Breville Halo Air Fryer & Rotisserie Oven review

Onconventioneel en strak modern, de Halo Rotisserie Air Fryer Oven kan uw dagelijkse kookroutine veranderen.

Ontworpen als een traditionele broodroosteroven, heeft deze friteuse een uitschuifbare deur in plaats van een lade, draadrekken in plaats van een mandje, en een draaispit en gaastrommel, die een vleugje nieuwigheid toevoegt aan het braden van een hele kip of het koken van een partij frieten.

Ontwerp & uiterlijk

In de doos zit een oven van 10 liter, drie draadschalen, een gaasmandcilinder, een zwarte lekbak, een draaispit, een draaispitvork, en de handleiding.

Halo en toebehoren

De oven zelf is vierkant met afgeronde hoeken, en is 36 cm hoog, met een diepte van 30 cm en een breedte van 34 cm. Netjes, met een niet te grote voetafdruk, de body is matzwart en afwasbaar, terwijl de zwarte glanzende afwerking van de deur bijna een donkere spiegel is.

Als je het moet verplaatsen, is het met een gewicht van 9,58 kg goed te doen, maar het is geen apparaat dat je in en uit een keukenkastje wilt tillen. Het heeft echt een permanente aanwezigheid op het aanrecht nodig.

De oven wordt bediend via een lang touchscreenpaneel boven de deur, en het is gemakkelijk en intuïtief te gebruiken. Er zijn toetsen voor stroom, ovenverlichting, temperatuur en tijd, de centrifugefunctie en om te beginnen met koken.

Het bedieningspaneel van de Breville Halo

Er zijn ook vier voorgeprogrammeerde functies (friet, kip, groenten en biefstuk) en drie handmatige instellingen (bakken, braden en dehydrateren). U kiest gewoon een instelling, vervolgens de temperatuur en de kooktijd, net als bij een magnetron.

De drie rekjes hebben een kookoppervlak van ongeveer 23 bij 20 cm, waar ongeveer twaalf vissticks in passen. Theoretisch zou je er 36 tegelijk kunnen bereiden – als je hongerig genoeg was. Het draaispit is goed voor een hele kip van 1,3 kg, in de trommel past 750 g friet. De lekbak heeft een effectieve antiaanbaklaag, zodat schoonmaken een fluitje van een cent is.

De handleiding is niet erg uitgebreid met recepten. Er staan er een paar in, samen met een handige tabel met typische kooktijden, maar als u wilt experimenteren, zult u elders inspiratie moeten zoeken.

En hoe gebruik je het?

Prestaties

Voor het eerste gebruik moet u de oven aan de binnenkant afvegen, de accessoires wassen, de stekker in het stopcontact steken en de handmatige instelling van de airfryer kiezen op 200°C gedurende 15 minuten. De oven klinkt als een heel kleine straalmotor die opstijgt, maar na een tijdje merk je het geluid niet echt meer.

Hij warmt op tot 200°C zeer snel, en piept wanneer hij die temperatuur bereikt. Zodra de 15 minuten voorbij zijn, geeft de oven een pieptoon ten teken dat hij klaar is, schakelt hij de verwarming uit en bent u klaar om te gaan.

We gingen all-in met onze eerste test: een 1,4 kg gemarineerde hele kip aan het draaispit. Breville zegt dat de limiet 1,3 kg is, maar we kwamen weg met de extra pond. U moet de kippenpoten en -vleugels vastbinden om te voorkomen dat er iets in de lekbak terechtkomt of het bovenste gaas raakt. De kip deed er een uur over op 200°C en kwam er sappig uit, met gekroesde huid.

Rotisserie kip

Het is een kunst om zowel het draaispit als de maastrommel in de friteuse te plaatsen met de bijgeleverde vork. U moet leren hoe dat moet voordat u het spit en de trommel met voedsel vult, want de linkerkant moet goed in de gleuf vallen voordat u de linkerkant op de haak tilt.

Vervolgens hebben we dungesneden frietjes in de trommel gedaan. Dat duurde 25 minuten op 200°C voor 700g en ze waren knapperig van buiten en luchtig van binnen.

Frieten koken in de Halo

We hebben ook een kleuterlunch gemaakt van twee vissticks en een kleine portie friet. De maaltijd duurde 15 minuten op 200°C op de luchtbakfunctie, en het resultaat was knapperig. Maar het echte voordeel was dat we niet een hele oven hoefden te verwarmen voor een kleine maaltijd, en dat we ook niet naar een kookwekker hoefden te luisteren en ons hoefden te haasten om de oven uit te zetten – want de air fryer schakelt zichzelf uit na het koken.

Een ander pluspunt is dat het aanrechtblad direct voor en aan weerszijden van het aanrecht geplaatst kan worden. We hadden ons niet gerealiseerd hoe handig een dergelijke opstelling kan zijn.

Na zeven dagen gebruikten we de friteuse voor vrijwel al onze normale kookbehoeften, afgezien van (uiteraard) sauzen, jus, kleingesneden groenten, en enkele sauteren.

Alle droge etenswaren, van spek en hamburgers tot Kip Kievs en Zweedse gehaktballetjes, gingen in de airfryer, net als geroosterde aardappelen, gebakken aardappelen en frietjes. U kunt ook kant-en-klaarmaaltijden opwarmen met de bakfunctie – en ook dat spaart elektriciteit in vergelijking met een gewone oven.

We vonden koken in de Halo ongelooflijk handig, waarschijnlijk omdat hij alle voordelen heeft van een heteluchtoven met microgolftiming (je stelt hem in op 15 minuten, hij kookt 15 minuten en schakelt dan uit); hij staat op werkbladhoogte; en hij is uiterst gemakkelijk schoon te maken. U hoeft alleen de binnenkast en de deur schoon te vegen, de gebruikte rekken en de lekbak te weken en af te wassen – en dat is alles.

Het is veel sneller dan het schoonmaken van een oven en je hebt er geen oogstrelende ovenreiniger voor nodig. We vonden ook dat de rooster na het koken snel afkoelde, zodat ze na het opdienen goed hanteerbaar waren.

Er zijn een paar dingen waar potentiële kopers rekening mee moeten houden: het is niet duidelijk hoe je het ovenlampje kunt vervangen, en je hebt een plek nodig om de draadtrommel en het spit op te bergen als je ze niet gebruikt.

Prijs en beschikbaarheid

De Halo Rotisserie Air Fryer heeft een RRP van ongeveer £160, maar je zou in staat moeten zijn om hem voor ongeveer £136 te kopen. Het is
verkrijgbaar bij AO.com voor deze prijs,
evenals Very, maar de beste prijs die we vonden was van
Appliances Direct, waar hij in de aanbieding is voor £132.97.

Als u op zoek bent naar iets kleiners, maakt Breville ook de Halo 5.5l Digitale Air Fryer, die een conventionele lade heeft. Het is momenteel verkrijgbaar bij
Amazon voor £84.99.

Verdict

De Halo Rotisserie Air Fryer is een krakend stukje kit als je een aanzienlijk formaat oven hebt, misschien een fornuis, en niet het hele ding in brand wilt steken voor een paar vissticks, of als je een doe-het-zelf snelkookoplossing wilt voor tieners of verstrooide volwassenen in je huishouden die niet het risico lopen het huis in brand te steken.

Het zou ook een goede optie zijn als je geen oven hebt of er geen ruimte voor hebt, of als je in een gedeeld huis woont en je een kookgelegenheid in je eigen ruimte wilt.

Als je vegetariër of veganist bent, kan het zijn dat de functionaliteit je niet het bereik biedt dat je nodig hebt voor je dieetwensen.

Toch vonden we het geweldig. Het is een snelle, gemakkelijke stress-saver.

Specs

Breville Halo Air Fryer Rotisserie Oven: Specs

  • Wattage: 2.000W
  • Inhoud: 10 liter
  • Max temperatuur: 200C
  • Bedieningselementen: digitaal touchscreen
  • Gewicht: 10,3 kg