Kokoon Nightbuds review


Kokoon’s eerste stappen in de wereld van de slaaphoofdtelefoons kwamen in de vorm van de over-ear hoofdtelefoons, die
we destijds prezen omdat ze comfortabel waren om te dragen, maar de vormfactor betekende dat ze eigenlijk niet zo geweldig waren om mee te slapen.

Kokoon ging terug naar de tekentafel en kwam met de Kokoon Nightbuds, een veel kleiner, lichtgewicht paar in-ear oordopjes die comfortabel gedragen konden worden tijdens het slapen – zelfs op je zij.

Combineer dat met slaap tracking en de unieke mogelijkheid om af te spelen wat je maar wilt, en Kokoon’s Nightbuds lijken een van de meest capabele slaap buds op de markt te zijn. De vraag is, zijn ze het premium prijskaartje waard dat Kokoon vraagt? Nou…

Ontwerp & bouw

  • Compact, slank ontwerp
  • Dunne oordopjes zijn comfortabel om op te slapen
  • Het draagtasje laadt de Nightbuds niet op

De Kokoon Nightbuds hebben een vorm die niet te veel lijkt op de nekbuds die gebruikt worden bij het sporten.

De twee knoppen zijn verbonden met een controle-eenheid via een verende draad, die achter je hoofd zit tijdens het gebruik. Het concertina-achtige ontwerp van de kabel betekent dat hij goed om je hoofd zit, zonder bungelende kabels die ’s nachts in de knoop kunnen raken.

Hoewel het idee dat de bedieningseenheid achter op je hoofd zit misschien afschrikwekkend is voor rugslapers, is het praktisch onmerkbaar als je het draagt. Het is licht gebogen om in de nek te passen, bedekt met zacht aanvoelende siliconen en met afmetingen van slechts 67 x 29 mm, is het slank.

Dat is vooral indrukwekkend als je bedenkt dat de batterij, Bluetooth-ontvanger en andere componenten erin zitten. Het is ook de plek waar je het afspelen, volume en power kunt regelen met speciale knoppen, waardoor het makkelijker is om ’s nachts het volume aan te passen zonder verblind te worden door het felle licht van je telefoonscherm.

Dat thema gaat verder met de oordopjes zelf, die indrukwekkend dun zijn in vergelijking met de meeste standaard draadloze oordopjes met het doel om ze comfortabeler te maken voor zijslapers – en de Nightbuds slagen met vlag en wimpel.

Als iemand die het grootste deel van de nacht op zijn zij doorbrengt, en verschillende draadloze oordopjes voor het slapen heeft gebruikt, waaronder Bose Sleepbuds II, alle drie generaties AirPods, AirPods Pro en meer, kan ik met vertrouwen zeggen dat de Kokoon Nightbuds verreweg de meest comfortabele zijn om te dragen tijdens het slapen.

Ik ben een beetje een onrustige slaper, dus ik was aanvankelijk bezorgd dat de Nightbuds niet in mijn oren zouden blijven – maar ik heb het tegendeel keer op keer bewezen in mijn 5 maanden van testen. De uiteinden van de kabel wikkel rond de oren voor extra steun, en in combinatie met het juiste paar oordopjes, ze blijven goed in mijn oren de hele nacht.

De oordopjes zitten zelfs zo stevig dat ik ’s morgens voorzichtig moet zijn met het uitdoen van de oordopjes, omdat de siliconen oordopjes op hun plaats kunnen blijven zitten in mijn oren, zelfs nadat de oordopjes zijn verwijderd. Er zitten verschillende sets in de doos, variërend van XS tot L, dus je vindt vast een combinatie die past.

Het enige minpunt is het opladen; hoewel de Kokoon Nightbuds worden geleverd met een hoesje, laadt het de knoppen niet op wanneer het niet in gebruik is. In plaats daarvan moet je de USB-C-poort op de knoppen en de meegeleverde (verrassend korte) USB-C-kabel gebruiken, en aangezien de batterij slechts een paar dagen meegaat per keer opladen, is dat iets wat je vrij vaak zult moeten doen.

Dat, of je gaat naar bed en realiseert je dat de knoppen die je op het punt staat op te zetten helemaal leeg zijn – iets wat ik bij meer dan een gelegenheid heb gedaan!

Smarts & audio

  • Kokoon app heeft veel rustgevende geluiden en tracks
  • Kan audio afspelen van elke bron, inclusief podcasts en muziek
  • Middelmatige geluidskwaliteit, maar goed genoeg om in slaap te vallen

Een integraal onderdeel van de Kokoon ervaring is de Kokoon app voor iOS en Android. Zoals de meeste apps moet je een account aanmaken, maar als dat eenmaal gebeurd is, koppelt de app automatisch met je oordopjes en update de firmware indien nodig. Het is een eenvoudig proces, en opnieuw koppelen met een ander apparaat is net zo eenvoudig.

De Kokoon-app biedt een indrukwekkende reeks ambient soundscapes en storyscapes die zijn ontworpen om je te helpen in slaap te vallen. Deze zijn vrij breed, variërend van regengeluiden tot stadsgezichten tot het geluid van oceaangolven die op een strand neerstorten, en er is ook roze, witte of bruine ruis voor degenen die dat soort dingen prefereren.

Welk geluid je ook kiest, je kunt het de hele nacht door laten spelen of het zo instellen dat het uitfade zodra de knoppen detecteren dat je in slaap bent gevallen.

Waar de Kokoon Nightbuds zich echt onderscheiden van praktisch elk ander paar slaap-gerichte buds op de markt is de manier waarop de audio wordt geleverd. In plaats van te vertrouwen op lokale opslag, wordt audio gestreamd via Bluetooth zoals een standaard paar draadloze buds.

Dat betekent dat je geen geluiden vooraf hoeft te laden op de Nightbuds zoals bij de
Amazfit ZenBuds en Bose Sleepbuds II, en het betekent ook dat je vrij bent om te luisteren naar zo ongeveer alles waarmee je in slaap wilt vallen, of het nu muziek, podcasts of de zachte geluiden van de Kokoon-app is.

Met de Kokoon-app kun je zelfs je eigen muziek en soundscapes tegelijk afspelen, wat interessante combinaties mogelijk maakt.

Het onvermogen om audio in realtime te streamen is al lang een klacht van slaapbuds in alle prijsklassen, en het is geweldig om te zien dat Kokoon zich eindelijk losmaakt van de trend. Als je, zoals ik, een specifiek geluid hebt waarmee je graag in slaap valt (in mijn geval het geluid van een stromend bad), is het een spel-veranderende functie die de Nightbuds met kop en schouders boven alle concurrenten plaatst.

Met zo’n gestroomlijnd ontwerp als de Nightbuds mag het geen verrassing heten dat ze qua geluidskwaliteit niet kunnen concurreren met draadloze oordopjes uit het topsegment, maar daar zijn ze ook niet voor ontworpen.

Hoewel je een enigszins vlakke prestatie kunt opmerken wanneer je naar muziek luistert, is dat lang niet zo merkbaar wanneer je naar het getrippel van de regen op een autodak of het geknetter van een kampvuur luistert.

Het enige echte probleem is het gebrek aan passieve ruisonderdrukking, want ik ben nog steeds in staat om omgevingsgeluiden te horen, zelfs met de knoppen op een vrij hoog volume, en dat is misschien niet ideaal voor degenen die ’s nachts snel gestoord worden.

Slaap traceren

  • Basis slaap tracking mogelijkheden
  • Hit-and-miss data synchronisatie
  • Geen manier om gegevens naar andere apps te exporteren

De Nightbuds bieden slaapregistratie, maar het is niet zo diepgaand als wat je krijgt van bijvoorbeeld de
Withings Sleep Analyzer.

De app levert basisinformatie zoals de totale tijd die je in bed hebt doorgebracht, hoe lang het duurde om in slaap te vallen, een algemene slaapscore en een uitsplitsing van de verschillende slaapfasen in taartdiagramvorm, maar er is geen manier om dieper op de gegevens in te gaan zoals bij de meeste alternatieven, noch kun je ze exporteren naar apps zoals Apple Health.

Door op elk deel van het taartdiagram te tikken krijg je een definitie van elk slaapstadium, maar het vertelt je niet hoe lang je in dat specifieke stadium hebt doorgebracht, noch geeft het je een indicatie of dat een geschikte hoeveelheid tijd is voor een goede nachtrust.

Er is een pagina Inzichten die je een breder overzicht geeft van je slaap in de afgelopen twee weken, met algemene tips om vroeger te gaan slapen voor een goede nachtrust, maar niets van dit alles voelt bijzonder nuttig aan.

In feite was het grootste probleem tijdens het testen de inconsistentie van de tracking, die zeer zelden goed synchroniseerde met de app. Ondanks dat ik de headset elke nacht gebruik om te slapen, krijg ik per week maar één of twee dagen gegevens in de app te zien – en dat is niet genoeg om de inzichten in je slaappatroon te genereren.

Kokoon zegt op de hoogte te zijn van het probleem en zegt dat het slechts een klein aantal gebruikers treft, maar aangezien het een probleem is dat ik bij meerdere exemplaren van de Nightbuds heb gezien, ben ik niet al te overtuigd. Een oplossing is onderweg, maar dat is al bijna 5 maanden het geval, dus bereid je voor op een mogelijk lange wachttijd voor het uitrollen.

Prijs

De Kokoon Nightbuds werden eind 2021 uitgebracht na een succesvolle Kickstarter-campagne, en kunnen worden gekocht
rechtstreeks bij Kokoon voor een korting van £161/$174 op het moment van schrijven, een daling ten opzichte van de RRP van £229,99/$249,99. Hij is ook verkrijgbaar bij retailers als
Amazon in het VK en de VS, maar niet tegen een gereduceerde prijs.

Dat is in lijn met premium opties zoals de
Bose Sleepbuds II, maar gezien de concurrentie geen geluid kan afspelen van buiten een speciale app, denk ik dat Kokoon’s optie de prijs meer dan de meeste rechtvaardigt.

Verdict

De Kokoon Nightbuds zijn de meest uitgebreide slaap-gerichte oordopjes op de markt in 2022, ook al kan de slaap tracking wel wat TLC gebruiken – iets waar Kokoon achter gesloten deuren vast aan werkt.

Het compacte, slanke ontwerp betekent dat ze comfortabel zijn om te dragen, zelfs als je een zijslaper bent, met oordopjes die zo stevig zijn dat ze soms in je oor blijven zitten als je de oordopjes uittrekt. Waarschijnlijk doe je ze in en vergeet je ze helemaal, zoals ik de meeste nachten heb gedaan.

Wat de Kokoon Nightbuds echt onderscheidt is de connectiviteit; in plaats van een vooraf ingestelde selectie van geluiden aan te bieden via de app die moeten worden gesynchroniseerd met de oordopjes voor het slapengaan, kun je luisteren naar wat je maar wilt via Bluetooth-connectiviteit, of het nu de ontspannende geluiden van de app, je favoriete podcast of de weersvoorspellingen voor de late nachtdienst zijn.

Als je iemand bent die naar achtergrondgeluid moet luisteren terwijl hij slaapt, behoren de Kokoon Nightbuds tot de beste die je in 2022 zult vinden.

Recent Content