Ecovacs Deebot Ozmo N8+ test


Een zelfledigende robotstofzuiger klinkt als een fantastisch idee. Het betekent nog minder interacties met de machine. Stel gewoon een stofzuigschema in en laat hem zijn werk doen. Je hoeft je geen zorgen te maken over het legen van de bak elke keer dat hij schoonmaakt.

Maar, zoals blijkt, heeft het zelfledigende mechanisme zowel nadelen als voordelen.

Ontwerp & uiterlijk

De Ecovacs Deebot N8+ komt in een enorme doos, dankzij het hoge, torenvormige dock, dat 42 cm (16,5 inch) hoog is.

Als u een robotstofzuiger gebruikt, hebt u waarschijnlijk een discrete plek gevonden om deze te plaatsen, zoals onder een bank of kast. Als u wilt upgraden naar een robot die zichzelf leegzuigt, zult u waarschijnlijk een nieuw onderkomen voor hem moeten vinden. Niet alleen is het dock zelf hoog, maar de N8+ beklimt ook een helling om op te laden, waardoor de stofzuiger zelf hoger van de grond komt.

De N8+ heeft een traditionele vorm en is iets minder dan 10 cm hoog op zijn hoogste punt – de top van zijn lasertoren. Dit is ruwweg de standaardgrootte voor een robotstofzuiger en hij zou in staat moeten zijn om onder de meeste meubels schoon te maken.

Als u voor het eerst een robotstofzuiger koopt, raden we u toch aan de hoogte van uw grote meubels te meten om te zien of hij bijvoorbeeld onder het bed en de bank kan komen. Het is teleurstellend als hij er niet onderdoor kan – en ergerlijk als hij er wel onderdoor kan, maar telkens vast komt te zitten.

De N8+ heeft twee ronddraaiende veegborstels aan de voorkant. Sommige robotstofzuigers hebben er geen, sommige één en sommige twee. In dit geval zijn de twee borstels een gemengde zegen, want hoewel ze meer bereik geven en tot aan de muur reinigen, hebben ze de neiging grotere kruimels te verstrooien, wat betekent dat de stofzuiger niet alles bij de eerste poging zal oprapen.

N8+ roterende vegers

De 2300Pa zuigkracht is echter behoorlijk krachtig, dus hij krijgt de klus wel geklaard – ook al is dat niet bij de eerste doorgang. Toch gebruikt hij meestal niet zijn maximale vermogen. In plaats daarvan, als u auto-boost zuigkracht inschakelt, zal het de kracht opvoeren wanneer het overgaat naar tapijt. Dit geeft een indrukwekkende reinigingskracht, maar het maakt wel veel lawaai.

In zijn gewone modus is de N8+ extreem stil, met zijn voortrollende mechanische geluiden luider dan zijn zuigkracht.

Instellen en app

De N8+ is uiterst eenvoudig in te stellen. Sluit het dock aan en stel de robotstofzuiger in op laden. Download de gratis Ecovacs app, beschikbaar voor Apple en Android, zoek uw model en maak verbinding met uw wi-fi. De app zal je bij elke stap vragen en in onze test maakte hij onmiddellijk verbinding.

Tijdens de eerste schoonmaakbeurt zal de N8+ een kaart van je huis maken. Hierna kunt u kamers een naam geven, aangepaste schoonmaakprogramma’s maken en gebieden markeren die de robot moet vermijden. Dit betekent dat je hem kunt plannen om je badkamervloer te dweilen zonder je zorgen te maken of hij doorgaat en het tapijt van je slaapkamer gaat dweilen.

In onze test hield hij zich goed aan deze afbakeningen en een virtueel vierkant op de kaart hield hem weg van een hoek van de kamer waar zich een lamp en bedrading bevonden.

U kunt afzonderlijke plattegronden maken voor elke verdieping van uw huis. Planning en geavanceerde instellingen zijn gemakkelijk in te stellen en te navigeren.

Ecovacs app

Prestaties

Volgens de
Ecovacs website beschikt de N8+ over wat het merk TrueDetect 3D technologie noemt, voor het vermijden van obstakels. In de praktijk lijkt het echter niet briljant te werken, want de N8+ stuitert op voorwerpen en botst er herhaaldelijk tegenaan. Het krijgt de klus geklaard, maar doet dat niet erg elegant.

Hij moet ook vaak gered worden. Voordat robotstofzuigers geavanceerde navigatietechnologie gebruikten, flipperden ze door de kamer en bleven steken op schuine lampstatieven, drempels en andere verhoogde oppervlakken.

Met de N8+, voelt het een beetje alsof die dagen zijn teruggekeerd. Hij kwam vast te zitten achter de bank, in de keuken en was niet in staat om over een brede, 2 cm hoge drempel te gaan om de kamer erachter schoon te maken. Een handenvrije stofzuiger heeft maar een beperkt nut als je er regelmatig moet inspringen om hem te redden.

Het gebrek aan klimvermogen zou te wijten kunnen zijn aan het gewicht van de extra interne leidingen, die het zelfledigende systeem mogelijk maken. Ecovacs’
Deebot Ozmo 920, die we hebben beoordeeld en uitstekend vinden, is een fantastische klimmer die in onze tests een solide schoonmaakbeurt kreeg zonder vast te komen zitten.

Dweilen

De N8+ heeft ook een dweilfunctie. Het is gemakkelijk te gebruiken. Vul gewoon de 240ml watertank en bevestig de mop. Echter, het is slechts mild effectief. Het is in wezen alsof je met een vochtige doek over de vloer gaat. U krijgt gewoon niet dezelfde druk als wanneer u met de hand zou dweilen.

N8+ watertank

Toch, om eerlijk te zijn, is de N8+ mop zo goed als de meeste op de markt en zal uw vloer een lichte schoonmaakbeurt geven.

Zelfledigende vuilnisbak

Na elke schoonmaakbeurt wordt de afvalbak automatisch geleegd wanneer de N8+ wordt aangesloten. Als je het niet verwacht, zal het geluid van de zuiging – dat plotseling optreedt en klinkt als een straalmotor die opstijgt in de hoek van de kamer – een beetje als een verrassing komen.

N8+ zaksysteem

Er is ook een onaangename binnen-de-stofzuigerzak-geur die nog een tijdje blijft hangen na het legen.

Als je een groter huis hebt en een grote schoonmaak nodig hebt, kun je in de problemen komen omdat de N8+ geen sensor heeft om aan te geven wanneer de bak vol is. Hij leegt elke keer als hij terugkeert naar het dock, maar als hij vol is voor het einde van de schoonmaakcyclus, keert hij niet terug naar het dock om te legen. Dan blijft hij nutteloos rondrijden tot hij denkt dat hij alles gehad heeft.

Dit was echter geen probleem in onze test, aangezien de stofzuiger in staat was om telkens 45 minuten lang een volledige reiniging uit te voeren en tot het einde goed bleef zuigen.

De zak in de toren heeft een inhoud van 2,5 liter, waarmee je volgens Ecovacs een maand lang handsfree zou moeten kunnen schoonmaken. Maar vergeet niet dat je vervangzakken zult moeten kopen.

Als je in de VS bent, kosten de officiële zakken
$19.99 voor een pak van drie, wat betekent dat vervangende zakjes je ongeveer $7 per maand kosten. Maar er zijn goedkopere opties op Amazon US, waar u kunt krijgen
20 compatibele zakjes voor $36,99, of iets minder dan $1,90 per stuk.

In het Verenigd Koninkrijk kun je
12 compatibele zakken kopen bij Amazon UK voor 15,99 pond, dus vervanging kost je ongeveer 1,30 pond per maand.

Prijs & beschikbaarheid

Hoewel de maximale zuigkracht van 2300Pa hoger is dan bij veel – zo niet de meeste – concurrenten, zijn de functies van de N8+ verder vrij standaard. Het is dankzij het zelfledigende systeem dat de N8+ meer kost dan robotstofzuigers met vergelijkbare specificaties, als je tenminste in het Verenigd Koninkrijk bent.

Hij is te koop bij
Amazon in het Verenigd Koninkrijk, voor £599,99, terwijl de in veel opzichten superieure Deebot Ozmo 920 slechts
slechts £449,98 kost (ook bij Amazon).

Het is een ander verhaal in de VS, waar de
Deebot Ozmo 920 $699,99 kost, terwijl
de N8+ $100 goedkoper is, voor $599,99.

Verdict

Uiteindelijk betaal je een meerprijs voor de zelfledigende functie – als je in het VK bent, tenminste. In de VS is hij redelijker geprijsd in vergelijking met concurrerende modellen.

En of het de moeite waard is, hangt af van hoe je je robotstofzuiger gebruikt. Als u een schema wilt instellen en hem een maand lang wilt vergeten, zonder u zorgen te hoeven maken over het legen van de vuilnisbak, zou hij uw investering ruimschoots kunnen terugbetalen.

Het hangt echter ook af van uw levensstijl. Omdat de N8+ niet de beste klimmer is en vast kan komen te zitten op voorwerpen in huis, zal hij het beste werken in een opgeruimde omgeving – gepland, handsfree schoonmaken heeft niet veel zin als je hem herhaaldelijk moet redden.

Hij neemt ook veel meer plaats in dan een robotstofzuiger met een eenvoudig oplaaddock.

Voor meer robotstofzuigeropties, bekijk onze round-up van
de beste robotstofzuigers die we hebben getest.

Specs

Ecovacs Deebot Ozmo N8+: Specs

  • Zuigkracht: 200/600/1500/2300Pa
  • Vuilnisbak: 420mL
  • Waterreservoir: 240mL
  • Looptijd: 3200mAh/110mins
  • Gewicht: 3.6kg

Recent Content