Hoe gebruik je een tapijtreiniger

U hebt een tapijtreiniger gekocht. Wat nu? Wij hebben advies om u te helpen de fouten te vermijden die uw tapijten kunnen beschadigen en de beste techniek te ontdekken om ze er weer als nieuw te laten uitzien

Als u nog geen tapijtreiniger hebt gekocht, kijk dan eens naar onze beoordelingen van de
Bissell PowerClean en de
Bissell CrossWave.

U kunt er niet omheen: het reinigen van uw tapijten is een hele klus. En als u het niet goed doet, kan het nog erger worden dan voorheen, met zeepvlekken of een vochtige en beschimmelde onderlaag.

Maar dit is een goed moment om na te denken over een schoonmaakbeurt. De warmere maanden zijn het beste voor tapijtreiniging, omdat u dan de ramen open kunt zetten om alles te laten drogen.

Plan uw schoonmaak

Dit is geen klusje om op het laatste moment te doen. Het belangrijkste wat je moet hebben is tijd.

Als je je tapijten gaat wassen, is het eerste wat je moet doen plannen. Het tapijt zal nog enkele uren nat zijn nadat u klaar bent met de klus. De meest voorkomende schatting is vijf of zes uur, als je een goede kwaliteit reiniger gebruikt en het tapijt niet te nat maakt. Maar het kan tot 24 uur duren voordat het volledig droog is. U kunt de vloer het beste een nacht laten drogen.

Anders zullen de plekken waar de meubels de vloer bedekken of raken, vochtig blijven als je er weer meubels in zet. Dit tast de pool van het tapijt aan en kan schimmel of meeldauw veroorzaken.

Verplaats uw meubels

Indien mogelijk, reinig uw tapijt kamer per kamer. Kies één kamer en verwijder al het meubilair. Als je niet alles kunt weghalen, maak de kamer dan in delen schoon.

Je wilt er ook voor zorgen dat huisdieren niet in de kamer kunnen komen om vuil rond te sporen terwijl het tapijt nog nat is.

Stofzuigen

Als je de ruimte vrij hebt gemaakt, stofzuig je het tapijt grondig. Het beste is om er twee keer overheen te gaan. De eerste keer, ga je in de lengte door de kamer alsof je baantjes trekt. Daarna stofzuig je diagonaal vanuit één hoek.

Het idee is om de pool op te tillen en zoveel mogelijk van het losse vuil, haar en pluisjes uit het tapijt te verwijderen voordat je het nat maakt.

Lees de handleiding

Ik weet dat het verleidelijk is om dit stadium over te slaan, maar zorg ervoor dat u de handleiding en instructies van uw tapijtreiniger leest. Zelfs als u al eerder een tapijtreiniger hebt gebruikt, kan de hoeveelheid en het soort reinigingsmiddel dat u moet gebruiken per merk en model verschillen. Vul uw stofzuiger met wasmiddel en water, volgens de aanbevelingen.

Kom niet in de verleiding om meer reinigingsvloeistof toe te voegen als je tapijt bijzonder vuil is, want dan eindig je alleen maar met zeep in je tapijt dat er niet meer uit gaat.

Zorg ervoor dat je de watertank niet te vol doet, want dan kan de machine niet goed werken. Volg de instructies over of je warm of koud water moet gebruiken.

Water en afwasmiddel

Als je de mogelijkheid hebt, werkt warm water het beste. Gebruik geen erg heet water. In de meeste handleidingen van stofzuigers staat dat u geen gekookt of gemicroniseerd water in de tank mag doen, omdat te heet water uw machine kan beschadigen en u kan verbranden.

Als u een tapijt van zuiver wol of een wolmix hebt, gebruik dan koeler water. Een tapijtreiniger mag niet worden gebruikt op niet-kleurechte tapijten of op zijde, jute of leer.

Sommige machines vereisen dat u wasmiddel toevoegt aan het schoonwaterreservoir. Andere hebben een apart bakje. Er kan ook een aanbevolen merk reinigingsmiddel zijn. Probeer niet te improviseren met afwasmiddel: het zal veel te zeepachtig zijn en je zult het er nooit uitkrijgen.

Voorbehandeling

Kijk vervolgens of er bijzonder vuile plekken op het tapijt zitten. Die moet u voorbehandelen. Uw tapijtreiniger kan worden geleverd met een slanghulpstuk, voor het reinigen van trappen en bekleding. U kunt dit ook gebruiken voor gemorste vloeistoffen of vlekken.

Behandel uw tapijt vijf minuten voordat u klaar bent om met de grote schoonmaak te beginnen. Als je oude, ingedroogde vlekken hebt, kan het effectiever zijn om een aparte vlekkenverwijderaar te gebruiken (zoals dit product van
Vanish, dat ongeveer € 10 kost).

Maak deze vlekken niet te nat, want dan drogen ze niet goed op en kunnen ze naast vlekken ook gaan schimmelen.

Tapijtreiniger in actie

Reinigingsmethode

Houd dit in gedachten tijdens het schoonmaken: natter is niet beter. De ergste fout die je kunt maken bij het reinigen van het tapijt is het te nat maken. Tapijtreinigers werken het best om vuil te verwijderen van de bovenste gedeelte van het tapijt, de pool. Als je ondertapijt doordrenkt raakt, stimuleer je schimmelgroei.

Als je klaar bent om te beginnen met schoonmaken, ga dan met je machine naar het verste punt van de deur. Je wilt niet twee keer over een gebied gaan. U wilt ook de tijd die u op het natte tapijt doorbrengt tot een minimum beperken. U moet er een keer overheen lopen, als u terugkomt om te spoelen, en dat is al vervelend genoeg.

Uw machine zal waarschijnlijk verschillende instellingen hebben, afhankelijk van het soort tapijt dat u hebt en de mate van vervuiling. Misschien wilt U een hogere instelling gebruiken voor gedeelten van de vloer waar mensen vaak lopen en een lichtere instelling voor gedeelten aan de rand van de kamer.

Begin in de hoek van de kamer en reinig in een rechte lijn naar de tegenoverliggende muur. Draai u dan om en ga terug in de tegenovergestelde richting. Je moet in strepen schoonmaken, alsof je een grasveld maait.

Tapijtreinigers zijn niet bedoeld om in willekeurige richtingen rond te duwen. Ga zo dicht mogelijk bij de muur of plint staan als je kunt. Zorg ervoor dat de strepen elkaar licht overlappen, zodat u geen delen van het tapijt mist.

Hoe snel moet u schoonmaken?

Beweeg in een langzaam tempo. Een tapijtreiniger sproeit het tapijt met schoon zeepwater en zuigt het vervolgens weer op. Als u te snel beweegt, heeft hij geen tijd om dit proces te voltooien en zal een vlek niet worden schoongemaakt of vuil water achterlaten.

Hoe langzamer je gaat, hoe dieper de reiniging. Maar stop niet helemaal, anders wordt het tapijt te nat. Als u een pauze moet nemen, zet u de stofzuiger meteen uit en begint u weer op hetzelfde punt.

De watertanks vervangen

Houd de watertanks in de gaten. Uw reiniger waarschuwt u wanneer de vuilwatertank vol is. Stop onmiddellijk om hem te legen en de schone tank bij te vullen. Afhankelijk van hoe groot het gebied is dat u wilt schoonmaken, moet u de tanks misschien meer dan eens vervangen.

Leeg de tank buiten, indien mogelijk, of in uw toilet. Giet het water niet in je gootsteen of douche, want dan kan de afvoer verstopt raken.

Spoelen

Het is mogelijk dat u twee keer over de kamer moet gaan als het tapijt erg vuil is, maar u moet hiervoor de suggesties in uw gebruiksaanwijzing opvolgen.

Als u klaar bent met schoonmaken, vult u het waterreservoir met koud water. Voeg deze keer geen wasmiddel toe. Begin weer in de verste hoek en doorloop de kamer nogmaals. Dit helpt om het tapijt te spoelen en verwijdert zeep en vuil water dat in de vezels zit opgesloten. Door koud water te gebruiken voorkomt u dat het wasmiddel weer gaat schuimen.

Daarna

Als je klaar bent, laat het tapijt dan zo lang mogelijk drogen voordat je er weer meubels in zet. Zet de ramen open, als dat mogelijk is. Als je ventilatoren of een luchtontvochtiger hebt, zet die dan in de kamer. Laat de kamer indien mogelijk 24 uur leeg staan. Zo niet, laat het dan ten minste vijf uur staan.

Leeg en spoel de waterreservoirs van uw stofzuiger uit en zet ze opzij om te drogen voordat u ze wegzet.

Bekleding

Veel tapijtreinigers hebben een kleinere reinigingskop die kan worden gebruikt voor bekleding en matrassen. Voordat u dit doet, moet u controleren of de stof waarop u het gaat gebruiken kleurvast is en kan worden gereinigd zonder schade.

De handleiding van uw tapijtreiniger moet informatie bevatten over compatibele stoffen. Net als bij het tapijt zelf, moet u ervoor zorgen dat u de stof niet te nat maakt en voldoende tijd geeft om te drogen voordat u het gebruikt.

Als u op zoek bent naar een tapijtreiniger, bekijk dan onze beoordelingen van de
Bissell PowerClean en de
Bissell CrossWave.