Apple AirPods 3: de populairste draadloze koptelefoon in een nieuw jasje

De populairste echte draadloze hoofdtelefoon krijgt een derde iteratie vol nieuwe functies. De AirPods 3 hebben een nieuw design, een nieuwe akoestische architectuur en verwelkomen eindelijk ruimtelijke audio.
Apple AirPods 3

Bekijk de dagprijs

Presentatie

Bij de presentatie van de iPhone 7 in september 2016 had Apple iedereen verrast door de mini-jack poort definitief te verwijderen uit zijn mobiele toestellen. Maar het Californische bedrijf had meer dan één truc achter de hand en profiteerde van deze ontwrichtende aankondiging om zijn allereerste paar echt draadloze hoofdtelefoons uit te brengen, de AirPods. Sindsdien zijn de beroemde “wattenstaafjes” in het straatbeeld opgedoken en zijn alle fabrikanten van elektronische producten en meer begonnen met het ontwerpen van hun eigen draadloze koptelefoons.

Na een schuchtere update in 2019, inclusief de integratie van de H1-chip, worden de AirPods in het najaar van 2021 vernieuwd met een derde editie die de codes van zijn voorgangers nog iets drastischer verandert. Nieuw design, nieuwe akoestische architectuur en nieuwe functies staan dus op de agenda.

De 3e generatie AirPods zijn sinds eind oktober 2021 verkrijgbaar voor een richtprijs van €199.

De oortjes werden getest met firmwareversie 4B61, met een iPhone 11 Pro met iOS 15.1 en een Pixel 4a met Android 11.

Productie & toebehoren

Apple is niet ver gegaan met het herontwerpen van de AirPods. De AirPods lijken erg op de AirPods Pro als het siliconen uiteinde is verwijderd. Ze zijn inderdaad even hoog, maar bij nader inzien is de kop van de AirPods 3 iets dunner en slanker. In vergelijking met de vorige generaties AirPods is het steeltje aanzienlijk verkleind en zit er nu een druksensor in voor de bediening, net als bij de AirPods Pro.

Het ontwerp van de behuizing is ook herzien, maar behoudt het compacte formaat en het scharniersysteem van zijn voorgangers. Dit betekent dat hij gemakkelijk in een broekzak past en perfect met één hand te hanteren is. De behuizing heeft een Lightning-poort aan de onderkant voor opladen. Hij is ook compatibel met Qi (inductief opladen) en met MagSafe-opladers.

Net als bij de rest van de serie, is het gebruikte glanzende witte plastic hetzelfde als bij de andere hoofdtelefoonmodellen. Afgezien van hun neiging tot microkrassen, is de bouwkwaliteit onberispelijk. De behuizing en oortelefoons voelen robuust aan en zullen ongetwijfeld vele valpartijen doorstaan zonder te beven. Met dit in gedachten zijn zowel de AirPods 3 als hun behuizing IPX4-gecertificeerd, wat duidt op een verhoogde weerstand tegen waterspatten en transpiratie, op voorwaarde dat ze na elke sportsessie goed worden onderhouden.

Comfort & pasvorm

De AirPods 3 behouden het “open fit”-knopformaat van hun voorgangers, d.w.z. dat ze in de holte van het oor worden geplaatst en niet in de gehoorgang passen. Een dergelijk formaat biedt bijna geen passieve isolatie, noch voorkomt het geluidslekken naar buiten. Het heeft echter wel het voordeel dat het niet dat verstoppend gevoel veroorzaakt dat voor sommige mensen onbetaalbaar kan zijn.

Sommige oorvormen waren allergisch voor het oude AirPods-ontwerp, en dit nieuwe ontwerp zal daar geen verandering in brengen. De nieuwe olijfvormige kop biedt een comfort en ondersteuning die verre van universeel is. Net als bij de oude modellen zullen sommige mensen de lichtheid en het ongelooflijke comfort prijzen, zodat ze urenlang zonder ongemak kunnen worden gedragen; tegelijkertijd zullen anderen zich gekwetst voelen door het nieuwe ontwerp, omdat de oortelefoons moeite kunnen hebben om in het oor te blijven zitten en goed op hun plaats te blijven zitten. Wij raden u dan ook sterk aan ze grondig uit te proberen alvorens een aankoopbeslissing te nemen.

Ervaring van de gebruiker

Net als de andere modellen in de AirPods-reeks is deze hoofdtelefoon voorzien van de H1-chip, die een geavanceerde gebruikerservaring met het Apple-ecosysteem biedt. Deze chip maakt het onder meer mogelijk om audio te delen met een tweede paar AirPods, Siri met spraak te activeren, automatisch te schakelen tussen verschillende apparaten die geregistreerd staan bij dezelfde iCloud-account, en natuurlijk snel te koppelen met iOS-apparaten. De AirPods 3 zijn ook compatibel met de app Locate van de iPhone, waardoor je ze gemakkelijk kunt terugvinden als je hoofdtelefoon is zoekgeraakt. De nabijheidssensor die wordt gebruikt om het afspelen te pauzeren/starten wanneer een oordopje in het oor wordt verwijderd of teruggeplaatst, is verbeterd en kent nu het verschil tussen de huid en elk ander oppervlak.

De AirPods 3 verruilen hun aanraakoppervlakken voor druksensoren die identiek zijn aan die op de AirPods Pro. Dit is een zeer welkome verandering, want het besturingssysteem van de vorige versies kon frustrerend zijn in het gebruik. Hier gaat elke druk vergezeld van een bijzonder goed voelbare pieptoon, die de indruk geeft dat werkelijk op een toets wordt gedrukt en aangeeft dat het commando in aanmerking is genomen. Het is dus mogelijk om het afspelen te regelen, gesprekken te voeren en Siri te activeren – maar nog steeds niet om het volume te regelen. Een gebrek dat moeilijk te rechtvaardigen valt wanneer steeds meer modellen van echt draadloze hoofdtelefoons deze mogelijkheid bieden.

Zoals je kunt zien zijn de AirPods 3, net als de andere AirPods-modellen, een waar genot om te gebruiken in de Apple-omgeving. De gebruikerservaring is echter veel minder aantrekkelijk op Android- of Windows-toestellen. Op deze platforms verliezen de hoofdtelefoons bijna alle hierboven beschreven functionaliteit en behouden zij gewoon de drukknoppen en de mono-schakeling bij gebruik als één enkele eenheid. Koppelen gebeurt vervolgens met een lange druk op de fysieke knop op de achterkant van de behuizing.

Levensduur batterij

Een van de beste verrassingen aan deze derde generatie AirPods is de aanzienlijke toename van de batterijduur. Tijdens onze verschillende tests gingen de oortelefoons gemiddeld 7 uur mee voordat ze werden uitgeschakeld (AAC-codec en volume op 60%), d.w.z. 1 uur langer dan de belofte van Apple. Dit nieuwe model doet het dus beter dan zijn tegenhangers voor wie autonomie een van hun zwakke punten is. In feite zijn de AirPods 3 bovengemiddeld in termen van uithoudingsvermogen. Ze liggen echter nog steeds achter op de WF-1000XM4 met zijn 12 uur autonomie zonder actieve ruisonderdrukking.

De behuizing biedt ongeveer 4 extra ladingen, voor een totale autonomie van ongeveer 30 uur.

Hands-free kit

De AirPods 3 bieden een opmerkelijke opnamekwaliteit, in lijn met zijn voorgangers. Het schaven van de steel heeft geen enkele invloed gehad op de bijna onberispelijke opnamekwaliteit in een rustige omgeving. De stem is helder en perfect verstaanbaar, elk detail van het timbre van de stem wordt getrouw weergegeven. Slechts een paar sibilantieproblemen tasten het beeld aan. In een lawaaierige omgeving, zoals bij een druk kruispunt, slagen de microfoons erin de stem op te pikken en voldoende te isoleren van het omgevingslawaai om hem verstaanbaar te maken. In deze gevallen verdient het altijd de voorkeur om de telefoon op te nemen, maar de AirPods 3 slagen er nog steeds in om de eer te redden.

Latency

Bij deze derde generatie AirPods bedraagt de latentie bij Bluetooth-communicatie 164 ms, wat vergelijkbaar is met andere AirPods-modellen. Een dergelijke vertraging is voldoende om een onaangename vertraging in beeld en geluid te veroorzaken bij het bekijken van een video, ongeacht het gekoppelde toestel. Gelukkig wordt deze latency volledig gecompenseerd bij de overgrote meerderheid van toepassingen zoals Disney+, Amazon Prime of YouTube. Videospelletjes daarentegen krijgen niet zo’n gunstige behandeling, maar zij blijven speelbaar zonder al te veel ongemak.

Audio

De AirPods 3 hebben hetzelfde automatische equalizer-systeem als de Airpods Pro en Max, genaamd Adaptive EQ. Dit systeem past automatisch de verwerking van de lage en middentonen aan volgens de positie van de oortelefoon en de vorm van het gehoorkanaal. Het is echter onmogelijk te weten welk effect dit zal hebben op de geluidskwaliteit, aangezien het niet kan worden uitgeschakeld. De belangrijkste toevoeging is echter de ruimtelijke audiofunctionaliteit met dynamische tracking van hoofdbewegingen. U kunt hier meer over lezen in het kader aan het eind van de recensie.

Naast de toevoeging van deze functies heeft Apple de akoestische architectuur van zijn AirPods volledig herzien door gloednieuwe luidsprekers en versterkers te integreren die geluidsprestaties moeten bieden die dicht in de buurt komen van die van de uitstekende AirPods Pro. Zonder de auditieve dapperheid van de laatste te bereiken, doen de AirPods 3 het nog steeds aanzienlijk beter dan hun voorgangers.

Een van de beloften van de nieuwe architectuur was dat de AirPods 3 een “diepe, rijke bas” zouden leveren. Laten we het maar meteen zeggen, het “open fit” formaat verhindert hen helaas deze verbintenis na te komen. De extensie in de extreme bas is eerder anekdotisch en de trappen kunnen een licht traag aspect hebben. Dat gezegd zijnde, zijn de lage frequenties allemaal even beter gecontroleerd, preciezer en energieker dan bij de vorige generatie. Deze winst aan aanwezigheid onderin het spectrum is merkbaar en biedt een goede basis voor het totaalgeluid.

Net als hun voorgangers geven de AirPods 3 een ereplaats aan het middengebied door het iets naar voren te plaatsen. De stemmen worden dus altijd op een voetstuk geplaatst en vliegen over de rest van de instrumenten heen om altijd zo verstaanbaar mogelijk te zijn. Ze profiteren ook van de uitstekende weergave van het middengebied en worden hier getrouw weergegeven. Hetzelfde geldt voor de verschillende timbres van de instrumenten.

Het hoge middenbereik en de hoge tonen zijn ook herwerkt en zijn in deze derde generatie iets preciezer dan in de vorige. Het detailniveau is ook iets hoger, wat een iets luchtiger totaalgeluid oplevert, met een bredere stereofonische scène. Er is echter niets om enthousiast over te worden, want het hoge middengebied en de hoge tonen blijven relatief onnauwkeurig. Bekkens klinken nog steeds onstuimig en de hoge tonen in het algemeen klinken nogal metaalachtig en onnatuurlijk. De verschijnselen van sibilantie (agressieve reproductie van [s], [f] en [ʃ] klanken) zijn ook nog steeds aanwezig. De diepte van het klankbeeld lijdt hieronder, omdat de verschillende instrumenten allemaal frontaal worden gepresenteerd. De AirPods 3 doen het in dit opzicht iets beter dan hun voorgangers, maar zijn nog steeds verre van een onberispelijke akoestische ervaring te bieden.

Een laatste woord over vervorming, die bijna anekdotisch is over alle frequenties. Pas op dat het volume niet te hoog wordt gezet, anders zal de vervorming worden geaccentueerd en zullen de problemen met de precisie in de hoge frequenties veel erger worden.

Hoe zit het met ruimtelijke audio?
Net als de Pro- en Max-modellen zijn de AirPods 3 voorzien van de “spatial audio”-technologie met dynamische hoofdtracking die Apple in de zomer van 2020 introduceerde. Verrassend effectief, het slaagt erin om 5.1, 7.1 en zelfs Dolby Atmos surround sound te simuleren op alle gemengde inhoud in deze formaten, of het nu films, tv-shows of zelfs muziek is – de nieuwste versies van iOS, macOS en tvOS bieden ook automatische upmixing van stereobronnen in ruimtelijke audio, maar dit is niet erg overtuigend en we raden daarom aan om het uit te schakelen. Het opvallende effect helpt zeker bij de onderdompeling.

Er moet echter op worden gewezen dat de AirPods 3 niet de beste ambassadeurs zijn van deze ruimtelijke verwerking: de relatieve onnauwkeurigheid van hun hoge tonen verhindert helaas de weergave van een geluidsbeeld dat zo breed en gedetailleerd is als met de AirPods Pro en Max.
AirPods 3

Bekijk de dagprijs

Productspecificaties

 • Merk: Apple
 • Model: AirPods 3
 • EAN: 0194252818527
 • Artikelnummer: MME73ZM/A
 • Kwaliteitsklasse: Topklasse
 • Geschikt voor (gebruik): Sporten | Reizen | Dagelijks gebruik | Bellen/Werken
 • Kleur: wit
 • Product gewicht: 46,5 gram
 • Hi-res audio: Ja
 • Noise cancelling: Nee
 • Volumebegrenzing: Nee
 • Ingebouwde MP3 speler: Nee
 • Minimale frequentie: 20 Hz
 • Type draadloos: Bluetooth
 • Bluetoothbereik: 15000 meter
 • Bluetooth versie: Bluetooth 5.0
 • NFC: Nee
 • Type oordopjes: Earbuds
 • Type klankkast: Gesloten
 • Water/zweet bestendig: Ja
 • IP-certificering: IPX4 (Stofdichheid nvt, plenswaterdicht)
 • Geschikt voor (iOS/Android/universeel): Universeel
 • Type microfoon: In schelp
 • Afstandsbediening: Ja
 • Maximale batterijduur: 24 uur
 • Oplaadbaar: Ja
 • Draadloos opladen: Ja
 • Voedingstype: Accu | Adapter/ lichtnet
 • Kabel los te koppelen: Nee
 • Fabrieksgarantie: 2 jaar
 • Type garantie: Carry-in
 • Uitzonderingen fabrieksgarantie: Onder andere val- en waterschade
 • Gewicht: 132 gram
 • Verpakking breedte: 96mm
 • Verpakking hoogte: 32mm
 • Verpakking lengte: 97mm
 • Taal handleiding: Universeel
 • Verpakkingsinhoud: 1x AirPods 3 1x Handleiding 1x Lightning naar usb C oplaadkabel
 • App vereist voor volledige functionaliteit: Nee
 • Kan zelfstandig met internet verbinden: Nee
 • Maximale frequentie: 21000 Hz

Voordelen

 • Betere geluidskwaliteit dan de vorige generaties.
 • Ruimtelijke audio is een echt pluspunt bij het bekijken van films en series.
 • Uitstekende bouwkwaliteit.
 • Zeer goede integratie met Apple apparaten.
 • Goed comfort, geen indringing in de gehoorgang.

Nadelen

 • De hoge en middentonen zijn niet zo precies als ze zouden moeten zijn.
 • Gebrek aan bas door het knopformaat.
 • Past niet op alle oorvormen.
 • Nog steeds geen volumeregeling met hoofdtelefoon.
 • Veel minder gebruikerservaring op niet-Apple apparaten.

Conclusie

Door eindelijk een ontwerp te veranderen dat al meer dan 5 jaar vastzit, heeft Apple de populairste echte draadloze hoofdtelefoon op de markt een facelift gegeven, zonder zijn filosofie te veranderen. Gewone gebruikers zullen helemaal niet verloren zijn en zullen eindelijk kunnen profiteren van functies die voorheen waren voorbehouden aan de Pro- en Max-modellen, zoals ruimtelijke audio. De geluidsprestaties zijn ook verbeterd, maar bereiken niet de akoestische dapperheid van de AirPods Pro. Het is ook jammer dat het nieuwe ontwerp de AirPods 3 zo oncomfortabel en onhandig maakt.