EPOS H6PRO review

In navolging van de populariteit van de
EPOS H3, is het audiobedrijf terug met de verbeterde EPOS H6PRO, met een comfortabeler ontwerp, een afneembare microfoonarm en zelfs de mogelijkheid om te kiezen tussen open en gesloten akoestiek.

Het addertje onder het gras? Met een prijs van £149/$179 is hij niet goedkoop, en er is niet eens draadloze connectiviteit om gamers te verleiden. Is de EPOS H6PRO gaming headset de hoge prijs waard? Lees verder om erachter te komen.

Ontwerp en kenmerken

De EPOS H6PRO is een goed uitziende, ingetogen gaming-headset die niet zou misstaan op een werk Zoom-gesprek – in feite heb ik de H6PRO tijdens een
recente aflevering van onze wekelijkse video podcast, Fast Charge, zonder sarcastische opmerkingen van mijn collega podders, waardoor het perfect is voor degenen die een headset nodig hebben voor zowel werk als ontspanning.

Dat is vooral te danken aan het ontbreken van LED’s, aanwezig op de
Logitech G935 met meer RGB-verlichting dan een kerstboom, maar het is ook te danken aan de simplistische maar volwassen look die wordt geboden. De behuizing van de headset is bijna volledig gemaakt van plastic en kunstleer, maar met een metalen hoofdband onder het oppervlak en een combinatie van zacht aanvoelend materiaal en kunstleer op de oorschelpen, voelt het niet aan als een goedkope headset in de handen of op het hoofd.

In feite is de EPOS H6PRO een van de meest comfortabele headsets op de markt, met verstelbare oorschelpen en hoofdbanden die zeer weinig druk opbouwen op de oren of over het hoofd, zelfs tijdens urenlange gamesessies.

De werkelijke combinatie van oorschelpmateriaal hangt echter af van de variant die je kiest; de open akoestische versie is voorzien van zacht aanvoelend materiaal dat heerlijk aanvoelt op de oren en je koel houdt ten koste van passieve ruisonderdrukking, terwijl de gesloten akoestische versie is voorzien van een combinatie van zacht aanvoelend materiaal en kunstleer om de omgeving effectiever tot rust te brengen, met een meer traditionele opbouw van warmte tijdens langere gamesessies.

Er zijn ook verschillen in de geboden audio-ervaring, maar daar zal ik wat later dieper op ingaan.

Net als de goedkopere EPOS H6 heeft de H6PRO een groot volumewiel op de rechter oorschelp voor het tijdens het luisteren aanpassen van het geluid, en het werkt goed, met een lichte weerstand die zowel kleine als grote aanpassingen mogelijk maakt.

Waar de EPOS H6PRO verschilt van zijn goedkopere broer of zus is in de microfoonafdeling; terwijl de microfoon op het instapmodel vast zit, heeft het Pro-model een magnetische, afneembare microfoonarm – en er zit zelfs een tweede magnetische hoes in de doos om de H6PRO een schoon uiterlijk te geven als hij niet in gebruik is.

Het is een enorm pluspunt voor de H6PRO, waardoor consumenten de flexibiliteit hebben om te wisselen tussen een gamingheadset en een geweldig uitziende hoofdtelefoon wanneer ze maar willen, zonder in te hoeven leveren op de microfoonervaring in het algemeen.

Het is vermeldenswaard dat de EPOS H6PRO, ondanks de comfortabel hoge prijs, slechts 3,5 mm aansluitmogelijkheden biedt. Het is een zwakke plek in het verder ongerepte harnas van de H6PRO, omdat draadloze connectiviteit bijna een gegeven is in het topsegment van de markt, maar met de uitzonderlijke bouwkwaliteit en audiokwaliteit die geboden worden, is het een compromis dat ik – en anderen zoals ik – graag wil sluiten.

Bovendien wordt hij geleverd met een korte 3,5mm-kabel van 1 m voor consolegaming en een langere kabel van 2 m met splitters voor pc-gebruik, waardoor hij compatibel is met een verscheidenheid aan platforms en apparaten, evenals elke smartphone of tablet met 3,5mm-ondersteuning.

Tot slot zijn beide varianten van de EPOS H6PRO verkrijgbaar in drie kleuren – Racing Green, Sebring Black en Ghost White – dus er is waarschijnlijk wel een kleuroptie die bij je smaak past.

Audio- en microfoonkwaliteit

Zoals opgemerkt, heeft EPOS de beslissing genomen om zich met de H6PRO-reeks vooral te richten op audio en comfort – en dat is logisch, aangezien dat de twee belangrijkste factoren zijn bij het gebruik van een gamingheadset. Het goede nieuws is dat EPOS een indrukwekkende op audio gebaseerde geschiedenis heeft en dat is duidelijk te merken aan de audiokwaliteit die de H6PRO biedt – zowel de open- als de closed-back varianten.

Over het algemeen is de audio die de H6PRO biedt het best te omschrijven als evenwichtig, met lage tonen, middentonen en hoge tonen die even rijke details bieden zonder dat de een de ander overheerst. Je krijgt de standaard nadruk op de high-end zoals bij de meeste gaming headsets om te helpen geluiden op te pikken zoals geweerschoten, naderende voetstappen en het gerinkel van een herladend wapen, maar het is niet zo merkbaar scherp als bij andere gaming headsets.

De headsets leveren ook geweldig werk op het gebied van audiopositionering, waardoor het gemakkelijk is om geluiden te lokaliseren en onopgemerkt voorbij te sluipen in stealth-games en snel de richting te bepalen van de inkomende aanvalshelikopter in shooters. Het is vooral een genot op de PS5, waarbij de H6PRO-buizen zeer goed spelen met Sony’s Tempest 3D Audio-technologie.

Hoewel de headset vrijwel identiek zal klinken, ongeacht of je voor de open of gesloten versie kiest, zijn er een paar genuanceerde verschillen die het verschil kunnen maken voor je game-ervaring.

De open-back-koptelefoons zijn luchtiger dan de standaard closed-back-koptelefoons, en dat vertaalt zich in het gevoel van een breder geluidslandschap, waarbij EPOS suggereert dat de open-back-koptelefoons het meest geschikt zijn voor cinematische gaming. Dat is een verklaring waar ik het grotendeels mee eens ben, met een groot geluidslandschap met een evenwichtig middenbereik en een prominente bas, waarbij de laatste een bijzondere verrassing is gezien de matige basprestaties van veel hoofdtelefoons met open achterkant.

Het nadeel is dat het ontwerp met open achterkant betekent dat passieve geluidsreductie een probleem kan zijn, waarbij ik zelfs onbelangrijke geluiden kon oppikken zoals het gezoem van een ventilator in de buurt tijdens het spelen van Far Cry 6 op de PS5, en het is vrijwel hetzelfde met geluidslekkage. Als je in een gedeelde ruimte gamet, wilt meedoen aan eSports-competities of gewoon een afleidingsvrije gamesessie wilt, is de dichte achterkant waarschijnlijk meer iets voor jou.

De audio-ervaring van de hoofdtelefoon met gesloten achterkant is vergelijkbaar, maar met een smaller geluidslandschap en merkbaar scherpere hoge tonen voor betere prestaties in competitieve shooters zoals Call of Duty: Warzone. Hij is ook veel beter als passieve ruisonderdrukking en hoort heel weinig van de buitenwereld, vooral als de hoofdtelefoon harder staat. Hij is ook luider dan de open-back variant met minder geluidslekkage dan de open-back cans, ideaal voor gebruik in gedeelde ruimtes zoals een huiskamer of kantoor.

De bijbehorende boommicrofoon presteert ongeveer net zo goed als je zou verwachten van een gamingheadset. Hij pikt het geluid van mijn stem goed op, met duidelijke communicatie tijdens mijn coöp Far Cry 6-sessie, maar het relatief beperkte bereik betekent dat hij geen speciale microfoon voor streaming zal vervangen.

Er is ook geen merkbare ruisonderdrukking, wat betekent dat het geluid van kletterende toetsenborden en knisperende chips wordt opgepikt – ongetwijfeld tot groot ongenoegen van iedereen in mijn partychat. Een positief punt is de ‘flip-to-mute’-technologie, die de microfoon automatisch het zwijgen oplegt als hij in zijn ingetrokken positie staat.

Prijs

Dit is het grootste pijnpunt: ondanks de draadloze connectiviteit en het relatieve gebrek aan intelligentie in vergelijking met de vergelijkbaar geprijsde concurrentie, kost de EPOS H6PRO £149/$179, waarmee hij zich veilig in het topsegment van de mainstream gamingheadsetmarkt bevindt. Voor die prijs kun je een draadloze headset krijgen van Logitech en Razer, maar geen van hen geeft zoveel prioriteit aan audiokwaliteit en comfort als de H6PRO.

Als je in de verleiding komt, kun je de EPOS H6PRO kopen bij
EPOS zelf in het VK en de VS, samen met belangrijke detailhandelaars waaronder
Amazon en
Box in het VK. Als je op zoek bent naar iets anders, hebben we onze
favoriete gaming headsets en ook onze
favoriete budget gaming headsets voor wie op zoek is naar een goedkoop koopje.

Verdict

De EPOS H6PRO gaming headset is zeker aan de premium kant, vooral gezien de bedrade aard van de bussen, maar het comfort en de audiokwaliteit die geboden worden maken het de prijs zeker waard.

De hoofdtelefoon zit uitzonderlijk comfortabel, zelfs tijdens lange gamesessies, en de audiokwaliteit is ook uitstekend. Ik geef de voorkeur aan de meer natuurlijke ervaring van de Open Acoustics-versie, zelfs zonder passieve ruisonderdrukking, maar er valt ook iets te zeggen voor de Closed Acoustics-variant en zijn strakkere, helderdere respons die geschikt is voor competitief gamen – het zal grotendeels afhangen van hoe je gamet.