Er zijn verschillende soorten barbecues: houtskool-, gas- en elektrische grills, en ook rookovens, die in de VS veel populairder zijn.
Barbecues op houtskool
Een houtskoolbarbecue is de traditionele favoriet in de achtertuin, en de klassieke stijl van zijn soort is de ketel. Het bekendste merk is Weber en u kunt de originele houtskoolbarbecue in ketelstijl van het bedrijf kopen voor ongeveer £150-£200, afhankelijk van de diameter van het rooster.
De
Weber One Touch E4710 met een 47cm grill is verkrijgbaar bij John Lewis voor £152.
U kunt ook kleinere, draagbare houtskoolbarbecues kopen voor kamperen en picknicks.
Om het meeste uit een houtskoolgrill te halen, koop je er een met een deksel – en gebruik je het. Snelkookproducten zoals dunne hamburgers, garnalen en groenten kunnen worden gegrild met het deksel eraf, maar steaks, braadstukken en hele kippen moeten onder het deksel worden gekookt. Sommige barbecuekoks raden aan om alleen te koken met het deksel erop, omdat dit de rokerige smaak in het voedsel verhoogt en voor een meer gelijkmatige garing zorgt.
Een houtskoolbarbecue maakt ook direct en indirect koken mogelijk. Direct koken is wanneer voedsel rechtstreeks boven een vlam wordt gegrild. Bij indirect koken wordt de houtskool naar de zijkanten gestapeld, en wordt het voedsel in het midden van de grill geplaatst, zodat het niet direct boven de vlam is, maar in de ontstane hitte gaart.
Houtskoolgrill pro’s
Een houtskoolgrill is barbecuen. De rokerige smaak is waar het bij buiten koken om gaat.
Houtskoolgrills zijn meestal ook goedkoper dan gas, hoewel houtskool als brandstof na verloop van tijd duurder zal blijken dan gas. Houtskool is ook gemakkelijker verkrijgbaar dan gasflessen, dus je hoeft niet zo voorzichtig te zijn met het aanhouden van een voorraad.
Nadelen
Het duurt langer om houtskool op te warmen. U moet iets meer organiseren dan wanneer u een gasgrill gebruikt. Gun uzelf 30 minuten om de kolen op te warmen en klaar te maken om te koken.
Om het starten van een houtskoolgrill te vergemakkelijken, kunt u voor ongeveer £20 een houtskoolschoorsteenstarter aanschaffen en nooit meer in de verleiding komen om aanstekervloeistof te gebruiken voor een jumpstart. (Deze
is afgeprijsd van £19.99 naar £11.50 op Amazon in het VK). Alles wat je nodig hebt is wat verfrommelde krant of een paar aanmaakblokjes en het zal je houtskool in 10-15 minuten opwarmen.
Houtskoolgrills zijn ook lastig schoon te maken, hoewel er ook makkelijk schoon te maken versies zijn. (De Weber One Touch hierboven is een gemakkelijk schoon te maken barbecue).
Afhankelijk van waar je woont, kan het ook zijn dat je geen houtskoolgrill in je tuin kunt gebruiken, omdat je buren last kunnen hebben van de rook.
Ten slotte creëert grillen op houtskool chemicaliën waaronder heterocyclische aminen (HCA’s) en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), die je DNA kunnen beschadigen en tot kanker kunnen leiden. Er is een reden waarom barbecuen een speciale gebeurtenis is. Andere vormen van koken zijn veel gezonder en milieuvriendelijker.
Gas barbecues
Gasbarbecues groeien in populariteit naarmate meer mensen investeren in buitenkeukens. Hoewel je kleinere, draagbare gasgrills kunt krijgen die geschikt zijn voor op de camping, zijn de meeste gasgrills groot. Ze zijn steviger dan een gemiddelde houtskoolgrill, met een aantal afzonderlijk regelbare branders.
Deluxe units kunnen ook beschikken over prep counters, planken, verwarmde platen, gereedschap haken en een opslagruimte voor accessoires. Sommige kunnen worden uitgerust met andere extra’s, zoals een pizzasteen. Ze kunnen vanaf 75 pond tot 500 pond en meer kosten.
Gasgrills werken op propaan- of patiogasflessen, maar kunnen ook op de gasleiding worden aangesloten.
Voordelen van gasbarbecues
Barbecueën op gas is schoner, sneller, gezonder en milieuvriendelijker dan grillen op houtskool.
Het is eenvoudig om de warmte op een gasgrill te regelen en individuele branders kunnen op verschillende temperaturen worden ingesteld om ervoor te zorgen dat alle voedingsmiddelen echt goed gaar worden.
Gasbarbecues zijn ook gemakkelijker schoon te maken.
Ze hebben ook esthetiek aan hun kant. Als je hebt geïnvesteerd in een terras en buitenmeubilair en je wilt je tuin een chique uitstraling geven, dan zien gasbarbecues er goed uit. En als de wind draait, zal je je gasten niet in een wolk van houtskoolrook hullen.
Cons
Barbecuefanaten zullen zeggen dat grillen op gas gewoon geen barbecuen is. En het is waar dat als je een ervaren kok bent, je een aantal ongelooflijke smaken uit een houtskoolgrill kunt halen.
Maar voor veel mensen zal het verschil in smaak te verwaarlozen zijn, ofwel omdat ze gewoon voor basisburgers gaan, ofwel omdat ze bereid zijn wat moeite te steken in marinades, sauzen en rubs.
U kunt ook aromastaven kopen of
lavastenen kopen (deze kosten €12,87), die een beetje rook kunnen produceren en helpen om de rooksmaak van voedsel na te bootsen. Maar zorg er wel voor dat de producten compatibel zijn met uw barbecue voordat u ze koopt.
Gasflessen zijn niet zo gemakkelijk te krijgen als een zak houtskool. Als ze op zijn, kun je waarschijnlijk niet even naar de garage om een voorraad aan te leggen. Je buitengrill op het gasnet aansluiten is ook duur.
Elektrische grills
Een elektrische grill is niet echt een barbecue, omdat er geen open vlam is, en dat is toch waar het bij barbecueën om gaat.
Maar als je ergens woont zonder buitenruimte, of een gedeelde tuin, is het je misschien niet toegestaan om thuis te barbecueën. In dat geval kan een elektrische grill u helpen om iets van de magie van het buiten koken na te bootsen.
Voordelen van een elektrische grill
Als je niet op een andere manier buiten kunt grillen, is een elektrische grill een goede aankoop. Het is ook de gezondste vorm van buiten koken.
Nadelen
Je zult veel moeten vertrouwen op marinades en sauzen om de barbecuesmaak in je eten te krijgen.
Rokers
Een barbecuesmoker is in wezen een slowcooker voor buiten. Het gebruikt indirecte hitte, samen met rook, om grote stukken vlees te koken. Het koken kan 3 tot 16 uur duren.
Ze kunnen worden aangedreven met kolen, hout, pellets of gas. Ze zijn veel minder gebruikelijk in het VK dan in de VS en bijgevolg duurder, met prijzen vanaf £200.
Weber maakt de
Smokey Mountain Cooker, voor £309. Het is in wezen een langwerpige versie van de ketelvormige houtskoolbarbecue van het bedrijf.
Voor- en nadelen
Dit is een gespecialiseerd type barbecue en is niet echt een vervanging voor een typische achtertuingrill. Het is ideaal voor grote stukken vlees, dus je zou er varkenspoot, (een hele) gerookte kip of ham op kunnen barbecueën.
Hoewel je ook bijgerechten kunt roken (ik heb recepten gezien voor gerookte macaroni met kaas en maïskolf), is een rookoven niet het soort fornuis dat je zou gebruiken om een paar hamburgers en een paar worstjes te grillen. Maar als je een Viking banket wilt plannen, zal een rookoven precies zijn wat je nodig hebt.
Wil je meer lezen? Hier zijn wat suggesties:
Wat te overwegen bij het kopen van een koffiemolen
Waar koop je een baard stijltang?
Moet ik een friteuse kopen?
Hoe maak ik Dalgona koffie?
Inhoudsopgave