Laat de techniek je in slaap sussen: Currys PC World’s Sound Asleep

Currys PC World lanceert een album genaamd Sound Asleep. Als de titel niet echt schreeuwt PARTY!dat is opzettelijk – de makers hopen dat hun inspanningen de luisteraars zullen helpen afdrijven.

Het project is geïnspireerd op een onderzoek dat in het Verenigd Koninkrijk is uitgevoerd door Atomik Research, waaruit blijkt dat een derde van de respondenten moeite heeft om ’s nachts in slaap te komen (en wie kan het ze kwalijk nemen, na het jaar dat we hebben gehad?). Verder gebruikt 40% van de mensen witte ruis van apparaten of toestellen zoals smartphones, haardrogers en stofzuigers om hen te helpen in slaap te vallen.

Dus gaf Currys PC World opdracht voor dit album: een reeks soundscapes gemaakt door muziekproducenten
Obelisk en slaapdeskundige
Hope Bastine, alleen gemaakt met geluiden van verschillende huishoudelijke apparaten.

(Voordat je denkt dat dit verhaal niet vreemder kan worden, moet je weten dat de tech-geluiden zijn opgenomen in de Currys PC World winkel in Staples Corner).

Er zijn drie tracks van zeven minuten, “Kitchen”, “Living Room” en “Home Office”, en elke track is opgebouwd uit de tech-geluiden die je normaal in de corresponderende kamer zou vinden, om de doordringende, slaapverwekkende geluiden te produceren.

Zo zijn de uitvoerende artiesten op “Kitchen” een Bosch vaatwasser, Bosch en Hotpoint wasmachines, Siemens en Russell Hobbs magnetrons en een Sodastream. Hun ietwat aquatische geluiden worden tot een amniotisch effect gemixt.

“Home Office” bevat stofzuigers, een printer, een laptop en een ventilator. Het vaag treurige gepiep is als een elektronische versie van walvisgeluiden (terwijl ik luister, kan ik me een groep Henry en Hetty stofzuigers voorstellen die vrij rondrollen).

“Living Room” is een luchtiger nummer, met luidsprekers, een stofzuiger, een ventilator en een 4K TV.

Maar de grote vraag is: zullen ze je daadwerkelijk helpen in slaap te vallen?

Na het beluisteren van de tracks, kan ik getuigen dat ze zeer rustgevend zijn. Ik werd het meest getroffen door “Living Room”, dat ik eigenlijk moest uitzetten om verder te schrijven, opdat ik niet zou flauwvallen aan mijn geïmproviseerd bureau.

De tracks zijn speciaal gemaakt om je te helpen weg te zakken. De speelduur van zeven minuten is geen toeval: dat is hoe lang het duurt om in de alfaslaap te vallen.

Obelisk oprichter Karl Sadler zei: “De huistechniek is opgenomen met zeer lage frequenties, waardoor een repeterend, zoemend, abstract geluid ontstaat waarvan we hopen dat het mensen helpt om tot rust te komen, uit te schakelen en een goede nachtrust te hebben.”

Corin Mills, directeur van Currys PC World, zei over het project: “We zijn ons ervan bewust dat sommige van onze klanten onze producten gebruiken als achtergrondgeluid om hen te helpen slapen. We hopen dat de natie geniet van het luisteren naar de tracks die we hebben gemaakt, en hopelijk een goede nachtrust krijgt in het proces.”

Niet alleen zijn de tracks ontspannend, maar het krijgen van muziek van stofzuigers en wasmachines is een mooie herinnering aan de magie in het alledaagse.

Sound Asleep zal beschikbaar zijn om te streamen op
Spotify en
Apple Music vanaf vandaag (vrijdag, 30 oktober).

Voor meer hulp bij het krijgen van een goede nachtrust, check onze round-up van
de beste slaaptrackers die we hebben getest. Je kunt ook een kijkje nemen bij onze review van
Kokoon slaap tracking koptelefoon. En om het ’s morgens makkelijker te maken na een minder dan perfecte nachtrust, hebben we
de beste lichtwekkers die je zachtjes wekken.