Eureka Mignon Specialita Review: Mini Grinder met groot potentieel

De Eureka Mignon Specialita is een van de meest succesvolle espressomolens die de afgelopen jaren is ontstaan.

De Specialita is een speciale espressomolen met 55 mm platte bramen en een op tijd gebaseerde doseerfunctie.

Dit model is misschien niet zo bekend als de Baratza Sette of zelfs de Niche Zero. Maar als je praat met hardcore espresso-geeks die de scène op de voet volgen, dan zullen ze je vertellen dat dit een van de beste opties is als het gaat om espressomolens voor de thuisgebruiker.

Eureka Mignon Specialita

Eureka Mignon Specialita

Deze grinder vinkt alle vakjes aan. Het is stijlvol, stevig en compact. En het zal je helpen om geweldige espresso te maken

Tot voor kort was de markt voor binnenlandse espressomolens een beetje teleurstellend.

Je had alleen een aantal echt grote en dure opties die een hoop ruimte in de keuken in beslag zouden nemen en gekke hoeveelheden retentie zouden hebben.

In het lagere, goedkopere bereik zou je een aantal conische braammodellen hebben die niet echt zijn ontworpen voor espresso.

De Specialita is een van die nieuwere soorten op het blok die binnenkomt om die kloof in het midden te overbruggen.

Het is klein genoeg dat je het gemakkelijk op het aanrecht kunt hebben. Het heeft zeer lage retentie en is super stil. En de dosering is eenvoudig terwijl het nog steeds flexibel is. Dus het controleert een heleboel vakjes.

Ontwerpen

Naar mijn mening is dit een van de meest sexy modellen die er zijn. Het ziet er zeker uit als een espressomolen, maar het heeft iets moderners, met die vierkante trechter.

De kleur van mijn unit is een mooie matzwarte kleur. U kunt echter in verschillende kleurstellingen komen. Ik liet me ook echt verleiden door de witte versie.

Zoals ik al zei, is het formaat vrij compact. Ik denk dat Mignon mini betekent in het Italiaans, en misschien is dat overdreven, maar het is zeker klein.

Het is echter niet dun. Het gewicht is behoorlijk groot en als je het vasthoudt, krijg je het gevoel dat het helemaal van kwaliteit is.

Geluid

Deze grinder blinkt echt uit als het gaat om geluid – of moet ik zeggen gebrek aan geluid.

Eureka heeft hier geweldig werk geleverd.

Ik herinner me dat ik er vroeger achter kwam hoezeer mijn molen mijn huisgenoot ’s ochtends irriteerde; het was een beetje gênant. Ik denk dat ik een goedkope Cuisinart grinder had, en het klonk gewoon als een drilboor.

Met deze, hier denk ik niet dat je vijanden zult krijgen als je het in de vroege ochtend gebruikt als mensen nog slapen.

Lees meer: Eureka Filtro Grinder Beoordeling

Als je geen handmatige slijpmachines telt, ben ik er vrij zeker van dat dit een van de stilste slijpmachines is die je zult vinden. Natuurlijk heeft Eureka ook hun iets kleinere model genaamd Silenzio, dat nog stiller zou moeten zijn, maar dat zou de enige andere optie zijn die ik zou kunnen bedenken.

Natuurlijk zijn alle mensen anders als het gaat om geluid, maar ik ben het soort persoon dat niet tegen plotselinge harde geluiden kan, dus dit is echt een pluspunt.

Enkele dosering met de Eureka Mignon?

Een van de populairste onderwerpen in espresso is de laatste tijd enkelvoudige dosering en “nul” retentie Slijpmachines.

Historisch gezien had bijna alle espresso enorme hoppers. Dit idee om een bos bonen aan de trechter toe te voegen, is hier echter een beetje gedateerd in 2020.

Als je een hele zak bonen in de trechter hebt zitten, worden ze blootgesteld aan lucht en licht. Ze gaan dus een stuk sneller muf worden.

Thuis trek je ’s ochtends waarschijnlijk maar 1 of 2 shots, dus het is niet echt hetzelfde als in een coffeeshop waar je op één dag veel koffie drinkt.

Natuurlijk kunnen er situaties zijn waarin je wat bezoekers hebt en je veel foto’s achter elkaar wilt kunnen trekken, maar dat is waarschijnlijk niet het gebruikelijke scenario voor de meeste mensen.

Eenmalige dosering geeft je ook meer flexibiliteit als je graag met veel verschillende soorten bonen tegelijk experimenteert.

eureka mignon specialita espressomolen
Het gebruik van een trechter kan praktisch zijn

Het volledige hopper paradigma

Je zou dus kunnen zeggen dat het idee van een volle trechter een beetje uit een ander koffieparadigma komt; een paradigma waarbij je espressomelanges gebruikte in plaats van single-origin en versheid was minder belangrijk.

De meeste mensen, die thuis speciale koffie zetten, zijn al een eenmalige dosering voor pour-over, dus ik denk dat het niet vreemd is dat ze hetzelfde willen doen als het gaat om espresso.

De meeste traditionele espressomolens haalden hun inspiratie uit de professionele apparatuur, maar je kunt stellen dat een volle trechter een totaal ander soort zaak is in een coffeeshop waar je snel moet kunnen werken en waar je snel door de koffie gaat.

De Specialita en de Gaggia Classic zijn solide partners in crime.

Dus ik zou zeggen dat een enkele dosering niet alleen een rage is. Het is wel logisch.

Wat ik erg leuk vind aan de Specialita is dat u kunt zowel een enkele dosis als een op hopper gebaseerde aanpak gebruiken naar espresso zetten, afhankelijk van wat je op dit moment verkiest.

Wanneer je de trechter vult en de op tijd gebaseerde dosering gebruikt, krijg je elke keer een zeer precieze hoeveelheid koffie. Het is superhandig en werkt geweldig in het dagelijks leven.

Je kunt echter ook een enkele dosis nemen als je dat hebt waar je zin in hebt.

Grind retentie

Een ander ding dat mensen vaak bespreken in relatie tot enkelvoudige dosering is het vasthouden van grind.

De meeste old-school espressomolens houden elke keer dat je maalt behoorlijk wat koffie vast. Om dat probleem te verminderen, is het gebruikelijk om een paar gram te verwijderen elke keer dat u de instellingen aanraakt of er enige tijd is verstreken.

De Specialita heeft een vrij lage retentie/ uitwisseling, dus je hoeft niet per se te zuiveren. In mijn test is de uitwisseling rond de 1 gram geweest.

Het is relatief eenvoudig om tot bijna nul retentie te komen door de molen te modden.

In de online koffiegemeenschappen zijn er een heleboel interessante mods met één doseerder rond de Mignon geweest.

Sommige mensen hebben een enkele doseertrechter gemaakt door een beetje plastic pijp te snijden, en er zijn ook 3D-printen Ontwerpen.

U kunt de bestanden hier vinden en het zelf proberen.

Veel mensen die van eenmalige dosering houden, kopen ook een speciale blower / balg om de laatste stukjes retentie kwijt te raken.

Grind kwaliteit

Last but not least moeten we het ook hebben over de kwaliteit van de slijperij.

Het terrein is erg mooi en pluizig. Klonteren is vrijwel minimaal.

Omdat dit een platte braammolen is, krijg je wel wat extra helderheid in de beker. In vergelijking met conische molens zoals de Jx Pro, heb ik zeker het gevoel dat er wat extra nuances in de beker zitten.

Het is alsof er een breder spectrum van smaken is in vergelijking met de conische bramen, vooral als het gaat om nasmaak en de meer fruitige tonen.

Ik heb mensen gezien die de Specialita combineren met echt high-end machines zoals La Marzoccos, dus het lijdt geen twijfel dat hij boven zijn gewicht kan uitstijgen.

Ik denk dat als het gaat om eersteklas binnenlandse espressomolens (die nog steeds betaalbaar zijn), het op dit moment vooral een discussie is tussen de Sette, de Niche Zero en de Specialita.

De Niche Nul kan ook worden gebruikt voor filterkoffie met behoorlijke resultaten, maar ik Niet doen echt de Specialita daarvoor aanbevelen.

Allereerst heeft het deze traploze aanpassing, dus het is gewoon een beetje moeilijker om terug te vinden naar je oude grindinstellingen – ook al is het goed te doen – maar de grindkwaliteit is gewoon niet zo uitstekend.

Eureka Mignon Specialita...

Ik brouwde er een paar V60’s mee en besloot al snel dat ik het alleen voor espresso ging gebruiken.

Naar mijn mening is de ideale koffie-opstelling thuis een handmolen voor gezette koffie en een elektrische molen voor espresso. Op die manier hoef je niet de hele tijd te rommelen met aanpassingen en haal je het beste uit beide werelden.

Ik denk niet dat het veel werk is om handmatig te malen voor pour-over, maar voor espresso is het veel meer werk omdat het moeilijker is om de crank te draaien op deze superfijne instellingen.

Dus als je 1 minuut maalt en dan je shot moet weggooien omdat je bonen of dosis hebt veranderd, dan is dat iets waar ik persoonlijk vrij snel moe van word.

NADELEN

Dus wat zijn enkele dingen waarvan ik zou willen dat ze beter waren?

Nou, er zijn een paar dingen die niet perfect zijn. Het instelwiel hier is best handig, maar soms zou ik willen dat het groter was en wat meer nummers had om het gemakkelijker te maken om verschillende instellingen voor verschillende bonen en espressomachines te onthouden.

Ook heb ik soms het gevoel dat ik iets te dicht bij het nulpunt ben waar de bramen elkaar raken. Het gebeurt meestal als ik Scandinavische espressobonen maal voor de Robot – dit vereist een ultrafijne maling – dan ben ik vrij dicht bij braamwrijven.

In de 5 maanden dat ik de grinder heb gehad, is het geen probleem geweest, maar het is gewoon iets dat ik in mijn achterhoofd heb gehad.

Over het algemeen vind ik het uiterlijk van de trechter mooi, maar het zou fijn zijn als het minder bevorderlijk zou zijn voor popcornen bij het eenmalig doseren. Dan hoef je deze kleine hack niet met de hopperstopper te doen.

CONCLUSIE: Eureka Mignon Specialita Review

Ik denk dat de Eureka Mignon Specialita waarschijnlijk de ideale espressomolen is voor de meeste mensen.

Ik zeg de meeste mensen omdat er sommigen zullen zijn die een speciale enkele dosismolen willen, en voor die mensen heeft het waarschijnlijk geen zin om extra te betalen voor de op gewicht gebaseerde timingfunctie.

Maar voor mensen die niet stevig in het ene of het andere kamp zitten, vinkt deze gewoon alle vakjes aan.

The Specialita werd uitgebracht in 2018 en tot nu toe heb ik niemand horen klagen over problemen op de lange termijn.

Het is de moeite waard om erop te wijzen dat Eureka een heel oud bedrijf is – dit jaar markeert hun 100 jaar jubileum, en dat is ook geruststellend. Een bedrijf wordt niet zo oud als het geen goede producten maakt.

De Specialita is momenteel hier beschikbaar:

➡️ Chris’ Koffie

➡️ 1e in koffie

➡️ Amazone