Het beste gietijzer kiezen

In de loop der jaren heb ik een heleboel verschillende gietdruppels geprobeerd.

Sommigen van hen hebben zelfs iets unieks te bieden, terwijl velen gewoon “anders om anders te zijn.”

Rond 2011, toen handdruppel echt populair begon te worden, was het aanbod vrij beperkt; iedereen gebruikte min of meer de Hario V60.

Tegenwoordig heb je veel meer opties als je op zoek bent naar een handmatig druppelkoffiezetapparaat.

Hier is mijn gids voor de beste modellen op de markt.

Topkeuze: Beste waarde

Hario V60 Keramische Koffie...

Mijn keuze voor de beste koffiedruppel is de Hario V60 Ceramic Coffee Dripper. Het is een moderne koffieklassieker en een favoriet onder barista’s over de hele wereld.

Met deze koffiedruppel heb je volledige controle over hoe je koffie uitpakt. Je kunt een sterke, volle kop koffie of een meer zure koffie maken, afhankelijk van je brouwstijl en recept.

De beste pour-over koffiezetapparaten van 2021 (handmatige percolatie)

1: Kalita Wave, Keramische platte bodem

Kalita Wave serie 185 Lotto...

De Kalita Wave was het eerste model dat de dominantie van de Hario V60 uitdaagde.

De Wave is vernoemd naar de speciale vorm van het filter. Het idee is dat het filter het brouwbed van de kegel beschermt en zo een stabielere brouwtemperatuur creëert, evenals een gelijkmatig geëxtraheerd brouwbed.

In vergelijking met zijn rivaal wordt de Wave vaak geprezen omdat hij beginnersvriendelijker is. De drie kleine gaatjes in de bodem maken het vergevingsgezinder als het gaat om techniek – althans dat is het idee.

Persoonlijk denk ik dat het eigenlijk moeilijker te gebruiken is dan de Hario V60. De Wave is beter geschikt voor gevorderde home barista’s, als je het mij vraagt.

De roestvrijstalen versie is de meest voorkomende, maar Ik raad het niet aan het omdat het filter de neiging heeft om verstopt te raken en daardoor de druppelsnelheid te vertragen. Lees hier meer over dat probleem. Vooral de grotere roestvrijstalen versie met de naam ‘185’ lijdt aan dit probleem.

In plaats daarvan zou ik kiezen voor de keramische versie die een veel consistenter debiet heeft. Het glazen model zet ook geweldige koffie, maar het is erg fragiel. Als je gewoon een beetje onhandig bent – zoals de meesten van ons in een cafeïne-beroofde vroege ochtendtoestand – ga dan voor de keramische.

  • Prachtig Japans design
  • Consistente brouwkwaliteit (als u het roestvrijstalen model vermijdt!)
  • Uitgeroepen tot een van de 100 best ontworpen producten van de moderne tijd door het Illinois Institute of Technology

Conclusie:

De Kalita Wave is een uitstekende handkoffiedruppel – zorg er wel voor dat u de grote roestvrijstalen versie vermijdt, die lijdt aan een ontwerpfout.

Ook denk ik dat de Kalita Wave, ondanks zijn reputatie, minder beginnersvriendelijk is dan de Hario V60.

Dat gezegd hebbende, het is nog steeds een geweldig apparaat dat ik zelf vaak gebruik.

Bekijk hier zeker mijn Kalita Wave recept.

Meer beoordelingen bekijken

2: Hario V60 Keramische Giet Over Conus

Hario V60 Keramische Koffie...

De Hario koffiedruppel is de onbetwiste koning van de handmatige druppelkoffie. En dat is niet voor niets. De smaak is rijk en genuanceerd tegelijk met precies de juiste hoeveelheid zuurgraad.

Ik raad het alle beginners aan, omdat het gemakkelijk is om recepten en instructies specifiek voor dit model online te vinden.

De V60 geeft je volledige controle over hoe je koffie eindigt door je de zettijd, de waterstroom en de watertemperatuur te laten manipuleren. Deze controle betekent dat u kunnen eindig met het perfecte kopje koffie. Maar vergeet niet dat je een zwanenhalsketel nodig hebt om de volledige voordelen te krijgen!

Het heeft een geribbelde vortexvorm die is ontworpen om te voorkomen dat het papieren filter aan de zijkant van de kegel blijft plakken terwijl je brouwt. Deze functie zorgt ervoor dat het terrein elke keer op de juiste manier wordt geëxtraheerd. Vanwege de vorm wordt het soms een giet over koffiekegel genoemd.

Je kunt de V60 krijgen in keramiek, glas, metaal of plastic, en hij is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Het materiaal doet er niet echt toe en veel elite barista’s geven de voorkeur aan het plastic model. Als u echter van iets meer premium houdt, overweeg dan koper of keramiek.

De V60 heeft een strak design dat handig is en makkelijk op te bergen. Bovendien is het verkrijgbaar in drie verschillende maten – de meeste mensen geven de voorkeur aan de middelgrote, intuïtief nummer ’02’ genoemd.

Vaak kun je het vinden in een bundeldeal – een zogenaamde koffieschenkset of set tegen een goede prijs.

  • Gebruikt door de meerderheid van de winnaars op de World Brewers Cup
  • Creëert complexe koffie met een interessante nasmaak
  • Geweldige esthetiek

Conclusie:

Als je filterkoffie van wereldklasse wilt zetten, moet je de Hario V60 overwegen. Deze schenking over koffiedruppel is niet voor niets favoriet bij een meerderheid van de recente wereldkampioenen (ook bekend als Brewers Cup-winnaars).

Meer beoordelingen bekijken

3: Cafec Flower Dripper

Giet Over Koffie Dripper door...

Je zou denken dat dit de zoveelste V60 knock-off is. Dat was ook mijn eerste gedachte.

Maar ik besloot om de Flower dripper een kans te geven, omdat Cafec toevallig ook het merk is achter een ander heel cool product.

Het is een bekend feit dat de kwaliteit van Hario’s papierfilters een paar jaar geleden bergafwaarts begon te gaan.

Cafec, een nieuw koffiebedrijf uit Japan, stapte in en lanceerde in plaats daarvan een kegelvormig filter gemaakt met het baanbrekende abaca-materiaal. Het werd al snel een favoriet in de specialty coffee community.

Om die reden besloot ik de druppelaar van het bedrijf te proberen. In het begin wist ik niet zeker of er duidelijke verschillen waren tussen deze en de vertrouwde oude V60.

Gedurende een paar dagen heb ik echter tegelijkertijd head-to-head tests uitgevoerd en het bleek dat de Flower-druppelaar een iets betere balans en integratie van mondgevoel en afdronk heeft in vergelijking met het origineel.

Het betekent echter niet per se dat de Bloem een betere brouwer is.

Ik denk dat het een meer neutrale weergave geeft van een bepaalde boon, terwijl de Hario V60 meer zuurgraad en zoetheid heeft, maar op een enigszins overdreven manier.

Het kan natuurlijk geen kwaad dat de Cafec Flower eruitziet als een kunstwerk, en verkrijgbaar is in een aantal kleuren die jongeren ‘dope AF’ zouden noemen.

  • Meer body, balans &mondgevoel ten opzichte van de V60
  • Cafec produceert ook onze favoriete papierfilters
  • Verkrijgbaar in zowel kunststof als japans keramiek

Conclusie

Cafec is een merk om in de gaten te houden; ze doen spannende dingen op dit moment.

Als je al een ervaren pour-over barista bent, die voornamelijk light roast single origin gebruikt, denk ik dat dit een aantrekkelijke optie voor je zou zijn. Als je echter een beginner bent, meestal met het brouwen van medium tot donkere roasts, moet je bij de V60 blijven.

Meer beoordelingen bekijken

4: Munieq Tetra Drip – reisvriendelijk

Tetra Draagbare Koffie Druppel,...

Ik ben dol op deze druppelaar van het Japanse merk Munieq. Het is speciaal gemaakt voor de reizende of outdoor koffieliefhebber.

Wanneer je de drie delen demonstreert, neemt het bijna geen ruimte in beslag en is het gewicht ongeveer hetzelfde als een gewone tandenborstel.

Hoewel deze gietkegel bedoeld is voor reizen, produceert het nog steeds een uitstekende beker. Het extraheert meer smaak dan de Hario V60, dus het smaakprofiel heeft de neiging om vol en toch fruitig te zijn.

Het maakt gebruik van de kegelvormige filters zoals de Hario V60 en Cafec Flower, dus de twee modellen hebben qua smaak een beetje gemeen.

De Tetra Drip is ook verkrijgbaar in een goedkopere en nog lichtere kunststof uitvoering.

  • Lichtgewicht
  • Eenvoudig te monteren
  • Ziet er geweldig uit

Conclusie:

Als je veel reist en onderweg geweldige koffie wilt drinken, koop dan deze druppelaar. Als je alleen iets voor thuisgebruik wilt, zou ik waarschijnlijk voor een van de meer traditionele modellen gaan.

Meer beoordelingen bekijken

5: Slimme Koffie Dripper Onderdompeling Brouwer

Clever Coffee Dripper en...

De Clever Coffee Dripper is technisch gezien geen overgiet koffiezetapparaat. In plaats daarvan is het een mix van onderdompeling zetten en filterkoffie. In alle opzichten is het echter hetzelfde, dus daarom hebben we het op de lijst opgenomen. Bovendien is het een behoorlijk geweldig apparaat.

De druppelaar is gemaakt van veilig BPA-vrij plastic en wordt geleverd in een groot en klein formaat.

De manier waarop het werkt, is dat je al het water in één keer in giet. Er is een eenvoudige afsluitklep die uw koffie vasthoudt totdat het zetproces is voltooid. Zodra u de druppelaar bovenop uw bereikserver plaatst, geeft de klep de drank af.

Dit model combineert naadloos de functionaliteit van een French Press met het gemak dat wordt geleverd met een koffiedruppel voor een volle, zachte smaak.

  • BPA-vrij kunststof ontwerp
  • Super eenvoudig en handig
  • Heerlijk smakende koffie

Conclusie:

Deze koffiedruppel kan alle niveaus van koffiedrinkers aanspreken. Het heeft een verfijnde uitstraling en het is gemakkelijk te bedienen en keer op keer te gebruiken. Deze kleinere koffiedruppel kan een uitstekende keuze zijn voor iemand die slechts één of twee kopjes koffie tegelijk drinkt. Lees hier mijn Clever Coffee Dripper review.

Meer beoordelingen bekijken

6: Chemex Koffiezetapparaat (glas)

Chemex Pour-Over Glas...

De Chemex Coffee Maker is een klassieker en waarschijnlijk het meest iconische druppelkoffiezetapparaat aller tijden. Tegenwoordig komt het in verschillende ontwerpen, maar de versie met glazen en houten kraag is de OG.

De houten kraag werkt als een hitteblokker en kan voorkomen dat je verbrandt als je ermee omgaat. Het bevestigt aan uw Chemex-brouwer met een nonchalant leren koord, waardoor het die verfijnde uitstraling krijgt.

Je kunt er ook voor kiezen om de Chemex classic met een handvat te krijgen in plaats van een kraag, maar eerlijk gezegd geef ik veel de voorkeur aan de unieke look van hout en glas.

Het is relatief eenvoudig schoon te maken en te gebruiken. Je steekt het speciale filter in de Chemex, kookt je water en giet het over je koffiedik in het filter en ziet het brouwen. Zorg er wel voor dat de dikke kant van het filter aan dezelfde kant zit als de tuit. Je wilt niet dat het filter zich aan die rand vastklampt, omdat het ook de stroom van de vloeistof blokkeert terwijl je aan het brouwen bent.

Qua smaak ligt hij dicht bij de Hario V60, maar iets meer aan de dunne kant. De gepatenteerde Chemex-filters zijn dikker en nemen daarom meer van de koffieoliën weg. Of je dit leuk vindt of niet, is echter aan persoonlijke voorkeur, ik geef de smaak van de V60 wat meer de voorkeur.

  • Prachtig design
  • Brouwt tot 10 kopjes
  • Uitgeroepen tot een van de 100 best ontworpen producten van de moderne tijd door het Illinois Institute of Technology

Conclusie:

Het Chemex-koffiezetapparaat is een geweldige keuze als u grotere partijen heerlijke schenking over koffie wilt zetten en een voorliefde hebt voor een verbluffend ontwerp.

Meer beoordelingen bekijken

7: Blauwe Fles Dripper (Keramiek)

Blauwe Fles Keramische Koffie...

De Blue Bottle Dripper werd in 2016 uitgebracht als een aangepaste druppelaar om te worden gebruikt in de winkels van Blue Bottle in de VS en Japan.

Er was toen veel marketinghype rond – naar verluidt was de druppelaar bedacht door ‘scienfitische principes’ te volgen.

Het apparaat heeft slechts één afvoergat in vergelijking met de drie gaten in de Kalita Wave, dus het is gemakkelijk om aan te nemen dat het heel langzaam druppelt. Maar dat is gewoon niet het geval.

Ik was nogal sceptisch over de claims, maar toen ik het probeerde te testen, realiseerde ik me al snel dat Blue Bottle iets unieks had gemaakt.

Niet alleen ziet de druppelaar er heel mooi uit, hij is ook heel eenvoudig te gebruiken.

Ik ontdekte dat de meeste recepten goed zullen werken met deze gietkegel.  Op de een of andere manier is het zo ontworpen dat verstopping of stilstand onwaarschijnlijk is. Tegelijkertijd is het debiet zeer consistent en eigenlijk vrij snel, ondanks dat het slechts een enkel gat heeft.

Blue Bottle biedt ook een aantal vrij dure gepatenteerde filters om te gebruiken met de druppelaar, maar ik heb ontdekt dat kalita’s filters met platte bodem prima werken.

Het belangrijkste nadeel van de Blue Bottle dripper is dat ik de cups iets minder “levendig” vind in vergelijking met de Kalita Wave. Ze zijn nog steeds goed, maar om de een of andere reden mist het cupprofiel gewoon een beetje zuurgraad en diepte. Aan de andere kant lijkt de Blue Bottle-druppelaar minder vaardigheid te vereisen in vergelijking met veel andere gietkegels, waardoor het een uitstekende optie is voor beginners.

Sommige mensen kunnen ook worden uitgeschakeld door de prominente branding.

  • Consistent en gemakkelijk te gebruiken
  • Prachtig ontwerp
  • Werkt met de meeste verschillende recepten en benaderingen

Conclusie:

De Blue Bottle Dripper is een van mijn favoriete druppelaars met platte bodem en het is een uitstekende optie voor beginners die op zoek zijn naar een consistent apparaat.

Meer beoordelingen bekijken

Investeren in je eerste schenker is een relatief eenvoudige taak. Vergeleken met zoiets als een espressomachine, is het een kleine post over het budget.

En omdat de technologie dat niet is dat ingewikkeld, het is minder verwarrend.

Water op gemalen koffie gieten en de zwaartekracht het werk laten doen heet ‘percolatie’. Dit is een van de oudste koffiezettechnieken samen met ‘immersie’ (ook bekend als weken), waar de Franse pers op vertrouwt.

Hoe handdruppelkoffie te maken

Bij percolatie hebben de vorm en het type van het filter invloed op de flavof van de laatste beker.

Het is echter zeker mogelijk om deze dingen te overdenken. De meeste modellen die er zijn (behalve de Clever Coffee Dripper) hebben veel gemeen.

Hoewel bepaalde druppelaars ‘kenmerkende’ smaken kunnen hebben, is het zeker mogelijk om elk brouwapparaat in een richting te sturen die je leuk vindt door bepaalde technieken en recepten te gebruiken.

Bijvoorbeeld: De Clever Coffee Dripper staat erom bekend dat hij minder zure kopjes produceert in vergelijking met de V60, maar een ander recept zou dat kunnen goedmaken.

Pro-tip: Vergeet niet dat je een zwanenhalsketel nodig hebt om de beste resultaten te krijgen met een koffiedruppel. Bekijk mijn achtergrondartikel dat alles behandelt met betrekking tot waterkokers voor koffie.

Denk aan het filter

Als je het mij vraagt, zou je primaire zorg de papieren filters moeten zijn.

Met zoiets als de Hario V60, Kalita Wave of Chemex zul je uiteindelijk eigen filters gebruiken. Deze kunnen enigszins duur zijn en moeilijk te vinden in uw lokale supermarkt. Ben je klaar voor dit soort taken of niet?

Andere modellen, zoals de Clever Dripper, werken prima met een standaard koffiefilter (‘Melitta’-stijl).

💡Het maakt niet uit voor welk model je gaat, zorg er echter voor dat je een aantal goede zuurstof gebleekt Filters.

Witte filters zijn niet ongezond of slecht voor het milieu. Zorg er wel voor dat ze zuurstof zijn en niet chloor gebleekt.

Alle bruine filters geven een beetje kartonnen smaak aan de koffie – vermijd ze ten koste van alles.

Wanneer u zich meer op uw gemak voelt met de pour-over-methode, kunt u ook experimenteren met verschillende filtertypen. Er zijn bijvoorbeeld verschillende premiummerken die kegelvormige filters produceren; allemaal met een iets andere stroomsnelheid en mondgevoel / lichaamsbalans.

Kegelvormige versus platte bodemdruppels

Sommige mensen zeggen dat het gemakkelijker is om te brouwen met een druppelaar met platte bodem (Kalita-stijl) in vergelijking met de kegelvormige, omdat er enige stroombeperking aan de hand is. Persoonlijk denk ik dat dat helemaal niet het geval is.

Naar mijn mening zijn beginners beter geschikt voor kegelvormige brouwers zoals de Hario V60, omdat ze eerder donkerder gebrande koffie of koffie van lagere kwaliteit zetten.

Beide vormen hebben hun eigen voor- en nadelen en ik gebruik ze voor verschillende doeleinden. Laten we een audio-analogie gebruiken om beter te begrijpen wat er aan de hand is:

  • Kegelvormige exemplaren zijn als een set luidsprekers met veel bas en hoge tonen. Ik denk dat audio-geeks deze kalibratie ‘leuk klinken’ noemen.
  • De druppelaars met platte bodem lijken meer op een neutrale set studiomonitoren. Ze geven een helder, onbevooroordeeld representatiegeluid met een uitgebalanceerde EQ. Om deze reden leent de Kalita Wave zich beter voor high-end licht gebrande koffie, waarbij je een heleboel verschillende smaaktonen tegelijkertijd wilt kunnen uitkiezen.

Welke druppelaar mijn voorkeur heeft, hangt af van de stemming en de bonen die ik bij de hand heb.

Een goede vuistregel is echter dat koffie onder de 82 punten hebt vaak de extra oomph nodig die je krijgt van de kegelvorm – attributen zoals verhoogde zuurgraad en complexiteit in de afdronk.

Enkele gedachten over materialen

Sommige modellen hebben een permanent mesh-type filter. Deze handmatige druppelkoffiezetapparaten zijn niet de beste als je het mij vraagt, omdat ze veel koffieoliën in het kopje laten komen. Ze hebben de neiging om koffie te produceren met minder zuurgraad en helderheid – twee van de meest onderscheidende transacties van een goede kop overgieten.

Giet over koffiezetapparaten worden meestal gemaakt van de volgende vier materialen. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen, dus je moet dat ook in gedachten houden voordat je beslissingen neemt.

  • Keramisch is een zeer populair materiaal als het gaat om het zetten van koffie. Het voegt geen extra ongewenste smaak toe aan je koffie, omdat keramiek chemisch inert is. Keramiek fungeert ook als een uitstekende isolator om je koffie warm te houden. Het is dikker en zwaarder dan glas, en ook een stuk steviger
  • Glas is een ander populair gietstuk over koffiezetapparaat materiaal. Het is ook chemisch inert en het voegt geen ongewenste smaak toe. Voor het beste resultaat moet glas worden voorverwarmd om uw bloeiende koffiedik op de optimale temperatuur te houden. Glas ziet er meestal geweldig uit, maar het is niet voor de onhandige barista thuis!
  • Metaal, vooral koper, is een goede optie als je op zoek bent naar een duurzame en lichtgewicht koffiedruppel. Metaal zoals roestvrij staal houdt de warmte echter niet goed vast. Omdat het niet goed isoleert, kan het van invloed zijn op hoe goed je extractie verloopt, omdat je koffiedik snel zijn temperatuur kan verliezen.
  • Plastic kan een geweldig alternatief zijn voor keramische koffietrechters omdat het minder weegt en zeer duurzaam is. Als u van plan bent om uw gietstuk over het koffiezetapparaat op de weg te brengen, moet plastic op uw radar staan. Plastic werd vroeger gezien als inferieur in vergelijking met sommige van de meer premium materialen, maar in de afgelopen jaren zijn meer bekende koffie-experts begonnen met het aanbevelen van plastic druppelaars omdat ze geen warmte van het brouwbed stelen.

Snelle navigatie