Garmin Venu 2: het meest lifestyle sporthorloge slaat de spijker op zijn kop

Twee jaar na een al overtuigende eerste versie is de Venu 2 van Garmin geperfectioneerd om zich beter te onderscheiden van de klassieke sporthorloges en de confrontatie aan te gaan met de meer lifestyle verbonden horloges. Een nog lekkerdere mix.
Garmin Venu 2

Bekijk de dagprijs

Presentatie

Eind 2019 kwam de Venu met een origineel voorstel, namelijk dat van een sporthorloge met een aanraakgevoelig Amoled-scherm, versterkt met gezondheidsfuncties en qua design vergelijkbaar met de meer lifestyle connected modellen, zoals de Apple Watch, Galaxy Watch en andere Huawei Watch. Dit is een manier om een publiek aan te trekken van sportmannen en -vrouwen die op zoek zijn naar een horloge dat aangepast is aan hun activiteiten en toch elegant en praktisch is voor dagelijks gebruik.

De Venu 2, die op de markt wordt gebracht voor 400 euro, d.w.z. 20 euro meer dan zijn voorganger, is ook verkrijgbaar in een Venu 2S, die compacter is (40 mm in plaats van 45 mm) en evenveel kost. Voor € 50 extra past de Venu 2 Plus tussen beide formaten (43 mm), maar krijgt hij vooral een microfoon en een luidspreker om telefoongesprekken te voeren, berichten te dicteren en de spraakassistent van de smartphone te bedienen.

Ergonomie en ontwerp

De Venu 2 is grotendeels gebaseerd op het ontwerp van zijn voorganger en we hebben geen klachten. Het is zowel sober als elegant en staat in contrast met de meer massieve en soms ingewikkelde ontwerpen van veel sporthorloges. De afwerking is nog steeds van een zeer goed niveau met een roestvrijstalen bezel die op een versterkte polymeerbehuizing is gelijmd en een wijzerplaat van Corning Gorilla 3-glas omringt.

Hoewel het plastic uiterlijk van de kast minder glamoureus aanvoelt dan het metaal van sommige horloges, doet het geen afbreuk aan het comfort en de duurzaamheid van de Venu 2.

Het siliconen bandje dat bij het horloge wordt geleverd is vrij klassiek, maar prettig in de hand en om te dragen. De 18 gaatjes maken een precieze aanpassing aan de pols mogelijk en een metalen gesp zorgt voor de vergrendeling. Een kleine clip vergrendelt het uiteinde van de armband. Wij stellen het op prijs dat de 22 mm armbanden het standaardformaat van de horloge-industrie hebben, wat een gemakkelijke wisseling en een zeer ruime keuze mogelijk maakt.

Terwijl de eerste Venu koos voor een formaat van 43 mm dat geschikt moest zijn voor alle polsmaten, kiest de Venu 2 voor 45 mm en is dus meer aangepast aan grote polsen (van 135 tot 200 mm). Garmin biedt de 2S-versie van zijn Venue echter aan in een formaat van 40 mm (van 110 tot 175 mm). Deze tweede versie maakt hiervan gebruik om een groter Amoled-paneel te integreren, ditmaal van 1,3 inch (3,3 cm) tegen 1,2 inch voor de Venu. De bezettingsgraad van het scherm in verhouding tot de totale oppervlakte van het voorpaneel stijgt met drie punten, tot 52%. Het is jammer dat er nog steeds een 3,5 mm brede zwarte ring omheen zit, naast de 2 mm van de bezel. Een toekomstige versie zonder randen zou niet misstaan. Niets echt schokkends, echter, dankzij de perfecte zwarttinten van de Amoled-technologie, die zo opgaan in die van de bezel.

De kwaliteit van het Amoled-scherm is nog steeds zeer goed, met een uitstekend contrast, een fijne weergave en een bevredigende maximale helderheid. Deze laatste zou echter baat hebben bij een grotere helderheid om voldoende leesbaarheid in fel zonlicht te garanderen. Een sensor zorgt ervoor dat de lichtsterkte automatisch wordt aangepast. De verschillende digitale wijzerplaten staan dus in de schijnwerpers en de wijzers schreeuwen om realisme.

Wat de connectiviteit betreft, is er geen verandering: we vinden een eigen connector om het horloge op te laden. Het is jammer dat Garmin niet heeft gekozen voor een magnetische aansluiting of draadloos opladen.

Interface

Het altijd aanraakgevoelige Amoled-scherm van de Venu 2 blijft het middelpunt. De interface maakt hier gebruik van door veel informatie weer te geven in heldere kleuren op een perfect zwarte achtergrond die ze goed doet uitkomen. Naast de datum en de tijd (digitaal of analoog met wijzers) kan de wijzerplaat uiteraard ook andere informatie weergeven, zoals het aantal stappen dat in de loop van de dag is gezet, de hartslag, de resterende levensduur van de batterij, enz. De ruime keuze aan wijzerplaten moet voldoen aan de verwachtingen van de overgrote meerderheid van de gebruikers, die er ook nog andere kunnen downloaden via de Garmin Connect-app.

Om meer informatie over onze activiteiten en gezondheid te verkrijgen, het weerbericht van de dag te raadplegen of toegang te krijgen tot de laatste meldingen die door de smartphone worden doorgegeven, krijgen we toegang tot een menu met verdiepingen met een eenvoudige schuifbeweging van de vinger over het scherm: van boven naar beneden voor toegang tot het begin van de lijst en omgekeerd voor toegang tot de onderkant van de lijst. Een beetje verwarrend als je gewend bent aan de manier waarop systemen als Google Wear OS en Apple Watch OS werken, die in plaats daarvan hun meldingen en instellingen respectievelijk met deze zelfde gebaren op het scherm weergeven. Maar laten we niet vergeten dat de Venu 2 in de eerste plaats een sporthorloge is en dus logischerwijs sportgegevens in de schijnwerpers zet.

De interface van de Venu 2 maakt ook gebruik van de twee fysieke knoppen aan de rechterkant van het horloge. Als u op de bovenste drukt, krijgt u toegang tot de activiteiten die u vervolgens via het aanraakscherm kunt selecteren. Drukken op de onderste toets is de functie annuleren en terugkeren naar het vorige scherm. Lang indrukken van deze toetsen activeert de tweede functie. De bovenste knop toont een kroon met snelkoppelingen om een stopwatch te starten, de modus Niet storen te activeren, het horloge te vergrendelen, het afspelen van muziek te regelen, enz. De Venu 2 heeft ook een intern geheugen om muziek op te slaan en af te spelen zonder de smartphone te gebruiken. Een lange druk op de onderste knop geeft toegang tot de keuze van wijzerplaat, klokken, geschiedenis en algemene instellingen.

Over het algemeen is de logica van de bediening gemakkelijk te leren en is de interface prettig in het gebruik, ondanks een soms wat gebrekkige vloeiendheid.

Toepassing

De Venu 2 is altijd gesynchroniseerd met de Garmin Connect applicatie die vele andere sporttoestellen van het merk centraliseert. Zeer compleet, het is georganiseerd per tabblad, waarvan het eerste alle informatie verzamelt die ons belangrijk lijkt onder de rubriek Mijn dag.

Het tweede tabblad is voor de uitdagingen die wij willen aangaan om ons te motiveren en om ons te confronteren met onze contacten. Dan komt het tabblad Agenda, dat een overzicht geeft van onze activiteiten van de afgelopen dagen. Het laatste tabblad toont de laatste sportactiviteiten van onze contacten, die we kunnen becommentariëren en waarderen met een kleine “like”, wat altijd een genoegen is.

De verschillende gezondheids- en activiteitenregisters leveren een schat aan informatie op die kan worden geanalyseerd en vergeleken. Garmin Connect is in dit opzicht een van de rijkste apps.

Gebruik en nauwkeurigheid

Ondanks het lifestyle-horloge uiterlijk is de Venu 2 niet minder rijk aan sensoren dan de andere sporthorloges van Garmin: hartslagmeter, GPS, gyroscoop, versnellingsmeter, kompas, barometrische hoogtemeter en pulsoxymeter (SpO2) zorgen voor het verzamelen van een maximale hoeveelheid informatie om de relevantie van de activiteitenanalyses te vergroten.

De Venu 2 is minder gericht op gezondheidsmonitoring dan sommige van de meer gespecialiseerde aangesloten horloges, maar het biedt wel stress- en slaapmonitoring die we relevant vonden. De analyses hebben echter een sportieve roeping, met name door het berekenen van een niveau van “lichaamsbatterij”, de theoretische energie die in de loop van een dag kan worden verbruikt.

Een slechte nachtrust en onvoldoende herstel van de vorige dag, en het horloge zal u afraden om zware trainingen te doen.

Met de Garmin Connect-toepassing kunt u een trainingsprogramma instellen en het horloge verzamelt dan de gegevens om u te helpen uw prestaties en fitnessniveau te controleren.

De GPS-ontvangst is goed, met een stabiel signaal en een locatie die zelden afwijkt van de werkelijke route. De barometrische hoogtemeter is ook een pluspunt wat betreft de nauwkeurigheid van de hoogtemeting, en vult de GPS-hoogtemeter goed aan. De Garmin Venu 2 heeft nog steeds geen achtergrondkaart en kan daarvoor niet op de smartphone vertrouwen.

Wat de hartslagmeter betreft, zijn de metingen die met de Venu 2 worden verkregen nauwkeurig. Tijdens een eenvoudige loop in een rustig tempo hebben we slechts 0,6% verschil gemeten met de gegevens die we met onze referentie Polar H10 borstband hebben verkregen. Het verschil loopt op tot ongeveer 1% tijdens een gesplitste run, waarbij de curve verkregen via Garmin Connect die van de Polar zeer goed volgt.

Autonomie

De Venu 2, die veel autonomer is dan de eerste Venu met die naam, kan naar verluidt tot 11 dagen werken bij klassiek aangesloten gebruik en 12 dagen als de energiebesparingsfunctie is geactiveerd. Het gebruik van GPS tijdens een activiteit resulteert in een maximale autonomie van 22 uur, dalend tot 8 uur als je tegelijkertijd naar muziek luistert, aldus Garmin.

Onze tests komen overeen met deze gegevens, aangezien we meer dan een week gebruikten na elke volledige oplaadbeurt, met de standaardinstellingen, automatische helderheid, drie tot vier sportactiviteiten per week en 24 uur polssluiting (met slaapregistratie). Tenzij u elke dag een lange duurloop doet terwijl u naar muziek luistert, is het redelijk dat u het horloge slechts één keer per week hoeft op te laden. Dit is een vrij gebruikelijke prestatie in de wereld van sporthorloges, maar het is opmerkelijk in vergelijking met de autonomie die wordt gezien bij meer lifestyle-gerelateerde modellen die vaak moeite hebben om langer dan twee dagen te werken. Hoe dan ook, liefhebbers van uithoudingsvermogen zullen zich wenden tot sporthorloges die twee tot drie keer meer autonomie bieden dan deze Venu 2, die gericht is op een breder en minder extreem publiek.

De Venu 2 kan in slechts een uur worden opgeladen met de meegeleverde eigen kabel en een standaard smartphone-oplader.

Productspecificaties

  • EAN: 0753759271817
  • Artikelnummer: 010-02430-10
  • Taal handleiding: Universeel
  • Reparatie type: Carry-in
  • Applicatie wearable: Garmin Connect
  • Model: Venu 2
  • Merk: Garmin
  • Garantie: 2 jaar
  • Kleur: Blauw | Granite Blue
  • Materiaal: RVS
  • Gewicht: 49 gram
  • IP-certificering: IPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)
  • Te gebruiken met: Garmin | Spotify
  • Vorm horlogekast: Rond
  • Kleur horlogekast: Gradient Blue
  • Introductiejaar: 2021
  • Ondersteuning met updates: Minimaal 48 maanden na introductiedatum
  • Compatibel met: Met meerdere apparaten, bekijk details in de productinformatie
  • Doelgroep: Mannen & Vrouwen
  • Geschikt om mee te betalen: Ja
  • Reparatie type: Carry-in
  • Uitzonderingen fabrieksgarantie: Geen uitzonderingen.
  • Waterdichtheid: 5 ATM (Regen- & Spatwaterdicht)
  • Met fysieke horlogewijzers: Nee
  • Type GPS: Zelfstandige GPS
  • Type simkaart: Geen simkaart
  • Primair gebruik smartwatch: Verlengstuk van je Android smartphone | Inzicht in gezondheid | Inzicht in sport
  • Formaat horlogekast: 45
  • Verpakkingsgewicht: 300 gram
  • Besturingssysteem: Garmin Connect
  • Geschikt voor besturingssysteem: Android
  • Display: AMOLED
  • Schermgrootte: 1.3 inch
  • Beeldschermresolutie: 416 x 416
  • Verlicht scherm: Ja
  • Touchscreen: Ja
  • Batterijstatus zichtbaar op apparaat: Ja
  • Notificaties van je smartphone: Berichten ontvangen | Berichten versturen | Volledige belfunctie | Muziekbediening vanaf smartwatch
  • Navigatiefunctie: Ja
  • Simkaartslot: Nee
  • Datumaanduiding: Datum
  • Stopwatch functie: Ja
  • Geschikt om mee te betalen: Ja
  • Met oudercontrole voor kinderen: Nee
  • Muziek afspelen zonder smartphone: Ja
  • Trainingsschema functie: Inzichtelijk op smartwatch
  • Wisselen tussen beoefende activiteiten: Zelf in te stellen
  • Solar functionaliteit: Nee
  • Activiteiten: Zwemmen | Wielrennen | Wandelen | Outdoor | Indoor | Golf | Fitness | Fietsen
  • Type training: Intervaltraining | Rondetijden
  • Frequentie hartslagmeting: Continu
  • Gecodeerde hartslagsensor: Nee
  • GPS: Ja
  • A-GPS: Nee
  • Meetwaarden: Afstandmeting | Barometer | Bewegingssensor | Caloriemeting | Hartslagfunctie | Hoogtemeter | Inzicht in hoeveelheid slaap (uren) | Inzicht in verschillende slaapfasen | Snelheidsmeter | Stappenteller | Stressmonitor | Temperatuurmeter | Trappenteller | Zuurstofgehalte in bloed
  • Opslagcapaciteit: 32 GB
  • WIFI: Ja
  • Bluetooth: Ja
  • Bluetooth versie: Bluetooth 2.1
  • NFC: Ja
  • Draadloos op te laden: Nee
  • Batterijduur wearable: 11 dag(en)
  • Batterijstatus zichtbaar op apparaat: Ja
  • Batterijduur tijdens GPS: 0,9 dag(en)
  • Kleur horlogeband: Zwart
  • Materiaal horlogeband: Siliconen
  • Verstelbaar: Ja
  • Draagwijze: Polsband
  • Minimale polsomtrek: 135 cm
  • Maximale polsomtrek: 200 cm
  • Kan zelfstandig met internet verbinden: Ja
  • App vereist voor gehele functionaliteit: Ja
  • App werkt op besturingssysteem: Android | iOS
  • Delen van gebruikersgegevens vereist: Ja, bij aanmaken van account bij app
  • Wifi vereist: Nee
  • Bluetooth vereist: Nee
  • Mobiele data verbinding mogelijk: Ja
  • Betaalde diensten vereist: Nee
  • Compatibel met: Met meerdere apparaten, bekijk details in de productinformatie
  • Verpakkingsinhoud: Datakabel en documentatie
  • Verpakking hoogte: 10 cm
  • Verpakking lengte: 10,4 cm
  • Verpakking breedte: 10,2 cm
  • Personage: Geen personage
  • Smartphone functies: Apps installeren op smartwatch
  • Waterdicht tot (meter): 50
  • Categorieën: Wearables Smartwatches Elektronica Sieraden & Horloges Herenmode Horloges Wearables & Accessoires Fashion smartwatches
  • Serie: Garmin Venu
  • Merk: Garmin
  • Meetwaarden: Stappenteller , Hartslagfunctie , Caloriemeting , Afstandmeting , Slaapmonitor, Diepgaande slaapanalyses, Bloedzuurstofanalyse, Stressmonitor
  • Geschikt voor besturingssysteem: Android
  • Welke opties vind je belangrijk?: Geschikt om mee te betalen, Met trainingsschema’s, Muziek afspelen zonder smartphone, Spatwaterdicht, Geen smartphone nodig voor GPS

Voordelen

  • Mooi Amoled scherm.
  • Nauwkeurige sensoren.
  • De rijkdom van de Garmin Connect app.
  • Volledige sport tracking.
  • Goede autonomie.

Nadelen

  • Wat afnames in vloeibaarheid van de interface.
  • Connect IQ app shop nog steeds beperkt.

Garmin Venu 2 Health Smartwatch - Sporthorloge Met GPS Tracker

Conclusie

De Venu 2 is nog verfijnder en uitgerust met een Oled-scherm dat nog altijd even aantrekkelijk is. Voor sportieve gebruikers die een stijlvol horloge willen dragen, is hij logischerwijze nog beter aan te bevelen dan de eerste versie. Het is nog steeds ontworpen voor sport, ondanks een ontwerp en enkele gezondheidsmaatregelen die het vergelijkbaar maken met meer veelzijdige verbonden horloges (Apple Watch en Galaxy Watch). Zijn goede autonomie en de rijkdom van zijn sportfuncties maken het in elk geval tot een zeer goede keuze voor wie sport voor alles laat gaan.