HyperX SoloCast test

HyperX heeft sinds zijn oprichting in 2002 een enorm scala aan producten uitgebracht, maar de laatste jaren heeft het merk zich gericht op een nieuwe productcategorie: microfoons. Na de groei van YouTube en streaming op sites als Twitch, is er een echte vraag naar kwaliteitsaudio binnen de gaminggemeenschap.

Een fatsoenlijke microfoon kost meestal meer dan £100/US$100, maar veel mensen die beginnen kunnen het zich niet veroorloven om dat soort geld uit te geven aan slechts één onderdeel van hun setup. De HyperX SoloCast is een potentiële oplossing, met als doel een overtuigende ervaring te leveren tegen een uiterst betaalbare prijs.

Maar heeft het bedrijf, dat eigendom is van HP, hier een winnaar, of zijn er gewoon te veel compromissen op dit ultra-goedkope prijspunt? Hier is onze volledige review.

Ontwerp en functies

  • Compact ontwerp
  • Extreem lichtgewicht
  • Mute-knop maar geen andere fysieke bediening

De HyperX SoloCast heeft een eenvoudig ontwerp zonder franje. De microfoon zelf kiest voor een klassieke cilindrische bouw, met een gitzwarte grille aangevuld met een glanzende plastic buitenkant elders. Deze gedempte esthetiek hebben we al ontelbare keren eerder gezien, maar het is duidelijk dat HyperX voor deze prijs prioriteit heeft gegeven aan functionaliteit boven uiterlijk.

HyperX SoloCast test

Iets anders dat me meteen opviel is het formaat van de SoloCast. Met een lengte van slechts 174 mm en een breedte van 78 mm is het een van de meest compacte speciale microfoons die je kunt kopen. Daardoor kan hij naadloos worden geïntegreerd in uw bestaande opstelling en neemt hij op uw bureau minder ruimte in dan een glas water.

Natuurlijk nemen deze afmetingen aanzienlijk toe wanneer je de SoloCast gebruikt met zijn basis, die vooraf in de doos is bevestigd. Dit voegt veel extra functionaliteit toe; de microfoon kan worden gedraaid in een van de vijf ingestelde modi, terwijl de kanteling ook kan worden aangepast aan uw opstelling.

Zelfs met het voetstuk erop, weegt hij slechts 430 gram (261 gram zonder). Als u bedenkt dat de meeste premium microfoons meer dan 1 kg wegen, is de SoloCast verfrissend licht en uiterst draagbaar.

HyperX SoloCast test

Ik had hier ook graag een uitschuifbare arm gezien, maar daar kun je gemakkelijk een accessoire van derden voor bevestigen. De SoloCast is compatibel met zowel 3/8in als 5/8in schroefdraad opstellingen – dat is hetzelfde als de meeste boom armen en microfoonstatieven.

Er zijn echter maar weinig bedieningselementen op het apparaat zelf. De beperking tot het cardioïde opnamepatroon betekent dat er geen optie is om tussen beide te schakelen, terwijl je de versterking moet aanpassen vanuit de app die je gebruikt om audio op te nemen. Voor mij is het niet meer dan een klein ongemak, maar het kan een spelbreker zijn als je gewend bent aan speciale bedieningsknoppen.

De enige fysieke knop is een knop om het geluid te dempen aan de bovenkant van het apparaat. Dit is een geweldig alternatief voor het zoeken naar mute in de relevante app, met een grote LED die rood oplicht wanneer de opname bezig is. Ik heb wel een probleem ondervonden waarbij het LED-lampje soms aan en uit knipperde terwijl het geluid was uitgeschakeld, wat af en toe wat opnameproblemen veroorzaakte.

Een firmware update beschikbaar op de
HyperX website is dit probleem opgelost en kun je het lampje desgewenst uitschakelen.

HyperX SoloCast review

De SoloCast wordt aangesloten op uw computer via een USB-C-poort aan de achterkant van het apparaat. HyperX levert een royale 2m USB-C naar USB-A kabel in de doos, maar een eigen kabel werkt net zo goed.

HyperX SoloCast review

Dat maakt het geschikt voor een verscheidenheid aan platforms – Windows, Mac, PS4 en PS5, om er een paar te noemen. SoloCast is specifiek gecertificeerd door Discord en TeamSpeak, terwijl HyperX ook Streamlabs OBS, OBS Studio en XSplit noemt. Je wordt verwend met keuze.

Geluidskwaliteit

  • Alleen cardioïde geluidsmodus beschikbaar
  • Indrukwekkende kwaliteit voor stemmen
  • Niet aanbevolen voor andere soorten audio

Zoals ik hierboven al aangaf, is aan de slag gaan met de HyperX SoloCast uiterst eenvoudig. Sluit de microfoon aan op je computer via de meegeleverde kabel en selecteer het als invoerapparaat in de opname-app van je voorkeur. Dat was Audacity tijdens mijn testen, naast een handvol Zoom gesprekken.

De SoloCast is een condensatormicrofoon, wat betekent dat hij twee metalen platen gebruikt (een beweegbare, een vaste) om geluid te genereren. Het is de meest populaire stijl voor streaming en podcasting, hoewel je beperkt bent tot de cardioïde opnamemodus – dit betekent dat de SoloCast alleen geluid opneemt dat recht voor hem staat.

Dat is prima voor de meeste beginners, maar je mist wel de populaire omnidirectionele (geluid uit alle richtingen) en bidirectionele (geluid van voor en achter in figuur-8 beweging) instellingen. Met slechts één capsule is er ook geen optie voor stereogeluid.

HyperX SoloCast review

Hoewel je daardoor wat veelzijdigheid verliest, leveren de standaardinstellingen een indrukwekkend geluid voor de prijs. Vocalen zijn helder en scherp, en bieden een indrukwekkende hoeveelheid volume ondanks dat mijn mond een paar centimeter van mij vandaan is.

Ik heb de SoloCast voornamelijk gebruikt om opnames te maken voor onze wekelijkse podcast Fast Charge, en het was een merkbare upgrade ten opzichte van de microfoon die in mijn hoofdtelefoon is ingebouwd. Hij filterde ook goed het lawaai van de weg uit de buurt, iets wat gevoeligere microfoons gemakkelijk hadden kunnen oppikken.

De SoloCast mist de bas en heeft niet de diepte van het geluid die duurdere microfoons bieden, dus ik zou aanraden om het bij spraakinhoud te houden. Maar voor streaming of het opnemen van een podcast via Zoom, is het een geweldige optie.

Prijs en waar voor je geld

De HyperX SoloCast is op dit moment beperkt verkrijgbaar, maar je kunt hem nog steeds voor een mooie prijs oppikken. De microfoon is in voorraad voor
49,99 pond via Currys in het Verenigd Koninkrijk, terwijl een korting van $ 20 betekent dat hij verkrijgbaar is voor slechts
$39,99 bij Amazon US. Voor die prijs, het voelt als een no-brainer – hopelijk
Hopelijk biedt Amazon UK een vergelijkbaar aanbod zodra hij weer op voorraad is.

Het is ook een van de goedkoopste USB-microfoons die je kunt kopen, onderbiedend elk ander item in onze gids voor de
beste microfoons voor streaming en podcasting. Er zijn wel wat compromissen gesloten om deze ultra-goedkope prijs te bereiken, maar hij biedt nog steeds waar voor zijn geld.

Verdict

Als je op zoek bent om je teen in de wereld van USB-microfoons te steken, is de HyperX SoloCast de perfecte plek om te beginnen. Een extreem compacte en lichtgewicht constructie verraadt zijn indrukwekkende geluid, met heldere zang en minimale achtergrondgeluiden.

Er is geen companion app of instellingen om te tweaken (alleen het cardioïde polair patroon is beschikbaar), maar dat maakt de SoloCast extreem eenvoudig te gebruiken. Een meegeleverde voet is een goed uitgangspunt, maar hij is compatibel met de meeste boom-armen en statieven op de markt.

Met slechts een USB-C-poort vereist, werkt de SoloCast ook op bijna elk groot platform. Belangrijke streaming- en chat-apps zijn ook geoptimaliseerd om goed te werken.

Het zou gemakkelijk zijn om te blijven hangen op de functies die hier niet beschikbaar zijn, maar ik richt me liever op alles wat de HyperX SoloCast biedt, tegen een fractie van de kosten van de meeste USB-microfoons.

Specs

HyperX SoloCast microfoon: Specs

  • USB 2.0 Condensatormicrofoon
  • Bemonsteringsfrequenties: 48KHz, 44.1KHz, 32KHz, 16KHz, 8KHz
  • 16-bit diepte
  • Cardioïde richtingsgevoelig patroon
  • 174 x 78 x 97 mm
  • 261g (429,9g met standaard en kabel bevestigd)