iLife A9 review


In één oogopslag

Beoordeling van de expert

Onze uitspraak

Een goed uitziende robotstofzuiger die slim, efficiënt en grondig is, we zijn enthousiast voor wanneer de iLife A9 in de verkoop gaat in het Verenigd Koninkrijk. Dit handige apparaat, dat momenteel alleen in de VS verkrijgbaar is, belooft iets wat in de buurt komt van een goede reiniging van uw tapijten en harde vloeren, met een stofbak met celstructuur, een krachtige zuigkracht en een rolbeugel.

iLife heeft de lat een stuk hoger gelegd met het nieuwste model in zijn robotstofzuigerserie. Deze robot is slimmer, efficiënter en mooier dan ooit en is ideaal om uw huis schoon te houden wanneer u dringender dingen te doen hebt.

Jammer genoeg, is de A9
momenteel alleen verkrijgbaar in de VS, waar hij voor $279,99 wordt verkocht. We zullen dit artikel bijwerken zodra hij in het Verenigd Koninkrijk verkrijgbaar is. In de tussentijd vindt u robotstofzuigers die beschikbaar zijn in het Verenigd Koninkrijk in onze gids voor de
beste robotstofzuigers.

iLife A9: Ontwerp en bouw

iLife A9 review

Het eerste wat opvalt als je de iLife A9 uit de doos haalt, is het ontwerp: dit is een premium robot die er heel anders uitziet dan sommige van de goedkopere modellen die het bedrijf eerder heeft uitgebracht. De behuizing is van hoogglanzend zwart vinyl, met een glanzende metalen buitenring en een centrale metalen schijf. Het lijkt zonde om hem vuil te maken, maar dat is letterlijk zijn taak.

Bovenop het apparaat zit wat lijkt op een camera, en is een van de vele sensoren die in de A9 zijn ingebouwd om hem te helpen obstakels te vermijden en een efficiënte reiniging te leveren. Deze sensor is een onderdeel van de Gen 2 PanoView-navigatietechnologie, waarmee de iLife zijn omgeving kan scannen en geen middel onbeproefd kan laten, maar ook geen middel dubbel kan keren.

iLife A9 review

Zelfs de afstandsbediening heeft een upgrade gekregen. In plaats van de simplistische afstandsbediening die bij alle iLife-robotreinigers wordt geleverd, heeft deze een lcd-scherm waardoor het makkelijker is om te zien wat je aan het doen bent. Mooi.

Aan de onderkant zitten redelijk dikke wielen, waarmee de iLife tot 2 cm kan klimmen, bijvoorbeeld over drempels. Desondanks heeft hij een laag profiel en een slanke behuizing om onder de meubels te komen, met een hoogte van 7,6 cm.

iLife A9: Schoonmaakfuncties

De belangrijkste functie van de iLife A9 is een nieuwe 600 ml cellulaire stofbak. Terwijl veel staande of ‘echte’ stofzuigers beloven fijn stof en vuil op te vangen, is dit niet vaak een functie die wordt geassocieerd met deze kleinere robotstofzuigers. Deze zijn meer ontworpen voor tussentijdse schoonmaak dan voor volledige dieptereiniging, en zullen doorgaans een bepaalde hoeveelheid stof met de lucht mee naar buiten pompen.

Niet zo bij de A9, volgens iLife. Deze maakt gebruik van de zogenaamde Gen 4 CyclonePower om alle kleine vervuilers op te vangen, wat betekent dat hij schone lucht uitblaast en niets meer. Het gebruikt centrifugaalkracht om kleine deeltjes eruit te filteren, ze naar de bodem van een serie kegelvormige cilinders te slepen en ze in de stofkast vast te houden.

iLife A9 review

Zijn zuigkwaliteiten worden verder verbeterd door een echte rolbeugel – er is een borstel die ideaal is voor het opzuigen van vuil dat verstrikt zit in uw tapijten, en een rubberen borstel die klaar is voor het hardere vuil. Het verplichte paar zijborstels, waarmee het ronde lichaam tot in de hoeken kan komen, wordt aangevuld met een krachtige zuigkracht van 1.000pa.

iLife A9 review

Zoals bij de meeste robotstofzuigers zijn er de standaard auto-, rand-, spot- en max-reinigingsstanden, terwijl een virtuele muur wordt ingeschakeld met behulp van een meegeleverde gadget op batterijen, die voorkomt dat de A9 zich op ongewenst terrein begeeft.

Ons probleem met dit laatste is hetzelfde als met al dergelijke apparaten: het gaat ervan uit dat je de reiniging slechts aan één kant van de kamer wilt blokkeren, en als je het apparaat moet blijven verplaatsen, doet dat het gemak van geautomatiseerde reiniging teniet.

iLife A9 review

Als de iLife klaar is met schoonmaken, gaat hij terug naar de dock om op te laden, en we waren blij dat hij niet gewoon doorgaat tot de batterij leeg is, maar pas wanneer hij klaar is met het schoonmaken van een bepaald gebied. Hij kan tot 2 uur doorwerken en heeft dan tot 5 uur nodig om op te laden.

We kunnen dus redelijk vertrouwen op de schoonmaakkracht van de iLife, en in onze tests presteerde hij erg goed, maar hoe zit het met zijn andere slimmigheden?

iLife A9: slimme functies

iLife A9 review

De A9 heeft een ingebouwde i-Voice assistent, waar je ofwel van gaat houden of die je gaat haten. Op verschillende momenten tijdens het proces geeft de assistent een geluidssignaal, bijvoorbeeld dat het schoonmaken binnenkort begint, dat je in de Max schoonmaakmodus bent of dat de batterij bijna leeg is.

Nog nuttiger vinden wij de ondersteuning voor Alexa, waarmee je de schoonmaak kunt bedienen met je stem en een Amazon Echo-smart speaker (als je die nog niet hebt, zijn er een aantal
geweldige aanbiedingen op Echo). Helaas zijn wij van Google Assistant, en dat wordt niet ondersteund.

iLife moet nog worden bijgewerkt voor de nieuwste versies van iOS en Android (respectievelijk 13 en 10), maar als je nog niet hebt bijgewerkt, is er ook een iLife-app die je kunt gebruiken voor het plannen van schoonmaakbeurten, het bijhouden van de voortgang en het controleren of filters en andere onderdelen aan vervanging toe zijn.

In onze ervaring is de slimste eigenschap echter dat de A9 gewoon aan de slag kan en met behulp van slimme kaarten zelf uitzoekt waar hij moet schoonmaken. Het hele punt van deze apparaten is automatische reiniging, dus hoe gemakkelijker het is in te stellen en te vergeten, hoe beter.

iLife A9: Conclusie

Een cellulaire stofbak, een rolstang, een electrowall en een handvol slimme functies, waaronder smart mapping, onderscheiden deze premium ogende robotstofzuiger van een aantal goedkopere concurrenten, en hij zou het vuil beter binnen moeten houden dan de meeste. We zouden graag ondersteuning voor Google Assistant zien, plus een bijgewerkte app om de nieuwste mobiele besturingssystemen te sorteren. Dat terzijde, iLife heeft hier een winnaar.

Specs

iLife A9: Specs

 • Robot stofzuiger
 • 600ml cellulaire vuilnisbak
 • 2x zijborstels
 • rubber/harstel rolborstel, geschikt voor houten/betegelde/betegelde vloeren
 • auto/handmatig/pad/spot/edge/maximale reinigingsstanden
 • 15-graden hellingsvermogen
 • beklimt obstakels van 2 cm
 • laadt op in 5 uur, batterij gaat tot 2 uur mee
 • 330x320x76cm
 • 3.1kg
 • 12 maanden garantie

Recent Content