Hoeveel gram Espresso zit er in een shot?


Een “shot” is een zeer dubbelzinnige term. Het is een algemeen woord voor een kleine hoeveelheid vloeistof die meestal in één keer kan worden geconsumeerd. Maar dat helpt eigenlijk niet veel als je wilt weten hoeveel gram een espresso bevat.

In de koffiewereld is een shot espresso 1 fluid ounce of 30 milliliter. De verhouding tussen koffie en water voor de perfecte espresso varieert afhankelijk van de gebruikte machine en de voorkeur van de drinker, maar ligt meestal rond de 1:2. De verhouding kan dus variëren van 7-12 gram gemalen koffiebonen voor een enkele kop en 18-22 gram voor een dubbele kop.

Dit is belangrijk om te weten als je espressodranken als latte, cappuccino of cortado wilt maken, omdat elk een specifiek volume melk vereist op basis van het volume koffie. Dit artikel is voor u als u enkele basisprincipes wilt leren om thuis consequent dat espresso shotvolume te bereiken. Of om u te helpen begrijpen wat de trendy koffiezaken precies in uw kopje doen.

Dit artikel kan geaffilieerde/gecompenseerde links bevatten. Als een Amazon Associate verdienen we zonder extra kosten voor jou aan in aanmerking komende aankopen. Zie voor meer informatie onze disclaimer hier.

shot of espresso icon

Wat is Espresso precies?

Espresso, zoals wij dat tegenwoordig kennen, vereist dat heet water (niet kokend) onder een druk van 9 bar door fijngemalen koffie wordt geperst. In wezen is het een zettechniek – geen koffiesoort, noch een stijl die door koffiebranders wordt gebruikt.

Elke koffiekenner zal je vertellen dat espresso de beste manier is om koffie te zetten. te genieten van de grote, genuanceerde smaken van uw favoriete soort koffiebonen.

Oorspronkelijk was espresso elke koffie die onder druk werd gezet in het algemeen. Dit werd getypeerd door de Moka-potten in Italië die met ongeveer 1 bar druk zetten. De industriële revolutie in Europa begin 1900 maakte de weg vrij voor de uitvinding van de allereerste espressomachines. Deze hadden een handmatige hendel die onder 1-2 bar druk kon zuigen. Maar het resultaat was meer verwant aan de huidige druppelkoffie.

In de loop der tijd werden modernere espressomachines uitgevonden die in staat zijn consistentere espresso shots te trekken.

De exacte hoeveelheid gemalen koffie gebruikt voor een enkele espresso shot kan variëren tussen 7 en 12g. Veel hangt af van de grootte van de portafilter in de machine. De machines die door de meeste professionele koffiehuizen worden gebruikt, hebben een grotere portafilter die meer koffie kan bevatten. Veel espressomachines voor thuisgebruik kunnen echter maximaal 7 g bevatten.

Hoeveel gram espresso weegt tijdens het zetten?
wereld koffie icoon

Internationale normen voor een shot espresso

De espresso begon zijn leven in Italië en is de hoeksteen van de Italiaanse koffiecultuur. Wereldwijd zijn echter niet alle espresso’s gelijk. En ze zijn zeker niet allemaal gemaakt volgens de strenge Italiaanse normen.

In Italië, een gecertificeerde Italiaanse espresso (ja, certificering is een ding) moet worden gemaakt met 7g koffie (+/- 0,5g), met een extractietijd van 20-30 seconden bij een druk van 8-10 bar. Het resultaat is 25ml (+/- 2,5ml) perfecte kwaliteitskoffie in het (zeer specifieke) espressokopje. In vergelijking met die welke in de VS worden getrokken, is dit een klein shotje.

In de VS heeft de Specialty Coffee Association of America (SCAA) definieert espresso als:

“…een 25-35ml (0,85-1,2 ounce) [×2 for double]) drank bereid uit 7-9 gram (14-18 gram voor een dubbele) koffie waardoor zuiver water van 195°-205°F (90,5°-96,1°C) is geperst onder een druk van 9-10 atmosfeer, en waarbij de maling van de koffie zodanig is dat de zettijd 20-30 seconden bedraagt”.

OK, dus dat is vrij precies. Maar de werkelijkheid is de meeste premium koffie in de VS wordt niet gebrouwen volgens deze normen.

Een recent onderzoek van de Barista Guild of America vond dat de meeste barista’s 18-20 gram koffie gebruiken voor een espresso van 2 ounce…. De “enkele espresso” bestond eigenlijk niet en sommige respondenten beschouwen espresso zelfs niet meer in termen van “enkele” of “dubbele”.

Wat dit betekent voor u, de espressodrinker, is dat barista’s in de VS 9-10 gram koffie per espresso gebruiken in plaats van de 7 gram die historisch gezien als de “juiste dosis” werd aangegeven. Met als resultaat, heeft een gewone espresso een rijkere, vollere smaak….

Infographic: Verschillende Espressonormen in Italië vs VS
espresso machine icoon

Hoe maak je een 1 Ounce shot espresso?

Voor een perfect espresso shot van 1 oz heb je 7-12 g fijngemalen koffie nodig, afhankelijk van je espressomachine en persoonlijke voorkeur.

Voor de beste kwaliteit heb je nodig een espressomachine. U moet ook beginnen met koffiebonen van hoge kwaliteit. Het is het beste om je hele koffiebonen direct voor het zetten te malen om uw koffie verser te houden en de heerlijke smaken te behouden.

Een enkel shot duurt ongeveer 20 seconden om te extraheren.. Als het resultaat bitter is, is het overgeëxtraheerd en moet u de tijd verkorten door een grovere maling of minder koffie te gebruiken. Of, als hij zuur is met meer fruittonen, is hij ondergeëxtraheerd en heeft hij langer nodig. Een double shot moet ongeveer 25 seconden duren tot een absoluut maximum van 30 seconden.

U kunt de duur van de extractie ook veranderen door de hardheid van de aarde te veranderen. Maar dit is moeilijker te controleren dan de maling of het gewicht.

weegschaal icoon

Hoeveel gram in een Ristretto?

Een Ristretto is ongeveer 0,5 ons (15ml) sterke, scherpe koffie.

Ristretto’s smaak scherper maar hebben meer fruittonen dan een gewone espresso. Dit komt omdat de extractie wordt gestopt voordat de rijke maar meer bittere smaken worden geëxtraheerd. Het is zeker een aangeleerde smaak, maar het proberen waard als je al een fan bent van het drinken van pure espresso.

Om Ristretto te maken, moet je beginnen met zoveel gemalen koffie als voor espresso. Waar de twee dranken verschillen is dat je de extractie halverwege afbreekt.

melkachtige espresso drankjes icoon

Hoeveel ons in andere espressodranken?

De grootte van andere koffiedranken hangt af van wat je drinkt.

Het shot espresso dat als uitgangspunt wordt gebruikt, moet nog steeds voldoen aan de hier besproken standaardgrootte. Wat zal variëren is de verhouding van het espresso shot tot melk, water, siroop, chocolade, of andere ingrediënten die nodig zijn voor het recept.

Nogmaals, er zal enige variatie zijn afhankelijk van waar u zich bevindt in de wereld als niet alle op espresso gebaseerde dranken universeel zijn ook niet. Zo bevat een Amerikaanse cappuccino dubbel zoveel melk als zijn Italiaanse tegenhanger.

laatste gedachten icoon

Final Thoughts

Espresso heeft niet één algemene standaard. In feite is het enige wat consistent is, verandering.

Dus, dat korte, eenvoudige antwoord dat we beloofden? Nou, dat hangt af van hoe je graag van je koffiedrankjes geniet. Maar, over het algemeen – en vooral in de VS – moet een espresso 1 ounce of 30 ml zijn.

Met een extractietijd van 20 seconden, zou je moeten krijgen een rijke, volle koffie met zowel de heldere fruittonen als de rijkere, meer chocolade- en rooktonen van de bonen. Espresso is een geweldige manier om de nuance te proeven tussen verschillende single origin koffies of als bouwsteen voor diverse koffiedranken zoals latte en cappuccino.

Zo, nu weet je hoeveel gram in een schot van espresso kun je terug naar het belangrijke: lekkere koffie drinken. Proost!

Misschien vind je dit ook leuk

  • Barista Touch vs Oracle Touch Zij-aan-zij vergelijking

    Breville Barista Touch vs Oracle Touch

    Breville Barista Touch vs Oracle Touch is een strijd tussen twee gebruiksvriendelijke espressomachines. Maar is de Oracle Touch het extra geld waard?

  • Jura E8 en S8 Zij-aan-zij vergelijking

    Jura E8 vs S8

    De meest vergelijkbare superautomatische espressomachines uit het middensegment van het Jura-assortiment: welke is de beste? Laat de Jura E8 vs S8 strijd beginnen!