Realme 9 Pro+: een smartphone uit het middensegment met echte foto-ambities

Met de Realme 9 Pro+ wil de Chinese fabrikant zich onderscheiden door een toestel in het middensegment aan te bieden met echte fotocapaciteiten. Het valt nog te bezien of de rest van zijn technische specificaties hem tot een “must-have” in zijn segment maken.
Realme 9 Pro+

Bekijk de dagprijs

Presentatie

Realme heeft snel naam gemaakt op de markt met smartphones met een zeer agressieve prijs/prestatieverhouding. Begin 2022 toont het merk een uitgesproken interesse in meer high-end toestellen, maar vergeet het zijn core business niet.

Met de Realme 9 Pro+ probeert het Chinese bedrijf een goede instap/mid-range smartphone op de markt te brengen door zich te richten op fotografie met een sensor die gewoonlijk op duurdere mobieltjes wordt gebruikt. Het toestel wordt verkocht voor 399 euro en ondervindt momenteel concurrentie van de Samsung A52s 5G, OnePlus Nord 2 en Oppo Find X3 Lite.

Ergonomie en ontwerp

Om zich op deze bijzonder concurrerende markt te onderscheiden, bieden fabrikanten steeds glanzender kleuren aan. Dit is het geval met de Realme 9 Pro+, die opvalt door van kleur te veranderen bij blootstelling aan UV-stralen dankzij een fotochromische coating die tussen de verschillende lagen kunststof is aangebracht waaruit de achterkant van de smartphone is opgebouwd.

Als je hem een paar minuten in de zon legt, krijgt de achterkant van de smartphone een mooie roze kleur. Maar je moet het blootstellen aan de zon om dit te laten werken. Hoewel het huidige weer niet per se geschikt is voor dit soort tests, merkten we geen verandering wanneer de smartphone bijvoorbeeld bij een raam werd geplaatst.

De rondingen van de smartphone zijn niet bijzonder origineel en doen duidelijk denken aan het vorige model. Met afmetingen van 160,2 x 73,3 x 7,99 mm en een gewicht van 182 g zal hij niet per se in de broekzak vergeten worden, maar de grip is prettig.

Het scherm beslaat ongeveer 90% van het voorpaneel en wordt beschermd door Corning Gorilla Glass 5. Onder het scherm bevindt zich een vingerafdruklezer die snel te gebruiken is. Aan de achterzijde steekt het foto-eiland vrij duidelijk uit, waardoor de smartphone niet stabiel blijft wanneer deze op een tafel wordt geplaatst.

Anderzijds is het ontbreken van enige waterdichte certificering betreurenswaardig. In dit prijssegment bieden sommige concurrenten zoals de Galaxy A52s IP68, ook al is dat nog zeldzaam.

De 9 Pro+ heeft een lade voor het plaatsen van een microSD-kaart om de opslagruimte uit te breiden. Er is ook een 3,5mm jack aan de onderzijde. Op het gebied van connectiviteit is hij compatibel met 5G, NFC en Bluetooth 5.0.

Audio

De 3,5 mm-aansluiting bevindt zich naast de USB-aansluiting aan de onderrand. Hij biedt een vrij groot dynamisch bereik (102dB) en een uitstekend vervormingsniveau (0,0006%). We hadden graag iets meer vermogen (100 mVrms) en een beter gecontroleerde overspraak (-61 dB) gezien, maar het resultaat is over het geheel genomen bevredigend.

Scherm

Een mooi scherm is niet langer het voorrecht van high-end smartphones en deze Realme 9 Pro+ laat ons dat zien. De Realme 9 Pro+ heeft een 6,43-inch Super Amoled-paneel met een 1080 x 2400 pixel beeldscherm in 20:9-formaat. Het is mogelijk te kiezen voor een variabele verversingsfrequentie van 60 Hz tot 90 Hz, of voor een vergrendeling op 60 Hz of 90 Hz. Het scherm kon een maximale helderheid van 629 cd/m² weergeven, een goede waarde die het scherm goed leesbaar houdt, ook al doen sommige high-end schermen het veel beter.

De minimale helderheid is 1,9 cd/m², waardoor het ook een goede bondgenoot is voor nachtzicht. Het contrast is bijna oneindig. De remanentie is noodzakelijkerwijs nul, maar de aanraakvertraging is een beetje hoog (106 ms). Het reflectiepercentage bedraagt 54,3%, wat het soms tot een echte spiegel maakt. Dit kan vervelend zijn, afhankelijk van de helderheid van de kamer waarin u zich bevindt.

Zoals vaak het geval is, is de kalibratie uit de doos niet ideaal. In de modus “levendige kleuren” vertoont het scherm een standaard delta E van 2,8 – wat al vrij goed is – en een temperatuur van 7298 K. De weergave is dus te koud, zelfs op het eerste gezicht. Overschakelen naar de modus “natuurlijke kleuren” geeft daarentegen bijna perfecte waarden. Aldus geconfigureerd profiteren wij van een uitstekende delta E van 1,2 en een temperatuur van 6573 K, die overeenkomt met de westerse videonorm (6500 K). Dit zorgt voor een zeer prettig scherm om dagelijks te gebruiken. Alleen de Samsung A52s springt er echt uit, met name dankzij zijn hogere helderheid.

Prestaties

De Realme 9 Pro+ wordt aangedreven door een MediaTek Dimensity 920 in combinatie met 8 GB RAM en 128 GB opslagruimte. Deze SoC uit het middensegment levert behoorlijke prestaties en reageert goed op verschillende toepassingen. Het kreeg een algemene score van 90 op ons testprotocol. Het blijkt efficiënt te zijn in multitasking en zorgt voor een goede vloeiendheid tijdens het surfen op het web of sociale netwerken. Concurrerende smartphones leveren allemaal een goede ervaring op dit cruciale punt, met een licht voordeel voor de OnePlus Nord 2.

Deze SoC is niet echt geschikt voor gamen. Hij slaagde er echter wel in ons testprotocol met 48 beelden per seconde uit te voeren. Het zal dus mogelijk zijn om sommige titels in de Play Store onder goede omstandigheden te spelen. Aan de andere kant zul je concessies moeten doen voor de titels die veel bronnen gebruiken en het grafische niveau verlagen om ze zonder vertraging weer te geven.

De koeling is vrij doeltreffend, hoewel we u aanraden geen al te lange sessies te beginnen om de batterij niet te beschadigen. De Galaxy A52s loopt in dit opzicht ver voor op de rest, met gamingprestaties die een high-end telefoon waardig zijn.

Foto

Met de 9 Pro+ verbergt Realme zijn fotografische ambities niet. In dit prijssegment zijn er maar weinig telefoons die een ervaring van hoge kwaliteit weten te bieden. Deze smartphone is gebaseerd op een drievoudige cameramodule bestaande uit een 50 megapixel groothoeklens met een diafragma van f/1.8, een 8 MP ultra-groothoeklens (f/2.3) en een 2 MP dieptesensor (f/2.4).

De belangrijkste sensor is een Sony IMX 766, die eerder werd aangetroffen op veel duurdere smartphones zoals de Oppo Find X3 Pro en Neo. Natuurlijk biedt de sensor alleen niet hetzelfde niveau van beeldkwaliteit, maar het werk van Realme aan de 9 Pro+ is interessant, vooral in deze prijsklasse.

Hoofdmodule: 50MP, f/1.8, 26mm eq.

De 50MP hoofdmodule maakt standaard 12,5MP opnamen. Net als zijn tegenhangers profiteert hij van pixel-binning technologie, die vier pixels samenvoegt tot één om meer licht op te vangen wanneer dat ontbreekt.

In goede lichtomstandigheden is de Realme 9 Pro+ zeer overtuigend. De weergave is veel flatteuzer dan op de Nord 2, ook al vertoont deze laatste een goed detailniveau. Het beeld is beter belicht, scherper en vooral kleurrijker.

Net als bij de andere toestellen die de IMX766 gebruiken, is er een lichte neiging tot verzadiging en een iets te rode tint, maar dit is niet echt een probleem gezien de algemene kwaliteit.

s Nachts is de oefening onvermijdelijk gecompliceerder, maar opnieuw overtreft de Realme 9 Pro+ zijn tegenstander. Ondanks de duisternis slaagt het algoritme erin een hoog niveau van detail te behouden en toch scherp te blijven. Ook de belichting wordt beter beheerd, waardoor een iets nauwkeuriger colorimetrie kan worden weergegeven. Op de Nord 2 is de digitale afvlakking veel beter merkbaar.

50MP modus

Standaard maakt de smartphone opnamen van 12,5MP, maar het is mogelijk om te kiezen voor de 50MP-modus, die natuurlijk de moeite van het vergelijken waard is. Daartoe is op elke opname een gebied van 0,45MP geïsoleerd, de ene met 12,5MP en de tweede met 50MP. Een goede manier om een idee te krijgen van het verschil in schaal.

Overdag zien we dat de volledige definitie ons laat genieten van een nog preciezer beeld. Dit is vooral merkbaar op gezichten (in de menselijke pupil, bijvoorbeeld). Dit geeft geen enorme sprong voorwaarts, maar het kan nuttig zijn voor enkele detailrijke opnamen.

s Nachts reageert het algoritme anders, afhankelijk van de gekozen definitie. De standaardopname heeft de neiging het microcontrast te accentueren, terwijl de tweede opteert voor een meer uitgesproken afvlakking. Bij 50 Mpx hebben we de indruk dat er minder informatie wordt teruggewonnen, maar dat het beeld zachter is. Dit kan dus interessant zijn, afhankelijk van de situatie.

Ultra-groothoekmodule: 8MP, f/2.3, 119°, 16mm eq.

De ultra-groothoek heeft niet dezelfde ambities als zijn buurman. Hier hebben we te maken met een instapmodule en de weergave lijdt daaronder. De prestaties zijn vergelijkbaar met die van het OnePlus model.

In goede lichtomstandigheden bieden de twee toestellen een bijna gelijke mate van detail. Dit is ver verwijderd van het groothoekresultaat. Nogmaals, de 9 Pro+ heeft een betere belichting en een beetje meer scherpte. Dit is bijvoorbeeld te zien in de kleurenkaarten, die iets minder diffuus zijn.

De hogere verzadiging resulteert in een gunstigere weergave en zou daarom beter moeten werken op landschapsfoto’s, waarbij bijvoorbeeld groen wordt geaccentueerd.

s Nachts moet je geen wonderen verwachten. De twee opnamen zijn bijna identiek en zijn niet goed leesbaar.

Voorste module en video

De Realme 9 Pro+ is uitgerust met een 16MP frontmodule met een f/2.5 lens. Wanneer het licht aanwezig is, is de weergave goed, ook al kan de portretstand gemakkelijk worden misleid door opstandige hooglichten.

Met de Dimensity 920 kan hij opnamen maken in 4K met 30 fps (maar ook in Full HD met 60 fps). Het resultaat is in beide standen interessant, ook al ontkom je niet aan enige trilling. Het beheer van het dynamisch bereik is efficiënt en stelt u in staat video’s van goede kwaliteit te maken.

Levensduur batterij

De 9 Pro+ heeft een 4500 mAh batterij, wat de standaard is geworden voor dit type smartphone. In ons viSer-testprotocol, dat gemengd gebruik simuleert, hield hij het 17 uur en 25 minuten uit. Dit is een goed resultaat en garandeert gemakkelijk een dag autonomie. Het is mogelijk om de beeldverversing op 60 Hz te blokkeren om wat meer energie te besparen. In deze configuratie heeft onze testunit het 19 uur uitgehouden. Het is dus overtuigend, ook al moet het het in dit opzicht afleggen tegen enkele zeer goede toestellen.

Realme levert een 60 W snellader die zijn werk goed doet. We hadden maar 44 minuten nodig om te tanken. Je hoeft hem maar een kwartiertje aan te sluiten om je dag weer met een gerust hart te beginnen als je hem te veel gebruikt. Alles goed.

Onze batterijtests worden geautomatiseerd door viSer, de applicatie die is ontwikkeld door het bedrijf SmartViser.

De met viSer verkregen resultaten zijn gebaseerd op metingen in real-life omstandigheden (gesprekken, sms, video’s, starten van applicaties, surfen op het web, enz.)

Duurzaamheid

Onze duurzaamheidsscore wordt gebruikt om de duurzaamheid van de smartphone te bepalen, zowel voor de consument als voor het milieu. Het is gebaseerd op de herstellingsindex, duurzaamheidscriteria (beschermingsindex, standaard connectoren, garantieperiode en updates…) en een evaluatie van het CSR (Corporate Social Responsibility)-beleid. Alle details van de analyse vindt u in ons artikel over de duurzaamheidsscore.

Interface & OS
De Realme 9 Pro+ draait op Android 12 en de Realme UI 3.0 overlay. De algemene ervaring is zeer aangenaam en lijkt sterk op ColorOS. Het lijkt nog steeds op het gebruik van Android Stock, met een paar welkome aanpassingselementen: keuze van de pictogramstijl, verschillende thema’s, verlichtingsopties bij het ontvangen van meldingen, en de Always-On modus. Er zijn echter enkele voorgeïnstalleerde apps, zoals Booking en PUBG Mobile. Niet te storend, maar we hadden ze liever zelf geïnstalleerd.

Bekijk de dagprijs

Productinformatie

  • Merk: Realme
  • Model: Realme 9 Pro+
  • Garantie: 2 jaar
  • EAN: 6941399068100
  • Kleur: Zwart
  • Gewicht: 538 gram
  • Dual-sim: Ja
  • Simkaart meegeleverd: Nee
  • Type Dual-sim: Dual standby
  • Besturingssysteem: Android 12
  • Schermgrootte: 6.4 inch
  • Resolutie: 1080 x 2400 pixels
  • Type scherm: Super Amoled
  • Opslagcapaciteit: 256 GB
  • Extern geheugenslot: Nee
  • Aantal megapixels frontcamera: 16 megapixels
  • Camera opties: Artificial Intelligence (AI) | Flitser | Macro lens | Nachtmodus | Optische zoom | Portretmodus | Ultra Wide Angle
  • Aantal camera’s achterzijde: 3
  • Aantal camera’s voorzijde: 1
  • Processorkernen: Octa core (8)
  • Werkgeheugen (RAM): 8GB
  • Batterij capaciteit: 4500 mAh
  • Draadloos opladen: Ja
  • Spraakbesturing: Ja
  • Vingerafdrukscanner: Jav
  • Wifi: Ja
  • Netwerksnelheid: 5G
  • GPS: Ja
  • A-GPS: Ja
  • Bluetooth: Bluetooth 5.2
  • Bluetooth versie: Bluetooth 5.2
  • NFC: Ja
  • Type aansluiting: USB-C
  • Kan zelfstandig met internet verbinden: Ja
  • App vereist voor gehele functionaliteit: Nee
  • App werkt op besturingssysteem: Niet van toepassing
  • Bluetooth vereist: Nee
  • Betaalde diensten vereist: Nee
  • Compatibel met: Niet van toepassing
  • Categorieën: Elektronica Telefonie & Accessoires Smartphones
  • Merk: Realme
  • Introductiejaar: 2022
  • Opslagcapaciteit: Extra groot (256GB en meer)
  • Schermgrootte: Gemiddeld (5.81 t/m 6.5 inch)

Voordelen

  • Originele coating.
  • Zeer goede hoofdcamera module.
  • De batterij gaat goed mee.
  • Echt snel opladen.

Nadelen

  • Geen waterdichtheidscertificaat.
  • Middelmatige ultra groothoek.
  • Niet ontworpen voor langdurig video gamen.

Conclusie

De Realme 9 Pro+ is een smartphone uit het middensegment die geen gebrek heeft aan troeven. Naast het prachtige Amoled-scherm en de degelijke batterijlevensduur beschikt hij over een hoogwaardige groothoekmodule. Dit is een interessant voordeel voor wie op zoek is naar een goede foto-ervaring tegen een betaalbare prijs. We hadden graag een krachtigere chip gezien om het geheel aan te drijven, maar dit model doet enkele slimme concessies om op te vallen in zijn segment.