Ijskoffie vs. Ijskoffie Latte


Elk jaar lijkt de selectie ijskoffiedranken in koffiehuizen in het hele land uit te breiden. Barista’s over de hele wereld bedenken nieuwe brouwsels voor degenen die op een warme dag koffie willen drinken zonder zich in het zweet te werken.

Twee klassiekers in de wereld van de koele cafeïne zijn ijskoffie en ijskoffie latte. Het verschil? Het zit hem in de methode van het zetten van de koffie zelf. IJskoffie wordt gemaakt met espresso en wordt altijd geserveerd met melk, terwijl ijskoffie wordt gemaakt met een andere bereidingsmethode en al dan niet melk bevat.

Lees verder als we een diepe duik nemen in het verschil tussen ijskoffie en iced latte om het kiezen een beetje eenvoudiger te maken. IJskoffie kan een veelheid aan opties omvatten, van alledaags tot echt bizar, dus je bent niet alleen in je verwarring. Maar als je thuis wilt experimenteren, hebben we hier ook enkele ijskoffie- en ijskoffierecepten voor je.

Dit artikel kan affiliate/gecompenseerde links bevatten. Als een Amazon Associate, verdienen we uit in aanmerking komende aankopen zonder extra kosten voor u. Voor meer informatie zie onze disclaimer hier.

pictogram ijskoffie

Wat is een ijskoffie?

IJskoffie kan worden gebruikt als een algemene term voor alle dranken op basis van koffie die met ijs worden geserveerd.
Maar de term verwijst vooral naar een zwarte koffie (instant of gebrouwen) die over ijs wordt gegoten en koud wordt geserveerd.

Het cruciale onderscheid hier is dat de gebruikte koffie nooit espresso is. Zwarte ijskoffie gemaakt met espresso zal bijna altijd een “iced americano” worden genoemd in plaats van gewoon “iced coffee”. Zo weet u dat hij met espresso is gemaakt en niet met druppel- of oploskoffie, en dus van betere kwaliteit kan zijn.

Het schenken van hete koffie op koud ijs zorgt er natuurlijk voor dat de ijsblokjes smelten, waardoor de sterkte van je koude koffiedrank verdund wordt. Dit is de reden waarom maken de meeste koffiewinkels de koffie iets sterker dan gewoonlijk om het onvermijdelijke smelten van het ijs te compenseren.

Een ander belangrijk onderscheid is tussen ijskoffie en cold brew coffee – dat zijn totaal verschillende dieren en smaken ook totaal verschillend. Cold brew verzacht de bittere koffiesmaak door de koffie gedurende een lange tijd te laten trekken en langzaam de delicate smaken te extraheren. Ijskoffie is gewoon normaal gezette koffie met toevoeging van ijsblokjes.

icoon iced latte

Wat is een Iced Latte?

Iced latte is een enkele of dubbele espresso geserveerd met koude melk en gegoten over ijs.

Dit verschilt van een gewone latte zowel in temperatuur als in de textuur van de melk. Wanneer melk wordt gestoomd, wordt zij niet alleen heter, maar verandert ook de structuur van de melk.

Je kunt dezelfde koffiebonen gebruiken om je ijskoffie of iced latte te maken, hoewel er bonen zijn gebrand met espresso koffie brouwen in gedachten. Wat het espresso maakt is het brouwen onder druk. De druk moet minimaal 8 bar bedragen en resulteert in een korte, geconcentreerde kop koffie.

De espresso wordt uiteraard heet gezet, waardoor een deel van het ijs smelt. Maar omdat je het toch met melk verdunt, merk je dat niet echt. Wat je wel merkt is de gladde, iets zoetere, romige koffiedrank waar je naar op zoek bent, maar koud.

vraagicoon

Ijskoffie vs Ijskoffie Latte: Wat is het verschil?

Iced coffee vs iced latte vergelijking infographic

Iced latte en iced coffee verschillen op twee belangrijke punten:

1. Verschillende methoden van brouwen van de koffie. Iced latte kan alleen worden gezet met espresso, maar iced coffee wordt gezet met ofwel druppel- ofwel oploskoffie.

2. Het zit in de melk. Iced latte wordt geserveerd met koude melk – latte betekent letterlijk melk in het Italiaans. Ijskoffie daarentegen wordt meestal zwart geserveerd, hoewel dat geen harde regel is, want er kunnen opties zijn om melk toe te voegen als dat uw voorkeur heeft.

Beide dranken hebben de neiging om toegevoegde suiker of smaken en toppings. Dit helpt om de licht bittere koffiesmaak, die ontstaat door de koffie iets sterker te zetten dan normaal, af te zwakken. Door een vleugje zoetheid toe te voegen, zal het resultaat een rijke koffiesmaak zijn.

In tropische delen van de wereld, zoals in Zuidoost-Azië, is het drinken van een koude ijskoffie erg populair. Hier worden ze bijna altijd zoet geserveerd, tenzij je specifiek vraagt om dat niet te doen. Er wordt ook vaak gecondenseerde melk gebruikt, zoals in Vietnamese of Thaise ijskoffie of latte, die een extra rijkdom (en zoetheid) toevoegt aan je cafeïne.

icoon chemische reactie (cafeïne)

Hebben ze dezelfde hoeveelheid cafeïne?

Gemiddeld zal een kopje gezette koffie (drip) ongeveer 95mg cafeïne bevatten. Een shot espresso bevat ongeveer 63mg cafeïne.

Dus, als je een iced latte met een enkel shot dan krijg je minder cafeïne. Maar een dubbele espresso shot iced latte zal ongeveer 30% meer cafeïne bevatten dan ijskoffie.

Deze getallen gaan er uiteraard van uit dat je cafeïnehoudende koffie gebruikt en geen decaf koffiebonen. Het zijn ook gemiddelden, want de hoeveelheid cafeïne in je dripkoffie zal zal variëren, afhankelijk van de verhouding tussen gemalen koffie en water..

Maar als algemene regel:

Single shot iced latte heeft de minste cafeïne. Ijskoffie in het midden. En double shot iced latte heeft de meeste.

ijskoffie recept pictogram

Hoe maak ik ijskoffie

Een van de leuke dingen van ijskoffie is dat je geen speciale apparatuur nodig hebt om het thuis te maken.

Als je tijdens de zomermaanden merkt dat je een fortuin uitgeeft aan verkoelende cafeïnehoudende drankjes in je plaatselijke koffiehuis, probeer het dan thuis te maken en bespaar wat geld. Volg gewoon deze stappen:

1. Zet uw koffie

U kunt elke methode gebruiken die u verkiest voor dit: druppelen, Franse perspour-over, sifon, AeroPress, chemex, Moka pot, of zelfs instant. Welke thuiszetmethode u ook verkiest, ga daarmee aan de slag. Als u uw koffie wilt zoeten, is dit het moment – suiker lost gemakkelijker op in hete koffie.

2. Doe ijs in je glas/fles

Of, voor nog betere ijskoffie, gebruik whiskey ijsblokjes of kant-en-klare koffie ijsblokjes. Vertrouw ons, het zal uw drankje naar een onmiddellijke 10/10 brengen.

Whiskey rocks zijn eigenlijk herbruikbare ijsblokjes. Terwijl je met koffieblokjes je gezette koffie invriest in een ijsblokjesvorm om later te gebruiken.

Sommige mensen zeggen dat je de koffie sterker moet zetten om het smeltende ijs te compenseren. Maar dat is alleen maar extra werk. Gebruik bevroren koffie of herbruikbare whiskey rocks en maak je nooit meer zorgen over te sterk verdunde ijskoffie.

3. Giet de koffie in

Nu giet gewoon de koffie over uw koelobjecten van keuze. Als je ijs of koffie-ijsblokjes gebruikt, zullen die natuurlijk smelten als je dit doet. Geen probleem voor je bevroren koffie, maar gewoon ijs zal de smaak verdunnen. Daarom geven wij de voorkeur aan whiskey rocks – koel je koffie zonder hem te verdunnen.

4. Voeg melk/topping toe

Als je een vleugje melk, room, gecondenseerde melk, of een plantaardig alternatief wilt, voeg het dan nu toe. IJskoffie hoeft niet zwart geserveerd te worden, hoewel velen het liever zo hebben. In principe, doe wat je wilt voor een drankje dat een glimlach op je gezicht tovert.

espresso machine pictogram

Hoe maak ik Iced Latte

Het maken van een iced latte is een veel meer specifieke set van regels die, helaas, een aantal specifieke apparatuur vereisen.

Omdat je espresso moet maken – één of twee shots – heb je een espresso machine nodig. Maar afgezien daarvan is het een ongelooflijk eenvoudig proces:

Infographic: Hoe maak je Iced Latte in 6 stappen

1. Zet espresso

Je hebt hier maar één beslissing: 1 schot of 2?

Dit kan worden bepaald door hoe sterk je je iced latte wilt hebben, of door hoe groot je kopje is. Gewoonlijk, is een latte 1/3 espresso en 2/3 melkdus zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt voor je vloeistof en het ijs.

U moet fijne espresso koffiemaling toevoegen aan uw machine en deze aan het werk zetten.

2. Voeg suiker toe

Als je je espresso wilt zoeten, kun je dat het beste doen terwijl hij nog heet is. Roer je suiker erdoor voordat je de espresso over je ijs giet. Als je siropen gebruikt om een eenvoudige of gearomatiseerde latte te zoeten, dan maakt het niet uit wanneer je de suiker toevoegt, omdat de suiker al is opgelost.

3. Doe ijs of whiskey stenen in je glas/kopje

Net als het ijskoffie recept, hebben we ten zeerste aan om whiskey rocks te gebruiken zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het verdunnen van je latte. Zelfs koffie-ijsblokjes zijn een betere oplossing. Als er één ding is dat je meeneemt uit dit artikel, laat het dan deze ijskoffie hack zijn.

4. Giet espresso over ijs/whiskey rocks

Giet je espresso over het ijs of de whiskey rocks om het af te koelen. Als je ijs gebruikt, zal een deel smelten, waardoor een zwakkere, waterige drank ontstaat. Eén massief ijsblokje is beter dan een heleboel kleintjesvoor het geval je zo’n ding hebt om negroni’s of zo te maken.

5. Schudden en melk toevoegen

Als je een beetje schuim op je iced latte wilt, schud dan je melk in een cocktailshaker of zelfs gewoon in een mason jar. Om de optimale latte verhouding te krijgen, gebruik 1oz espresso op 2oz melk of 2oz espresso op 4oz melk als u een langere, sterkere koffiedrank wilt maken.

6. Voeg toppings toe

Als je iced lattes hebt gezien in je favoriete koffiezaak, heb je hoogstwaarschijnlijk een overvloed aan heerlijke toppings gezien, zoals slagroom, chocoladesaus, hagelslag, enz. En er is geen reden waarom je thuis niet ook zo van je drankje zou kunnen genieten. Behandel het als een ijscoupe en gooi de zoete dingen bovenop, als dat je ding is.

ratio icoon

Hoeveel calorieën zitten er in een Iced Coffee vs Iced Latte?

Ik haat het om over calorieën in koffie te praten.

In feite haat ik het praten over calorieën in wat dan ook. Het is overdreven reductief en kan voedselgroepen demoniseren wat kan leiden tot eetstoornissen. Maar ik begrijp dat sommige mensen het willen weten, zodat ze betere keuzes kunnen maken wat betreft hun eten en drinken, dus hier zijn we.

Het is onmogelijk voor ons om te weten hoeveel calorieën er in je zelfgemaakte ijskoffie of ijskoffie latte zitten, omdat dat van veel variabelen afhankelijk zal zijn. Maar we kunnen kijken naar het aanbod van enkele grote ketens om een algemeen idee te krijgen van wat je drinkt.

Het vervelende is dat McDonald’s alleen iced lattes met een smaakje aanbiedt. Om dit relatief eerlijk te houden, hebben we gekeken naar het aantal calorieën in een iced caramel latte van onze 3 grote ketens, zodat de vergelijking enigszins zinvol is

Infographic: Hoeveel calorieën in Iced Coffee vs Iced Latte

McDonald’s

McDonald’s’s basis ijskoffie is de meest calorierijke van de 3 grote namen die we bekeken hebben. Dit komt doordat het komt met room, volle melk, en een keuze van gearomatiseerde siroop als standaard. Met 180 calorieën op zich is het nauwelijks enorm, maar vergeleken met de andere ijskoffiedranken is het wel veel.

Voor een 16oz ijskaramel latte, komt McDonald’s (verbazingwekkend) als de minst calorierijke met 270. Dit wordt enigszins teniet gedaan door het feit dat ze niet gewoon een gewone ijskoffie op het menu hebben staan. Hoewel, aangezien hun gewone ijskoffie standaard met melk wordt geleverd, beschouwen ze dat misschien als hun iced latte?

Het verschil tussen de ijskoffie en de ijskaramel latte is vrij groot, hoewel dat niet echt verrassend is.

Starbucks

Starbucks ijs koffie calorieën tellen is gebaseerd op het feit dat u wat siroop aan uw drankje toevoegt. Het is echter heel gemakkelijk om het zonder te vragen en dat zal het aantal calorieën hier aanzienlijk verminderen.

Maar voor uw “Grande” (16oz) met de siroop, 80 calorieën en dat is ver onder het McDonald’s aanbod, maar dit is ook zonder de melk of room.

Een Starbucks iced caramel latte bevat 4 pompjes karamelsiroop, wat het totaal aantal calorieën op 290 brengt – net iets meer dan bij McDonald’s. 80 van die 290 calorieën komen van de 4 pompjes karamel siroopmaar. Dus als je gewoon op zoek bent naar een gewone iced latte, is 210 het nummer.

Dunkin Donuts

De enige keten die een calorietelling geeft voor alleen een ijskoude zwarte koffie zonder zoetstof en zonder room, is Dunkin Donuts. Ze geven 5 calorieën aan – zo weinig dat het net zo goed niet kan bestaan. Het is de moeite waard erop te wijzen dat een Starbucks ijskoffie zonder siroop vrijwel zeker ongeveer evenveel is.

Over het geheel genomen, is het meer over hoeveel melk, room, suiker, en siroop je toevoegt aan je ijskoffie. Zwarte koffie met ijs bevat bijna geen calorieën, niet verwonderlijk.

Dunkin Donuts iced latte zonder de caramel swirl is een luttele 170 calorieën, maar het toevoegen van de karamel verdubbelt het aantal. Dit is een licht beangstigende gedachte, maar als het goed smaakt, wat maakt het uit? Zeker 170 calorieën voor een gewone iced latte is vrij veel hetzelfde als de belangrijkste concurrenten.

Algemeen

Een ijskoffie heeft duidelijk meer calorieën dan ijskoffie zonder suiker of melk. Het is gewoon logisch dat het toevoegen van melk calorieën zal toevoegen.

Ik zou mensen altijd aanraden om zich niet te veel zorgen te maken over deze dingen, je hebt vreugde nodig in je leven. Maar als je iets wil schrappen, is de siroop met smaakje misschien iets dat je geleidelijk uit je koffiebestelling kan schrappen, vooral bij Dunkin Donuts.

laatste gedachten pictogram

Slotgedachten

Ijskoffie versus ijskoffie latte komt neer op je voorkeur voor de hoeveelheid melk/room die je wilt.

Als je geen melk wilt of slechts een kleine hoeveelheid, neem dan een ijskoffie. Als je veel melk/creamer wilt, dan is de iced latte iets voor jou. Of, om een verrassing in de mix te gooien, je kunt een ijskoude americano nemen als je een langere ijskoude zwarte koffie wilt die nog steeds gemaakt is van espresso.

Misschien vind je dit ook leuk

  • Infographic: Vier meest voorkomende soorten koffiebonen

    Soorten Koffiebonen: Lijst van variëteiten

    Volledige lijst van arabica koffievariëteiten: een definitieve gids voor de soorten koffiebonen in de wereld, waar ze groeien, en hoe ze smaken

  • Vijf koffieboeren in West Sumatra, Indonesië

    Sumatra Koffie

    Sumatra koffie is een van de meest unieke en spannende beschikbaar. Ontdek de geschiedenis, de regio’s en de beste koffies van dit prachtige eiland.