AeroPress vs Pour Over: welke moet je krijgen?

AeroPress en pour over zijn twee van de meest geliefde koffiezetmethoden die er zijn.

De AeroPress werd uitgevonden in 2005 – en zoals ze zeggen; de rest is geschiedenis.

Pour over begon een paar jaar later tractie te krijgen toen de Hario V60 in de westerse wereld werd geïntroduceerd.

In dit artikel zullen we de twee brouwmethoden van dichtbij bekijken en hun voor- en nadelen bespreken voordat we uiteindelijk onthullen welke we verkiezen.

Ben je klaar om te rommelen? Want sommige onbetwiste koffiekampioenen staan op het punt de strijd aan te gaan.

Percolatie vs Immersie

Het eerste dat u in gedachten moet houden bij het bespreken van deze twee kampioenen van handmatig koffiezetten, is dat ze vertrouwen op twee heel verschillende principes als het gaat om brouwen.

Onderdompeling

Deze koffiebrouwer vertrouwt vooral op onderdompeling; in lekenpraat wordt de koffie gewonnen door te weken met het water. De AeroPress is echter een beetje een hybride, omdat een deel van de extractie ook afhankelijk is van luchtdruk.

Traditioneel werd onderdompeling gezien als een minder efficiënte zetmethode in vergelijking met het gieten over koffie; vanwege het unieke ontwerp kan de AeroPress echter vaak meer extraheren dan de meeste andere methoden.

Als we een beetje geeky worden, is dit toegestaan omdat er bijna geen waterbypass is. Ook is de “liquid retained ratio” een stuk lager bij de AeroPress in vergelijking met zoiets als French press.

Al met al pakt deze hybride methode een slag in een tegenstrijd als deze.

Percolatie

Wanneer je water over koffiedik blijft gieten, houd je je bezig met wat bekend staat als ‘percolatie’. Deze brouwmethode is handig omdat je vers water blijft introduceren, dat als een krachtig oplosmiddel zal werken. Het betekent ook dat het water dat vastzit in de slurry /koffiedik zwakker en zwakker wordt. Dit betekent dat overgieten een verrassend efficiënte brouwmethode is.

Winnaar: Hoewel overgieten een efficiënte brouwmethode is, kan het de efficiëntie van de AeroPress niet bijhouden. Deze brouwer is zeer veelzijdig en de combinatie van trekken en druk is min of meer uniek.

Lees meer: AeroPress vs Franse pers


Volume

Het is altijd leuk om een gigantische partij koffie te kunnen zetten. Dus kunnen we dat bereiken met een van onze kanshebbers?

Pour over is heel goed in staat om grotere batches te brouwen. Ten eerste moet men natuurlijk onthouden dat overgieten een nauwe neef is van het druppelkoffiezetapparaat. Het loopt dus in de familie. Met veel overgietgadgets, heb je geen probleem om 2-6 kopjes koffie tegelijk te maken.

Als je een van de speciale druppelaars koopt – zoals de relatief zeldzame Hario V60 #3 – kun je zelfs nog grotere batches maken.

De AeroPress is een stuk beperkter als het gaat om volume. Het is ongelooflijk voor single-serve koffie, maar verder gaan dan dat is een uitdaging. Als gevolg hiervan nemen veel mensen hun toevlucht tot het gebruik van de bypass-techniek voor grotere batches. Ik heb echter een methode ontwikkeld waarmee je twee kopjes AeroPress tegelijkertijd kunt brouwen. Het is een uitstekende techniek als ik dat mag zeggen!

Winnaar: Pour over neemt deze zonder te zweten! Aeropress is beperkt tot maximaal twee kopjes.

Lees meer: AeroPress vs Chemex


De Aeropress is een uitstekende kampeermaatje

Draagbaarheid / stevigheid voor op reis

De AeroPress is een favoriete reisgenoot onder de koffiesnobs. Het is niet omdat het apparaat lichter of steviger is in vergelijking met een gieter. De belangrijkste reden is dat het eenvoudig is om de brouwer te gebruiken zonder andere barista-hulpmiddelen – zoals bijvoorbeeld een zwanenhalsketel en weegschaal.

Deze reisvriendelijkheid is nog meer uitgesproken nu de AeroPress Go is uitgebracht.

Echter, giet over koffiezetapparaten gaan hier niet zomaar rollen. Een gadget als de plastic Hario V60 is licht en stevig. Of je zou zelfs de Munieq Tetra Drip kunnen overwegen, die ongeveer even groot en zwaar is als een cd-rom. Sommige gietapparaten zijn uitstekend voor het leven op de weg.

Winnaar: Ik denk dat we dit een gelijkspel moeten noemen. En dat is niet meer dan eerlijk. Ik neem altijd zowel een AeroPress mee als druppelaar wanneer ik reis.


Gebruiksgemak

De AeroPress is gemakkelijk te gebruiken, maar moeilijk te beheersen. De duivel zit in de details bij deze brouwer. Er zijn zoveel recepten die er zijn, dus het is gemakkelijk om in de war te raken.

De Hario V60 vereist misschien een zwanenhalsketel en een beetje geduld. Maar mijn onderbuikgevoel is dat het makkelijker is om “bijna barista niveau” koffie te bereiken.e met een giet over brouwer.

Winnaar: Het is misschien een controversiële oproep, maar ik ga deze de pour over camp geven.

hario v60 giet over kegel
De Hario V60 is iconisch

Smaak

Je kunt elke soort koffie zetten met een AeroPress. Van een geconcentreerde espresso-achtige shot tot een gewone cuppa Joe. Wanneer een AeroPress koffie heerlijk is, is het een ding van schoonheid.

Aan de andere kant, giet over koffie heeft de neiging om eleganter en zijdeachtiger te zijn. Het lijkt erop dat de helderheid hoger is, de zuurgraad beter gedefinieerd en de nasmaak gladder.

Winnaar: Nogmaals, het is een gelijkspel. Beide methoden kunnen perfecte kopjes produceren. Mijn instinct zegt me echter dat het vaker gebeurt met een overgietbrouwer.


AeroPress vs Pour Over: het oordeel

Het was een close call, maar over het algemeen komt Pour over als winnaar uit de strijd.

Gelukkig hoef je het niet bij een enkele brouwmethode te houden. De meeste barista’s thuis hebben uiteindelijk genoeg ruimte voor zowel een gietkegel als een AeroPress.