Proscenic T21 slimme friteuse review

Als u niet op de hoogte bent van Proscenic’s lijn van huishoudelijke merkapparaten, hebben we de
de P11 snoerloze stofzuiger en de uitstekende
M7 Pro robotstofzuiger en dweil. Nu nemen we een kijkje bij de T21 slimme friteuse.

Luchtfriteuses zijn de laatste jaren enorm in populariteit gestegen. Het zijn veelzijdige, makkelijk te gebruiken apparaten die sneller en energiezuiniger zijn dan koken in de oven. Maar ze zijn vooral tot hun recht gekomen als een gezonder alternatief voor het frituren van voedsel.

Met een luchtfriteuse kunt u knapperig voedsel bereiden zonder ondiep of gefrituurd te hoeven bakken, zodat u veel minder olie hoeft te gebruiken bij het koken. Maar ze zijn niet alleen geschikt voor fish and chips. Om meer te weten te komen over de toepassingen, voordelen en functies, kunt u
onze gids over airfryers lezen.

T21 ontwerp en kenmerken

De T21 is een 1700 W air fryer, met een grote inhoud van 5,5 liter. Hoewel dit goed nieuws is voor de porties die hij aankan – u zou vis of kip voor vier personen kunnen bereiden – is het een kolossale monoliet van zwart plastic en aluminium (31,4 x 31,6 x 32,6 cm) die een groot deel van uw aanrechtruimte in beslag zal nemen.

Vergeet niet dat je ook 15 cm ruimte rond het toestel moet vrijhouden als het in werking is, met inbegrip van voldoende ruimte voor de luchtstroom rond de luchtinlaat aan de achterkant. De metalen behuizing kan heet aanvoelen, dus je wilt hem niet te dicht bij de rand van je aanrecht hebben waar je er tegenaan zou kunnen stoten.

Maar hij heeft alle functies en mogelijkheden die u zich in een friteuse kunt wensen. En hij is heel gemakkelijk in het gebruik. U verwijdert gewoon de lade met het teflon gecoate mandje, voegt het voedsel toe en gebruikt het LED-touchscreen om uw kookprogramma te kiezen. De lade en het mandje zijn vaatwasmachinebestendig, dus schoonmaken is ook snel gedaan.

T21 prestaties

De T21 komt dicht in de buurt van koken met één druk op de knop. Als je een van de 8 voorgeprogrammeerde programma’s gebruikt, is één druk op de knop letterlijk het enige wat je hoeft te doen.

Een air fryer is niet alleen een alternatief voor frituren. Het is eigenlijk gewoon een mini-convectieoven, dus je kunt er een grotere variëteit aan voedsel in bereiden dan je zou denken. De T21 heeft voorinstellingen voor voor de hand liggende dingen, zoals friet, garnalen, spek en kip, maar ook minder voor de hand liggende dingen zoals pizza, biefstuk en cake.

Ik ben het niet eens met de optie om pizza te bereiden. Zeker, er zijn online recepten voor het maken van pizza’s in een air fryer, maar ook voor het bereiden vanuit de diepvries. Maar de grootte en vorm van het mandje maken het gewoon onpraktisch, tenzij je kleine, mogelijk misvormde pizza’s wilt bakken, één voor één. (Dat klinkt als een leuke vrijdagavond.)

Toch is het een veel beter alternatief voor het opwarmen van een restje pizza in de microgolfoven, ook al kan je er misschien maar een paar sneetjes tegelijk in doen.

Ik ben ook sceptisch over het bereiden van een biefstuk in een air fryer en het eindresultaat is iets dat nog steeds sappig en roze van binnen is, maar ik moet toegeven, ik heb deze functie niet getest.

Ik heb echter wel geroosterde aardappelen geprobeerd te koken en was behoorlijk onder de indruk. Het duurde slechts 18 minuten en ze kwamen er perfect knapperig en krokant uit. Zijn zij zo goed zoals oven roosteren? Misschien niet helemaal – maar het zetten van sommige parboiled aardappelen in de mand, drukkend op een knoop en het krijgen van een dienblad van roasties 18 minuten later is zeer de moeite waard in mijn (luie persoon) boek.

Het kookmandje van de T21

In plaats van de voorgeprogrammeerde programma’s te gebruiken, kunt u ervoor kiezen de kooktijd en de temperatuur handmatig in te stellen (het bereik is 77-205°C). De T21 heeft ook voorverwarm-, tijd- en warmhoudfuncties en, ongebruikelijk, je kunt ze samen gebruiken, dus je kunt het koken plannen en de T21 schakelt automatisch over op het warmhouden van je eten tot je klaar bent om te eten.

Alle kookfuncties zijn duidelijk en overzichtelijk op het bedieningspaneel.

T21 bedieningspaneel

Slimme functies

Natuurlijk draait het bij de T21 allemaal om zijn slimme functies.

We hebben meer dan één keukenapparaat gezien met onnodige, ingebouwde slimme functionaliteit die alleen maar lijkt te bestaan om het een punt van verschil op de markt te geven.

Meestal zijn de belangrijkste voordelen van slimme functies de mogelijkheid om te plannen en om een apparaat op afstand te bedienen. Deze dingen gaan meestal niet goed samen met voedselbereiding, want je wilt echt bij de hand zijn als je kookt, omwille van de veiligheid (ahem – brand). Bovendien, als je toch in de keuken moet zijn om je gebraden kip in het toestel te stoppen, kun je het net zo goed tegelijkertijd aanzetten.

Ik was dan ook niet onder de indruk van de slimme functies van de T21.

De Proscenic-app geeft je dezelfde bediening als het touchscreen van de airfryer. Dus als je het mandje met je recept hebt gevuld, kun je via de app beginnen met koken, de temperatuur instellen, de voorverwarm- en warmhoudfuncties gebruiken en een van de voorinstellingen kiezen.

De afstandsfunctionaliteit is hier niet bepaald mind-blowing, hoewel het wel betekent dat als je je eten hebt voorbereid, je vanaf de bank kunt beginnen met koken door op een paar knoppen in de app te drukken – of zelfs via spraakopdrachten, als je een thuisassistent hebt.

De app bevat echter ook meer dan 100 recepten, in categorieën van vlees, kip, desserts, groenten en meer. En dit is waar het tot zijn recht komt.

Voorbeeldrecepten uit de app van Proscenic

Dit geeft je de mogelijkheid om de manier waarop je kookt te stroomlijnen. Blader door de recepten op de app tijdens uw reis naar huis, stop dan bij de winkels en haal de ingrediënten die u nodig hebt. Stap in, bereid je eten voor volgens de instructies van het recept en wanneer het klaar is, druk je gewoon op “Start Cooking” in de app bij het recept dat je hebt gekozen en de T21 kiest automatisch de juiste temperatuur en bereidingstijd.

Proscenisch recept voor knoflookkip

Toegegeven, dat is best cool. Maar vergeet niet dat deze airfryer maar één gerecht tegelijk kan bereiden, dus je zult je bijgerechten nog steeds op het fornuis of in de oven moeten bereiden.

Het is vermeldenswaard dat de T21 niet 5G-compatibel is. En hoewel de app goed ontworpen is en gemakkelijk te navigeren, is de vertaling van sommige talen een beetje vreemd: om bijvoorbeeld een kookbeurt te plannen, moet je klikken op “reserveren” of “een afspraak maken”.

Prijs & beschikbaarheid

De Proscenic T21 is te koop in het VK en de VS. Je kunt hem kopen op de Proscenic website, waar hij geprijsd is op
129 dollar in de VS en
£105.61 in het Verenigd Koninkrijk.

Je kunt hem ook op Amazon krijgen in
het VK voor £119 en
de VS voor $129.

De T21 is relatief duur voor een air fryer, maar het is niet onredelijk voor een apparaat met zo’n grote capaciteit.

Verdict

Als het om koken gaat, zal slimme functionaliteit altijd van beperkt nut zijn, omdat je op een gegeven moment voedsel in het apparaat moet doen, dus dan kun je het koken net zo goed plannen. Bovendien wilt u geen ongekookt voedsel lang in een airfryer laten zitten – en u moet echt geen airfryer aan hebben staan als u niet thuis bent.

De T21 heeft echter alles wat u van een dergelijk apparaat mag verwachten: hij is ruim, efficiënt en gemakkelijk in het gebruik. Het is een goede allrounder voor luie koks, vooral dankzij de slimme functionaliteit. Bovendien bieden de in-app recepten met hun één-perss programma’s een gemakkelijke manier om een verse gerecht uit te proberen en beloven een nieuwe, gestroomlijnde manier van koken.

Specs

Proscenic T21 slimme friteuse: Specs

  • Wattage: 1700W
  • Inhoud: 5.5l
  • Afmetingen: 31.4 x 31.6 x 32.6cm
  • 8 kookvoorinstellingen
  • Slimme functionaliteit