De beste koffiedocumentaires

Als je een grote koffie-nerd bent (of er een wilt worden), heb je er ongetwijfeld over nagedacht of er koffiefilms zijn die het bekijken waard zijn.

Vergeleken met hoeveel ruimte koffie inneemt in het leven van mensen, zijn er eigenlijk verrassend weinig koffiedocumentaires. En veel van hen hebben niet de hoge productiewaarden waaraan we de afgelopen jaren gewend zijn geraakt.

Er zijn echter een paar kandidaten die opvallen. Hier zijn vier koffiedocumentaires waarvan ik denk dat ze essentieel zijn om te begrijpen waar zowel speciale koffie als koffie op een meer algemeen niveau vandaag de dag zijn.

Ik heb ze vermeld in de volgorde die ik je aanraad om ze te bekijken als je jezelf als een koffienieuwkomer ziet.

Een film over koffie

Wie moet het bekijken? Mensen die een brede introductie willen tot specialty coffee in zijn huidige vorm

A Film About Coffee is waarschijnlijk de mooiste en best geproduceerde koffiefilm die tot nu toe is gemaakt.

Als je net begint met speciale koffie, is dit een geweldige plek om te beginnen; de film doet geweldig werk door alle essentiële aspecten van Third Wave-koffie uit te leggen.

We bezoeken koffieboeren in Rwanda en zien de directe impact die specialty coffee heeft op het leven van deze mensen. Het wordt echt duidelijk wanneer ze problemen hebben met de watervoorziening in het dorp, en het in Portland gevestigde Stumptown Coffee Roasters helpt hen financieel.

Na de mooie en interessante sequenties uit Afrika zien we koffielegendes zoals James Freeman van Blue Bottle en George Howell praten over het schenken van koffie en de syphon.

Dit segment is waarschijnlijk niet zo interessant als je al een hardcore koffie-nerd bent, maar het zou dienen als een goede introductie voor nieuwkomers.

In het volgende hoofdstuk over espresso wordt het wat interessanter. We bezoeken de excentrieke Japanse barista Katsu Tanaka en zijn koffiebar Bear Pond.

“Koffiemensen moeten sexy zijn”

Katsu Tanaka

Tanaka is de edgiest persoon in de documentaire. Hij is ook verantwoordelijk voor het enige beetje comic relief in de film als hij zegt dat “koffiemensen moeten sexy zijn“.

De film heeft een interessant samenspel tussen scènes uit de VS en meer exotische herkomstlanden, waarbij de laatste spannender is.

Het geeft wel een goede weergave van een Amerikaanse consumenten- en baristacultuur aan de ene kant en een producerende cultuur aan de andere kant.

Hoewel mooi en boeiend, is ‘A Film About Coffee’ meestal een beetje plechtig. Het is springlevend en opwindend als we Japan en andere delen van de wereld bezoeken, maar een beetje te formeel en oppervlakkig als we te maken hebben met Amerikaanse koffiemensen.

Ik denk echter nog steeds dat dit de beste introductie tot koffie is die de filmmedia bieden, en het is ook de meest professionele koffiefilm die er is. Oh, en de score is ook uitstekend.

De Koffieman

Wie moet het bekijken? Koffieliefhebbers die meer willen weten over koffiewedstrijden en een van de weinige supersterren van moderne koffie

The Coffee Man is een vermakelijke en geeky koffiefilm. Het volgt de reis van Sasa Sestic in aanloop naar zijn deelname en overwinning aan het World Barista Championship in Seattle in 2015.

Sasa Sestic is tegenwoordig een beetje een legende in koffie. Zijn naam gaat hand in hand met kwaliteit en toewijding dankzij zijn Australische koffieketen ONA. en zijn koffie-inkoopbedrijf Project Origin.

Om eerlijk te zijn, weet ik niet zeker of koffiewedstrijden echt zo interessant zijn voor mensen buiten de specialty coffee-gemeenschap. Ze hebben de neiging om zich te concentreren op microscopische details en pedante regels. Omdat Sasa echter zo’n fascinerende persoonlijke geschiedenis heeft, wroeten we de hele film voor hem.

Oorspronkelijk komt Sasa uit ex-Joegoslavië en net als veel andere mensen werd hij vluchteling toen de oorlog uitbrak aan het begin van de jaren 1990.

De familie Sestic belandde in Australië en Sasa, destijds een veelbelovende handballer, vertegenwoordigde uiteindelijk zijn nieuwe land op de Olympische Spelen in Sydney.

Hij moest echter om verschillende redenen de droom opgeven om een professionele atleet te worden, en in plaats daarvan wordt de koffie uiteindelijk Sasa’s allesverslindende passie.

Over het algemeen is de film goed geproduceerd en vermakelijk, en het helpt echt om een charismatische protagonist als Sasa Sestic te hebben.

Het enige nadeel van de film is dat het soms iets te veel tijd besteedt aan het uitleggen van punten waar koffie-geeks al bekend mee zijn.

De Aeropress Film

Wie moet het bekijken? Mensen die een vermakelijk, feelgood verhaal willen over inventiviteit en de creativiteit van koffiemensen

De AeroPress Movie is gewoon geweldig.

Het is niet echt een full-feature film, maar het verhaal dat het vertelt is zo gefocust en geeky dat je in een andere wereld wordt gezogen.

Zoals je waarschijnlijk al geraden hebt, gaat de film over het koffiezetapparaat, de Aeropress.

Natuurlijk is de AeroPress een van de meest geliefde en prachtige koffiegadgets van de afgelopen decennia, maar ik was er nog steeds niet zeker van dat het de belangrijkste focus van een hele documentaire zou kunnen zijn.

Het blijkt dat het verhaal van de AeroPress en zijn uitvinder, de excentrieke uitvinder en Stanford University engineering instructeur, Alan Adler, is meer dan genoeg om je helemaal aan het scherm gekluisterd te houden.

Het eerste deel van de film richt zich op hoe de AeroPress werd uitgevonden en uiteindelijk populair werd.

Het tweede deel van de film zoomt in op hoe de specialty coffee community het brouwapparaat ontving en hoe het World AeroPress Championship tot stand kwam.

Er is een interessante dynamiek tussen de oude, eigenwijze uitvinder en de jonge en speelse koffiemensen die de AeroPress op een heleboel onverwachte manieren gebruiken.

De film is geproduceerd door de bloggers /YouTubers van European Coffee Trip, en de film profiteert van hun sterke beheersing van het onderwerp en kennis van het publiek. Er zijn geen onnodige details en de documentaire voelt nooit saai of repetitief aan.

De duidelijke focus en een sterke protagonist, zoals Alan Adler, zijn een winnende combinatie. Deze film behandelt de mythologie van speciale koffie en schrijft zelfs een paar nieuwe hoofdstukken.

Black Gold Coffee documentaire

Wie moet het bekijken? Mensen die sociaal bewust zijn en meer willen weten over de donkere kanten van de koffiehandel.

Terwijl ‘A Film about Coffee’ ingaat op de ingewikkelde postkoloniale kwesties rond de koffiehandel en de omstandigheden van boeren in de derde wereld, draait deze documentaire om dit onderwerp.

Om die reden is het een minder vleiend portret van de koffie-industrie en een minder vermakelijke film. T is niet een feelgoodfilm, maar het is verplicht om te kijken als je wilt begrijpen hoe oneerlijk de gecommercialiseerde koffiehandel is.

De documentaire volgt Tadesse Meskela, de manager van Oromia Coffee Farmers Cooperative Union, in zijn zoektocht om de levensstandaard onder Ethiopische koffieboeren te verhogen.

Ethiopië staat bekend als de geboorteplaats van koffie en het land groeit tegenwoordig een overvloed aan verbazingwekkende bonen. Hoewel koffie vaak wordt afgeschilderd als zwart goud (vandaar de naam), krijgen boeren alleen centen betaald voor hun harde werk.

De film is uit 2006, dus het is uitgebracht voordat specialty coffee echt werd “hoofdstroom“. Om die reden krijgen we niet te zien hoeveel impact moderne branders hebben gehad in plaatsen zoals Ethiopië, waar het grootste deel van de export is gebaseerd op koffie.

Het lijkt er echter op dat tadesse’s vakbond daadwerkelijk succesvol is geweest in het bereiken van veel van zijn doelen.

Soms is Black Gold wat repetitief en eenzijdig; als je echter de harde realiteit van het zijn van een koffieboer wilt begrijpen, is dit de film om naar te kijken.

Bovenste uitgelichte afbeelding: Schermafbeelding – Een film over koffie