Samsung Galaxy S20 FE 5G-smartphone: een Galaxy S20 voor de juiste prijs

De Samsung Galaxy S20 Fan Edition lijkt een meer pragmatische versie van de Galaxy S20 te zijn. Een technisch blad dat is gebaseerd op de mening van “fans” en dat een Qualcomm SoC bevat, zoals door velen in Europa wordt beweerd.
Samsung Galaxy S20 FE 5G

Bekijk de dagprijs

Presentatie

De Samsung Galaxy S20 FE is verkrijgbaar in een 4G- en een 5G-versie. Hier testen we het tweede model, uitgerust met een Qualcomm Snapdragon 865 SoC. De 5G-versie van de S20 FE begint bij 759 euro en is gepositioneerd onder de Galaxy S20 5G in het assortiment van Samsung. Maar de Koreaanse fabrikant lijkt te vergeten dat de prijzen van zijn smartphones snel dalen. Je kunt bijvoorbeeld Galaxy S20 5G-modellen vinden voor slechts een paar euro meer dan dit Snapdragon FE-model. Dus welke moet je kiezen? Moet je gaan voor een Xiaomi Mi 10 of een OnePlus 8? Het antwoord in deze test…

Ergonomie en ontwerp

In tegenstelling tot zijn vlaggenschiptelefoons, heeft Samsung zijn S20 FE een breed scala aan verschillende kleuren gegeven. De achterkant van de telefoon is bedekt met een mat plastic, wat er zeker niet slecht uitziet. Dit materiaal heeft zelfs verschillende voordelen boven glas, aangezien het minder breekbaar is en er geen vingerafdrukken op komen. Het plastic voelt goed aan in de hand en de gebogen randen van de achterkant zorgen ervoor dat hij goed in de hand ligt.

De Galaxy S20 FE verschilt van zijn duurdere tegenhanger door het platte scherm. Dit betekent dat er dunne randen verschijnen aan de zijkanten van het scherm. Dit doet niets af aan het geoptimaliseerde voorpaneel, waar het scherm 91,4 procent van het oppervlak inneemt. De 6,7-inch diagonaal van het OLED-paneel maakt bediening met één hand echter niet mogelijk. Om het scherm maximaal te bedekken, moet je je wapenen met minstens twee duim.

Samsung heeft de toetsen voor vergrendeling en volumeregeling aan de rechterrand van het toestel gegroepeerd. Ze zijn vrij hoog geplaatst en vereisen een beetje gymnastiek om ze te bereiken. De vingerafdruklezer bevindt zich onder het scherm. De vingerafdruklezer bevindt zich onder het scherm, dus hij zit perfect onder je duim als je de telefoon vasthoudt en blijft in verreweg de meeste gevallen bereikbaar. De Galaxy S20 FE heeft een IP68 waterdichtheid rating, maar heeft geen mini-jack plug. Door het ontbreken van een USB-C naar mini-jack adapter in de doos verliest de Koreaanse smartphone zijn 5e ster in dit deel van de test.

Als het niet mogelijk is om een bekabelde hoofdtelefoon aan te sluiten, heeft de Samsung Galaxy S20 FE in ieder geval de verdienste dat hij twee stereoluidsprekers van goede kwaliteit heeft. Hoewel je geen lage tonen kunt verwachten, is het geluid vrij zuiver en verzadigt het niet erg, zelfs niet op vol volume.

Scherm

De Galaxy S20 FE profiteert van de display-expertise van Samsung. Het 6,5-inch Amoled-paneel heeft logischerwijs een uitstekende contrastverhouding. De Koreaanse fabrikant stelt zich tevreden met een Full HD+ definitie, die voor de meeste toepassingen ruim voldoende is en vooral minder energie verbruikt dan WQHD+. Het scherm van de Galaxy S20 FE slaagt erin om onder alle omstandigheden leesbaar te blijven. We hebben de maximale helderheid gemeten op 788 cd/m², wat het mogelijk maakt om een iets te hoog reflectiepercentage (53,7%) te compenseren. De helderheid van het scherm kan worden teruggebracht tot 1,7 cd/m², wat laag genoeg is om verblinding in het donker te voorkomen.

Zoals vaak het geval is bij Samsung, is de kleurweergave goed gedaan. U moet echter de weergave-instellingen van de Galaxy S20 FE openen om het beste uit het scherm te halen door de “natuurlijke” modus te kiezen. Eenmaal geselecteerd, meten wij een zeer bevredigende delta E van 2,3. De kleurtemperatuur is helaas niet instelbaar en we moeten het doen met een ietwat koude waarde van 6800K.

Om het totaalplaatje compleet te maken, profiteert de Samsung Galaxy S20 FE van nul nagloei dankzij de Oled-technologie en een aanraakvertraging van 67 ms.

Prestaties

Een van de meest interessante punten voor de Europese consument is de mogelijkheid om te kiezen voor een Qualcomm Snapdragon 865 SoC. Samsung kiest er gewoonlijk voor om zijn smartphones in Europa uit te rusten met Exynos SoC’s, terwijl in andere delen van de wereld chips van Qualcomm worden gebruikt. Hoewel Samsung belooft dat beide modellen gelijkwaardige prestaties leveren, lijken de Europese modellen vaak slechter af te zijn. In onze tests hebben we consequent vastgesteld dat Samsung-toestellen uitgerust met Snapdragon-chips beter presteerden dan toestellen uit de Exynos-portfolio van het Koreaanse bedrijf.

Dit wordt eens te meer bewezen met de Galaxy S20 FE die we testen op ons SmartViser protocol. De smartphone behaalt een score van 97 in de multitasking-oefening. Een score die een uitstekende vloeiendheid garandeert bij het overgrote deel van de toepassingen, zelfs als die veeleisend zijn. Met 8 GB RAM is dit niet verwonderlijk, en dit is niet waar het verschil met de Exynos modellen het meest uitgesproken is.

Voor gaming liggen Qualcomm SoC’s en hun Adreno iGPU’s echter vaak ver voor op hun Mali concurrenten die Exynos SoC’s dragen. In onze test behaalde de Galaxy S20 FE 5G een score van 104. Een uitstekend resultaat dat zich vertaalt in zeer goede prestaties in veeleisende 3D-games, met een gemiddelde van bijna 60 fps. Ter vergelijking, de best presterende Samsung smartphone met een Exynos SoC in onze videogametest is de Galaxy Note 10+, die een index van 91 heeft, met een gemiddelde van 51 fps.

Foto

De Samsung Galaxy S20 FE heeft drie cameramodules aan de achterzijde, die verschillen van die van de klassieke Galaxy S20. We vinden:

 • Hoofdmodule: 12 megapixel sensor en 26 mm lensopening bij f/1.8
 • Ultra-groothoekmodule: sensor van 12 megapixels en lensopening van 13 mm equivalent bij f/2.2
 • Telemodule: sensor van 8 megapixels en lensopening van 76 mm bij f/2.4v

Hoofdmodule

De hoofdmodule van de Galaxy S20 FE is over het algemeen behoorlijk goed. Overdag levert hij een goed niveau van detail. De kleurweergave is, zoals vaak het geval is bij Samsung, een beetje overdreven met een verzadiging die sommigen te uitgesproken zullen vinden. Men zou de FE ook een lichte neiging tot overbelichten kunnen verwijten, maar ook dit is niet al te rampzalig.

Bij weinig licht slaagt de Galaxy S20 FE erin een bevredigende belichting te behouden, zonder te snel te gaan. Hij blijft in staat bewegende onderwerpen in deze moeilijke situaties correct vast te leggen. De Koreaanse telefoon slaagt erin elektronische ruis onder controle te houden en behoudt een behoorlijk detailniveau. Dit is nog steeds een inkeping onder de Galaxy S20 Ultra met zijn 108 megapixel sensor.

Ultrabrede hoek module

De ultra-groothoekmodule levert overdag goede foto’s op. De mate van detail is bevredigend en de beeldvervorming is goed onder controle. Het is logisch, we merken een kleine kwaliteitsvermindering op aan de randen van het beeld, maar niets te storend. De colorimetrie is hier nog nauwkeuriger dan bij de hoofdmodule.

De dingen verslechteren heel duidelijk bij weinig licht. De S20 FE probeert elektronische ruis te bestrijden door misbruik te maken van afvlakking. Dit resulteert in een slecht gedetailleerde weergave en benaderende kleuren over het geheel genomen.

Telefoto module

De telefotomodule van de Galaxy S20 FE heeft slechts een 8-megapixelsensor. Het resultaat is nog behoorlijk goed, gezien de vergroting van 3x. Toegegeven, het is nog ver verwijderd van de uitstekende zoom van de Galaxy S20 Ultra, maar het is nog steeds fatsoenlijk.

Het resultaat is niet bruikbaar bij weinig licht. De Galaxy S20 FE schakelt over op digitale zoom en de beeldkwaliteit wordt zeer slecht. Hoewel we de grotere elementen in onze testscène kunnen zien, kunnen we geen details of kleuren onderscheiden.

Camera en videomodule vooraan

Aan de voorkant wordt een 32-megapixelsensor gebruikt om selfies vast te leggen. Als er ooit een voorbeeld nodig was dat hoge definitie niet noodzakelijk goede kwaliteit oplevert, dan is de S20 FE er een uitstekend voorbeeld van. Het detailniveau is net zo slecht als de kleurweergave flets is.

Video’s kunnen worden opgenomen tot UHD-definitie met 60 fps. Hun weergave is over het algemeen vrij goed. De belichtingsovergangen zijn vloeiend en de scherpstelling is zeer effectief.

Levensduur batterij

De Samsung Galaxy S20 FE heeft een 4500 mAh batterij. Met zijn Full HD-scherm en Qualcomm SoC wordt dus een goed uithoudingsvermogen beloofd. Dit is inderdaad het geval. Op ons SmartViser-testprotocol hield de Koreaanse smartphone het 20 uur vol. Een uitstekende score die garandeert dat hij ons niet voor het einde van de dag in de steek zal laten en bij niet al te intensief gebruik zelfs meer dan 2 dagen mee zal kunnen gaan.

Met de meegeleverde oplader heeft de Galaxy S20 FE 5G 1 uur en 25 minuten nodig om volledig op te laden.

Repareerbaarheid

De score voor repareerbaarheid van 8,1/10 is de hoogste die is gevonden op het moment van deze test en de update ervan in juli 2021.

Hoewel de smartphone goed scoort op de beschikbaarheid en prijs van sommige reserveonderdelen (batterij, camera, display…) en op de toegankelijkheid van technische documenten, lijdt de S20 FE 5G onder een demontage die gebaat zou zijn bij vereenvoudiging. Misschien vanwege het waterdichte ontwerp (IP68).

Duurzaamheid

Onze duurzaamheidsscore bepaalt de duurzaamheid van de smartphone voor zowel de consument als het milieu. Het is gebaseerd op een combinatie van de herstellingsindex, duurzaamheidscriteria (beschermingsindex, standaard verbindingsstukken, garantieperiode en updates…) en een beoordeling van het MVO-beleid (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). Alle details van de analyse vindt u in ons artikel over de duurzaamheidsscore.

Interface en OS
De Galaxy S20 FE 5G wordt geleverd met versie 2.5 van One UI, de interface die door Samsung is ontwikkeld op basis van Android 10. We vinden alle functies die kenmerkend zijn voor de handtekening van de fabrikant: Bixby, Always-on Display, Samsung Pay … de hele Samsung-ervaring is terug te vinden.

Het zijscherm is ook terug, zodat u uw favoriete toepassingen in een tabblad kunt vastzetten. Het compenseert de grote omvang van de telefoon. Op dezelfde manier is het mogelijk de camera te activeren met een dubbele druk op de vergrendelknop. Merk op dat Bixby automatisch wordt geactiveerd door lang op de vergrendelknop te drukken, maar dat het ook mogelijk is om de smartphone in plaats daarvan uit te schakelen.

Op het moment van schrijven dateren de laatste beveiligingspatches van 1 september 2020, dus dit is een up-to-date telefoon.

Samsung Galaxy S20 FE

Bekijk de dagprijs

Productspecificaties

 • Merk: Samsung
 • Model: Samsung Galaxy S20 FE 5G
 • Artikelnummer: SM-G781BZBDEUB
 • Garantie: 2 jaar
 • Type garantie: Carry-in
 • EAN: 8806090709753
 • Verpakkingsinhoud: Smartphone | Oplaadkabel | Adapter | Simkaartpin | Handleiding | Screenprotector
 • Gewicht: 430 gram
 • Simlockvrij: Ja
 • Simkaart die past: Nano SIM
 • Dual-sim: Ja
 • Simkaart meegeleverd: Nee
 • Provider: Geen provider
 • Type Dual-sim: Dual standby
 • Inhoud simkaarthouder: 2 simkaarten of 1 simkaart en 1 geheugenkaart
 • Besturingssysteem: Android 11
 • Schermgrootte: 6.5 inch
 • Resolutie: 1080 x 2400 pixels
 • Type scherm: Amoled
 • Vouwbaar scherm: Nee
 • Extern geheugenslot: Ja
 • Maximale geheugenkaartcapaciteit: 1 TB
 • Type extern geheugen: Micro SD
 • Aantal megapixels: 12 megapixels
 • Frontcamera: Ja
 • Aantal megapixels frontcamera: 32 megapixels
 • Camera opties: Optische zoom | Flitser | Ultra Wide Angle
 • Aantal camera’s achterzijde: 3
 • Aantal camera’s voorzijde: 1
 • Processorkernen: Octa core (8)
 • Werkgeheugen (RAM): 6GB
 • Batterij capaciteit: 4500 mAh
 • Draadloos opladen: Ja
 • Spraakbesturing: Ja
 • Vingerafdrukscanner: Ja
 • Geschikt voor onderwater: Ja
 • Schokbestendig: Nee
 • Inclusief gezichtsherkenning: Y
 • Wifi: Ja
 • Netwerksnelheid: 5G
 • GPS: Ja
 • A-GPS: Ja
 • Bluetooth: Ja
 • NFC: Ja
 • Type aansluiting: USB-C
 • Kan zelfstandig met internet verbinden: Ja
 • App vereist voor gehele functionaliteit: Nee
 • App werkt op besturingssysteem: Android
 • Delen van gebruikersgegevens vereist: Ja, bij aanmaken van account bij app
 • Wifi vereist: Nee
 • Bluetooth vereist: Nee
 • Mobiele data verbinding mogelijk: Ja
 • Betaalde diensten vereist: Nee
 • Compatibel met: Informatie niet beschikbaar
 • IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)
 • Materiaal behuizing: Plastic
 • Productconditie: A Grade (zo goed als nieuw)
 • Taal handleiding: Universeel
 • Uitzonderingen fabrieksgarantie: Val-, stoot- en waterschade
 • Verpakking breedte: 90 mm
 • Verpakking hoogte: 59 mm
 • Verpakking lengte: 175 mm
 • Zaklamp: Ja

Voordelen

 • Afwerking.
 • Goed gekalibreerd Oled scherm.
 • Comfortabele prestaties.
 • Prima hoofdcamera module.
 • De batterij gaat goed mee.

Nadelen

 • Geen mini-jack of adapter.
 • Teleurstellende secundaire fotomodules.

Conclusie

De Samsung Galaxy S20 FE 5G is over het algemeen een groot succes. Het maakt met succes gebruik van de elementen die werken voor de Galaxy S familie en kiest voor een Qualcomm Snapdragon SoC waar in Europa al lang om wordt gevraagd. Samsung heeft een smartphone die zowel op technisch als op prijsniveau kan concurreren met de Xiaomi Mi 10 en OnePlus 8.