De beste kookplaat espressomachines van 2021

Of je nu net begint met koffie of een doorgewinterde veteraan bent, een moka-pot (AKA een kookplaat espressomachine) is een interessante en unieke zetmethode om aan je arsenaal toe te voegen.

Koffie zetten die ergens tussen espresso en een Americano in zit, de beste espressomachines op de kookplaat bieden serieuze koffie zonder veel van de nadelen van de echte espresso.

De pot is een tiende van de grootte van een goede espressomachine en de prijs is nog minder.

Natuurlijk krijg je niet helemaal dezelfde crema en precieze extractie als met de traditionele espressomachine, maar aan de andere kant, in sommige gebieden van het leven is de 80/20-beginsel is van toepassing, en koffie is er daar een van.

Topkeuze: Beste waarde

Alessi Espressomachine 9090 door...

Als u op zoek bent naar een bijgewerkte versie van de klassieke moka-pot, heeft de Alessi 9090 het allemaal en meer.

Dit is het model om te krijgen als u klaar bent om te investeren in de methode en de ultieme kookplaat espressomachine wilt.

de beste kookplaat espressomachine in 2020 – Imho

1: Bialetti Moka Express Espresso |

Bialetti Express Moka Pot, 6...

Het merk Bialetti en moka potten zijn op dit punt in wezen synoniem. Bialetti is veruit het beroemdste bedrijf dat tegenwoordig mokapotten produceert, en met goede reden. Ze maken de meest eenvoudige, klassieke moka-pot met het achthoekige ontwerp dat door ongeveer elke andere moka-potfabrikant is gekopieerd.

Deze moka-pot is verkrijgbaar in maten variërend van 1 kopje tot 16 kopjes, geschikt voor zowat elke gebruiker, hoewel de 6-kops versie het populairst lijkt te zijn. De constructie van de moka pot zelf is uitstekend. Het lichaam is gemaakt van hoogwaardig aluminium dat lang genoeg mee moet gaan om door te geven aan uw kleinkinderen.

  • Klassiek ontwerp: De achthoekige kamer is zo klassiek dat het standaard is geworden in moka-potten.
  • Uitstekende koffie: De Bialetti zet net zo goed als elke andere moka pot.
  • Deze moka pot is zeer betaalbaar omdat het een eenvoudige, no-nonsense pot is.

Meer beoordelingen bekijken

2: Alessi Pulcina Italiaans koffiezetapparaat

Alessi Pulcina Kookplaat...

De Alessi Pulcina kookplaat espressomachine is de moderne versie van de Bialetti.

Ontworpen door Michele De Lucchi, heeft deze moka-pot een aparte stijl die net zo modern is als de Bialetti klassiek is.

Deze moka pot is ook gemaakt van aluminium en beknibbelt niet op constructie. Hoewel het tegen een hogere prijs wordt verkocht dan de Bialetti, lijkt het gebouwd om nog langer mee te gaan.

  • Prachtig, innovatief ontwerp. Dit ding is strak!
  • De koffie die hiermee wordt gemaakt is net zo goed als die van de Bialetti.
  • Stevig en gebouwd om lang mee te gaan. Hoewel het iets duurder is, lijkt het te zijn gebouwd om langer mee te gaan dan de Bialetti.

Meer beoordelingen bekijken

3: Bialetti Venus Koffiezetapparaat

Bialetti Venus Inductie 4 Kop...

Onze derde moka pot is ook een Bialetti (ik vertelde je dat ze hier bekend om stonden!). De Venus is hun nieuwere, slankere model dat iets duurder is, maar gebouwd van roestvrij staal in plaats van aluminium.

Ondanks het nieuwe ontwerp verliest deze moka-pot niets van zijn vermogen om koffie van hoge kwaliteit te produceren, waardoor een espresso-achtige drank wordt gezet die net zo goed is als de originele Bialetti moka-pot.

  • Vernieuwd ontwerp van de klassieke Bialetti
  • Zet koffie net zo goed als de klassieke moka pot. Dat betekent heel goed!
  • Roestvrijstalen constructie zorgt voor een lange levensduur

Meer beoordelingen bekijken

4: Alessi 9090 Espressopot

Alessi Espressomachine 9090 door...

Als de klassieke Bialetti het werkpaard van mokapotten is, is de Alessi Espresso Maker 9090 de koning.

Deze moka pot heeft een minimalistisch, modern design en is gemaakt van roestvrij staal. Het ontwerp is zo beroemd dat het is vastgelegd in het Museum voor Moderne Kunst! Deze moka pot maakt 6 volle espressokopjes koffie per keer.

Vanwege de superieure constructie en sterkere afdichting tegen de randen met een knakkend, vergrendelmechanisme dat een draaiende is, produceert deze moka-pot een veel schonere, rijkere kop koffie dan een van de eerder besproken moka-potten.

De superieure roestvrijstalen constructie zorgt er ook voor dat de behuizing nooit zal roesten of corroderen zoals zijn aluminium tegenhanger

  • Ontworpen door Richard Sapper, deze moka pot is mooi genoeg voor zowel brouwen als serveren
  • Deze moka pot produceert koffie die het beste lijkt op echte espresso.
  • Levensduur: De volledige roestvrijstalen behuizing zorgt ervoor dat deze moka-pot jaren en mogelijk zelfs tien jaar meegaat

MAAKT EEN MOKA POT ECHTE ESPRESSO?

De koffie die uit een moka-pot komt, is niet per se espresso, omdat het slechts onder 1-2 bar wordt gezet, terwijl echte espresso tussen de 5-10 bar vereist

💡Sidenote: de meeste mensen denken dat 9 repen het perfecte aantal is, maar je kunt espresso maken met minder.

De mokapot produceert ook niet de dikke, weelderige crema die een goede espresso heeft.

De moka-pot is echter ook niet je typische gewone Jane-koffie, omdat hij veel sterker en krachtiger is.

In Italië is de mokapotten wat mensen thuis drinken, en als je naar het café gaat, krijg je een espresso.

De merken die voorgemalen koffie maken voor Moka-potten, zoals Lavazza en Segafredo, zijn dezelfde die espressomelanges produceren. Er is een overlap tussen de twee, dus de typische smaak van kookplaat espresso is niet zo ver van Italiaanse espresso.

Hoe een Moka-pot te gebruiken: Hacks voor een gladdere beker

Hoewel de koffie die uit een percolator van een kookplaat komt soms een beetje diepte en smaak kan missen, kan deze worden verbeterd door deze kleine hacks te volgen:

  1. Het vullen van de onderste kamer met voorverwarmd water kan de zettijd verkorten, wat voorkomt dat de koffiesmaak afbreekt en lange tijd op het fornuis staat en wordt blootgesteld aan hitte.
  2. Het is ook belangrijk om de mokapot van het vuur te halen zodra je brouwsel klaar is. U kunt zelfs wat koud kraanwater over het lichaam van het apparaat laten lopen om het sneller af te koelen. Dit zorgt ervoor dat het brouwsel stopt wanneer je dat wilt.
  3. Een andere methode om je kopje te verbeteren is om te kiezen voor een medium roast. Traditioneel wordt dit soort Italiaans koffiezetapparaat gebruikt met zeer donkere brandingen, die een enigszins bitter kopje kunnen produceren. Dit kan worden verminderd met een City + t0 Full City roast die 100% arabica is.
⚠️ Vergeet niet schoon te maken: Veel mokapotten worden uiteindelijk walgelijk omdat mensen ze niet goed wassen en drogen.

Je moet de rubberen o-ring verwijderen en vaak onder de brouwkop filteren.

Wanneer de o-ring begint te kraken (of te walgelijk wordt) moet deze worden vervangen.

Het zou vanzelfsprekend moeten zijn, dat je altijd een weegschaal moet gebruiken om koffie en water nauwkeurig te meten! Alleen op die manier kun je je brouwsel in de juiste richting verbeteren of aanpassen.

Andere dingen om te overwegen bij het kopen van een koffiezetapparaat op de kookplaat?

Hoewel espressomachines op de kookplaat al bijna net zo lang bestaan als er koffie is gedronken, zijn er nogal wat verbeteringen om op te letten bij het kiezen van een espressomachine vandaag. Hier zijn een paar punten om rekening mee te houden wanneer u de beste espressomachines voor de kookplaat probeert te selecteren – soms ook wel Cubaanse koffiezetapparaten genoemd.

Materiaal

De meeste espressomachines op de kookplaat zijn van aluminium of roestvrij staal. Aluminium is lichter en warmt sneller op, terwijl roestvrij staal zwaarder en steviger is en langzamer opwarmt. Sommige mensen zweren dat een roestvrijstalen moka-pot een betere beker brouwt, maar het kiezen tussen beide zal altijd afhangen van uw voorkeur en voorkeur.

Grootte

Moka-potten variëren in grootte van kleine potten van 1 kop tot enorme potten van meer dan 16 kopjes. Nogmaals, de grootte van je mokapot hangt af van je behoeften. Wordt deze mokapot dagelijks gebruikt voor een enkele drinker of af en toe voor feesten van 10 personen? Kleinere mokapotten hebben de neiging om betere koffie te zetten, omdat je koffie nog steeds sneller brouwt en minder tijd op het vuur doorbrengt, wat smaken in je brouwsel kan vervormen. Daarom, als u de enige koffiedrinker in uw huis bent, wilt u misschien een kleinere maat nemen.

Snelle navigatie

Verder lezen: De 5 beste zwanenhalsketels voor koffie