Recensie van Gabi Dripmaster A &B: De toekomst van Pour Over?

Sinds het schenken van koffie zo’n tien jaar geleden zijn renaissance beleefde, is het beeld van de barista met zijn zwanenhalsketel iconisch.

De ketel met de smalle tuit was een noodzaak. Het gaf ons koffiemensen een gevoel van precisie.

En toen zag het er verdomd hip uit…

In de afgelopen jaren zijn sommige zeer gerespecteerde koffie-geeks zich echter gaan afvragen of dit de meest nauwkeurige en herhaalbare manier is om koffie te zetten. Dit heeft geleid tot een aantal nieuwe, interessante producten.

In een commerciële setting hebben we zeer geavanceerde geautomatiseerde pour-over brouwers gezien die een barista probeerden na te bootsen: ‘Marco SP9‘ en de ‘Poursteady‘ denk ik.

Tegelijkertijd hebben we gerenommeerde coffeeshops van de derde golf de voorkeur gegeven aan traditionele batchbrouwers boven handdruppel.

De nieuwe denkrichting onder koffienerds is dat ongewenste agitatie minder smaakhelderheid en een ongewenst mondgevoel genereert. Niet zoals een slechte grinder dat zou doen.

In de thuisbrouwgemeenschap heeft het Melodrip-apparaat veel aandacht gekregen voor het brengen van herhaalbaarheid en gecontroleerde agitatie aan de massa.

De Gabi Dripmaster A en B van het relatief nieuwe Koreaanse bedrijf Glowbeans gingen een soortgelijke uitdaging aan.

Ik zal beide modellen in dit artikel bespreken, maar contra-intuïtief zal ik beginnen met de B-versie omdat er online een gebrek aan informatie over is.

Het is ook het product waar ik persoonlijk het meest enthousiast over ben.

Gabi Dripmaster B

Gabi Dripmaster B

Dit product verhoogt de smaakhelderheid en afdronk bij gebruik met een gietdruppel zoals de Hario V60 amd Kalita Wave. Het geeft je ook meer consistentie van brouwsel tot brouwsel

Wat is agitatie en waarom willen we het verminderen?

Maar voordat we aan de beoordeling beginnen, moeten we het een beetje hebben over agitatie. Dit concept is essentieel om te begrijpen voordat we het hebben over de individuele kenmerken van de twee Dripmasters

Nu, wees alsjeblieft even geduldig; we staan op het punt om geeky te worden.

Wanneer je overgiet, of je je er nu bewust van bent of niet, creëer je sommige agitatie in het brouwbed elke keer dat je giet.

Hoe meer afstand je hebt tussen je waterkoker en de druppelaar, en hoe breder de tuit van de ketel is, hoe meer agitatie er zal optreden. In een extreem scenario kan een enkele schenking het brouwbed net zo veel roeren als roeren met een lepel.

Het probleem met agitatie is dat het de neiging heeft om iets te veroorzaken dat hardcore koffie-geeks hebben genoemd ‘boetes migratie.’

  • Deze mooie descriptor betekent dat boetes weggaan van het brouwbed en zich als een soort extra laag aan het papieren filter vastklampen.
  • Wanneer dit gebeurt, zal een overstorting langzamer wegvloeien.
  • Soms zie je een sliblaag bovenop het brouwbed. Dit is meestal een gevolg van ongewenste agitatie of een maling van lage kwaliteit.

Het maakt niet uit hoe goed een grinder je hebt, er zullen enkele boetes zijn. De vuistregel is echter dat het beter is om een kleine hoeveelheid te hebben, omdat ze gemakkelijk te veel extraheren en bitterheid toevoegen aan de uiteindelijke beker.

De nieuwe denkrichting onder koffienerds is dat ongewenste agitatie minder smaakhelderheid en een ongewenst mondgevoel genereert. Niet zoals een slechte grinder dat zou doen.

Dus voor een relatief klein bedrag (in vergelijking met een high-end grinder), zou je een aantal opmerkelijke resultaten moeten kunnen krijgen met Gabi Dripmaster B; tenminste, als het de beloftes waarmaakt.

Gabi Master B Langzaam Brouwen...

Gabi Dripmaster B Recensie

De Gabi Dripmaster B ziet er intrigerend uit; een beetje zoals het liefdeskind van een Tupperware-apparaat en een douchekop. Het is gemaakt van Tritan-plastic dat hitte- en breukbestendig is, en natuurlijk BPA vrij.

Het belangrijkste idee van de Dripmaster B is dat je hem samen met alle (of in ieder geval de meeste) gietapparaten kunt gebruiken. Het past op een Hario V60, Kalita Wave en de meeste andere druppelkegels, behalve de grootste Melittas en Chemex-brouwers.

Er zijn twee concentrische waterreservoirs in het apparaat. De binnenkant houdt ongeveer 65 ml water vast en verspreidt het langzaam over je brouwbed in een minuut of zo. Het buitenste reservoir bevat ongeveer 45 ml en laat ze in 30 seconden doordruppelen.

Als je in de middelste ring blijft gieten, zal het water uiteindelijk overlopen en in t stromende buitenste cirkel. U kunt een van de reservoirs afzonderlijk of beide tegelijkertijd gebruiken. Het is aan jou.

Hoe ik de Gabi Dripmaster B gebruik

Zoals vermeld in de inleiding, hebben de twee verschillende Dripmasters twee doelen.

  • Consistentie
  • Vermindering van agitatie

Ik heb sommige mensen online zien klagen over de Dripmaster B, maar ik heb het gevoel dat ze de verkeerde verwachtingen hebben.

Het lijkt erop dat deze mensen de Dripmaster B zien als een soort snelkoppeling; als een luie barista’s die brouwers vervangen door zorgvuldig gieten. Dat is niet het echte doel.

In theorie zou je waarschijnlijk weg kunnen komen met het continu vullen van de reservoirs totdat het overeenkomt met je beoogde brouwverhouding, maar ik denk niet dat je geweldige resultaten zou krijgen.

Wat ik persoonlijk het beste vind werken, is om de Gabi Dripmaster B in specifieke stadia van mijn brouwen te gebruiken. Afhankelijk van de kegeldruppel waarmee ik hem combineer, kan ik het recept veranderen. Meestal giet ik echter slechts 50% -60% van de totale hoeveelheid water met behulp van het apparaat.

Hoe gebruik ik de Gabi Drip Master B

Hier is een manier waarop ik het heb gebruikt met Kalita Wave en Lili Coffee Dripper.

400 g water/25 g koffie

  • 75 g bloei met een zwanenhalsketel. Wacht 45 seconden.
  • Giet 125 g met een waterkoker. Roer een enkele keer door het bed met een theelepel.
  • Giet de resterende 200 gram water door het centrale reservoir en vermijd de buitenste ring.

Dit recept is relatief eenvoudig te repliceren en het creëert zeer consistente resultaten met een verbazingwekkende smaakhelderheid. Het vereist echter nog steeds de aandacht van een barista. Je kunt het recept zelf aanpassen, maar over het algemeen zou ik op een bepaald moment in de methode kiezen voor wat gecontroleerde agitatie.

U zult merken dat het gebruik van de Gabi B lijkt te verbeteren nasmaak en smaakhelderheid. De reden hiervoor is waarschijnlijk dat de boetes zich al vroeg in het brouwbed mogen nestelen en dat de laatste 50 procent van het water wordt toegevoegd in de vorm van kleine druppels die geen verstoringen veroorzaken.

Het klinkt misschien pseudowetenschappelijk en bijgelovig, maar ik heb de Dripmaster B in mijn brouwarsenaal geïntegreerd en dagelijks gebruikt.

Ik zou het elke koffie-nerd aanraden die zijn pour-overs naar een hoger niveau wil tillen.

Reizen Hack

Een extra gebruik voor de Gabi Dripmaster B is reizen. Onderweg is het niet het handigste om een gietketel mee te nemen, dus dit apparaat is heel logisch.

Voor meer draagbaarheid gebruik ik het samen met de opvouwbare Munieq Tetra Drip (grote versie), wat de perfecte maat is voor de Gabi. Mijn recept is een beetje anders dan normaal, en ik heb de neiging om beide reservoirs te gebruiken bij het brouwen op dit soort druppelaars.

Ik ga niet zeggen dat dit praktischer is dan een Aeropress of Clever Dripper voor op reis, maar als je de extra moeite om wat verdomd goede koffie te krijgen niet erg vindt, stel ik voor dat je het eens probeert.

Gabi Dripmaster Een recensie

De Dripmaster A is de bekendste van de twee apparaten, dus daarom heb ik hem voor het laatste gedeelte bewaard.

Vanuit het oogpunt van engineering en ontwerp zijn hier veel coole dingen aan de hand. De druppelaar bestaat uit een watertank, een dispersiescherm en een druppelaar met platte bodem, vergelijkbaar met een Kalita 155 Zoekertjes.

Alle dingen passen netjes in elkaar, dus het neemt niet veel ruimte in beslag. Het is gemakkelijk weer in elkaar te zetten en voelt stevig aan als het eenmaal is gemonteerd.

Het idee achter de ‘A’-versie is een stuk meer plug and play. Plaats een filter, laat je gemalen koffie vallen en giet vervolgens water in de tank. Door de wetten van de fysica op een geniale manier te gebruiken, zal het eerste water sneller vallen dan het volgende. Hierdoor ontstaat een soort bloeieffect.

Gabi Dripmaster A

Gabi Dripmaster A

Gabi Dripmaster A neemt het grootste deel van het handmatige werk weg bij het overgieten van koffie en biedt een uitstekende consistentie.

Tekortkomingen

De Dripmaster A is een geweldig idee en de uitvoering is ook geweldig. Ik hou er echter niet zo van als de “B” -versie. De reden is dat het een stuk beperkender aanvoelt. Natuurlijk kan ik er lekkere koffie mee zetten, maar het voelt wat omslachtiger dan ik zou willen.

De beste brouwsels met de “A” omvatten allemaal wat roeren van het hele apparaat of het optillen van het reservoir, om een theelepel in het brouwbed te krijgen voor wat handmatig roeren. Beide scenario’s voelen een beetje ongemakkelijk aan.

Dit bevestigt ook de theorie I mentiohierboven aangegeven; je moet ernaar streven om agitatie te beheersen en te verminderen, maar voor de beste resultaten moet je een beetje van handmatig roeren.

Daarnaast is het enige wat ik kan doen om het brouwsel aan te passen het aanpassen van de malingsgrootte of het creëren van wat handmatige agitatie.

Een ander nadeel van Dripmaster A is de grootte. Het brouwbed is vergelijkbaar met een Kalita 155, wat betekent dat het het beste is voor een dosis 14-18 gram van koffie. Net zo min als dat en je verlegt de grenzen. De capaciteit van de watertank is ook vrij laag met 150 ml. Natuurlijk kun je meer water toevoegen als het leegloopt, of de tank omzeilen en direct op het brouwbed voor een bloei gaan.

Een ding om op te letten is dat je een aantal vrij lange brouwtijden zult zien als je meer probeert te brouwen dan de beoogde enkele kop.

De papierfilters die bij het apparaat kwam was ook negatief. Ze zijn niet gebleekt en het maakt niet uit hoeveel je ze spoelt, ze geven een kartonnen smaak aan het brouwsel.

Tijdelijke oplossingen

Begrijp me niet verkeerd, het is mogelijk om een aantal heerlijke brouwsels van de Dripmaster A te krijgen, maar zo is het ook met veel andere methoden als je eenmaal de basis onder de knie hebt (goede bonen, zacht water, fatsoenlijke molen).

Ik vind dat de nadelen zwaarder wegen dan de voordelen. Ik hou van iets flexibelers.

Dat gezegd hebbende, ik vind het nog steeds een netjes product, en ik zie het worden gebruikt in een drukke café-omgeving of met een luie thuisbrouwer die een “set and forget” -oplossing leuk vindt.

Ik moet vermelden dat het tot op zekere hoogte mogelijk is om zowel de watertank als het dispersiescherm met andere druppelaars te gebruiken. Ik heb het gebruikt met een Kono 1-cup dripper en kreeg goede resultaten. Maar als dit de primaire use case voor u is, zou ik waarschijnlijk de “B” -versie krijgen.

Glowbeans Gabi Dripmaster A &B Conclusie

Dit is een spannende reeks producten en ze brengen allebei iets nieuws op tafel. Ik bewonder het idee en de visie van “A”, maar ik kan niet zeggen dat ik ervan hou. Ik weet echter zeker dat er een publiek voor is.

Gabi Dripmaster B, aan de andere kant, is een van mijn nieuwe favoriete producten. Als je nog geen Melodrip-apparaat hebt, dat behoorlijk op elkaar lijkt, en je bent verslaafd aan handmatig brouwen, dan zou ik doorgaan en meteen een van deze kopen.

Update: Hario maakt ook een soortgelijk product genaamd Hario Drip Assist – bekijk hier de recensie.