Haier Wijnbank 50 Serie 7 review


Er zijn twee modellen in Haier’s Wine Bank 50 Series 7 serie. Beide zijn aangesloten apparaten en beide hebben dezelfde techniek en functies. Het verschil zit hem in de capaciteit. Wij bespreken de kleinste van de twee, de HWS42GDAU1. Hij is ongeveer even hoog (82 cm) en breed als een onderbouwkoelkast en kan 42 flessen bevatten. Hij is verkrijgbaar bij
AO.com voor £749.

Maar als uw wijncollectie uitgebreider is – of als u dat graag zou willen – bent u misschien geïnteresseerd in het grotere model, de HWS77GDAU1. Met zijn prijs van 849 pond is hij slechts 100 pond duurder dan de kleinere bank, hoewel hij bijna twee keer zoveel capaciteit heeft. Hij is 127 cm hoog (ongeveer tweederde van de hoogte van een standaard Britse koelkast) en biedt plaats aan 77 flessen op zeven plateaus (een capaciteit van 192 liter). Hij is ook
te koop bij AO.com.

Ontwerp en uiterlijk

Noch mijn foto’s, noch zelfs de (veel betere) officiële marketingfoto’s van Haier doen de wijnbank recht. Het is echt een prachtig stukje techniek, met een glazen deur, omlijst in reflecterend zwart. Bovenaan is een touchscreen waarvan de symbolen oplichten als je er met je vinger op drukt.

Wijnbank touchscreen

Via het touchscreen kunt u de temperatuur in elke zone aanpassen en de binnenverlichting inschakelen om uw wijnen te bekijken. Binnenin rusten de flessen op planken met latten van beukenhout.

De wijnbank is zeer stil met 37db (A). In feite is hij bijna helemaal stil, afgezien van het geluid van de compressor die af en toe aanslaat. Dit maakt hem perfect voor een open keuken of een barruimte in de woonkamer.

Hij heeft een deur die naar links of rechts open kan, afhankelijk van de indeling van uw huis, en hij wordt geleverd met een paar sleutels, zodat u hem op slot kunt doen – voor de veiligheid van uw verzameling of om kinderen buiten te houden. En als de deur open blijft staan, gaat er een alarm af om je te waarschuwen: het is een zacht geluid, zoals een ouderwets horlogealarm.

Haier wijnbank

Kenmerken

De beste eigenschap van deze wijnkelder is de dubbele ruimte-technologie. Hiermee kunt u twee verschillende temperatuurzones instellen, zodat u rode en witte wijn in hetzelfde apparaat kunt bewaren, beide op hun ideale temperatuur.

U kunt de zones handmatig instellen, via het touchscreen aan de voorkant van de bank of via de app, op elke temperatuur tussen 5 en 20°C. U kunt er ook voor kiezen om de temperatuur in °F weer te geven.

Dubbele ruimte techniek

Als u uw wijn scant (hierover later meer), stelt de app een temperatuur voor de zone voor, of u kunt een van de voorinstellingen gebruiken: voor rode wijn, witte wijn, mousserende wijn, champagne, gestructureerd, rosé of dessert. Er is zelfs een instelling voor whisky.

Maar waarom koop je niet gewoon een gewone drankkoelkast en laat je je rode wijn staan?

Nou, als je wijn voor een langere tijd wilt bewaren, heb je waarschijnlijk iets beters nodig dan je gemiddelde wijnrek. Een wijnrek beschermt je kostbare flessen niet tegen temperatuurschommelingen, lichtschade of tegen stoten als er iemand langsloopt.

Er zijn een paar manieren waarop je fout kunt gaan met het bewaren van wijn. De meeste mensen weten dat ze een fles op zijn kant moeten leggen om te voorkomen dat de kurk uitdroogt. Maar de omgevingsvochtigheid van de opslagruimte is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat het buitenste uiteinde van de kurk in goede vorm blijft. De wijnbank van Haier regelt de luchtvochtigheid in de ruimte zodat deze altijd in de ideale zone blijft, tussen 50-70%.

Wijn moet ook niet worden blootgesteld aan direct zonlicht. UV-stralen kunnen knoeien met de chemische samenstelling van de wijn, waardoor ‘wijnfouten’ ontstaan die de smaak en geur beïnvloeden. De Haier wijnbank heeft een UV-bestendige glazen deur en is verlicht met LED’s die de wijn niet beschadigen en de temperatuur in de kast niet beïnvloeden.

De wijnbank heeft ook een trilbeveiliging, zodat uw flessen niet door elkaar worden geschud.

App

Er zijn twee manieren waarop u de Haier wijnbank kunt gebruiken. De eerste is om het te zien als een eenvoudige wijnbank met alle technische beveiligingen die je nodig hebt om je wijn in tip-top conditie te houden. De tweede – en dit is hoe je er het meeste uit kunt halen – is om het te gebruiken om je eigen wijncollectie samen te stellen. Dit is waar de app om de hoek komt kijken.

De wijnbank is een verbonden apparaat dat werkt met de hOn app – net als alle verbonden apparaten van Haier, Hoover en Candy. hOn is gratis te downloaden en te gebruiken en beschikbaar voor zowel Apple als Android.

De set-up was rechttoe rechtaan. Het is een kwestie van verbinding maken met de Wi-Fi in je huis en het apparaat koppelen met de app.

Eenmaal online kun je de temperatuur van de twee zones via de app wijzigen en de vochtigheidsgraad controleren (die niet handmatig kan worden gewijzigd), maar het grootste deel van de functionaliteit is gericht op het samenstellen van je wijncollectie.

Het aanpassen van de temperatuurinstellingen via de app

Haier is hiervoor een samenwerking aangegaan met Vivino, de wijnhandelaar en -specialist. Als je je apparaat registreert, krijg je per e-mail een kortingsbon van 10% voor Vivino. Dit zal een zegen of een ergernis zijn, afhankelijk van het feit of u de korting zult gebruiken of alleen het gevoel hebt dat u een upsell krijgt.

Maar of je het leuk vindt of niet, de app draait eigenlijk om de Vivino-functionaliteit. En sommige daarvan zijn echt geweldig, zoals de optie om je wijn te identificeren door het etiket te fotograferen. De wijnen worden vervolgens opgeslagen in de app onder ‘Latest Uploads’, waar je details over de wijnen kunt bekijken, waaronder hun regio, druif, wijnmakerij en oogstjaar. De app geeft ook suggesties voor de bijpassende gerechten. Vivino heeft met succes alle supermarktwijnen geïdentificeerd die ik heb gescand.

Wijn catalogiseren

Wanneer u een fles opdrinkt, kunt u deze uit uw huidige selectie verwijderen, maar hij blijft in uw ‘Wijngeschiedenis’, waar u hem kunt beoordelen, zijn details kunt bekijken en hem (onvermijdelijk) opnieuw kunt kopen van Vivino als u daarvoor kiest.

Er zijn enkele andere, minder succesvolle functies, waaronder een voorkeuren quiz die is ontworpen om de app te helpen suggereren wijnen die je zou kunnen genieten.

Ik probeerde het op zowel beginner en expert, maar vond de vragen te basic om echt te helpen de app om mijn smaak of budget te identificeren. Een typische expert niveau vraag was: “Welke soort wijn verkiest u?” De opties waren mousserend, wit, rood en rosé.

Toen ik klaar was met de quiz, was een van de voorgestelde wijnen een Dom Pérignon Brut Champagne, voor £158.99 per fles. Juist, bedankt daarvoor. Ik snap niet waarom ik die onbekende wijn niet vaker koop.

Een ding om op te merken: als je een probleem hebt met de app of het apparaat en je moet het verwijderen en opnieuw koppelen, dan ben je je opgeslagen catalogusgegevens kwijt. Als je 40 flessen wijn hebt gescand, zal dat inderdaad erg vervelend zijn.

De app is over het algemeen gemakkelijk te gebruiken, hoewel het navigeren door de opties ingewikkelder is en ik had een paar frustrerende gelegenheden waarbij ik rond moest klikken voordat ik de juiste pagina vond om een instelling te wijzigen.

Prijs & beschikbaarheid

De kleinere bank, HWS42GDAU1, die 42 flessen kan bevatten, is
verkrijgbaar bij AO.com voor £749. De grotere wijnbank, HWS77GDAU1, met een capaciteit van 77 flessen,
wordt verkocht voor £849.

Verdict

De meeste mensen hebben geen 40 flessen wijn rondslingeren, smekend om opslag. De meeste mensen hebben geen behoefte aan een wijnbank als deze. Het is het soort begerenswaardige lifestyle technologie dat, voor mensen zoals ik, beter past in een fantasie levensstijl dan in een echte.

Er is echt geen behoefte aan een wijnkoelkast in mijn huis. Wijn blijft niet echt lang genoeg staan om een speciale opslagplaats nodig te hebben, laat staan een eigen mooie, glanzende wijnbank. Maar hoewel ik het niet nodig heb, nu ik het gezien heb, wil ik het echt.

Maar hoewel de hardware fantastisch is, vond ik de app een gemengde zak. Er was veel nuttige, gemakkelijk toegankelijke informatie over wijn, maar sommige van de andere functies waren minder succesvol. Plus, als je je apparaat opnieuw moet repareren, verlies je al je gecatalogiseerde wijninformatie en moet je je flessen opnieuw scannen.

Maar over het geheel genomen, als je een oenofiel bent, en je voelt je opgeblazen, is het moeilijk voor te stellen wat je je nog meer kunt wensen op het gebied van wijnopslag.

Recent Content