Braziliaanse koffie: overschat of ondergewaardeerd?

Al meer dan 100 jaar is Brazilië ’s werelds grootste producent van koffiebonen.

Kwantiteit en kwaliteit zijn echter twee totaal verschillende dingen, en als je Brazilië noemt voor een echte koffiesnob, zal hij waarschijnlijk met zijn ogen rollen en je die neerbuigende hipster-grijns geven.

Brazilië is een omstreden koffieland en veel mensen vinden dat koffie uit dit uitgestrekte land overschat wordt.

In dit artikel zal ik het goede, slechte en lelijke onder de loep nemen en je alles vertellen wat je moet weten over Braziliaanse koffie.

Als er één land in de collectieve psyche is dat koffie inkapselt, dan is het Brazilië wel.

Denk maar aan frank Sinatra’s iconische koffielied uit 1946:

“Ver onder Brazilianen,
Koffiebonen groeien met miljarden,
Dus ze moeten die extra kopjes vinden om te vullen.
Ze hebben ontzettend veel koffie in Brazilië.”

De Braziliaanse koffiegeschiedenis begint met een verboden flirt.

In 1727 ging sergeant-majoor Francisco de Melo Palheta naar Cayenne in Frans-Guyana om te helpen onderhandelen in een landgeschil.

In plaats van diplomatiek werk te doen, verleidde hij echter de vrouw van de lokale burgemeester.

In ruil daarvoor gaf ze hem bij zijn vertrek een koffiezaailing verborgen in een boeket, en zo kwam koffie naar Brazilië.

Palheta bracht de plant met zich mee terug naar de Noord-Braziliaanse staat Para, maar het was pas toen de plant het zuiden bereikte in de buurt van Rio de Janeiro en Santos (de havenstad sao Paulo) dat het begon te bloeien.

In 1830, zo’n honderd jaar na de introductie, was Braziliaanse koffie een succesverhaal geworden en was verantwoordelijk voor een derde van de wereldwijde productie.

Waarom is Braziliaanse koffie vandaag de dag beroemd?

Door slavenarbeid en een agressieve, industriële benadering van de landbouw nam de productie snel toe en werd Brazilië de grootste koffie-exporteur ter wereld.

In 1888 werd de slavernij in Brazilië afgeschaft. Gevreesd werd dat dit zou leiden tot een daling van de koffieproductie. Het tegenovergestelde gebeurde echter dankzij overheidsbemoeienis en toegenomen immigratie.

De koffieproductie in Brazilië ging door en in de vroege jaren 1900 was er Braziliaanse koffie in vier van de vijf kopjes die wereldwijd werden geconsumeerd. (Bron)

Wat er in Brazilië gebeurde, had niet alleen een aanzienlijk effect op de wereldwijde koffiehandel, maar ook op de evolutie van de koffieconsumptie.

De oorzaak en gevolg gingen ook de andere kant op; koffieproductie heeft het Braziliaanse landschap, de landbouw en de samenleving als geheel gevormd.

Is Braziliaanse koffie goed of overschat?

Vanaf het begin draaide braziliaanse koffie om schaal en kwantiteit; kweek een bos koffie en oogst deze efficiënt.

Het is niet verwonderlijk dat deze aanpak leidt tot een lagere kwaliteit koffie.

Dit zijn enkele typische kenmerken van de koffieproductie in Brazilië. Als je iets van koffie weet, zul je je meteen realiseren dat dit contraproductief is vanuit een kwaliteitsstandpunt.

  • Lage hoogtes: Verhoogt de rijpingssnelheid en maakt het voor plukkers gemakkelijk om toegang te krijgen
  • Geen schaduw: Geeft meer zon, wat zich vertaalt in kersen die sneller rijp zijn
  • Monocultuur boerderijen: Het gebrek aan biodiversiteit maakt het gemakkelijk om te oogsten, maar vernietigt de natuurlijke omgeving voor dieren en planten.
  • Niet-selectief plukken: Brazilië is een van de weinige plaatsen ter wereld waar tractoren worden gebruikt voor de oogst. Door deze ruwe pluk worden rijpe en onrijpe koffiebessen gemengd.

Al deze dingen samen maken Braziliaanse koffie enigszins teleurstellend gezien vanuit het oogpunt van een koffieliefhebber.

De Braziliaanse Pulped Natural

Een ander ding dat uniek is voor Braziliaanse koffie is de verwerkingsmethode: de verpulverde natuurlijke methode.

In andere delen van de wereld wordt koffie meestal nat of droog verwerkt. Deze methoden hebben de neiging om meer opwindende smaakprofielen te creëren: ofwel zeer schoon en zuur of extreem fruitig en gefermenteerd.

De verpulverde natuurlijke methode (of honingproces zoals het in andere landen wordt genoemd) laat het koffiezaad drogen met het slijm nog op de boon. Dit verbetert de zoetheid, wat enkele van de andere nadelen in de productielijn goedmaakt.

Brazilië Koffie Smaak (en het gebrek daaraan)

Meestal hebben bonen uit Brazilië smaaktonen zoals chocolade, hazelnoot en karamel. Vaak is het een laag zure koffie. Het is goed zonder spannend te zijn, in tegenstelling tot de meer subtiele koffies uit Oost-Afrika of Midden-Amerika.

Dit soort koffie heeft de Italiaanse espressocultuur en veel van de moderne koffie gebaard.

Aangezien het grootste deel van de koffie die in de naoorlogse wereld beschikbaar was, dit goedkope Braziliaanse spul was; natuurlijk pasten de barista’s zich aan en probeerden ze er het beste van te maken.

Wanneer je espresso maakt, worden alle smaken samengeperst en geïntensiveerd. Om die reden kan een zoete en nootachtige Braziliaan, die nogal saai zou smaken als filterkoffie, goed presteren als een koffieboon voor espresso.

Brazilië kweekt ook grote hoeveelheden van de beruchte Robusta-soort. Het is eenvoudiger om voor te zorgen dan Arabica, en heeft ook meer cafeïne en crema terwijl het goedkoper is. Om die redenen wordt het vaak toegevoegd aan de espressomix.

Een typisch Italiaanse espressomelange zou zoiets zijn als 70% Braziliaans verpulverd natuurlijk, 15% robusta en ten slotte een scheutje Midden-Amerikaanse koffie om wat pit aan de blend toe te voegen.

Het smaakt behoorlijk als espresso en werkt geweldig als basis van een cappuccino. Maar tegenwoordig hebben de meeste koffiesnobs hogere eisen en meer veeleisende smaakpapillen.

Koffieproductie in Brazilië vandaag

Toen de specialty coffee-beweging aan het begin van dit millennium momentum begon te krijgen, lag veel van de nadruk op unieke smaaktonen en zuurgraad.

Omdat Braziliaanse koffie zelden op grote hoogte wordt geteeld of verwerkt op een manier die deze kenmerken bevordert, is het vrij zeldzaam om single origin koffie tegen te komen die bedoeld is voor handmatig zetten. In de afgelopen jaren is Braziliaanse koffie een goedkoper ingrediënt voor espresso gebleven of een vulmiddel geweest in saaie supermarktmelanges.

Brazilië is echter een uitgestrekt land met een geavanceerde koffie-industrie, dus het is duidelijk dat er uitzonderingen op deze regel zijn. De Brewers Cup-kampioen van 2018, Emi Fukahori, afgewerkt als nummer één met een boon van de vooraanstaande Braziliaanse koffieboerderij, Datumrra.

Dit is wat de beroemde Engelse barista en koffiebrander Maxwell Colonna-Dashwood opmerkte over zijn bezoek aan Daterra:

“Tijdens mijn bezoek aan de Daterra-boerderij in de Regio Cerrado werd ik niet alleen zeer goed verzorgd, maar ik werd ook weggeblazen door de technologie die de boerderij had en het vermogen van die technologie om de kwaliteit van sorteren en verwerken te verbeteren. De eigenaren hadden een op maat gemaakt sorteersysteem dat de kersen scheidde op basis van rijpheid op basis van druk en LED-sorteerders die duizenden bonen per seconde scanden. ” (bron)

Brazilië is de laatste jaren welvarender geworden. In combinatie met de technologische knowhow, de 6e grootste bevolking ter wereld, evenals een aanzienlijke binnenlandse koffiecultuur, denk ik dat het veilig is om te zeggen dat we in de toekomst een nieuwe generatie kwaliteitsgerichte en trotse Braziliaanse koffieboeren zullen zien. Maar het sleutelwoord hier is “toekomst”. De op kwaliteit gerichte producenten zijn nog maar een kleine druppel in de gigantische oceaan.

brazilië koffie export in de haven in Santos
Koffie is geëxporteerd in de haven van Santos in 1880 (Bron)

Brazilië koffie export

Historisch gezien is veel Braziliaanse koffie verkocht onder de ‘Santos‘ naam. Dit zegt echter niets over kwaliteit; het is gewoon de naam van de havenstad in de buurt van Sao Paulo.

Meestal heeft het hoogwaardige spul de naam van de boerderij (genaamd Fazenda) vermeld op de verpakking.

Omdat Braziliaanse boerderijen echter de neiging hebben enorm te zijn, zal dezelfde boerderij zowel goede als slechte dingen produceren.

Als voorbeeld, sommige van de meer flauwe speciale koffie die ik ben tegengekomen, is van de bovengenoemde Daterra-boerderij.

Braziliaanse teeltgebieden en variëteiten

De typische variëteiten van arabica in Brazilië

  • Bourbon
  • Catuai
  • Mundo Novo
  • Icatu.

Koffie wordt verbouwd in het oosten van het land; van Bahia in het noorden; helemaal naar Parana in het Zuiden. Het bekendste gebied is misschien wel de staat Minas Gerais en zijn Cerrado-regio waar de hoogte gemiddeld rond de 800-1300 meter ligt en de seizoenen duidelijk afgebakend zijn. Ongeveer de helft van de totale koffie, de productie komt uit deze staat.

Espírito Santo is de op een na meest prominente staat, maar robusta (vaak conilon genoemd) is goed voor een aanzienlijk deel van de productie hier.

Ja, er is veel te zeggen over Braziliaanse koffie. Maar uiteindelijk zei Ol’ Blue Eyes het best goed in zijn koffieliedje uit de jaren veertig: Er is ontzettend veel koffie in Brazilië!

Top uitgelichte afbeelding: Knase – CC door 3.0