rijstkoker die nog nooit heeft gefaald om goed gekookte rijst te maken. Kan hij pannenkoeken bakken? Ik voelde een sterk voorgevoel.

Toch zette ik hem aan. Van wat ik begrepen heb, na een heleboel zeer vage recepten op het internet te hebben verzameld, zou ik deze mammoetpannenkoek 45 minuten moeten laten bakken. Daarmee is voor mijn gevoel de eerste wet van de pannenkoek al overtreden: hij moet snel klaar zijn.

Als je rijstkoker (zoals de mijne) geen timer heeft, moet je hem op koken zetten en dan de warmhoudfunctie het werk laten afmaken. Ik heb een timer op mijn telefoon gezet en ben Rick & Morty gaan kijken. (Dit is geen onderdeel van het recept: je kunt kijken wat je wilt. Lees zelfs een boek. Je amusementskeuzes mogen de bereiding van je pannenkoek niet beïnvloeden).

Ik kwam terug na ongeveer 40 minuten en stak, zoals was voorgesteld, een tandenstoker in het pannenkoek-ding. Als de prikker er schoon uitkomt, is je pannenkoek gaar en is er veel gejuich. De tandenstoker zat onder het ongekookte pannenkoekenbeslag, dus liet ik hem nog 10 minuten staan.

Eindelijk was hij klaar. Ik moest een plastieken spatel rond de rand laten gaan om hem los te krijgen. Hier is het.

Rijstkoker pannenkoek

Ik overdrijf niet als ik zeg dat dit een van de ergste dingen was die ik ooit heb geprobeerd te eten. Het was bijna Lovecraftiaans in zijn sponzige, rubberachtige onaangenaamheid.

Verdict

Dit was afschuwelijk. Ik denk dat het te gaar en/of te dik was, maar er is absoluut geen redentiom het nog eens te proberen, want gewone pannenkoeken zijn veel sneller te maken.

Doe dit jezelf niet aan. Wat Instagram je ook vertelt, rijstkokers zijn om rijst te koken.

Veganistische bananenpannenkoeken

Er zijn een aantal verschillende manieren om veganistische pannenkoeken te maken. In principe laat je de eieren weg of gebruik je een eivervanger. Ik koos dit recept omdat de eivervanger een banaan is, en ik weet wat een banaan is.

Andere mogelijke vervangers waren een ‘vlas ei’. De instructies zeiden: “Als je nog nooit van een vlas-ei hebt gehoord, maak je geen zorgen … Het is gewoon een mengsel van gemalen lijnzaadmeel met heet water”. Maar ik was bezorgd. Die zin was zinloos voor mij en ik ging verder.

Ongezoete appelmoes was een andere kanshebber. Hoewel ik begrijp wat dat conceptueel is, associeer ik het met babyvoeding en walg ik een beetje van het idee. Ik heb ook geen idee waar ik het kan kopen.

Je kunt ook iets maken dat ‘chia-ei’ heet, maar ik ken mijn grenzen. Ik ben duidelijk uit mijn diepte met dit alles, dus laten we terugkeren naar de banaan.

Ingrediënten

 • 1 banaan (normale grootte)
 • 1 theelepel citroensap
 • Een halve theelepel bakpoeder
 • 100 g gewone bloem
 • 250ml plantaardige melk
 • Vegan boter of plantaardige olie
 • Een handmixer

Instructies

Voor dit recept gebruik ik de Breville HeatSoft handmixer. (De USP van deze handmixer is, zoals de naam al doet vermoeden, de verwarmingsfunctie waarmee je boter rechtstreeks uit de koelkast kunt gebruiken. Dat is niet iets wat ik in dit recept kan gebruiken, maar
we hebben het opnieuw bekeken en het werkt absoluut).

Afgezien van deze functie is het een efficiënte handmixer die ook wordt geleverd met een garde en een deeghaak, dus het is echt een solide één-staps oplossing voor bakken. Wat ik het leukst vind, is dat hij in een opbergdoos past waarin alle accessoires zijn opgeborgen, zodat ze niet verloren raken in de kast.

Het heeft een RRP van £69.99, maar het wordt over het algemeen verkocht voor ongeveer £20 minder. U kunt hem
kopen bij Currys PC World voor £49.99.

Begin met het snijden van de banaan in de kom. Zeef dan het bakpoeder en de bloem erdoor. Giet er tenslotte de melk bij. Mix het tot een gladde massa.

Pak een koekenpan en verhit je boter/plantaardige olie. Wanneer het heet is, giet je drie grote lepels van je beslag in het midden van de pan om een pannenkoek te maken.

Het was op dit punt dat ik me realiseerde dat ik vergeten was het citroensap toe te voegen. Ik besloot door te gaan zonder dat.

Ik dacht dat het omkeren van de pannenkoeken moeilijk zou zijn, maar ik gebruikte een rubberen spatel en het was gemakkelijk. Het recept maakte acht kleine pannenkoeken. Ik heb er veel suiker over gegooid.

Veganistische bananenpannenkoeken

Verdict

Deze waren makkelijk te maken en heerlijk. Ze zijn luchtig, niet te zoet en de bananensmaak is meer een sluwe knipoog dan een stomp in de maag. Probeer deze eens.

Aardappelpannenkoeken

Er is maar één probleem met dit recept. Het is een manier om restjes aardappelpuree op te gebruiken, en dat is een probleem dat niemand ooit heeft. Maar je kunt ook een paar aardappels koken en die gebruiken, dan heb je iets te doen terwijl je een restje puree eet.

Ingrediënten

 • 250 g koude aardappelpuree of 2 middelgrote bloemige gekookte aardappelen
 • 75 g gewone bloem
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 2 eieren
 • 125 ml melk
 • Bieslook of 2 teentjes knoflook
 • Boter of zonnebloemolie
 • Een garde of mixer

Instructies

De instructies zeggen dat je moet beginnen met een mengkom, maar ik gebruik de Russell Hobbs Desire 3-in-1 blender. Het komt met een mini-hakker (dat is een gesloten container met een mes dat de blender handvat past in, voor geen-mess mixen), dus ik gooi gewoon alle ingrediënten daarin.

Ik heb de overgebleven puree erin gegooid en daarna de bloem en het zuiveringszout gezeefd, want zoals je inmiddels wel zult hebben begrepen, ben ik niets anders dan professioneel. Het recept dat ik vond, vroeg om bieslook, maar dat heb ik vervangen door knoflook, omdat ik graag overal knoflook in doe. (Notitie aan mezelf: is dit waarom mensen mijn desserts niet lekker vinden?)

Toen heb ik de eieren geklutst, de melk toegevoegd en het mengsel geblenderd.

Ik ben helemaal weg van deze mini-hakker. Ik gebruik hem niet waar hij voor bedoeld is, want ik mix, niet hak, maar het is een hele effectieve manier om een klontvrij beslag te krijgen. Dus dat noem ik een kookhack. Het is in ieder geval veel beter dan het rijstkoker idee.

De Desire is een staafmixer die (zoals de 3-in-1 naam doet vermoeden) verandert in een handklopper en hakker. Hij wordt ook geleverd met een kan voor smoothies en dergelijke. Met 500W is hij niet zo krachtig als de Smeg die ik gebruikte in het nachtmerrie rijstkoker pannenkoek recept, maar hij klaart de klus meer dan goed. Het is mijn MVP van de dag. En hij kost nog geen £40 voor de set (RRP £39.99). Hij is te koop bij
Russell Hobbs voor deze prijs, maar als je goed rondkijkt, kun je hem elders misschien een paar pond goedkoper vinden.

De volgende stap is het verhitten van wat boter of olie in een pan. Wanneer die goed heet is, doe je drie grote lepels beslag in het midden van de pan om één pannenkoek te maken. Als hij in de pan glijdt, is hij klaar om omgedraaid te worden. Het recept maakt in totaal ongeveer acht pannenkoeken.

Aardappelpannenkoeken

Verdict

Dit is nog een aanbevolen recept. Deze zijn rijk, hartig en vullend. Sommige mensen – zoals een techneut die de hele dag pannenkoeken heeft gebakken – zullen zeggen dat ze te rijk zijn. De serveersuggestie was om de aardappelpannenkoeken toe te voegen aan een bord eieren met spek. Maar tenzij je een competitieve eter bent, stel ik voor ze toe te voegen aan een kop zwarte koffie en even te gaan liggen.

Eindoordeel

Het veganistische pannenkoekrecept was de algemene winnaar. Qua smaak en textuur verloor het recept niets door melk en eieren weg te laten en het won aan smaak door de banaan.

Het aardappelpannenkoekrecept was ook heerlijk, maar dit is zeker iets om te maken als je heel veel honger hebt. Heel, heel veel honger. De rijstkoker pannenkoek is een aberratie. Zelfs als je het schetsmatige recept zou perfectioneren, duurt het veel langer dan normale pannenkoeken, dus waarom de moeite doen?

Wat de techniek betreft, is mijn keuze de Russell Hobbs Desire 3-in-1 blender. Voor minder dan £40 (net) doet deze zowat alles. U kunt hem
kopen bij Russell Hobbs en andere winkels.