Withings Slaap Analyzer review


In één oogopslag

Beoordeling van de expert

Pros

  • Onopvallend ontwerp
  • Uitgebreide tracking
  • Gemakkelijk te gebruiken

Nadelen

  • Dure
  • Volgt slechts één persoon

Ons oordeel

Als u slaapapneu of snurken wilt bijhouden, of gewoon geen horloge in bed kunt dragen, is de Withings Sleep Analyzer een serieuze stap vooruit ten opzichte van andere fitnesstrackers.

De meeste smartwatches en activity trackers zullen je slaap ook meten – zelfs de Apple Watch, de laatste grote holdout, zal binnenkort ondersteuning toevoegen in watchOS 7 – maar voor degenen die echt toegewijd zijn om in te dommelen, kan een speciale slaaptracker een waardevolle investering zijn.

Naast meer geavanceerde en betrouwbare slaaptracking, bespaart een speciale tracker zoals de Withings Sleep Analyzer u van het dragen van iets ongemakkelijks terwijl u slaapt, vermijdt u het risico van een batterij die halverwege de slaap leegraakt, en kunt u het risico van gezondheidsaandoeningen zoals slaapapneu beoordelen.

Maar is dat alles voldoende om een hoop geld te rechtvaardigen voor een stuk technologie dat je niet eens gebruikt als je wakker bent?

Ontwerp en bouw

De Withings Sleep Analyzer ziet eruit als een eenvoudige grijze mat. Je schuift hem horizontaal onder je matras, zodat hij loodrecht op je lichaam ligt, onder het midden van je borstkas – of zo dicht als je kunt komen.

Withings Slaap Analyzer review

Het is precies de juiste maat om onder één persoon te passen, maar je hebt een tweede nodig als je een bed deelt met een partner die ook zijn slaap wil bijhouden. Withings zegt dat een tweede persoon in bed geen invloed zou moeten hebben op het volgen van de slaap, maar als iemand die dit getest heeft tijdens een lange-afstands relatie ben ik bang dat ik dit onmogelijk kan bevestigen.

Het ontwerp is uiterst smaakvol, bekleed met een eenvoudige grijze stoffen afwerking die zowel modern als comfortabel oogt. Dat is ook grotendeels irrelevant, want als dit eenmaal onder de matras is weggestopt, is het enige wat je ziet het netsnoer – lang genoeg om zo ver uit te rekken als je nodig hebt om een stroombron te bereiken.

Aangezien het hele ding onder de matras zit, heeft het ook geen enkele invloed op het comfort – wat een opluchting kan zijn voor iedereen die moeite heeft met slapen met een pols tracker aan. Omdat hij op het lichtnet wordt aangesloten, hoef je je ook geen zorgen te maken over de batterij of het opladen voor je naar bed gaat – als de stroom uitvalt, kun je er vrij zeker van zijn dat hij de hele nacht blijft werken.

Withings Slaap Analyzer review

Er is een eerste instellingsprocedure waarbij de tracker moet worden gekalibreerd en die ongeveer 15 minuten duurt, dus probeer dit niet de eerste keer vlak voor het slapen gaan in te stellen. Als dat eenmaal achter de rug is, is het gebruik vrij pijnloos: je gaat slapen, en je wordt ’s morgens wakker met de resultaten. Dat is het wel zo’n beetje.

Volgen en prestaties

De Slaap Analyzer houdt een paar dingen tegelijk bij. Zoals de meeste
houdt het je bewegingen bij om te bepalen wanneer je slaapt of wakker bent en hoe diep je op een bepaald moment slaapt.

Het gebruikt deze en andere gegevens om een slaapscore van 100 te genereren, met subcategorieën voor de duur, diepte, aantal onderbrekingen, hoe lang het duurt om in slaap te vallen of wakker te worden, en de regelmaat van je slaapcyclus – d.w.z. of je gewoonlijk elke nacht op hetzelfde tijdstip gaat slapen.

Withings Slaap Analyzer review

Naast deze kerngegevens is de Sleep Analyzer in staat om je hartslag te volgen – yup, zelfs van onder je matras – om je je slaaphartslag te vertellen. Je kunt dit gedurende de nacht zien – en pieken zien voor slechte dromen, bijvoorbeeld – en Withings zegt dat dit een goede indicator is van je algehele cardiovasculaire gezondheid.

Een apart deel van het rapport kijkt uit naar slaapapneu – momenten waarop uw ademhaling pauzeert of onregelmatig wordt tijdens de slaap. Een beetje apneu kan OK zijn, veel apneu kan een probleem zijn, en de app vertelt je hoe vaak je apneu episodes zijn, raadt je aan een dokter te bezoeken als ze ernstig genoeg worden, en zal helpen een PDF-rapport over je slaap te genereren dat je dan aan medische professionals kunt geven.

Er is nog een laatste tracker die net zo belangrijk is voor jouw slaap als voor die van je partner: snurken. Een microfoon (die je desgewenst in de app kunt uitschakelen) luistert mee en laat je weten hoe hard en hoe vaak je snurkt, zodat je ’s ochtends een tijdlijn hebt. En dames, ik ben er trots op te kunnen melden dat ofwel mijn review sample kapot is, ofwel ik helemaal niet snurk.

Withings Sleep Analyzer review

De tracker wacht tot hij denkt dat je ’s ochtends wakker bent geworden voordat hij zijn Wi-Fi-verbinding activeert en de gegevens uploadt naar het netwerk van Withings, en dus op zijn beurt naar je app, zodat je elke ochtend kort nadat je wakker bent geworden een melding krijgt met de score van de afgelopen nacht. Belangrijk is dat het automatisch synchroniseert, dus zelfs als je een tijdje vergeet de app te controleren, verlies je geen gegevens, ervan uitgaande dat de tracker verbonden is gebleven met de Wi-Fi.

Het is moeilijk om te beoordelen hoe nauwkeurig de tracking is – ik moet de app natuurlijk vooral op zijn woord geloven. Ik kan zeggen dat het soms ten onrechte de slaaptijd registreerde terwijl ik eigenlijk in bed lag te lezen of iets dergelijks, dus het is eerlijk om te zeggen dat het niet foutloos is – hoewel ik geen reden heb om te geloven dat het iets anders dan nauwkeurig is voor het grootste deel.

Al deze gegevens zijn toegankelijk via de Withings Health Mate app – dezelfde die u gebruikt als u een
Withings horloge of
slimme weegschaal, dus uw gegevens zullen ook mooi integreren. Uw gegevens zijn overzichtelijk en eenvoudig, met elke score met kleurcodering, zodat u in één oogopslag kunt zien wat goed en slecht is

Je kunt je gezondheidsgegevens delen met Apple Health, Google Fit en een groot aantal andere gezondheids- en fitness-apps. Liefhebbers van slimme huizen zullen ook de IFTTT-integratie op prijs stellen, wat betekent dat je, als je het weet, kunt instellen dat je slimme lampen dimmen als je in bed stapt, of dat je waterkoker kookt als je wakker wordt.

Prijs en beschikbaarheid

De Slaap Analyzer kost £119.95/$99.95, en u kunt hem kopen
rechtstreeks bij Withings of bij
Amazon.

Dat is een vergelijkbare prijs als veel polsgebaseerde fitnesstrackers die ook slaapregistratie bieden, en goedkoper dan het dichtstbijzijnde equivalent dat we hebben getest, de
Beautyrest Sleeptracker. De optie van Withings biedt ook meer geavanceerde tracking, hoewel de Beautyrest het voordeel heeft van het volgen van twee personen met een enkele tracker.

Verdict

De Withings Sleep Analyzer zal waarschijnlijk twee groepen aanspreken: degenen die op zoek zijn naar een speciaal apparaat om hun slaapapneu of snurken te monitoren; of degenen die regelmatig hun slaap willen bijhouden, maar niet het gedoe van slapen met een smartwatch willen.

Als je tot een van beide groepen behoort, is de Withings zo’n solide, betrouwbaar en goed gemaakt apparaatje dat het moeilijk is om het niet aan te bevelen – hoewel iedereen die alleen een basisslaapmonitor nodig heeft en geen bezwaar heeft tegen wearables, de voordelen beperkt zal vinden en de prijs moeilijk te rechtvaardigen.

Recent Content