Dyson Omni-glide review


Dyson heeft zijn assortiment snoerloze stofzuigers naast de hoofdserie V uitgebreid met meer gespecialiseerde stofzuigers, zoals de V11 Outsize, die is geoptimaliseerd voor grotere huizen met veel tapijt.

De Omni-glide staat aan de andere kant van het spectrum: hij is gericht op mensen die in moderne stadsappartementen wonen met harde vloeren. Maar het zou ook goed werken als een tweede stofzuiger om in de keuken te bewaren als een handige uitwijkmogelijkheid.

Omni-glide

Ontwerp en uiterlijk

Hoewel hij zeer herkenbaar is als een Dyson, vertegenwoordigt de Omni-glide de grootste ontwerpwijziging van de V-serie snoerloze stofzuigers. Het is een Dyson in zijn lichtste, slankste en meest manoeuvreerbare vorm, wat betekent dat hij is teruggebracht tot de essentie. Het scherm van de V11, V11 Outsize en V15 Detect ontbreekt, net als de nieuwste Dyson technologie: de laser en piëzo sensor.

De grootste verandering zit in de reinigingskop, die twee pluizige rollen heeft en vier wieltjes die 360° kunnen draaien, waardoor hij naar voren en achteren kan stofzuigen en in elke richting kan bewegen.

Omni-glide pluizige kop

Ook het handvat is opnieuw ontworpen. In plaats van de vertrouwde trekkergreep heeft de Omni-glide een gladde stang. De kleinere, slankere batterij springt er aan de bovenkant in en er zijn slechts twee knoppen: Aan/Uit en Max power. Dit betekent dat je de trekker niet ingedrukt hoeft te houden als hij in gebruik is.

Als je een Dyson hebt gebruikt en de trekker moeilijk vond werken, is dit een groot pluspunt. Maar de knotsachtige, greeploze handgreep vergt wel enige gewenning.

Omni-glijdende buis

De slanke batterij betekent echter wel een kortere gebruikstijd.

Ten slotte is ook de vuilnisbak afgeslankt, waardoor de Omni-glide plat kan liggen om onder bedden en sofa’s te geraken. Dit vergroot de reikwijdte en wendbaarheid – maar de keerzijde is dat u hem vaker zult moeten legen. Veel vaker. Met slechts 0,23 liter is hij minder dan een derde van de grootte van de toch al niet al te grote vuilnisbak van de V11.

In de doos

Als je de Omni-glide in het Verenigd Koninkrijk koopt, krijg je naast de omni-directionele pluizige reinigingskop ook de combi-kreukzuigmond (die een borstel en een mondstuk combineert), een reinigingshulpmiddel met brede mond en een mini-gemotoriseerd hulpstuk, dat je kunt gebruiken op matrassen, stoffering en trappen. U krijgt er ook een oplaadsnoer en een dock bij, die u aan de muur kunt bevestigen.

In de Omni-glide doos

Maar omdat de accu zo gemakkelijk te verwijderen is, kunt u hem er ook uithalen en apart opladen, terwijl u uw stofzuiger in de kast opbergt.

Omni-glide batterij

Als u de Omni-glide in de VS koopt, krijgt u alleen de hoofdreinigingskop, de combi-kreukzuigmond, het dockingstation en de oplader.

Omni-glide functies

De Omni-glide heeft maar twee standen: eco mode en max power. Als je hem in de eco-modus zet, gaat de batterij maximaal 20 minuten mee. Als je de gemotoriseerde reinigingskop toevoegt of de hogere stand gebruikt, krijg je aanzienlijk minder reinigingstijd.

Maar, net als de kleine vuilnisbak, is dit geen enorm afschrikmiddel als je een kleinere leefruimte hebt. Om te beginnen is de eco-stand meer dan geschikt voor harde vloeren, dus u hoeft alleen maar over te schakelen op de hogere stand of het gemotoriseerde mini-hulpstuk voor vloerkleden en stoffering.

En, echt, de Omni-glide is ontworpen voor mensen die weinig en vaak schoonmaken. Als u uw appartement regelmatig een snelle beurt geeft, is twintig minuten reinigingstijd meer dan genoeg.

Hij laadt ook op in 3,5 uur, wat een uur minder is dan de V15 Detect.

Het slanke ontwerp zorgt echter voor andere problemen. Omdat de vuilnisbak zo smal is, raakt deze veel vaker verstopt dan een gewone 0,76 liter Dyson vuilnisbak. Hoewel de vuilnisbak net zo gemakkelijk openklapt als bij andere modellen zodra de buis is verwijderd, moest ik, om hem goed te legen, met de hand stof- en haarklonten eruit trekken.

En hoewel er een blauw lampje knippert om u te laten weten dat de Omni-glide met succes wordt opgeladen, is er geen batterij-indicatielampje om u te laten weten wanneer de batterij bijna leeg is. Hij stopt er gewoon mee. Dat betekent dat je hem na gebruik zorgvuldig moet opladen.

Prestaties

Toch is dit alles slechts een inleiding tot het hoofdpunt. Dit is een apparaat dat ontworpen is om in beweging te zijn. Zuigt het in alle richtingen? Ja, absoluut. Glijdt het? Dat doet het echt.

De Omni-glide is, zonder twijfel, de meest wendbare stofzuiger die ik ooit heb gebruikt. Hij glijdt over de vloer, draait in hoeken, glijdt in nauwe ruimten en zuigt terwijl hij bijna perfect plat ligt. Hij kan rond tafelpoten en lastige meubelstukken worden gedraaid. Hij is een klasse apart als het op gebruiksgemak aankomt.

Persoonlijk haat ik stofzuigen. Ik haat het om een zware stofzuiger mee te slepen. Ik haat het om meubels te verplaatsen. Ik haat het feit dat er altijd wel een ruimte is die net iets te smal is voor de stofzuiger en een magneet is voor stof en vuil. De Omni-glide neemt zoveel van het eigenlijke stofzuigwerk weg dat de kleine vuilnisbak, de korte levensduur van de batterij en het ontbreken van een batterij-indicatielampje de moeite waard zijn – voor mij althans.

Maar – en dit is een groot probleem – de Omni-glide is helemaal niet goed op tapijten of vloerkleden. Als je een paar vloerkleden hebt, kun je overschakelen op de gemotoriseerde reinigingskop om ze te reinigen, hoewel dat behoorlijk arbeidsintensief is. Maar vergeet tapijten.

De Omni-glide is merkbaar minder krachtig dan andere, huidige Dyson modellen, dus hoewel hij geweldig is voor de klus waarvoor hij is geoptimaliseerd (harde vloeren schoonmaken), zul je heen en weer moeten zagen om een beetje pluis van een tapijt te krijgen.

Een bijkomend effect van het clubachtige ontwerp is dat hij vrij lang is in de handheldstand. Als je hem uit de hand gebruikt met de combi-stofborstel, is hij 78 cm (31 inch) van eind tot eind, wat geweldig is voor het afstoffen van hoge plekken, maar minder handig op planken in de buurt.

Omni-glide in handstoffunctie

Prijs & beschikbaarheid

De Omni-glide is
in de VS te koop op Dyson.com voor $399,99. Dat maakt het dezelfde prijs als de
V8 Animal.

Hij is ook te koop
Dyson.co.uk, waar hij £349,99 kost. In het VK kost hij hetzelfde als de
Dyson Cyclone V10 Animal.

Dus hoewel de Omni-glide een behoorlijk betaalbare Dyson is, wil dat niet zeggen dat het een goede prijs is. U zou in plaats daarvan kunnen kiezen voor een Dyson die krachtiger is en een betere batterijduur heeft.

Verdict

De Omni-glide is geen stofzuiger die in alle maten past. Hij is ontworpen voor een specifieke levensstijl en voor mensen die hun huis regelmatig een snelle beurt geven, in plaats van een wekelijkse grote schoonmaak.

Het heeft ook enkele serieuze beperkingen. Hij is alleen goed op harde vloeren, heeft een korte levensduur van de batterij, geen indicatielampje, een zeer kleine afvalbak en de handheld-modus is niet bepaald compact. En, omdat hij maar goed is in één ding, is het een beetje een luxeartikel.

Maar ondanks deze gebreken, is de Omni-glide het waard. Het is een koud kunstje om hem te gebruiken, hij glijdt door de kamer en maakt licht werk van een van de ergste huishoudelijke klusjes.

Om te zien wat wij vonden van de Dyson V15 Detect, bekijk
onze volledige review. En om meer snoerloze stofzuigers te zien, kunt u een kijkje nemen in ons overzicht van
de beste stofzuigers die we hebben getest.

Specs

Dyson Omni-glide: Specs

  • Tot 20 minuten batterijduur
  • 3,5 uur oplaadtijd
  • 0,23 liter (0,05 gallon) bakinhoud
  • 108×9.1×20.6cm (42.4×3.6×8.1in)
  • 1.9kg (4.18lb)

Recent Content