Tamp als een Champ: de beste espresso-tampers voor de koffie-geek

Veel nieuwkomers denken dat een koffie-sabotage incidenteel is; een nice-to-have in plaats van een must-have.

En hoewel het waar is dat je waarschijnlijk beter moet letten op je molen, de gebraden datum van je bonen en de waterhardheid, is een tamper geen grapje als het doel is om de best mogelijke espresso te zetten.

Bij koffie en vooral espresso zit de duivel echt in de details. Dit betekent dat het heel belangrijk is om de basis goed te krijgen.

Lees verder, als je wilt weten waar je tegenwoordig op moet letten bij een geweldige sabotage.

Topkeuze: Beste waarde

53mm Koffie Distributeur &...

Dit is een moderne sabotage. Het combineert een leveler en een duw-tamp in dezelfde eenheid. Het is een andere manier van doen, maar veel thuisbarista’s en professionals zijn de afgelopen jaren fans geworden van de nieuwe aanpak van tamping.

Dit is het 53 mm model, maar er is ook een 58 mm versie.

De 7 beste espresso tampers – IMHO

1: MATOW Koffie leveler met dubbele kop

53mm Koffie Distributeur &...

Deze tool combineert nieuwe tamping-ideeën in een enkele eenheid die uw espressoworkflow een stuk consistenter zal maken.

Ten eerste heb je de instelbare leveler / distributietool die je helpt het gelijkmatige oppervlak te creëren. Vervolgens heb je de push tamper, waarbij je gewoon snel met je handpalm naar beneden drukt om ervoor te zorgen dat de grond volledig is samengedrukt.

Deze twee moties zijn een stuk gemakkelijker goed te krijgen dan traditioneel aanstampen, dus om die reden is het de afgelopen jaren erg populair geworden.

Deze versie is 53 mm, wat betekent dat het past bij de typische Breville espressomachines. Er is ook een grotere 58 mm-versie voor professionele machines.

Meer beoordelingen bekijken

2: Normcore gekalibreerd

Espresso Koffie Tamper 58.3mm...

Deze manipulatie heeft veel dingen voor elkaar gekregen. Eigenlijk heeft het 3 coole functies in één.

Het is een precisie tamper, wat betekent dat het een paar milimeters groter is, dan een gewone 58 mm tamper. Op deze manier zal het de puck helemaal tot aan de randen comprimeren, wat in theorie side-channeling zou moeten minimaliseren.

Het heeft ook een auto-level schijf en wordt geleverd met 3 verschillende gekalibreerde veren, zodat u elke keer een gelijkmatige tamp kunt krijgen met de juiste hoeveelheid druk.

Ik heb deze tamper thuis. Het is zeer goed gemaakt en een koopje voor het geld.

Het wordt ook geleverd met een koele draagtas en twee extra veren met een andere gekalibreerde druk.

Normcore heeft verschillende maten, dus zorg ervoor dat je de juiste voor je portafilter krijgt!

Meer beoordelingen bekijken

3: Apexstone Koffie distributeur / Leveler too 58mm

Apexstone 58mm Koffie...

En nu voor iets totaal unieks!

De meeste tampers volgen een vergelijkbare vorm, of ze nu gekalibreerd zijn of niet. Je hebt de basis en het handvat bevestigd via een steel. In het verleden waren de meeste variaties meestal van het materiële front, in plaats van de aanpak helemaal te veranderen.

Daar is de laatste jaren verandering in gekomen, waar zogenaamde levelers een rage zijn geworden onder de barista-elite.

In plaats van het koffiedik naar beneden te drukken, draait deze espressotool rond op het portafilter en masseert geleidelijk al het gemalen op zijn plaats.

Sommige barista’s gebruiken dit hulpmiddel voor het aanstampen, terwijl anderen zweren dat aanstampen niet nodig is bij het gebruik van een perfect gekalibreerde leveler.

Je kunt versies die veel duurder zijn dan deze van Apexstone, maar ze doen in principe hetzelfde, dus waarom zou je te veel betalen? Deze versie is verkrijgbaar in zowel 58 mm als 53 mm uitvoeringen.

Meer beoordelingen bekijken

4: Dubbelzijdige Espresso Tamper van HIC

Fino Dubbelzijdige Espresso...

Als u niet zeker weet welke maat tamper zal doen, wilt u misschien dit model onderzoeken. Het is dubbelzijdig. Het ene platte uiteinde meet 50 millimeter en het andere is iets groter met 55 millimeter. Het is gemaakt van zwaar aluminium, wat betekent dat het minder kost dan sommige modellen, maar dat heeft geen invloed op het nut of de veiligheid. Aluminium is bestand tegen de corrosieve zuren in koffie, waardoor metaalgecoate of goedkoop gemaakte tampers na verloop van tijd kunnen schilferen.

Het is gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden voor dagelijks gebruik. Er is misschien geen franje, maar er is ook geen gedoe.

Meer beoordelingen bekijken

5: Blauwe slak 51-millimeter pers

BlueSnail vlekkens Staal...

Met een met staal beklede ijzeren behuizing is deze tamper ook een no-nonsense model. Hoewel het niet is gekalibreerd, bieden het aanzienlijke gewicht en de vlakke basis een perfect gelijkmatig oppervlak voor elke opname. Degenen die dit model hebben gekocht, lijken ongelooflijk blij met beide specifieke aspecten.

Zoals gezegd meet de tamping disc 51 millimeter en weegt de pers een indrukwekkende 20,1 ounces (570 gram). Onderhoud is ook zo ongecompliceerd als deze zeer betaalbare pers – door hem na elk gebruik gewoon af te vegen met een vochtige doek, blijft hij jarenlang helder en glanzend.

Meer beoordelingen bekijken

6: Omigogo’s roestvrijstalen 51 millimeter sabotage met houten handvat

Omgogo Roestvrij Staal Koffie...

Laat het nooit gezegd worden dat de instrumenten van consistentie en uitmuntendheid ook onopgesmukt of saai moeten zijn. Deze tamper van Omigogo biedt een beetje van beide scholen van gevoeligheid.

De tamperkop meet 51 millimeter en is gemaakt van roestvrij staal. Het biedt de wereld een aangenaam, no-nonsense gezicht voor consistente foto’s elke keer. In dezelfde slag is het handvat gemaakt van warm palissander, afgerond en glad voor een comfortabele pasvorm in elke hand.

Meer beoordelingen bekijken

7: 58 millimeter massief roestvrij staal van Motalius

Motalius 58mm Espresso Tamper...

Mooi genoeg om als presse-papier te dienen, maar het ontwerp is allemaal zakelijk, volgens veel van de lovende recensies die deze pers ontvangt. Gemaakt van een massief stuk roestvrij staal, kan het iets duurder zijn. Het is echter ook roestbestendig en gemakkelijk te onderhouden, met een aangenaam gewicht. De aanstambasis is ook wat groter, dus het is essentieel om de diameter van je portafilter te meten voordat je het uitprobeert.

Meer beoordelingen bekijken

Afbeelding van @Nick Webb

Het doel van aanstampen

Het doel van aanstampen is eenvoudig: het gaat allemaal om het vermijden van kleine luchtzakjes in de mand.

Wanneer uw espressomachine zijn gloeiend hete zondvloed in een portafilter van onjuist aangestampte gronden aflevert, vraagt u om problemen. En een minder dan heerlijk shot.

Een ongelijk en slordig aangestampt filter zal minder dichte gebieden hebben. Wat veel niet-professionele barista’s zich niet realiseren, is dat dit een fenomeen creëert dat bekend staat als Channeling.

Als het water in het filter wordt vrijgegeven, zal het de weg van de minste weerstand, want dat is wat water doet.

Een goed aangestampte puck, wat we de gecomprimeerde koffie in het portafilter noemen, zal een ongedifferentieerde voorkant aan het water presenteren en je shot heeft betere kansen om espressoperfectie te bereiken.

Een verkeerd voorbereide puck biedt daarentegen veel opties voor dat water om gemakkelijk rond de koffie te gaan, en je schot zal niet goed worden geëxtraheerd.

Tamp als een kampioen.

Overdrijf het niet!

Sommige mensen laten zich te veel meeslepen als het gaat om aanstampen. De waarheid is dat het een noodzakelijke stap is, maar je krijgt geen ‘bonus’-punten voor het extra hard aanstampen. Je hebt gewoon genoeg druk nodig om de lucht van de mand naar buiten te duwen. Zodra dat is bereikt, is je werk voorbij.

Het is veel beter om consistent te zijn en elke keer op dezelfde manier te stampen, in plaats van het te zien als een soort biceps powerlifting-oefening.

Maak je geen zorgen als er een paar klontjes koffie aan de binnenkant van de mand zitten. Als je ze los probeert te slaan en opnieuw te stampen, loop je het risico luchtzakken te creëren aan de rand van de puck.

Het gebeurt eigenlijk vrij vaak dat mensen Verwondingen van het hebben van een slechte techniek of te hard duwen. Dit is de manier waarop u het op de juiste manier doet:

  • Houd de tamper vast zoals je een zaklamp zou vasthouden met de duim naar de vloer gericht
  • Wanneer u naar beneden duwt, wilt u uw elleboog direct boven het portafilter hebben – nu lijkt de beweging meer op het gebruik van een schroevendraaier
  • Houd de pols recht en duw in een gecontroleerde beweging

58 mm tamper of kleiner?

Een belangrijk kenmerk om op te letten is dat je tamper past bij je portafilter – te klein en je krijgt geen goede, gelijkmatige tamp. Te groot en de tamper zal helemaal niets bereiken.

  • De meeste “pro-sumer” machines (aka de duurdere) komen met de traditioneel 58 mm portafilter.
  • Wees voorzichtig, want je kunt ook manden tegenkomen die 58,5 mm zijn, die profiteren van een iets grotere 58,4 mm tamper.
  • Sommige merken zoals Lelit en Ascaso hebben ook portafilter dat 57 mm werkt. Manden.
  • Kleinere maten zoals 53 mm en 51 mm zijn ook HEEL gebruikelijk, vooral met goedkopere modellen van bedrijven zoals Breville en Delonghi.

Kenmerken van een geweldige koffie-tamper

De tampers die bij veel espressomachines horen, zijn op zijn best twijfelachtig. Als u alleen een mand onder druk gaat gebruiken, is dat misschien geen probleem. Maar als je legitieme espresso wilt maken, heb je een betere tamper nodig voor meer precisie en herhaalbaarheid. Hier zijn een paar variabelen om te onthouden:

  1. Materiaal: De meeste hiervan zijn gemaakt van metaal, dat zwaarder is en wat meer hulp biedt op de drukafdeling. Voor professionele barista’s is een lichtere sabotage echter misschien beter.
  2. Vorm: tampers die apart worden gekocht, zijn er in twee smaken: plat en convex. De flat is natuurlijk precies dat. Convex verwijst naar een aanstamoppervlak dat enigszins uitpuilt. Dit kan kanalisatie helpen voorkomen door de grond aan de randen van het filter enigszins omhoog te duwen. Het is echter niet essentieel.
  3. Is de tamper gekalibreerd? Sommige wel en andere niet. Wat deze term inhoudt, is dat er een kleine opening is tussen het handvat en de kop van een sabotage. De juiste hoeveelheid druk dicht de opening. Dit is superhandig voor nieuwe barista’s omdat het precies de juiste aanraking aangeeft met het portafilter en de sabotage.
  4. Leveler/distributeur: Een nieuwe categorie aanstamgereedschappen heeft de afgelopen jaren veel aan populariteit gewonnen. Sommige mensen gebruiken de zogenaamde leveler voor het aanstampen, terwijl anderen denken dat het niet nodig is om te stampen bij het gebruik van deze tool.
  5. Duwen? In de afgelopen jaren zijn push tampers waarbij je met je handpalm drukt populair geworden. In plaats van een handvat vast te pakken en naar beneden te drukken, vinden sommige mensen het gemakkelijker om gewoon op een gelijkmatig oppervlak naar beneden te duwen.