Wat is een koffiekers? En hoe smaakt het?

De algemene opvatting van koffie in de algemene bevolking is die van een donkere, bittere en cafeïnehoudende drank afgeleid van bruinachtige bonen. Hoe donkerder, hoe beter.

Wanneer je echter vanuit een puur biologisch oogpunt naar koffie kijkt, wordt dit beeld een stuk genuanceerder. Koffiebonen zijn geen bonen. In plaats daarvan zijn het zaden van de koffiekers.

De koffieplant is een fruitboom. De vruchten lijken qua uiterlijk op bessen. Ze beginnen groen en naarmate ze rijpen, worden ze roder.

Na het plukken worden de schil en pulp verwijderd en wat overblijft zijn de zaden.

De zaden worden uiteindelijk gebrand en ze staan dan bekend als ‘koffiebonen’.

Nu denk je misschien: “Hé, als de koffiekers een vrucht is, waarom drink ik dan al mijn hele leven deze vervelende zwarte drank?

Als dat je redenering is, maak je dan geen zorgen. Er zijn een aantal uitstekende redenen, waar we zo meteen op terugkomen.

(je kunt ook de onderstaande video bekijken als je wilt weten hoe een koffiekers smaakt)

kun je koffiebessen eten?

Als moderne consumenten zijn we gewend dat fruit zoet en lekker is. Het fruit dat we in de supermarkt vinden, is immers zo.

Maar zo werkt de natuur niet. Niet alle vruchten zijn ideaal voor smoothies en fruitsalades. We realiseren ons dit echter niet omdat 99,9% van de vruchten die we in ons dagelijks leven tegenkomen, zijn geselecteerd, gehybridiseerd en verfijnd om perfecte snacks te worden.

Het is een beetje een kanttekening, maar de banaan zoals we die kennen is slechts 7000-10.000 jaar oud. De wilde banaan heeft zoveel zaden dat onze grotbewonende voorouders ze waarschijnlijk gewoon hebben genegeerd.

liberica bonen in perkament
koffiezaden links en pulp/schil rechts.

De reden dat de koffiekers nog nooit zo populair is geworden als aardbeien of gewone kersen is vergelijkbaar: het heeft gewoon geen zin om ze qua voedingswaarde te eten.

Wanneer je in een koffiekers bijt, zul je je realiseren dat het meestal huid en zaden (ook bekend als sperziebonen). De schil is ruw en de pulp kleeft aan de zaden; een beetje zoals een perziksteen een aantal slijmerige delen heeft die niet loskomen.

De smaak van een rijpe koffiekers is nogal mooi. Ik ga niet zeggen dat het beter is dan bijvoorbeeld een rijpe mango, maar het is een aangename smaak. Het is zoet en fris tegelijk. Stel je een watermeloen voor gemengd met een abrikoos.

Het grootste probleem is dat er geen vruchtvlees is om van te spreken. Maar als je me vraagt of koffiebessen eetbaar zijn, zou ik zeggen ja, er is geen probleem om ze te eten. Sommige dieren wel.

De oude legende van hoe koffie werd ontdekt, is dat de Ethiopische herder Kaldi merkte dat zijn geiten plotseling veel energie hadden na het eten van koffiebessen. Je hebt waarschijnlijk ook gehoord van de beruchte kopi luwak, koffiebessen gegeten en gepoept door de Aziatische palm civet.

Maar nu raken we op een zijspoor. Laten we teruggaan naar het punt.

Cafeïne is koning

De menselijke romantiek met de koffieplant begon, niet vanwege de smaak van de vrucht, maar vanwege de Stimuleren Effecten. Het is ironisch omdat cafeïne het verdedigingsmechanisme van de koffieplant is tegen ongedierte.

Wanneer je de koffiezaden depulpt, zijn ze nog steeds extreem dicht. Als je groene koffiebonen probeert te malen, zal je molen ernstige problemen hebben. Wanneer je echter koffie brandt, worden de bonen broos. Plotseling worden ze gemakkelijk te malen en te brouwen.

Koffie branden is een belangrijke factor die bijdraagt aan de smaak. De eerste koffiebranders in de geschiedenis zagen het echter waarschijnlijk gewoon als een noodzaak om een stimulerende cafeïnedrank te zetten.

Wanneer je een heerlijk kopje specialty coffee krijgt, heeft de smaak veel te maken met de agrarische omstandigheden van de plant. In alle eerlijkheid, de smaak van de drank en de koffievrucht zal echter niet zoveel gemeen hebben.

Je kunt het vergelijken met een biefstuk en een stuk rauw rundvlees. De smaken zullen heel anders zijn.

Cascara is als het drinken van de koffievrucht

liberica koffiebonen
Liberica is gigantisch

Als je echter nieuwsgierig bent naar het ervaren van de smaak van de koffiekers en je niet in staat bent om een koffieboerderij te bezoeken, moet je cascara-thee proberen.

Cascara is een bijproduct gemaakt van koffiehuid. Het is al lang populair bij koffieboeren in Latijns-Amerika. Nadat de kersen zijn ontpulverd, wordt de koffieschil zorgvuldig gedroogd. Soms het product staat ook bekend als koffiekersenthee, omdat het meer op thee lijkt dan op koffie.

Het is zoet en verfrissend, maar het heeft nog steeds een unieke koffiekersensmaak. Het heeft ook cafeïne op hetzelfde niveau als zwarte thee. (Bron)

Als het van een uitstekende en betrouwbare producent is, kun je het zelfs eten; een beetje zoals rozijnen of gedroogde veenbessen.

Sommige mensen speculeren dat het gezond is en vol antioxidanten zit, terwijl andere mensen beweren dat schimmel en mycotoxinen er snel op kunnen groeien. De jury is nog niet uit op dit debat. Het is echter vermeldenswaard dat de Europese Unie de verkoop van cascara heeft verboden totdat verdere studies zijn uitgevoerd.

Mijn onderbuikgevoel is dat cascara relatief veilig is om te consumeren, zolang je het maar bij een gerenommeerde leverancier koopt en het ruikt goed. Als je het maar een paar keer drinkt om het uit te proberen, denk ik niet dat het risico significant is.

Maar als je je zorgen maakt over beschimmelde cascara, boek dan een ticket en bezoek een koffieboerderij en proef een echte, verse kers! Zorg ervoor dat het ook een biologische boerderij is.

Als je een echte koffieliefhebber bent, is dat een van de meest memorabele punten in je koffiereis, en misschien wel het hele leven!

Als je meer wilt weten, kun je hier lezen over mijn onvergetelijke koffiereis op Sumatra.

En als je helemaal opnieuw wilt beginnen, is hier een artikel over hoe koffie wordt gemaakt.

FAQ

Kun je rauwe koffiebessen eten?

Ja, je kunt rauwe koffiebessen eten, omdat ze in wezen een vrucht zijn. Ik zou echter niet adviseren om te veel te eten.

Kun je koffiedik eten voor cafeïne?

Ja, je kunt koffiedik eten en het stimulerende effect van cafeïne krijgen. Sterker nog, ik heb dit zelf een paar keer gedaan toen ik wanhopig was. Het daadwerkelijk eten van de koffie is efficiënter dan het zetten ervan. Koffie smaakt echter een stuk beter in vloeibare vorm.

Kun je kauwen op koffiebonen?

Ja, je kunt op de bonen kauwen, maar wees voorzichtig. Als de koffiebonen licht gebrand zijn, kunnen ze vrij dicht zijn, en als ze ongebrand zijn, zullen ze superhard zijn en kun je jezelf pijn doen.

Aan de andere kant zijn donkere bonen broos en gemakkelijk te kauwen.

Is koffie een groente of een vrucht?

Koffie is zoet, dus we beschouwen het als een vrucht. Het wordt een koffiekers genoemd omdat het een beetje op een kers lijkt als het rijp is. Wanneer de twee zaden in de kers echter worden gebrand, worden ze een bonen genoemd, dus daarom denken sommige mensen misschien dat koffie een groente is. De term ‘boon’ is eigenlijk nogal misleidend.