Airthings Wave Plus review


De Wave Plus is het luxe model van Airthings. Het combineert de radondetectiesensor van het bedrijf met monitors voor binnentemperatuur, vochtigheid, kooldioxidegehalte, TVOC’s en luchtdruk.

Ontwerp

Het ontwerp van het toestel kan het best omschreven worden als “no-frills”. Het is een dikke witte schijf, ongeveer 12 cm in diameter. Meestal ziet de Airthings Plus eruit als een algemene rookmelder – dat wil zeggen, totdat je er met je hand overheen zwaait, wanneer een gekleurde ring groen, geel of rood oplicht om je een indicator van de luchtkwaliteit op topniveau te geven.

Toch koop je een luchtkwaliteitsmonitor waarschijnlijk niet voor zijn esthetische aantrekkingskracht.

De verlichte ring is ook van beperkt nut, want als de luchtkwaliteit niet perfect is, ziet u niet in één oogopslag welke van de bewaakte luchtkwaliteitsfactoren is aangetast.

Nadat ik telkens met mijn hand over de groene ring zwaaide, schrok ik op een gegeven moment toen ik een rode ring zag. Maar om te weten te komen of het probleem CO2, VOC’s, temperatuur, vochtigheid of luchtdruk was, moest ik mijn telefoon pakken en rondscharrelen om de app te openen en te controleren. (Het probleem bleek een daling van de luchtvochtigheid tot onder de aanbevolen 30% – tot 24%).

Screenshots van de app

Prestaties & functies

Hebt u een radon-monitor nodig? Als u in een gebied met een hoger risico woont, zou het een verstandige aankoop zijn. Radongas is een van de belangrijkste oorzaken van longkanker. Radon heeft de neiging op te stijgen en gebouwen binnen te dringen vanuit rotsen en de bodem en kan gevaarlijke concentraties bereiken in kelders en andere laaggelegen gebieden. Inwoners van het VK kunnen
deze radon-kaart bekijken om een idee te krijgen van hun risico.

De Wave Plus meet niet alleen radon – en heeft een radonalarm om u onmiddellijk van gevaar op de hoogte te stellen – maar ook TVOC’s (totale vluchtige organische stoffen), kooldioxide, vochtigheid, temperatuur en druk.

VOC’s zijn gassen die in de lucht voorkomen. Ze worden uitgestoten door het verbranden van brandstof, voedsel of kaarsen, of door producten wanneer ze worden gebruikt. Er zijn een aantal dingen in uw huis die VOC’s kunnen produceren. Hieronder vallen schoonmaak- en desinfecteermiddelen (en als je schoonmaaksprays gebruikt, zweven er nog meer VOC’s in je lucht), luchtverfrissers, verf, oplosmiddelen, chemisch gereinigde kleding, cosmetica en meer.

Op korte termijn kunnen sommige VOC’s ademhalingsproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid en huidirritatie veroorzaken. Op langere termijn kunnen ze de gezondheid van je hart en longen aantasten en schade toebrengen aan je immuunsysteem.

We hebben de VOC-monitor getest door een aerosol in de buurt van de sensor te spuiten, en zoals je in de schermafbeelding hieronder kunt zien, piekte de TVOC-meting kort daarna. (Overigens is deze weergave van het desktop dashboard en het is de enige manier om een granulaire kijk op de gegevens te krijgen. Het is niet beschikbaar op de app).

Aerosol test

Kooldioxide wordt geproduceerd door de verbranding van brandstof, dus verkeerd geventileerde open haarden, ovens, gasfornuizen en andere gastoestellen kunnen het kooldioxidegehalte in uw huis verhogen.

Overbevolkte kamers kunnen ook een hogere concentratie kooldioxide hebben (wat misschien verklaart waarom je je uitgeput en hoofdpijnig voelt tijdens een grote familiebijeenkomst. Nee, echt, dat is zo. Maar goed, het is een goed excuus om weg te gaan).

Hoewel er in het Verenigd Koninkrijk niet veel problemen zijn met de luchtvochtigheid buitenshuis, is de luchtvochtigheid binnenshuis belangrijk voor de gezondheid van de luchtwegen. Te laag kan leiden tot een geïrriteerde neus en keel en een verhoogd risico op virale infecties. Een te hoge luchtvochtigheid bevordert de groei van schimmels en bacteriën in uw huis.

Terwijl de TVOC-, CO2- en vochtigheidssensoren van voordeel zijn, waren we minder overtuigd van de luchtdruksensor. De help sectie op de Airthings site zegt dat “drastische veranderingen in luchtdruk hoofdpijn/migraine kunnen veroorzaken”. Maar tenzij je in een gebouw zit met een bizar ventilatiesysteem dat de luchtdruk binnenshuis beïnvloedt en dat je kunt uitschakelen, is er niet veel dat je daaraan kunt doen.

Dat is een van de gebreken van de Wave Plus. Hoewel de bewaking gegevens oplevert, zou het nuttig zijn om wat begeleiding te hebben over wat te doen in het geval van een rode luchtkwaliteitsmeting. Sommige concurrerende monitors hebben tips om u te helpen de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. De Wave Plus biedt geen advies.

De Wave Plus meet ook niet de hoeveelheid stofdeeltjes in je lucht, wat een mooie functie zou zijn en wellicht nuttiger dan een luchtdruksensor. Stofdeeltjes kunnen je hart, longen en immuunsysteem aantasten.

Een studie uit 2017 van ingenieur Marina Vance ontdekte dat het volume van fijnstof in de binnenlucht piekte na het koken, waarbij de fijnstof in de lucht na het koken van een braadstuk niveaus bereikte die vergelijkbaar waren met de buitenlucht in steden die zo vervuild waren als Delhi.

Gedurende een deel van de testperiode plaatste ik de Wave Plus in de keuken en ontdekte dat de TVOC’s een piek vertoonden tijdens het koken van een zondags gebraad en dat de CO2 daarna steeg. Aangezien ik een gasfornuis gebruikte, waarbij fijne deeltjes vrijkomen in de lucht, zou het zeer interessant zijn geweest om ook te zien wat er gebeurde met het gehalte aan zwevende deeltjes.

De app

De app is gratis te downloaden en eenvoudig te gebruiken. Het koppelen aan het apparaat en het instellen ging snel en eenvoudig. Zodra je een kamer hebt gekozen en deze in de app een naam hebt gegeven, zoek je een plek voor het apparaat – je kunt het ophangen of op een plank zetten – en begint de Wave Plus aan een kalibratieproces dat een week duurt.

Tijdens deze periode krijg je nog steeds gegevens, maar de resultaten zijn mogelijk niet helemaal nauwkeurig. Wij ontdekten dat de gegevens die tijdens de kalibratie werden verzameld, grotendeels overeenkwamen met de gegevens die werden weergegeven zodra het apparaat volledig was ingesteld.

De app is mooi ingedeeld en gemakkelijk te navigeren. Ons enige voorbehoud is dat als je iets interessants ziet in een trendlijn en het verder wilt onderzoeken, je naar het desktop dashboard moet gaan om de exacte tijden van pieken en dalen te identificeren. Dit is niet ideaal en vertegenwoordigt een probleem met de algemene weergave. U moet van apparaat naar app naar desktop gaan om de gegevens echt te begrijpen.

Hieronder volgt een screenshot dat laat zien hoe dicht je bij de gegevens op de app kunt komen en, zoals je kunt zien, is het vrij moeilijk om erachter te komen wanneer luchtkwaliteitsgebeurtenissen plaatsvonden.

Screenshots van de Wave Plus app

De Wave Plus is compatibel met IFTTT, wat betekent dat je meldingen over de luchtkwaliteit kunt krijgen en deze kunt synchroniseren met andere apparaten, zoals Hue-lampen, voor een uitgebreidere weergave, of met een slimme ventilator om aan te gaan als de temperatuur stijgt.

Prijs & beschikbaarheid

De Wave Plus kost £199 van
de Airthings site. Maar op het moment van schrijven heeft Amazon
de betere prijs: £164.99.

Verdict

Als u een radon-monitor nodig hebt, raden wij een Airthings apparaat aan. Als je echter alleen een luchtkwaliteitsmonitor wilt, kun je overwegen er een te kopen die ook fijnstof meet.

De luchtkwaliteitsfactoren die de Wave Plus bewaakt, bewaakt hij goed. Dit is echter waar de service ophoudt. Het biedt geen waarschuwingen of suggesties om uw luchtkwaliteit te verbeteren. Als je het meeste uit het apparaat wilt halen, zul je het moeten gebruiken in combinatie met IFTTT.

Er is ook een probleem met het scherm. De lichtring op het apparaat is niet bijzonder nuttig, omdat de informatie die het geeft zo beperkt is. De app geeft je meer informatie, maar als je echt wilt weten hoe je routines en gewoonten je luchtkwaliteit thuis beïnvloeden, zul je verder moeten gaan dan de app en het desktop dashboard moeten gebruiken.

Recent Content