Hoe maak je je koffiezetapparaat schoon?

Wanneer u de keuken schoonmaakt, is het gemakkelijk om uw aanrechtapparatuur over het hoofd te zien. Ja, je veegt ze schoon en alles ziet er van buiten glanzend uit, maar het is binnenin de machines dat er problemen kunnen ontstaan.

De warme, vochtige, donkere binnenkant van koffiezetapparaten kan een toevluchtsoord worden voor schimmels, gisten en bacteriën, die dan door de leidingen naar beneden in uw koffiekopje terechtkomen. De hitte kan sommige van de schadelijke stoffen vernietigen, maar dit zijn niet het soort toegevoegde aroma’s die je in je ochtendbrouwsel wilt laten zweven.

Er is ook de kwestie van kalkaanslag, die zich in de machine kan ophopen en zowel de werking als de smaak van je drankje kan beïnvloeden. (Sommige koffiemachines, zoals de
Sage Bambino espresso maker, hebben een verwijderbaar filter in hun tank, wat helpt. Maar het moet nog steeds worden schoongemaakt).

Daarom, als je thuis een koffiezetapparaat hebt, moet je het regelmatig schoonmaken.

Als u uw apparaat elke dag gebruikt, zou een goede reiniging om de twee weken ideaal zijn. Als dat echter onrealistisch lijkt, zou één keer per maand voldoende moeten zijn voor de hygiëne. Stel een terugkerende herinnering in op uw telefoon en ga aan de slag.

Maar als je het apparaat niet uit elkaar kunt halen en kunt zien wat er binnenin gebeurt, hoe kun je het dan precies effectief schoonmaken?

Gelukkig is er een gemakkelijke oplossing. De problemen beginnen in het waterreservoir, dus daar moeten we beginnen.

Doe dit elke week

  1. Verwijder ten minste één keer per week het waterreservoir uit uw koffiezetapparaat. Reinig het van binnen en van buiten met warm water en zeep. Spoel en droog het goed af voordat u het weer in de machine plaatst. (Okay, ja, dat was wel een beetje schoonmaken – maar niet veel.)
  2. Als je een bean-to-cup machine hebt, zorg er dan voor dat je het afvalbakje regelmatig leegt – zelfs als je het niet zo vaak gebruikt. Gebruikt koffiedik gedraagt zich net als voedsel en net als voedsel dat lang genoeg in een bak op kamertemperatuur wordt bewaard, zal het snel gaan schimmelen. Maak het bakje schoon met warm zeepwater en droog het af voordat u het weer in de machine plaatst.
  3. Als u een espressomachine hebt, verwijdert u de mand van de portafilter en maakt u beide schoon. Veeg de doseerkop schoon. Laat heet water of stoom door het stoompijpje lopen, veeg het schoon en als het verstopt lijkt, gebruik dan een tandenstoker om het kanaal vrij te maken.
  4. Als je een pod koffiezetapparaat hebt, was dan de patroonkop uit.

Om de twee weken/om de maand (afhankelijk van uw reinigingstolerantie)

  1. Reinig het waterreservoir zoals hierboven beschreven en vul het vervolgens voor ongeveer tweederde met een mengsel van witte azijn en water, in gelijke delen.
  2. Laat de machine dan draaien zoals gewoonlijk – behalve, uiteraard, geen koffie toevoegen. Maar zet wel een kopje onder de tuit om het azijnachtige brouwsel op te vangen.
  3. Blijf de machine laten draaien tot het meeste van het azijn en water mengsel is doorgelopen.
  4. Laat uw machine dan een uur met rust om de azijn zijn werk te laten doen.
  5. Bij terugkomst leegt u het reservoir en maakt u het schoon met warm, zeepwater. Spoel het vervolgens af en vul het met schoon water.
  6. Laat de machine draaien (opnieuw, met een kopje onder de uitloop). Ga door tot al het schone water is doorgelopen. Wat u ook doet, vergeet deze stap niet en vergeet niet tegen de andere leden van uw huishouden te zeggen dat ze de koffiemachine niet mogen gebruiken terwijl hij wordt gereinigd – of ze krijgen de ergste opkikkertje ooit.
  7. Vul uw reservoir bij en u bent klaar om een niet-afgrijselijke koffie te zetten.

Dit is een effectieve manier om elk type koffiezetapparaat of machine te reinigen – pod, gemalen koffie, druppel of bean-to-cup.

Als je machine op zijn laatste benen loopt en je overweegt een nieuw koffiezetapparaat te kopen, kijk dan eens naar ons overzicht van
de beste koffiemachines die we hebben getest.