Dyson V11 Outsize review


Dyson’s Outsize is niet voor iedereen. Het is een specifieke versie van
de V11 gemaakt voor mensen met grote huizen. Als u een groot huis hebt, graag een snoerloze stofzuiger gebruikt en het frustrerend vindt om herhaaldelijk te moeten stoppen om een kleine stofbak te legen, dan is deze speciaal voor u bedoeld.

Vergelijking met de V11

De belangrijkste verkoopargumenten van de Outsize in vergelijking met de V11 Absolute zijn de grotere stofbak en de bredere reinigingskop.

De vuilnisbak is 150% groter. Het is een ruime 1,7 liter, vergeleken met de Absolute’s 0,76 liter. Een kleinere vuilnisbak is geen groot probleem als je een kleiner huis hebt. Je bent altijd redelijk dicht bij de keuken. Maar als je op de tweede verdieping slaapkamers schoonmaakt en de afvalemmer moet legen, is het een heel gedoe om te stoppen met wat je aan het doen bent en naar de keukenemmer te lopen.

De Outsize wordt ook geleverd met een High Torque kop die 25% groter is dan die van de Absolute. Ook dit is een voordeel als je veel tapijt hebt om te stofzuigen, maar minder als je een huis hebt met veel hoeken en smalle ruimtes tussen meubels waar een grotere stofzuigkop moeilijk zal passen.

Tot slot is de zuigkracht een machtige 220 AW (lucht watt), tegenover de toch al krachtige 185 van de V11.

Maar vergeet niet dat daar een prijskaartje aan hangt. Dit is een hardwerkende stofzuiger die u ook hard zal laten werken. De Outsize is zwaar. Hij weegt iets meer dan 3,5 kg (dat is bijna 8lbs) – meer met hulpstukken en een volle stofbak.

Ontwerp & accessoires

De Outsize heeft dezelfde kenmerken en functionaliteit als de Dyson V11 Absolute (plus enkele extra accessoires). Als u overstapt van een stofzuiger met te weinig vermogen, dan staat u een aangename verrassing te wachten. De Outsize is een echt krachtige snoerloze stofzuiger die even goed werkt op harde vloeren als op tapijt.

Een van zijn beste eigenschappen is de High Torque-reinigingskop, die, zoals we hierboven al zeiden, een superformaat heeft gekregen voor de Outsize. De High Torque kop past automatisch de zuigkracht aan, afhankelijk van het type vloer dat u stofzuigt. Dat betekent dat als u over een vloerkleed gaat, u geen instellingen hoeft te wijzigen en dat u probleemloos kunt doorgaan van de keuken naar een woonkamer met tapijt, waarbij u automatisch de juiste zuigkracht krijgt voor elke ruimte.

Maar voor uw harde vloeren wordt de Outsize ook geleverd met een gewone zachte rolreinigerkop, die een direct aangedreven motor heeft, zodat u niet in de MASSIVE MODE hoeft te reinigen als u dat niet wilt. U kunt gewoon genieten van de grotere vuilnisbak.

Torsiekop vs zachte roller

In feite is de rijkdom aan accessoires een van de beste dingen aan de Outsize. Naast de enorme High Torque kop en de zachte roller is er een gemotoriseerd minigereedschap, dat handig zou zijn voor autobekleding; een zachte afstofborstel; een spleetzuigmond; een snel los te koppelen brede zuigmond; en een combinatiehulpstuk, dat zowel een zuigmond als een borstel heeft. U zult ze waarschijnlijk niet allemaal nuttig vinden, maar u zult zeker een favoriet of twee vinden die uw regelmatige schoonmaakbeurten gemakkelijker zullen maken.

De accessoires van de Outsize

De kleinere gereedschappen krijgen wat extra leven door de verlengslang en de opzetadapter, die je tussen de behuizing van de stofzuiger en het hulpstuk zelf kunt klemmen. Ik vond de slang minder nuttig: omdat hij flexibel is, moet je een hand op het hulpstuk houden dat je gebruikt, en door de knop ingedrukt te houden en het gewicht van de stofzuiger is het meer gedoe dan het waard is.

De bovenstukadapter is echter briljant: je kunt er een vergrendelbare hoek van 45 tot 180 graden mee maken, dus stofzuigen op vreemde plekken en bovenop planken is eenvoudig.

Slang en adapter

Net als de V11 heeft de Outsize een LCD-scherm ingebouwd in de bovenkant van het handvat. Als je er nog nooit een hebt gebruikt, denk je misschien dat het een beetje een gimmick is. En dat is het ook, een beetje. Maar als u er eenmaal mee klaar bent, zult u merken dat het een behoorlijk handige functie is.

De levensduur van de batterij wordt hier weergegeven en – een leuke bijkomstigheid – de hoeveelheid tijd die u kunt stofzuigen in uw huidige modus. Dit neemt het giswerk weg van het schoonmaken. In plaats van te proberen te doorgronden hoeveel tijd een stuk balk je zal geven, kun je duidelijk zien dat je (bijvoorbeeld) 10 minuten hebt voordat de batterij leeg is, genoeg tijd om de woonkamer af te maken voordat je moet opladen.

Buitenmaats LCD scherm

Als er een fout optreedt, doet het LCD-scherm dienst als probleemoplossingsscherm en toont het het onderdeel van de stofzuiger dat getroffen is. Als bijvoorbeeld het filter verstopt is, verschijnt een afbeelding van het filter op het scherm en weet u dat u waarschijnlijk een hondenkluif of een sok moet verwijderen om verder te kunnen.

De Outsize wordt geleverd met een dock dat je aan je muur kunt bevestigen, zodat je hem kunt ophangen en automatisch kunt opladen. Als je je stofzuiger niet wilt tentoonstellen (en wie wil dat nou wel?), kun je de batterij eruit halen en inpluggen terwijl je stofzuiger terug in de kast gaat.

Prestaties

De Outsize heeft drie schoonmaakstanden, Eco, Medium en Boost, waartussen je schakelt met een knop onder het LCD-scherm. Gebruik de batterijbesparende Eco mode en je krijgt meer dan 75 minuten schoonmaaktijd voor je batterij (volgens het scherm op het model dat ik gebruikte). In de energieverslindende Boost-modus daalt dat tot iets meer dan 10 minuten. Je zou de Boost-modus eigenlijk alleen moeten gebruiken voor het grondig reinigen van vlekken en gemorste vloeistof.

In de mediumstand zou je 40 minuten schoonmaaktijd moeten krijgen, wat goed nieuws is omdat je dit waarschijnlijk als je standaard schoonmaakstand zult willen gebruiken, om de functionaliteit van de Outsize optimaal te benutten. Medium is ook de automatische modus, en in deze stand kunt u de gemotoriseerde High Torque-kop gebruiken, die de zuigkracht automatisch aanpast aan de vloer.

Er is één ding dat ik niet goed vind aan de Outsize (en bij uitbreiding, de V11): de trekker. Dyson ingenieurs ontdekten dat veel batterijlevens verloren gingen doordat mensen de stofzuiger niet uitschakelden tijdens de tussenmomenten van het schoonmaken – wanneer ze de stofzuiger manoeuvreerden of van plaats naar plaats sleepten.

Hun oplossing om ervoor te zorgen dat de batterij zo lang mogelijk meegaat, is een trekker die je moet indrukken als je aan het stofzuigen bent.

Ik denk dat dit neerkomt op het afschuiven van een prestatie probleem op de gebruiker. De trekker ingedrukt houden is extra inspanning, en als je bovenhands stofzuigt of de andere hand gebruikt om meubels te verschuiven, is dat hard werken. Wat mij betreft moet mijn stofzuiger het me zo gemakkelijk mogelijk maken als ik stofzuig – vooral als het een luxeproduct is dat bijna € 650 kost.

Ik vond de trekker nog minder comfortabel zitten door het extra gewicht van de Outsize. Bovendien stootte ik herhaaldelijk tegen de trekker terwijl ik de stofzuiger aan het legen was of de accessoires aan het verwisselen was, wat niet alleen vervelend was maar ook het energiebesparende doel van de machine teniet deed.

Als je nu de nieuwe V11 Absolute zou kopen, zal deze waarschijnlijk een inklikbare, verwisselbare batterij hebben. Eerdere V11-modellen – waaronder
het model dat we in 2019 hebben beoordeeld – hadden dat niet. De Outsize heeft ook een verwisselbare batterij.

Dit betekent dat u de batterij volledig uit de stofzuiger kunt verwijderen en deze kunt verwisselen voor een andere. Je hebt altijd een opgeladen batterij bij de hand, zodat je nooit halverwege een kamer of tijdens het legen wordt verrast door een lege batterij en 4,5 uur moet wachten tot hij weer kan worden opgeladen. (4,5 uur is de maximale tijd die Dyson zegt nodig te hebben om de V11 batterij op te laden. Ik vond dat de Outsize in minder dan 3,5 uur was opgeladen).

Natuurlijk, wat je echt koopt met de Outsize is de potentieel om dit te doen, aangezien het slechts met één batterij wordt geleverd. U kunt
kopen bij Dyson voor £85, dus dat moet u meerekenen in de kosten als u gebruik wilt maken van deze functie

De stofbak en het filter van de Outsize zijn goed ontworpen: gemakkelijk te verwijderen, afwasbaar en zonder hoeken en spleten waar stof en haar zich kunnen ophopen. Het filter verwijdert 99,7% van de deeltjes tot 0,3 micron. Dit klinkt geweldig en dat is het ook, maar het is in wezen dezelfde verwijdering die een Hepa-filter (hoogrendementsfilter voor zwevende deeltjes) van hoge kwaliteit zou bieden.

Prijs & beschikbaarheid

De Outsize kost £649,99 in het VK en
$799,99 in de VS. Houd er rekening mee dat in verschillende gebieden de Outsize wordt geleverd met verschillende accessoires en add-ons.

In het VK is hij verkrijgbaar bij retailers als
Dyson zelf,
Currys PC World en
Amazon (waar het momenteel schandalig geprijsd is).

In het VK kost de Outsize meer dan £50 meer dan
de nieuwe V11 (met een verwisselbare batterij), die momenteel wordt verkocht voor £599. Voor de meerprijs krijgt u de grotere vuilnisbak en reinigingskop, plus een aantal extra accessoires, waaronder de opzetadapter en een dockingstation voor wandmontage.

Vergeet niet de kosten van een tweede batterij mee te rekenen als u die functie wilt. Dit verhoogt de prijs van de Outsize met €85.

Verdict

De Outsize is een zeer goede stofzuiger. Maar als je de V11 al hebt, koop hem dan niet met de verkeerde indruk dat je een upgrade doet naar de nieuwste Dyson technologie. Ja, de zuigkracht is verbeterd, maar over het algemeen is het een specifiek apparaat voor een specifieke klus: Dyson heeft het ontworpen om de problemen op te lossen die komen kijken bij het schoonmaken van grotere huizen.

Als u die problemen niet heeft, heeft u deze oplossing niet nodig. En als u alleen maar hunkert naar nieuwe Dyson technologie, kunt u misschien beter wachten op de volgende release van het bedrijf.

Als uw huidige stofzuiger echter niet tegen zijn taak is opgewassen, of als u het gevoel hebt dat u uzelf altijd moet onderbreken om uw stofzuigerbak te legen, dan is de Outsize iets om te overwegen. Er is echter een nadeel, naast de torenhoge prijs: het gewicht. Hij voelt bijna komisch groot aan en het is hard werken om hem te gebruiken. Koop hem en u zult nooit meer een armdag durven overslaan.

Om alle stofzuigers te zien die we aanbevelen, bekijk
onze ronde van de beste die we hebben getest.

Specs

Dyson V11 Buitenmaat: Specs

  • Zuigkracht: 220AW
  • Gewicht: 3.5kg
  • Inhoud vuilnisbak: 1,7 liter
  • Levensduur batterij: 75 min Eco-modus, 40 min Medium/Auto, 10 min Boost
  • Oplaadtijd: (tot) 4,5 uur
  • Kenmerken: LCD scherm, grote High Torque reinigingskop, dock

Recent Content